Pierogi z fasolą Jaś , cebulką i boczkiem to propozycja na jesienno-zimowy obiad, są pożywne i bardzo smaczne, a ciasto robione na gorącym mleku delikatniejsze niż zwykłe na wodzie. Takie jak robiła dawniej moja mama. Swobodnie można je też mrozić. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 35 dag mąki Reszelskiej typ 500 1 jajko ¾ szklanki gorącego mleka 1 łyżeczka(...)miękkiego masła Farsz: 1 szklanka fasoli Jaś 30 dag boczku wędzonego 2 cebule Pęczek świeżego koperku 3 łyżki oleju Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Jak wykonać ? Pierogi zaczynam od zrobienia farszu: Fasolę Jaś moczę przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia gotuję do miękkości. Odcedzam, studzę, zimną kręcę przez maszynkę do mięsa. Boczek kroję drobniutko
Wanilia i Kardamonbretońska na blogu króluje od dawna (pewnie dlatego, że nie ma po niej żadnych gastrycznych niespodzianek) a dzisiaj przepis na pieczone fasolki. Robią się prawie same! Baked beans. Niby fasola w pomidorowym sosie, z mięsem… To gdzie różnica między tą, a fasolką po bretońsku ? W doprawieniu, konsystencji i sposobie podania. Amerykanie i Anglicy często wykorzystują do tego przepisu fasolkę(...)puszki – ok, może to i szybciej, ale ze smakowego punktu widzenia kompletnie bez sensu – fasola jest wtedy elegancko rozgotowana i przypomina paćkę. Drobną fasolkę bez problemu kupicie w każdym sklepie spożywczym. Nie ma żadnego problemu z jej samodzielnym namoczeniem i podgotowaniem, prawda? Fasolkę zalewamy w garnku wodą i płuczemy – jeśli są w niej jakieś paprochy – odławiamy, wyrzucamy. Zalewamy świeżą wodą
Karo in the Kitchenrybą tworzy bardzo smaczną sałatkę. Składniki : 3 puszki tuńczyka w wodzie (w kawałkach, nie rozdrobnionego) 1 puszka kukurydzy 1,5-2 pory kostka sera feta 1 puszka czerwonej fasoli pół średniego słoika majonezu średni kubek gęstego jogurtu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, suszony czosnek i zioła do smaku Wykonanie : Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i przyprawami(...)Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Najpierw do salaterce wyłożyć fasolę, a na nią kukurydzę. Wylać połowę sosu. Tuńczyka odsączyć z wody, wyłożyć na sos. Pory przekroić na pół i posiekać w cienkie niteczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 5 minutach przelać zimną wodą i odcedzić Wyłożyć pory, wylać drugą porcję sosu. Na sos wyłożyć pokrojoną w kostkę fetę
Czerwień i błękitgłębszego smaku i koloru. W sam raz na nadchodzące Święto Zmarłych. Składniki: -1/2 kg mięsa wołowego z kością -1/2 kg buraków -1/2 szklanki suchej fasoli -pęczek włoszczyzny:marchewka, pietruszka, zielona część pora, kawałek selera, cebula -4 ziemniaki -sól, pieprz -dwa listki laurowe -dwa ziela angielskie -1/2 szklanki śmietany 18% -zielenina(...)włoszczyzną zalewamy wodą tak, aby tylko przykryła składniki, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu do miękkości mięsa. Mnie to zajęło 2 godz. Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy osobno do miękkości. Buraki obieramy, kroimy na małe kawałki, zalewamy wodą tak, aby tylko przykryła warzywa. Gotujemy do miękkości. Kiedy mięso będzie już miękkie, wyciągamy go razem z warzywami
Kulinarne przemysleniaWami podzielić. Ja dodaję do niej nieco więcej ostrej papryki, świeżo zmielonego kolorowego pieprzu lub połowę papryczki chili. Wtedy ma charakter;) Składniki: 2 l bulionu warzywnego 2 szklanki białej fasoli 2 drobno posiekane cebule 1 drobno posiekana marchewka 1 drobno posiekana łodyga selera naciowego rozgnieciony ząbek czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego mały pęczek natki pietruszki sól, pieprz (dodatkowo opcjonalnie ostra(...)papryka) olej Przygotowanie: 1. Namaczamy fasolę całą noc. Następnego dnia opłukujemy i osączamy z wody. 2. Cebulę delikatnie zeszklić na oleju, dodać koncentrat, marchewkę, seler, czosnek, dusić przez 5 minut. 