fasola - 7342 przepisów (strona:128/490)

Minestrone po polsku czyli Zupowy Wtorek odc.74 138

Pyszna, treściwa zupa, która przysporzyła mi odrobinę kłopotów, ale warto było im sprostać!  Smakowała mi i dzieciom :) przepis pochodzi z książki "Kipi kasza". Minestrone po polsku 1 szkl. fasoli piękny jaś 1 szkl. kaszy perłowej ugotowanej na sypko 2 duże marchewki 3 średnie ziemniaki 2 gałązki selera naciowego 1 duża cebula por 2 duże pomidory 1/2 pęczka natki pietruszki(...)koperku sól, pieprz oliwa Fasolę myjemy i zalewamy 3 litrami wody. Zostawiamy na noc a następnie gotujemy w wodze, w której się moczyła. W książce podano czas 30 minut ale wg mnie to zdecydowanie za mało. Ja moją musiałam wyławiać z teoretycznie ugotowanej zupy i podgotowywać dalsze 30 minut. Marchewkę, ziemniaki i seler obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Barszcz ukraiński 156

/gotuje moja mama. Taką zupę pokochałam w dzieciństwie i lubię do dziś. Dlatego nie chcę nic modyfikować, zmieniać, ulepszać - jest  już wystarczająco pyszna! mięso na wywar 3/4 szklanki fasoli typu Jaś 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek kapusty 3 buraki (ugotowane) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego ocet jabłkowy (można zastąpić koncentratem pomidorowym) śmietana majeranek(...)sól, pieprz Fasolę namoczyć (najlepiej moczyć przez całą noc). W garnku z wodą umieścić mięso na wywar. Zagotować, zszumowaną wodę zlać i nalać świeżej. Dodać fasolę i gotować na pół twardo. Wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, kapustę), listki laurowe i ziele angielskie. Około 5-7 minut przed końcem gotowania dodać buraki (starte na grubych oczkach tarki) i ocet

Di gotuje
Pasztet gruszkowo-orzechowy (z fasoli) 117

Pyszny, delikatny i kremowy pasztet z białej fasoli, z dodatkiem gruszki, rozmarynu i masła orzechowego. Jeden z najlepszych jakie jadłam, mój faworyt. Z pewnością spodoba się wszystkim tym, którzy lubią delikatne, lekko słodkie aczkolwiek wytrawne potrawy. Swoją drogą myślę, że jest to świetna propozycja na zbliżające się Święta. Składniki (na tzw. "keksówkę"): 1 i 1/2 szklanki namoczonej przez(...)ugotowanej białej fasoli "Jaś" (lub z puszki) 1 duża gruszka lub 2 małe 1 cebula 1-2 gałązki rozmarynu 2 łyżki masła orzechowego, np. domowego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 jajka sól i pieprz posiekane migdały oraz świeży rozmaryn do dekoracji Na oliwie smażę cebulkę z dodatkiem gałązek rozmarynu. Po kilku minutach dodaję obraną i pokrojoną gruszkę. Całość smażę

Mango Papaja
Ciasto fasolowe z bananami 154

Kilka miesięcy temu pojawił się przepis na ciasto fasolowe , ale ten jest nieco inny! Wzbogacony o banany i kakao! Moi najbliżsi nie mogli uwierzyć, że to jest ciasto z fasoli, a tym bardziej, że kompletnie w smaku nie czuć fasoli. Zachęcam do upieczenia. Składniki: puszka odsączonej i przepłukanej czerwonej fasoli 2 banany 1 jajko 1/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

Truskawkowa Fiesta
Fasolowa z boczkiem i zacierkami 145

częściej gotuję takie rozgrzewające i sycące zupy jak min. ta fasolowa. Zwykle gotuję jej wielki garnek aby móc się nią cieszyć na drugi dzień. Wtedy smakuje jeszcze lepiej :) 200g fasoli 200g boczku parzonego 1 kiełbaska toruńska 2 łyżki oleju do smażenia marchewka korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 2 łodygi naci selera 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela(...)cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz łyżka majeranku łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki zacierek natka pietruszki do posypania Dzień wcześniej fasolę wypłukać i zalać ok 1,5 litra zimnej wody. Na drugi dzień gotować ją godzinę. Połowę boczku pokroić w kostkę, przesmażyć na rumiano, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek , zeszklić. Gdy cebulka się zrumieni dodać starte

