fasola - 7842 przepisów (strona:118/523)

Potrawka z buraków i fasoli po burgundzku 176

się jeść, i jeść jej więcej. To trzeci i ostatni przepis wypróbowany przez mnie pochodzący z książki Dominiki Wójciak  "Prosto, pysznie, do pudełka". Potrawka z buraków i fasoli po burgundzku 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki 2 czerwone cebule, pokrojone w ósemki 4 łyżki oliwy 1 biała cebula pokrojona w kostkę 3 pokrojone(...)kilka gałązek tymianku 1 kg buraków, najlepiej niezbyt dużych, obranych i pokrojonych w pól plastry grubości 1 cm 4 suszone podgrzybki 300 ml czerwonego słodkiego wina 2 szklanki białej fasoli, ugotowanej i odsączonej na sitku 500 ml przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Na blasze wyłożonej papierem układamy czerwona cebulę, pokrojonego na plasterki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Letnia sałatka z tuńczykiem i fasolą 195

pożywna sałatka z tuńczyka, którą szczególnie polecam latem. Składniki: 2 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach 150 g pomidorków koktajlowych lub śliwkowych 2 duże ogórki gruntowe 1 puszka białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku 125 g fety w oliwie z przyprawami Tuńczyka odcedzić, pozostawiając nieco oleju. Umieścić w salaterce. Fasolę z puszki odcedzić(...)przepłukać, wymieszać z fasolą. Ogórki obrać i pokroić w plastry. Pomidorki również pokroić w plastry. Dodać razem z fetą i oliwą do tuńczyka. Delikatnie wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą

Czerwień i błękit
QUESADILLA Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I CZERWONĄ FASOLĄ 540

QUESADILLA Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I CZERWONĄ FASOLĄ QUESADILLA WITH CHICKEN, RED PEPPER AND KIDNEY BEANS Składniki Farsz do quesadilla • czerwona papryka 2 szt • fasola czerwona 100 g •  piersi z kurczaka 2 szt • papryka mielona słodka 1 łyżka • ser gouda 400 g • sól 10 g • olej słonecznikowy 50 g Tortilla • mąka pszenna 300 g •  woda wrząca 150 ml • olej(...)suchej patelni. Kładziemy pierwszą tortillę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ścieramy na grubych oczkach ser. Wykładamy nim całą tortillę. Kładziemy w różnych odległościach kurczaka, paprykę oraz odcedzoną, wysuszoną fasolę. Ścieramy ponownie ser i zakrywamy drugą tortillą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 C przez 15 minut. Podajemy z wędzonym sosem

chefintheforest
Fasola z cukinią w śmietanie 159

zrobienia, a do tego  bardzo syte i smaczne.  Całość podałam z  ryżem.  Polecam :) A tu zapraszam na  Kuskus z warzywami Składniki: 2 puszki białej fasoli 2 marchewki 2 cukinie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 150 ml śmietany 12% pół pęczka szczypiorku szczypiorek majeranek sól, pieprz Wykonanie: Cebulę, marchewkę obrać. Cebulę pokroić w półksiężyce(...)marchew i cukinię w półplasterki. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucic marchewkę i cebulę razem podsmażyć. Następnie dodać cukinię oraz posiekany czosnek, smażyć 3 minuty. Dodać fasolę z całą zawartością puszki, doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprze, zagotować. Śmietanę zahartować, wlać do garnka, wymieszać i zagotować. W razie potrzeby doprawić solą i pierzem. Szczypiorek posiekać dodać do garnka, wymieszać. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Gulasz z cukinii z ziemniakami, ciecierzycą i fasolą 112

lubicie połączenie cukinii z pomidorami? Przygotowałam bardzo syte danie, gdzie poza pomidorami i cukinią dodałam ziemniaki, ciecierzycę i fasolę. To było naprawdę pyszne, wakacyjne danie. Gulasz z cukinii to smaki rożnych kuchni świata w jednym garnku! Dużo suszonych i świeżych ziół, a w głośnikach wyciszająca muzyka w rytmach hiszpańskich! Ole! Gulasz z cukinii(...)ziemniakami, ciecierzycą i fasolą / 3 porcje Składniki: 400 g pomidorów w całości z puszki 1/2 średniej żółtej cukinii 1/2 średniej zielonej cukinii 5 małych ziemniaków 400 g mieszkanki fasoli i ciecierzycy z puszki (polecam Bonduelle) 2 ząbki czosnkuu 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/3 pęczka posiekanej natki z pietruszki sól do smaku 4 łyżki