3. Dodać fasolę i zalać 2 litrami bulionu, doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Zasmakuj Kuchninaszego króla :-) :-) :-) Składniki : Pół główki sałaty lodowej 4 pomidory 500 g mięsa mielonego 2 czerwone cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g pieczarek puszka kukurydzy konserwowej Puszka czerwonej fasoli konserwowej 500 g gęstego jogurtu 4 łyżki majonezu 200 g żółtego sera Paczka chipsów tortilla sól pieprz ostra papryka łyżeczka cukru Przygotowanie : Przygotowujemy dużą przezroczystą miskę. Na jej dnie układamy(...)miski Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce masła. Na koniec smażenia oprószamy solą i pieprzem i przekładamy do miski. Następnie układamy warstwę kukurydzy Oraz warstwę czerwonej fasoli Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wylewamy na fasolę. Ser żółty ścieramy na najgrubszych oczkach i rozprowadzamy na sosie. Sałatkę wkładamy na parę godzin do lodówki. Przed
Taste TherapySałatka meksykańska. Z fasolą, ryżem lub makaronem ryżowym, szynką i serem, ananasem i jeszcze kilkoma dodatkami, które czynią tę sałatkę wyśmienitą kompozycja smakową. Sałatka jest dość delikatna ale wyrazista w smaku. Lekko słodka, lekko słona, lekko kwaśna, lekko mięsna i serowa. A z podanej porcji wychodzą dwie spore salaterki. W sam raz na imprezę rodzinną. Polecam :-) Składniki: 200 g ryżu(...)parabolicznego lub 200 g makaronu ryżowego puszka słodkiej kukurydzy puszka ananasa w zalewie puszka białej fasoli puszka czarnej fasoli nieduży słoiczek papryki konserwowej nieduży słoiczek ogórków konserwowych 30 dag sera żółtego 30 dag szynki czosnek granulowany, sól i pieprz jako przyprawy 6 łyżek majonezu 3 łyżki ketchupu Wykonanie: Makaron lub ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem soli
Poezja Smaków - blog kulinarnyNastępna zupa z mojej kolekcji,ugotowana na pachnącym wywarze z warzyw. 300g.kukurydzy z puszki 200g.białej fasoli z puszki 1 duży ziemniaki cebula 1 ząbek czosnku seler 300ml.mleka 2 łyżki masła 600ml.bulionu z warzyw sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cebulę i czosnek obieramy,siekamy.Kukurydzę i fasolę odcedzamy z zalewy.Ziemniaki obieramy,myjemy,kroimy na plasterki.Seler obieramy,ścieramy na tarce.Masło topimy w rondelku.Wkładamy cebulę,czosnek,ziemniaka i seler,smażymy kilka minut.Wlewamy bulion i gotujemy 10min.Dodajemy mleko,fasolę,kukurydzę i gotujemy jeszcze 10 min.Przyprawiamy solą i pieprzem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiskładniki: 1-2 piersi z kurczaka 1 puszka białej fasoli Jamar 1/2 puszki kukurydzy 1 słoik startego selera marynowanego 3 jajka 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz, tymianek tłuszcz do smażenia opcjonalnie: natka pietruszki wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Mięso z kurczaka myjemy kroimy w kostkę, doprawiamy solą pieprzem oraz tymiankiem i smażymy na tłuszczu(...)następnie odstawiamy do wystudzenia. Selera, kukurydzę oraz fasolę odsączamy i dodajemy do jajek. Na koniec dodajemy wystudzonego kurczaka oraz majonez. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Opcjonalnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaSpaghetti inne niż wszystkie. Z dodatkiem białej fasoli, śmietanki i ziół sprawdza się znakomicie jako codzienny obiad. Do tego bezmięsny (to tak, tak też czasem trzeba;) Do pomidorowo-ziołowego sosu można dodać wszystko. Bo prawie wszystko pasuje do makaronu i pomidorów. I to jest smacznie fajne;) I szybkie;) Jak już nie raz pisałam, uwielbiamy makarony więc takie obiady(...)kopytka, kluski śląskie, itp. oraz z wariacjami ze wszelkimi rodzajami mięcha;) Składniki: 300 g makaronu spaghetti 250 ml passaty 1 duży pomidor 1 średnia cebula 200 g białej fasoli z puszki 3 łyżki śmietanki 30% sól, pieprz, papryka słodka, duża płaska łyżka lubczyku, bazylia 1,5 łyżki cukru pudru łyżeczka kurkumy do dodania do wody z makaronem oliwa z oliwek
Zasmakuj Kuchnitylko 2 łyżeczki kakao! A przecież w smaku jest mocno (mocno, mocno!) czekoladowe. Bardzo mnie zaintrygowali , a gdy powiedzieli że głównym składnikiem jest czerwona fasola z puszki byłam zaskoczona, ale bardzo pozytywnie! 3 dni później testowałam przepis żeby sprawdzić czy sobie nie żartowali ;) A teraz potwierdzam ciasto jest niesamowicie pyszne(...)mascarpone i bitej śmietany, całość polewając sosem z czarnych porzeczek. Jako ozdoby użyłam kwiatów nagietka które również są jadalne. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm 2 puszki czerwonej fasoli 2 czubate łyżeczki kakao 100g cukru 100 g miodu 4 jajka pół szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody Fasole odsączamy z zalewy i blendujemu na pastę. Żółtka
W kuchennej krainiesłodkawy smak. Takim sycącym daniem można nakarmić całą rodzinę. I każdy może sobie odgrzać, kiedy tylko ma na to ochotę. Składniki: 500 g świeżych flaków 1 szklanka fasoli Jaś 1 marchewka 1 pietruszka Kawałek selera ½ pora 2 plastry dyni- około 20 dag 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywno-drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)łyżka przyprawy do flaków 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka majeranku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka mąki do zawiesiny Natka pietruszki Sposób przygotowania: Fasolę Jaś namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie, następnie ugotować prawie do miękkości. Odcedzić. Świeże flaki zagotować, odcedzić na sicie. Warzywa obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, por pokroić
Wanilia i Kardamonjuż nienawidziłam tych facetów z Gringo Baru ... oni są genialni. Świetnie zestawione składniki, obłędny balans smaków. Przy następnej wizycie zamówiliśmy Taco Mix - chili con carne z wołowiną, fasolą i pomidorem, wegetariańska z ananasem, fasolą i kukurydzą i gringo chicken z kurczakiem fasolą, kukurydzą. Całość została ,,posypana" ziarenkami granatu, ale super efekt smakowy! Gringo Bar serwuje świetne, autorskie dania
Codziennik KuchennyDynia z ogórkiem kiszonym? Zupa z takim połączeniem smakuje wybornie ! Składniki: 80 dag miąższu z dyni 40 dag ziemniaków 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka białej fasoli ½ szklanka soku z kiszonych ogórków sól i pieprz do smaku Wykonanie: Fasolę namoczyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dynię pokroić, zalać bulionem, dodać pokrojone ziemniaki. Gotować powoli około 25 minut(...)następnie zmiksować. Wlać sok z kiszonych ogórków, doprawić do smaku. Podawać z dodatkiem ugotowanej fasoli i startego kiszonego ogórka
Tradycyjna KuchniaProsty sposób na zrobienie szybkiego Dania ,bez większego nakładu pracy w kuchni.Uwielbiam za to kuchnię włoską.Prosta ,nieskomplikowana , a jakże smaczna i aromatyczna.Polecam przepis dla osób co lubią fasolę. 1 makaron świderki lub Wasz ulubiony 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 szkl.przecieru pomidorowego typu passata 1/2 łyżeczki bazylii 1 ząbek czosnku 1 mała pokrojoną w kostkę cebula 1/2 łyżeczki majeranku(...)garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek,na gorący tłuszcz wrzucamy posiekaną drobną cebulę ,chwilę dusimy dodajemy posiekany czosnek i zalewamy sosem pomidorowym, dodajemy zioła oraz przecedzoną fasolę z puszki .Gotujemy ,aż sos nam trochę odlatuje ,przyprawiają do smaku.W garnku gotujemy w osolonej wodzie makaron al' dente.Cedzimy na durszlaki .Lekko schłodzony sos miksujemy blenderem,wlewamy do ugotowanego makaronu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki