oliwa z oliwek - wołowina mielona - cebula - 1 anyż gwiaździsty - 1 marchew - czosnek - 1 zielona papryczka chilli - 1 pomidor - przecier pomidorowy - czerwone wino - wywar wołowy (bulion) - pomidorki koktailowe + gałązka - czerwona fasola - 1, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) - 1, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - kostka masła - ok. łyżeczki ketchupu - sos Worcestershire - ekstrakt Marmite Przygotowanie: Fasolę czerwoną zalewamy(...)pół słoika litrowego. W osobnym garnku gotujemy pomidorki koktailowe z gałązką, która daje bardziej intensywny smak i aromat. Gotujemy na dużym ogniu, pod przykryciem aż powstanie sos. Dodać czerwoną fasolę i gotować na mniejszym już ogniu, jeszcze ok. 20 min. Cały sos przelać do mięsnej mikstury. Na patelni lekko podgrzać oliwę z dodatkiem mielonego kuminu, wędzonej papryki i pieprzu cayenne
Ukojenie PodniebieniaSKŁADNIKI: 1 szklanka fasoli lub grochu 1 szklanka kaszy jaglanej 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 pęczek szczypiorku ziele angielskie sól pieprz 2 łyżki masła klarowanego lub 1/2 szklanki oleju kokosowego 2 łyżki sosu sojowego garstka suszonych grzybów- opcjonalnie Fasolę i kaszę gotujemy w osobnych garnkach z dodatkiem ziela angielskiego do miękkości. Trochę wody z gotowania fasoli zostawiamy
harrisagotowej sałatce dużo się działo. Do sałatki dodaję winegret z czosnkiem i musztardą . Jest pyszny i uniwersalny, sprawdzi się niezależnie od składu sałatki. Zwykle też dodaję puszkę fasoli albo jakąś kaszę, aby przemienić moje spontaniczne danie w bardziej sycący posiłek. Chętnie sięgam po kuskus, bo jest gotowy po 5 minutach, jednak tym razem dodałam kaszę jaglaną, której ugotowałam większą ilość(...)pomidorków koktajlowych 2 garście szpinaku baby po 1 garści młodych listków rzodkiewki oraz buraka dodatkowo: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (zamień na inną kaszę, np. kuskus lub na puszkę fasoli lub cieciorki) na sos: 2 łyżki białego octu winnego (lub jabłkowego), 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, 6 łyżek oliwy Przygotowanie: Pokrój warzywa w przeróżne kształty - plasterki, połówki
Chilli Czosnek i Oliwasiebie. Uwaga- jeśli macie zamiar zabrać ją gdzieś na wynos to najlepiej przewozić ją w tortownicy a wyłożyć na talerz tuż przed podaniem. Składniki: puszka groszku puszka fasoli 3-4 ziemniaki 2 marchewki pojedyncza pierś kurczaka 4-5 ogórków kiszonych słoik pieczarek marynowanych szczypiorek łyżka przyprawy gyros majonez sól pieprz, ząbek czosnku 2 łyżki oleju Groszek, fasolę i pieczarki(...)Tortownicę o średnicy 21 cm wyścielić folią spożywczą. Na dnie ułożyć pieczarki nóżkami w górę. Posypać szczypiorkiem. Na to ułożyć marchewkę i posmarować majonezem. Następnie układać kolejno: kurczaka, ziemniaki, fasolę, majonez, groszek. Owinąć folią i wstawić do lodówki. Przed podaniem zdjąć folię, tortownicę nakryć talerzem i odwrócić do góry dnem. Zdjąć blaszkę i delikatnie usunąć folię
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaheight: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Ta wersja kociołka , jest na styl rosyjski , czyli fasola , ziemniaki mięcho i cebula , a wszystko duszone w kociołku na ognisku z dodatkiem wędzonej słoninki ..Pyszne , choć na pewno nie dietetyczne , ale nie tylko dietą człowiek żyje " class="wp-smiley" style(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na duży kociołek 7 litrów : 1,5 kg łopatki wieprzowej 7 średnich ziemniaków 1 szklanka białej fasoli – wcześniej ugotowanej 4-5 dużych cebul 2 marchewki kawałek wędzonej słoniny ( nie za duży taki , żeby go wytopić ) Przyprawy : 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka cząbru
Ogrodnik w podróżynadchodzące przedświąteczne dni. Składniki: ½ szklanki suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 6 buraczków ćwikłowych (małych) 1 główka białej kapusty ½ kg ziemniaków ½ szklanki koncentratu pomidorowego 1 szklanka fasoli JAŚ cukier do smaku ocet do smaku ziele angielskie (4 ziarenka) liść laurowy 1 łyżka masła Wykonanie: Grzyby namoczyć na noc w 2 ½ litrze wody z dodatkiem ziela angielskiego i listka(...)laurowego. Fasolę także należy namoczyć oddzielnie po czym ugotować. Następnego dnia zagotować grzyby w wodzie w której się moczyły, wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę, cebulę i obrane buraczki. Wszystko gotować przez pół godziny, następnie wrzucić pokrojone ziemniaki, kapustę, dodać koncentrat pomidorowy i sól do smaku. Zupę gotować do miękkości warzyw z dodatkiem octu i cukru do smaku. Po ugotowaniu dodać masło
Tradycyjna Kuchniadrodzy, że można, o czym świadczy poniższy wpis. To ciekawa alternatywa, dla tradycyjnego pasztetu, w tym roku zdecydowanie znajdzie miejsce na moim wielkanocnym stole. SKŁADNIKI: 400 g białej fasoli (suchej) 250 g pieczarek 1 duże jabłko 200 g cebuli 3 ząbki czosnku 120 g oliwy lub oleju 1 łyżka suszonego majeranku 80 g płatków owsianych 20 g mąki ziemniaczanej(...)łyżki ostrej musztardy sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) ulubione zioła według uznania A jak to zrobić: Fasolę zalać wodą i odstawić na noc, aby spęczniała. Następnego dnia przepłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Ugotowaną fasolę, przelać zimną wodą. Pieczarki oczyścić, podzielić na ćwiartki i zblendować, razem z pokrojonym
Kuchnia w opałachwywaru na rosół... ale to się zmienia. Pietruszka opanowało ostatnio moją kuchnię, na słono.. i na słodko (zajrzyjcie post wcześniej) No, a jako podstawa, kochana i uwielbiana fasola, co jak co, ale w kotletach sprawdza się idealnie. Same kotlety, o orzechowym posmaku z kremowym wnętrzem i chrupiącą skórką.... coś więcej do dodania? Przepis: (3 kotlety) 1/2 puszki białej(...)fasoli duża ugotowana pietruszka (ok.150-200g) 1-2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki masła orzechowego (ok.40g) łyżeczka sosu sojowego jasnego/ciemnego szczypta sody oczyszczonej sól, pieprz kminek rzymski/słodka i ostra papryka/czosnek granulowany Pietruszkę zmiksować z fasolą na gładką masę. Dodać masło i mąkę (do konsystencji), przeprawić odpowiednio dla siebie. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce/pominąć ten krok
More food, love and dreamstanich ale na przyjęcia jak najbardziej warto się pokusić o jej zrobienie. Efekt murowany! Składniki: sałata lodowa puszka kukurydzy czerwona cebula 3 pomidory 300 g mięsa mielonego puszka czerwonej fasoli 300 g pieczarek 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego opakowanie nachos sól, pieprz ostra papryka 2 łyżki oleju Mięso podsmażyć z przyprawami, lekko posolić. Cebulę posiekać. Pieczarki podsmażyć(...)odrobiną soli. Jogurt wymieszać z majonezem. Sałatę lodową posiekać. Kukurydzę i fasolę przepłukać. Z pomidorów usunąć miękki środek, resztę pokroić w dużą kostkę. Na dnie miski ułożyć pomidory, następnie cebulę, sałatę, pieczarki, mięso, kukurydzę, fasolę i sos majonezowy. Na wierzchu sałatki ułożyć pionowo nachosy obkładając nimi miskę wokół na kształt korony. Resztę połamać i wysypać na wierzch sałatki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamięsa, czy też wysoki jego koszt, ale też ze względu na postny charakter śledzi, dzięki czemu sałatki były odpowiednie na świąteczny stół. Dzisiaj proponuję Wam sałatkę śledziową z jabłkiem, fasolą i kaparami. Smaki te doskonale się komponują, tworząc smaczną, niebanalną sałatkę. Może w najbliższe Święta Wielkanocne podacie bliskim coś nowego? Polecam :) Przepis pochodzi z książki „Kuchnia kresowa”. Składniki: kilka śledzi(...)occie 1 puszka czerwonej lub białej fasoli 1 kwaśne jabłko (jeśli nie macie słodkie jabłka dodatkowo dodajcie sok z ćwiartki cytryny) 1 cebula 2 łyżki kaparów 1 łyżka miodowej musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego 2 łyżki majonezu 150 ml śmietany sól i pieprz do smaku szczypiorek 4 jajka ugotowane na twardo Śledzie kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i również
Trzeci talerzKolejna pyszna sałatka dietetyczna. Dzisiaj brokuł z czerwoną fasolą i serkiem wiejskim. Przygotowanie ekspresowe. Polecam bardzo smaczna nie tylko dla trzymających linię. SKŁADNIK 1 brokuł 2 serki wiejskie lekkie 3 łyżki ziaren słonecznika 1 puszka czerwonej fasoli sól pieprz do smaku WYKONANIE Brokuł płuczemy, kroimy na różyczki. Gotujemy na parze lub w wodzie al dente. Uważamy żeby nie przegotować , ponieważ(...)miękki brokuł rozdrobni się nam w sałatce. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Fasolę odcedzamy i płuczemy zimną wodą. Ostudzamy brokuł i łączymy ze wszystkimi składnikami -mieszamy z serkiem wiejskim. Można do smaku dodać soli lub pieprzu. Jeśli ktoś lubi ostrzejszy smak dodajemy do serka 1 ząbek rozmiażdżonego czosnku. Sałatka gotowa. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie
W kuchennym oknie Ewybliskich zawsze mam problem co przygotować tak podzielnego a zarazem niezbyt nudnego by każdy był zadowolony. Kilkukrotnie już strzałem w dziesiątkę okazał się gulasz. Ten jest niesamowity w smaku. Fasola, kukurydza, papryka czerwona, marchew i duża ilość sosu pomidorowego z dodatkiem najlepszych kawałków wołowiny to pomysł idealny na danie, które ma zachwycać. Długo duszone mięso, które rozpływa się w ustach(...)lampka białego musującego wina 400 gram pomidorów z puszki krojonych 4 łyżki passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy, po 1/2 łyżeczki: kuminu, wędzonej papryki, chili, kurkumy 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 4 małe marchewki 2 papryki czerwone 500 ml bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka cukru natka pietruszki
Mango PapajaSzybka w przygotowaniu, smaczna a przede wszystkim zdrowa pasta :) Coś co przypadnie do gustu miłośnikom bezmięsnej diety i nie tylko. Zapraszam! Pasta z czerwonej fasoli Składniki: puszka czerwone fasoli łyżka słodkiej papryki łyżka ostre papryki szczypta ziół prowansalskich (opcjonalnie) 3 łyżki oliwy szczypta czosnku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Fasolę odsączyć, włożyć do miski. Dodać przyprawy, wymieszać
Tagebuch po polskuSałatkę często przyrządzam na uroczystości rodzinne, doskonale się sprawdza. Ładnie się prezentuje i jest bardzo smaczna. Do sałatki użyłam majonezu stołowego od firmy Roleski oraz kukurydzę konserwową i fasolę czerwoną od firmy Bonduelle . Składniki: 250 gram makaronu świderki 200 gram sera żółtego 200 gram szynki Pół małej kapusty pekińskiej 2 papryki czerwone 1 mała puszka fasoli czerwonej Bonduelle(...)łyżek majonezu stołowego Roleski Sól, pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szynkę, ser żółty, paprykę kroimy w paski, kapustę pekińską drobno kroimy. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Sałatkę przed podaniem schładzamy w lodówce
Bajeczna Kuchnia