Moja smaczna kuchnia
CIASTO FASOLOWE NA MLEKU Z PROSZKU MOCNO CZEKOLADOWE BEZ MĄKI 204

przypraw korzennych i mocnego alkoholu.W środku miękkie i lekko mokre , ale nie kruszące się .Polecam takie smaczne ciasto do kawy .Mina koleżanek bezcenna ha ha ....   1 puszka odcedzonej fasoli białej (30 dag.) 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 0.5 szkla.miodu  50 ml.( Kieliszek ) koniaku  Polewa(...)czekoladowa ****************************************  1 . Fasolę opłukać i osączyć na sicie .W malakserze zmiksować fasolę z resztą składników na gładką masę. 2 . Wlać do formy silikonowej lub wyłożoną papierem do pieczenia. 3 . Piec 45 stopni w 160-180 stopniach 4 . Ciasto całkowicie wystudzić w formie.Po upieczeniu się jest mokre i się kruszy .Dlatego ważne jest jego wystudzenie całkowite!!!. 5 . Wystudzone ciasto polać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
FASOLKA PO BRETOŃSKU 153

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 140 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 12 Składniki: 50 dag fasoli Średni Jaś, 50 dag kiełbasy, 30 dag wędzonego boczku, 2 średniej wielkości cebule, kostka wędzona, 2 liście laurowe, słoik koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 2 płaskie łyżki majeranku Cykoria . Przygotowanie: Fasolę moczę w wodzie na n oc, odcedzam. Przekładam do dużego garnka(...)podsmażam, aby wytopiło się z niego trochę tłuszczu. Dodaję cebulę, smażę do zarumienienia. Na koniec wrzucam kiełbasę, smażę jeszcze 5 minut. Po godzinie wyjmuję kostkę oraz skórę, miksuję część fasoli, wlewam z powrotem. Następnie d odaję podsmażoną kiełbasę, boczek oraz cebulę. Doprawiam 2 łyżkami majeranku, szczyptą soli oraz pieprzem (wedle naszego uznania). Gotuję kolejną godzinę.  Na koniec dodaję koncentrat

JejKuchnia
Meksykańskie burrito z wołowiną 377

Burrito można przygotować na wiele różnych sposobów. Ja dodałam do farszu wszystko to co kojarzy mi się z kuchnią meksykańską: wołowinę, czerwoną fasolę, kukurydzę, paprykę.  6 placków tortilli 400g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 duża cebula  1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 5 ząbków czosnku 300ml passaty pomidorowej mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej olej 150g żółtego(...)zalewy. Do passaty dodajemy sól do smaku.  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone do zarumienienia, następnie dodajemy paprykę i cebulę, smażymy do odparowania wody. Dodajemy czosnek, fasolę i kukurydzę, zalewamy 200ml passaty, przyprawiamy przyprawą meksykańską. Dusimy około 5 minut. Dodajemy ser zostawiając trochę do posypania. 3. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienko passatą i odrobiną oleju. Na placki tortilli

Szefowa kuchni
Pierogi z bobem – kuchnia podkarpacka 199

Pierogi z bobem - kuchnia podkarpacka W dawnej kuchni podkarpackiej rośliny strączkowe stanowiły jeden z elementów codziennego jadłospisu. Zwykle wykorzystywano fasolę lub groch w połączeniu z kapustą, czy ziemniakami, ale zaradne gospodynie znajdowały dla nich również mniej konwencjonalne zastosowania, jak choćby tort na bazie gotowanej fasoli. Na północy Podkarpacia popularne były również pierogi z farszem przygotowanym z roślin strączkowych. Na blogu(...)znajdziecie wcześniejszy przepis na kupieńskie pierogi z farszem z fasoli , ale dzisiaj proponuję Wam przepis na pierogi z bobu. Jest on o tyle wyjątkowy, że pierogi przygotowane według podanej receptury zostały wpisane na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Aby lokalny specjał mógł na nią trafić, wnioskodawca musi udokumentować wielopokoleniowy związek dania z lokalną kuchnią. Jednocześnie w zamian przepis i nazwa stają

Trzeci talerz
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach 120

jakiś czas musimy gotować dania kuchni Polskiej. Musimy, bo uwielbiamy. To nasz kuchenny detoks. Pauza po to, by przypomnieć sobie nasze rodzime smaki. Dorwaliśmy się do świeżej fasoli, więc mamy pyszną, pełną aromatu, zupę fasolową. Wyrzucacie „badyle” z natki i koperku? Zobaczcie jak można je wykorzystać. Zapewniamy! Aromat nieziemski <3 Składniki 500 g świeżej fasoli 500 g wędzonych żeberek(...)kiełbasy śląskiej 3 młode marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 ziemniaki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka masła 1 pełna łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Fasolę, związane „badyle” i liście selera, żeberka, zalewamy zimną wodą (tak, żeby były zakryte). Warto sprawdzić jaką słoność mają żeberka, żeby nie przesolić zupy, choć później dodamy jeszcze inne składniki. Dosypujemy

R'n'G Kitchen
Sałatka makaronowa 134

Przy tej sałatce zawsze można poszaleć. Wszystkie składniki idealnie komponują się. Składniki 150 g kukurydzy konserwowej 200 g groszku konserwowego 125 g czerwonej fasoli konserwowej 3 jajka 140 g ananasa z puszki 120 g tuńczyka w oleju 50 g żółtego sera 200 g makaronu risoni natka pietruszki Przygotowanie G Ananasa Ananasa, fasolę, groszek, kukurydzę i tuńczyka osączamy z zalewy. Makaron(...)gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę. Ser ścieramy na dużych oczkach. W misce układamy warstwami groszek, kukurydzę, fasolę, jajka, tuńczyka, ananas, ser i makaron. Każdą warstwę, oprócz makaronu, smarujemy majonezem. Posypujemy posiekaną natką, przykrywamy i wstawiamy do schłodzenia

R'n'G Kitchen
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach 118

pamięci. Ale nie mamy teraz przecieru z malinowych, własnych nie nawożonych pomidorów. Śmietana oczywiście wiejska była, od naszej Raby... hmmm. Odgrzewana jest jeszcze lepsza. Składniki 10 łyżek suchej białej fasoli piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 6 średnich buraczków z botwinki 300 g wędzonych żeberek młoda włoszczyzna (3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i średni korzeń selera(...)młode ziemniaki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 250 ml soku pomidorowego 1/2 szklanki śmietany 18% Przygotowanie Fasolę opłukałem, zalałem 1 szklanką wody, posoliłem, zagotować. Odstawiłem z ognia, przykryłem, odstawiłem na 2 godziny. Ugotowałem do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i listków laurowych. W razie konieczności należy dolać wodę Buraczki umyłem, osuszyć, każdy zawinąłem w folię aluminiową

R'n'G Kitchen
Kasza bulgur z kurczakiem 119

smakuje na ciepło, świetnie nadaje się też na drugie śniadanie do pracy, pełniąc rolę sałatki. Kilka chwil i gotowe. Składniki 200 g kaszy bulgur z vermicelli 400 g białej fasoli konserwowej 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka szpiczasta 4 filety udka kurczaka bez kości 50 ml oleju sezamowego 20 ml sosu sojowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka(...)sosu ostrygowego 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie O Kaszę gotujemy 1-2 min krócej niż w przepisie na opakowaniu. Odcedzamy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Paprykę kroimy w piórka. Kurczaka kroimy w kostkę, smażymy 5-6 min na rozgrzanym oleju z dodatkiem sosu sojowego i pasty curry, pod koniec dodajemy sos ostrygowy. Do kurczaka dodajemy

R'n'G Kitchen
Dzień Dziecka. Wspomnienie dzieciństwa 119

Wesoło było, mimo zmęczenia :D Podczas wykopków były inne atrakcje. Z bratem sporo starszym mieliśmy w zwyczaju rzucać się czymś co nam wejdzie pod rękę akurat. Jak było rwanie fasoli to fasolą, jak bób to bobem, ale kartoflem nie było fajnie dostać :P Cały czas od wiosny po późną jesień było zawsze coś do roboty. Jak nie pomoc mamie(...)ogrodzie, to gracowanie, zbieranie fasoli, bobu, żniwa, sianokosy, wykopki. A ile ja się obiegałam po zapolu w stodole ze snopkami ....Trzeba było zagęszczać ruchy :D Później cała pokłuta kłosami zmywałam z siebie kurz...a jak piekło! Może kiedyś było ciężko, narzekałam że nie mam wakacji, że nie wyjeżdżam na kolonie, ale to ukształtowało charakter. Jaki jest taki jest, ale jest

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania