fasola - 7342 przepisów (strona:124/490)

Babeczki fasolowe słodzone daktylami 115

Dania z fasoli na słodko są jedne z moich ulubionych przekąsek. Ciasta, ciasteczka, a tym razem babeczki z daktylami. Zachęcam do wypróbowania, bo rozpływają się w ustach. Składniki: 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli 2 banany 2 jajka 2 łyżki karobu lub kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 daktyle bez pestek aromat daktylowy Sposób przygotowania: Daktyle kroimy w kostkę(...)zalewamy wrzącą wodą. Moczymy kilka minut, a następnie odsączamy z wody. Do misy blendera wrzucamy odsączoną i przepłukaną fasolę, pokrojone banany, jajka, karob lub kakao, daktyle, proszek do pieczenia i kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do papierowych papilotek znajdujące się w blaszce do babeczek. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Zupa fasolowa z kapustą 138

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Fasola biała – 20 dag Kapusta biała – ½ główki Bulion warzywny – 1 L Ziemniaki – 30 dag Papryka czerwona – 1 strąk Pomidor -1 szt Natka pietruszki Pieprz kolorowy Sól Normal 0 21 false false(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Fasole przebrać, opłukać, zalać wodą zimną i moczyć przez całą noc. Następnego dnia ugotować fasolę w tej wodzie w której się moczyła, dodać sól oraz bulion i na małym ogniu gotować

Camilla w kuchni
Wegańska sałatka ziemniaczana 152

jeszcze co gorsza z dodatkiem na przykład szynki nie jest ani trochę zachęcająca. Na szczęście majonez można zastąpić jogurtowym dressingiem (oczywiście na bazie niesłodzonego jogurtu sojowego), a dodatek czerwonej fasoli, drobno pokrojonych kiszonych ogórków i świeżej dymki sprawia, że ta wymyślona naprędce wersja jest jak dla mnie o niebo lepsza. Składniki: 400g ziemniaków sałatkowych 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli(...)Umyte ziemniaki rzuć na wrzącą osoloną wodę i ugotuj al dente – 15 minut. Odcedź i pozostaw do przestudzenia, a następnie pokrój w plastry.  Do dużej miski przełóż ziemniaki, fasolę, krążki dymki, posiekane ogórki. W osobnej miseczce połącz ze sobą wszystkie składniki dressingu i przelej go do miski z warzywami. Wszystkie składniki sałatki delikatnie połącz ze sobą, aby warzywa dokładnie

Roślinna - blog wegański
Zupa z soczewicą i fasolą 118

Smaczna i lekka zupa pomidorowa z warzywami, soczewicą i fasolą. Przygotowałam ja po raz pierwszy, bardzo mi smakuje. Składniki: 1 udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 5 ziemniaków 1 puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduelle 1 mała puszka białej fasoli gotowanej na parze Bonduelle 250 ml. przecieru pomidorowego 1 cebula 3 listki laurowe 3 ziarna(...)kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę, selera naciowego kroimy w plastry. Z wywaru wyjmujemy mięso i cebulę, dodajemy pokrojone warzywa oraz odsączoną i wypłukaną soczewicę i fasolę. Gotujemy do miękkości warzyw, wlewamy przecier pomidorowy, zagotowujemy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką

Bajeczna Kuchnia
Potrawka a'la minestrone. Zupa trzy strączki. 136

warzyw czy gęstości passaty pomidorowej :) Składniki: 3 szalotki lub 2 cebule 2 cukinie 3 marchewki pół szklanki soczewicy czerwonej pół szklanki mrożonego groszku(nie z puszki!) 1 puszka białej fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego koncentrat pomidorowy pół litra passaty pomidorowej/przecieru pomidorowego przyprawy: pieprz w ziarenkach pół papryczki chili papryka wędzona papryka ostra(...)oprócz soli). Pamiętaj o energicznym mieszaniu!. 2. Dorzuć posiekaną w kostkę marchewkę i cukinię. 3. Dolej szklankę bądź dwie bulionu warzywnego albo wody. Gotuj do pożądanej miękkości. 4. Dodaj fasole i groszek. 5. Dolej passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. 6. Gotuj 5-10 minut. Przed podaniem odstaw na 10-15 minut

Fiolka w kuchni
Zupa z botwinki – młodych buraczków 97

Drukuj Zupa z botwinki – młodych buraczków window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Pęczek botwinki 2 młode buraki (opcjonalnie o ile pęczek był niewielki) 1 pietruszka 2 marchewki 2 ziemniaki garść fasoli 1,5 l wody 1/2 łyżeczki octu/soku z cytryny 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 ziarenka pieprzu, 2 ząbki czosnku (dla tych co lubią ostre) Wykonanie Jeśli nie używamy(...)fasolki z puszki, namaczamy ziarna na noc. Fasolę podgotowujemy, aż będzie prawie miękka. Wodę zagotowujemy z przyprawami - bez czosnku. Botwinkę dzielimy: osobno liście, osobno łodyżki, osobno buraczki. Na wrzątek wrzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i buraczki. Gotujemy ok 10-15 min. Dodajemy pokrojone łodygi i ziemniaki. Po kolejnych 10 min dorzucamy fasolę i pokrojone liście. Gotujemy do miękkości. Na koniec zaprawiamy

Mieszam w Garnku
Sałatka z wędzonym pstrągiem i fasolką 261

Bardzo lubię wędzonego pstrąga, dlatego często dodaję go do sałatek. Oto jedna z nich. Składniki: 150 g wędzonego pstrąga 100 g sera żółtego po pół puszki czerwonej fasoli i kukurydzy 4-5 korniszonów 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany 1 łyżka łagodnej musztardy sól i pieprz do smaku Pstrąga podzielić na małe kawałki. Kukurydzą i fasolę odcedzić(...)fasolę przepłukać. Korniszony pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie składniki połączyć z majonezem, jogurtem i musztardą. Dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Schłodzić

Czerwień i błękit
Chilli con carne a'la Heston 199

oliwa z oliwek - wołowina mielona - cebula - 1 anyż gwiaździsty - 1 marchew - czosnek - 1 zielona papryczka chilli - 1 pomidor - przecier pomidorowy - czerwone wino - wywar wołowy (bulion) - pomidorki koktailowe + gałązka - czerwona fasola - 1, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) - 1, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - kostka masła - ok. łyżeczki ketchupu - sos Worcestershire - ekstrakt Marmite Przygotowanie: Fasolę czerwoną zalewamy(...)pół słoika litrowego. W osobnym garnku gotujemy pomidorki koktailowe z gałązką, która daje bardziej intensywny smak i aromat. Gotujemy na dużym ogniu, pod przykryciem aż powstanie sos. Dodać czerwoną fasolę i gotować na mniejszym już ogniu, jeszcze ok. 20 min. Cały sos przelać do mięsnej mikstury. Na patelni lekko podgrzać oliwę z dodatkiem mielonego kuminu, wędzonej papryki i pieprzu cayenne

Ukojenie Podniebienia
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I FASOLI, PACHNĄCY GRZYBAMI 220

SKŁADNIKI: 1 szklanka fasoli lub grochu 1 szklanka kaszy jaglanej 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 pęczek szczypiorku ziele angielskie sól pieprz 2 łyżki masła klarowanego lub 1/2 szklanki oleju kokosowego 2 łyżki sosu sojowego garstka suszonych grzybów- opcjonalnie Fasolę i kaszę gotujemy w osobnych garnkach z dodatkiem ziela angielskiego do miękkości. Trochę wody z gotowania fasoli zostawiamy

harrisa
Sałatka spontaniczna 124

gotowej sałatce dużo się działo. Do sałatki dodaję winegret z czosnkiem i musztardą . Jest pyszny i uniwersalny, sprawdzi się niezależnie od składu sałatki. Zwykle też dodaję puszkę fasoli albo jakąś kaszę, aby przemienić moje spontaniczne danie w bardziej sycący posiłek. Chętnie sięgam po kuskus, bo jest gotowy po 5 minutach, jednak tym razem dodałam kaszę jaglaną, której ugotowałam większą ilość(...)pomidorków koktajlowych 2 garście szpinaku baby po 1 garści młodych listków rzodkiewki oraz buraka dodatkowo: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (zamień na inną kaszę, np. kuskus lub na puszkę fasoli lub cieciorki) na sos: 2 łyżki białego octu winnego (lub jabłkowego), 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, 6 łyżek oliwy Przygotowanie: Pokrój warzywa w przeróżne kształty - plasterki, połówki

Chilli Czosnek i Oliwa
sałatka "grzybowa polana" 590

siebie. Uwaga- jeśli macie zamiar zabrać ją gdzieś na wynos to najlepiej przewozić ją w tortownicy a wyłożyć na talerz tuż przed podaniem.  Składniki: puszka groszku puszka fasoli 3-4 ziemniaki 2 marchewki pojedyncza pierś kurczaka 4-5 ogórków kiszonych słoik pieczarek marynowanych szczypiorek łyżka przyprawy gyros majonez sól pieprz, ząbek czosnku 2 łyżki oleju Groszek, fasolę i pieczarki(...)Tortownicę o średnicy 21 cm wyścielić folią spożywczą. Na dnie ułożyć pieczarki nóżkami w górę. Posypać szczypiorkiem. Na to ułożyć marchewkę i posmarować majonezem. Następnie układać kolejno: kurczaka, ziemniaki, fasolę, majonez, groszek. Owinąć folią i wstawić do lodówki. Przed podaniem zdjąć folię, tortownicę nakryć talerzem i odwrócić do góry dnem. Zdjąć blaszkę i delikatnie usunąć folię

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kociołek rosyjski – wiosenne kociołkowanie 159

height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Ta wersja kociołka , jest na styl rosyjski , czyli fasola , ziemniaki mięcho i cebula , a wszystko duszone w kociołku na ognisku z dodatkiem wędzonej słoninki ..Pyszne , choć na pewno nie dietetyczne , ale nie tylko dietą człowiek żyje " class="wp-smiley" style(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na duży kociołek 7 litrów : 1,5 kg łopatki wieprzowej 7 średnich ziemniaków 1 szklanka białej fasoli – wcześniej ugotowanej 4-5 dużych cebul 2 marchewki kawałek wędzonej słoniny ( nie za duży taki , żeby go wytopić ) Przyprawy : 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka cząbru

Ogrodnik w podróży
sałatka na przejedzenie 117

Jeśli po świętach nie macie ochoty zupełnie na nic, to taka sałatka będzie idealna. Jest bardzo odświeżająca dzięki chrupiącym jabłku i selerowi. A równocześnie fasola i orzechy zapewnią, że się nią najecie. sałatka fasolowo-jabłkowa 1 szklanka ugotowanej białej fasoli, 2 słodkie jabłka, 3 łodygi selera, 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1/2 pęczka pietruszki sos: 1 szalotka, 3 łyżki oliwy(...)oliwek, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1/2 łyżeczki miodu, sól, pieprz Jabłka i seler pokrój w 1 cm kostkę. Pietruszkę posiekaj. Wymieszaj razem fasolę, jabłka, seler, pietruszkę i orzechy. Posiekaj szalotkę i wymieszaj z pozostałym składnikami sosu. Polej sałatę. Możesz podać ją od razu lub pozostawić do przegryzienia się

Eksperyment sobotni
Zupa postna z Wołynia 119

nadchodzące przedświąteczne dni. Składniki: ½ szklanki suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 6 buraczków ćwikłowych (małych) 1 główka białej kapusty ½ kg ziemniaków ½ szklanki koncentratu pomidorowego 1 szklanka fasoli JAŚ cukier do smaku ocet do smaku ziele angielskie (4 ziarenka) liść laurowy 1 łyżka masła Wykonanie: Grzyby namoczyć na noc w 2 ½ litrze wody z dodatkiem ziela angielskiego i listka(...)laurowego. Fasolę także należy namoczyć oddzielnie po czym ugotować. Następnego dnia zagotować grzyby w wodzie w której się moczyły, wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę, cebulę i obrane buraczki. Wszystko gotować przez pół godziny, następnie wrzucić pokrojone ziemniaki, kapustę, dodać koncentrat pomidorowy i sól do smaku. Zupę gotować do miękkości warzyw z dodatkiem octu i cukru do smaku. Po ugotowaniu dodać masło

Tradycyjna Kuchnia
PASZTET FASOLOWO - PIECZARKOWY 113

drodzy, że można, o czym świadczy poniższy wpis. To ciekawa alternatywa, dla tradycyjnego pasztetu, w tym roku zdecydowanie znajdzie miejsce na moim wielkanocnym stole. SKŁADNIKI: 400 g białej fasoli (suchej) 250 g pieczarek  1 duże jabłko 200 g cebuli 3 ząbki czosnku 120 g oliwy lub oleju 1 łyżka suszonego majeranku 80 g płatków owsianych 20 g mąki ziemniaczanej(...)łyżki ostrej musztardy sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) ulubione zioła według uznania A jak to zrobić: Fasolę zalać wodą i odstawić na noc, aby spęczniała. Następnego dnia przepłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Ugotowaną fasolę, przelać zimną wodą. Pieczarki oczyścić, podzielić na ćwiartki i zblendować, razem z pokrojonym

Kuchnia w opałach