Smakołyki Asi
Sałatka śledziowa w buraku 129

niewielkich buraków, marynata: 3 łyżki octu jabłkowego, 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, farsz: 4 filety śledzia w oleju, 1/2 cebuli, 175 g fasoli białej cannellini*, 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 1 łyżeczka do kawy musztardy dijon, 3 łyżki kaszy gryczanej, olej do głębokiego smażenia. Buraki umyć, nie obierać, obciąć końcówki, ugotować al dente. Nie można(...)głębokiego smażenia rozgrzać w niewielkim garnuszku. Wsypać do niego kaszę, smażyć kilka sekund – kasza wypłynie do góry. Przelać przez sitko i wyłożyć na ręcznik papierowy. Śledzia wymieszać z cebulą, fasolą, musztardą dijon, kaszą gryczaną i olejem. (Sałatka jest bardzo śledziowa, ale pamiętajmy, że wkładamy ją do buraka, to zdecydowanie zmieni jej smak.) Marynatę wylać z buraków. Wypełnić buraki sałatką. *użyłam

królestwo garów
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 181

Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupa kalafiorowo-serowa autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com ZUPA FASOLOWA- TRZY FASOLE, FASOLÓWKA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com ZUPA GOŁĄBKOWA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com JESIENNA ZUPA GRZYBOWA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com Zupa pieczarkowa autorka: Ugotujiprzetestuj z bloga Testowanie przez gotowanie(...)Zupa z pecłonek z zacierkami autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Zupa buraczkowa z tortellini autorka: Beata12 z bloga W królestwie smaków Beaty Zupa jarzynowa z fasolą autorka: Beata12 z bloga W królestwie smaków Beaty JESIENNA ZUPA Z CIECIORKĄ I JARMUŻEM autor: kar_nowak z bloga Mam to na widelcu Zupa Barszcz Czerwony w Kremie

Weekendy w domu i ogrodzie
Fasolka po bretońsku + film 132

polskiej. Jest to pożywne danie jednogarnkowe znakomite na obiad, łatwe w przygotowaniu, które nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Podane z pieczywem smakuje wyśmienicie. składniki na 6 porcji 500 g fasoli typu Jaś 500 g kiełbasy 250 g boczku wędzonego 2 cebule 150 g koncentratu pomidorowego kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki majeranku 3 liście laurowe czarny(...)pieprz sól przepis Opłukaną i namoczoną w garnku przez noc fasolkę uzupełniamy wodą, tak aby fasola była całkiem przykryta, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz kilka ziaren czarnego pieprzu i gotujemy do miękkości. Cebulę drobno siekamy a kiełbasę i boczek kroimy w większą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i wytapiamy z niego tłuszcz, dodajemy również kiełbasę i wszystko

Smakowite Dania
Sałatka alla Mexicana . 220

Witajcie :) Dzisiaj zapraszam na  sałatkę alla Maxicana Do sałatki użyłam pysznej kukurydzy złocistej z czerwoną fasolą i soczewicy, wszystkie te warzywa gotowane są na parze z firmy Bonduelle , dodałam również kurczaka oraz papryczki jalapeno . Do sałatki polecam pyszne pieczywo chrupkie kukurydziano - gryczane firmy  Tovago . Pysznie i prosto , zapraszam :) Składniki : 2,5 szklanki ugotowanego makaronu kokardki  1 puszeczka(...)kukurydzy z czerwoną fasolą 170 g Bonduelle 1 puszka soczewicy gotowanej na parze 310 g  Bonduelle 1,2 papryczki czerwonej jalapeno 1,2 czerwonej papryki 1 łyżka suszonego szczypiorku  sól , pieprz do smaku 2,3 łyżki majonezu 1 pierś ugotowanego kurczaka  Wykonanie : Do miski przekładamy ugotowany makaron   . Paprykę myjemy i jedną kroimy w kostkę a papryczkę

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z porem, groszkiem i czerwoną fasolą. 223

Sałatka - prosta, szybka i smaczna z produktów, które często mamy w domu. Wystarczy puszka czerwonej fasoli, groszku, por, jajka i majonez. Składniki: 5 jajek, 3/4 puszki fasoli czerwonej, 3/4 puszki groszku, ok. 6-7 cm kawałek pora, 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz, pieczywo Tovago . Przygotowanie:  Odsączamy groszek i fasolę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę

Aga w kuchni
Sałatka jarzynowa z fasolą 203

Normal 0 21 Ziemniaki – 30 dag Marchew -   15 dag Seler – 10 dag Pietruszka – 10 dag Fasola perłowa – 15 dag Ogórek kiszony – 15 dag Groszek zielony – 15 dag Jabłko – 15 dag Jajka na twardo –3 szt Pieczarki marynowane – 10 dag Majonez –250 ml Musztarda – 1 łyżeczka Sól Cukier   Normal 0 21 Fasole opłukać, namoczyć na 12 godz i ugotować(...)koniec gotowania lekko posolić. Ziemniaki, marchew i seler obrać i ugotować. Jabłka i ogórki obrać. Ugotowane warzywa, pieczarki,   jajka i jabłka pokroić w kostkę, wsypać do miski, dodać fasole. Majonez wymieszać z musztardą i połączyć z sałatką, doprawić do smaku .Dowolnie udekorować. Ja dekoracje wykonałam za pomocą wykrojnika który jest dołożony do "Domowych słodkości : nr 17 http://www.kolekcjaslodkosci.pl/ ponieważ

Camilla w kuchni
Sałatka ziemniaczano – fasolowa 204

Normal 0 21 Ziemniaki – 50 dag Fasola perłowa – 10 dag Cebula -   1 szt Śmietana   - 125 ml Musztarda – 3 dag Sól Pieprz Cukier Szczypiorek   Normal 0 21 Fasolę opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie na noc (ok. 10-12 godz) i ugotować w wodzie w której się moczyła, gdy będzie miękka dopiero ją solimy. Ziemniaki wyszorować, opłukać i ugotować(...)następnie obrać, ostudzić i pokroić w drobną kostkę.. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wsypać ją do ziemniaków, dodać ugotowaną fasolę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Musztardę wymieszać ze śmietana i wymieszać ze sałatką. Posypać posiekanym szczypiorkiem

Camilla w kuchni
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i fasolą w sosie śmietanowo pomidorowym 174

Makaron surowy z kiełbasą zmieszałam, całość sosem zalałam, fasoli czerwonej dołożyłam i do piekarnika włożyłam. 50 min czekałam i już się oblizywałam, bo pachniała z daleka wyśmienicie, a posypana startym serem smakowała znakomicie. W rurkach makaronu sos się schował i dzięki temu soczystość swą zachował. Zapiekanka ta jest smaczna i kremowa, prosta i niedroga.  Składniki: 200 g makaronu gigaton(...)duże rurki), 2-3 szt. kiełbasy krótkiej Nove – produkt wsparła Natura, 1 puszka fasoli czerwonej, 500 ml przecieru pomidorowego, 1 duża biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, ¼ łyżeczki cukru, pieprz świeżo mielony do smaku, 1 łyżka suszonej bazylii, 150 ml śmietany 18%, 2 łyżki sosu sojowego, sól do smaku, ponadto: ser żółty, pietruszka zielona. Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę

Moniki Smakołyki
Kolorowa sałatka makaronowa 92

najlepsza na rodzinne obżarstwo :) Składniki: 300 g drobnego makaronu np. małe kolanka 1 czerwona papryka 3 kiszone ogórki 1 puszka kukurydzy 3 jajka 150 g szynki 1/2 puszki czerwonej fasoli kilka łyżek majonezu sól pieprz papryka słodka w proszku Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i przelewamy go zimną wodą. Wrzucamy do dużej miski. Jajka gotujemy na twardo(...)studzimy i obieramy. Kukurydzę i fasolę osączamy z zalewy na sitku. Ogórki kroimy w kostkę. Czerwoną paprykę myjemy, wyjmujemy gniazdo nasienne i wraz z szynką i jajkami kroimy w kosteczkę. Do reszty składników dodajemy kukurydzę i fasolę. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i dodajemy majonez, a także przyprawy (do smaku). Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 minut, aby smaki

MyCookBook.pl
Barszcz ukraiński 104

Barszcz ukraiński to kolejna zupa, którą znają wszyscy i na którą istnieje nieskończenie wiele sposobów przygotowania :) Ja ugotowałam barszcz z dodatkiem wołowiny, ziemniaków, fasoli i buraków oczywiście. Można dodać też kawałeczek drobno poszatkowanej białej kapusty. Aby przyspieszyć proces gotowania zupy, zamiast namaczać i osobno gotować fasolę, użyłam białej fasolki z puszki, którą dodałam pod sam koniec gotowania. Barszczyk podałam(...)drugi dzień. Doskonała zwłaszcza podczas chłodnych miesięcy :) Składniki: ok. 3 l wody 4 buraki średniej wielkości 1 cebula 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 1 puszka białej fasoli 250 g mięsa wołowego (np. z udźca) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 jabłko (najlepiej kwaśne) sok z połowy cytryny 150-200 ml koncentratu buraczanego (dla lepszego smaku i koloru

MyCookBook.pl