kotletów użyłam podprażonych orzechów, które nadały bardzo fajny posmak, do tego płatki owsiane zmielone na mąkę, słodka marchewka, trochę pikantnej papryki i czosnku, a do tego kremowa czerwona fasola, smak podkręcają również suszone pomidory z zalewy, dużo przypraw i zieleniny, nic dodać nic ująć moje ulubione pulpeciki :) Składniki na 16 pulpecików : 3/4 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę(...)ewentualnie można użyć płatków błyskawicznych) 3/4 szklanki orzechów (ja użyłam włoskich) 1 szklanka startej marchewki (1 duża marchewka) 3 ząbki czosnku puszka czerwonej fasoli 1/3 szklanki posiekanej bazylii 5-6 pomidorów suszonych z zalewy 1 jajko lub w wersji wegańskiej 3 łyżki nasion chia wymieszanych z 6 łyżkami gorącej wody i odstawionymi do zgęstnięcia mała papryczka chili
zdrowa vege kuchniaKolejna pyszna propozycja domowego pasztetu wegetariańskiego. Składniki: 2 szklanki fasoli JAŚ 2 cebule 30 dag pieczarek 2 czerstwe bułki 1 jajko sól do smaku pieprz do smaku majeranek do smaku olej do formy Wykonanie: Fasolę namoczyć dzień wcześniej, następnie ugotować do miękkości i zmielić. Pieczarki drobno posiekać z cebulą i udusić z odrobiną oleju. Bułki namoczyć, dobrze odcisnąć i połączyć(...)pieczarkami, zmieloną fasolą, jajkiem i przyprawami do smaku. Wymieszać dokładnie masę i przełożyć do natłuszczonej formy. Piec w temperaturze 180 stopni około godzinę
Tradycyjna Kuchnialubię robić w różnych wersjach. Szybka w przygotowaniu, zajmuje około 20-25 minut i możemy się delektować ciepłym posiłkiem. Gdy się spieszę zawsze pada na coś jednogarnkowego, a kukurydzę, fasolę czy pomidory obowiązkowo w szafce mam :) Z kurczakiem zrobiłam po raz pierwszy, ale czasem robiłam z kiełbasą, parówkami, resztkami wędlin z lodówki... Wtedy świetnie smakuje nawet z chlebem i często(...)jest z premedytacją z cudzysłowiu, bo nie jest tak ostra jak większość dań tejże kuchni :) Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1-2 papryki czerwone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka pieprzu
Kolorowy PrzepisownikBardzo lubię mięso z indyka, bo jest delikatne i soczyste. Często przygotowuje z niego gulasze, które lubi mój mąż. Ten zrobiłam z dodatkiem fasoli i dużą ilością marchewki. Składniki: 750 g mięsa gulaszowego z indyka 2 duże marchewki 1/2 puszki fasoli 1 cebula 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz sól szczypta kolendry 1 łyżka mąki 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)mięsa, zalać szklanką wody. Wrzucić ziele i liście laurowe i dusić około 45 minut. Przyprawić. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, zagęścić gulasz. Dodać czosnek i fasolę. Podawać z kaszą i buraczkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaburaczków i zastanawiałam się co z nich przygotować. Pomysłów jak zwykle było sporo i tradycyjnie nie mogłam sie zdecydować. Ostatecznie postanowiłam przyrządzić coś w rodzaju sałatki z dodatkiem kiełków fasoli i słodko - kwaśnym dressingiem. 2 buraki (ugotowane) 0.5 puszki kiełków fasoli kilka rzodkiewek sezam papryczka chilli Dressing: 1 łyżka miodu 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka octu balsamicznego Przygotować dressing(...)wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić, aby się nieco "przegryzły" Buraki pokroić w "zapałki" i położyć na talerzu, następnie ułożyc na nich kiełki fasoli i pokrojoną w słupki rzodkiewkę. Popruszyć sezamem i drobniutko pokrojoną papryczką chili. Polać dressingiem. Podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniearomatyczne i pikantne danie. Tłumacząc nazwę tego dania jest to po prostu chili z mięsem. Mięso to zazwyczaj wołowina, ponadto, oprócz papryczek chili, dodawane są pomidory i często czerwona fasola, inne dodatki to czosnek, cebula i kmin. Danie to wywodzi się z czasów kolonizowania kontynentu północnoamerykańskiego, kiedy to pionierzy wyruszający w daleką podróż zaopatrywali sią w suchy prowiant, przygotowywali kostki(...)papryczki chili (ilość należy uzależnić od własnych preferencji i ostrości papryczek) 500g mięsa mielonego wołowego 1 litr przecieru pomidorowego (passaty) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki 1 łyżeczka oregano szczypta płatków chili sól, pieprz Przygotowanie : Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej, przesmażyć
Codzienne GotowaniePolecam wegańskie kiełbaski szczególnie na grilla, choć nadają się do usmażenia patelni i upieczenia w piekarniku. Składniki: 5 niedużych pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonej fasoli (może być z puszki lub moczona przez noc i gotowana wg przepisu - pamiętajcie, aby posolić fasolę na krótko przed ugotowaniem, a nie na samym początku, bo będzie twarda! ) 1 łyżka(...)słodka papryka, pieprz cayenne, oregano, natka pietruszki Przygotowanie Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać drobno pokrojne pieczarki i poszatkowane ząbki czosnku i zrumienić. Ostudzić. Do większej miski przesypać fasolę i zmiażdżyć ją (można zrobić to za pomocą blendera lub widelca, najważniejsze, aby czuć bylo teksturę i nie zrobić puree). Dodać przecier pomidorowy i płatki drożdżowe, przyprawy oraz siemię lniane
VegUlkaCześć ! Za oknem szaro i zimno. W takie dni ratuje mnie tylko mocno rozgrzewające danie. Dziś mam dla Was kiełbasę chorizo z ciecierzycą i czerwoną fasolą w sosie pomidorowym. Danie z serii jednogarnkowych. Niepozorne a jednak pyszne. Zdecydowanie poprawiło mi dziś humor ! Składniki (2 duże porcje): 200 g kiełbasy chorizo 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia 1 średnia czerwona cebula(...)ząbki czosnku 1 puszka ciecierzycy (400 g) 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) +1/2 puszki wody po przepłukaniu puszki 1 mała puszka czerwonej fasoli sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, kumin, 1 łyżeczka brązowego cukru Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kiełbasę chorizo pokrój w plastry. Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj kiełbasę
Moja pasja smakusię sałatka z makaronem, którą się kiedyś zajadałam z kurczakiem i majonezem. Wróciłam do niej w urozmaiconej wersji wegańskiej :) Składniki: 100 g pełnoziarnistego makaronu penne 200 g czerwonej fasoli (ok. pół puszki) 85 g kukurydzy konserwowej (ok. pół puszki) 90 g tofu naturalnego (ok. pół kostki) 4 łyżki śmietany sojowej opcjonalnie: pokruszone, niesolone pistacje anana s Przygotowanie(...)Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Fasolę i kukurydzę (jeśli używamy tych z puszki) odsączamy. Tofu (i ewentualnie ananasa) kroimy w drobną kostkę. Do odcedzonego penne dodajemy pozostałe składniki: fasolę, kukurydzę, tofu i śmietanę. Mieszamy wszystko. Przed podaniem posypujemy sałatkę pistacjami. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce
Weganizm infantylnysłoneczną pogodę, więc korzystajmy z tego jak najwięcej. Polecam i życzę słonecznego dnia. FASOLKA PO DIABELSKU. Składniki na 4 porcje: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 duża cebula 2 puszki pokrojonych pomidorów 2 papryki czerwone 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 mała papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 dymki ze szczypiorkiem(...)Dodać wszystkie pokrojone papryki i chwilę podsmażać. Następnie dodać pomidory z puszki i gotować przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, w razie konieczności podlewać ciepłą wodą. Dołożyć osączoną fasolę białą i czerwoną. Całość doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Dodać pokrojoną kiełbasę, przecier pomidorowy i gotować przez około 15 minut na małym ogniu
Zakątek rozkoszy kulinarnychobudzi Wasze zmysły przytłumione koncernowym jedzeniem. Do tej zupy nie potrzebujecie ani wywaru z mięsa ani z warzyw!. Tej zupy nie zagęścimy mąką ale użyjemy rozgotowanej, sprasowanej łyżką fasoli która świetnie uwydatnia smak prawdziwków. Będzie prosto, pysznie, odżywczo i naturalnie! Zapraszam! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 3 średnie grzyby prawdziwki 1,5 łyżki rozgotowanej fasoli piękny jaś(...)wodą do małego garnka uzupełniamy 1,5-2 szklanek wody i gotujemy na małym ogniu ok.15-20minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem a także dodajemy papkę z fasoli by zagęściła zupę. 5/ Przelewamy do talerza. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaSKŁADNIKI: 2 puszki czerwonej fasoli 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie puddingu lub budyniu czekoladowego bez cukru 5 łyżek naturalnego kakao 2 łyżki otrębów żytnich 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego 1 łyżka masła orzechowego bez soli i cukru 1 płaska łyżka nasion chilli PRZYGOTOWANIE: Fasolę opłucz. Wszystkie składniki umieść w mikserze i miksuj. Ja dodałam odrobinę(...)mleka sojowego bo konsystencja wyszła zbyt kleista i twarda. Wszystko zależy od jajek i fasoli. Przełóż na blaszkę lub do misy multicookera . W piekarniku piecz 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. W multicookerze ustaw program CAKE i czas 40 minut. Plewa z czekolady (kąpiel wodna) i wiórki kokosowe
ClauditteMissCookingNasza wariacja na temat kurczaka. Z dodatkiem papryki, czosnku, fasoli i kukurydzy. Dla chętnych z żółtym serem. Bardzo smaczne danie i szybkie - samo przygotowanie trwa około pół godziny (oprócz wcześniejszej marynaty). Sycące, można je podać z ryżem, ale równie dobrze z kaszą kuskus czy jęczmienną. Polecam gorąco! 1 podwójna pierś z kurczaka puszka pokrojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy(...)kilka godzin (a najlepiej na noc). Zamarynowane mięso usmażyć na patelni na oleju. Następnie dodać pomidory i koncentrat. Jak już pomidory się całkiem rozpadną dodać paprykę konserwową, fasolę i kukurydzę i chwilkę dusić. Doprawić do smaku solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Po wierzchu można posypać startym żółtym serem. Smacznego! Wersja z serem dla Taty Wersja bez sera
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieściągamy górną folię) wykładamy ciasto na formę do tarty o średnicy 25 cm i dokładnie wyklejamy nim spód i brzegi nakładamy na na ciasto papier do pieczenia i wysypujemy fasolą zwykłą(ja kupiłam fasolę jaś i już wielokrotnie jej używam do obciążenia tarty,po pieczeniu,wsypuję ją do worka i mam ją na wiele razy) Pieczemy w rozgrzanym piekarniku-nastawionym(...)góra-dół na 200 stopni 10-15 min po tym czasie wyciągamy z piekarnika ,zmniejszamy piekarnik na 150 stopni ,zabieramy fasolę razem z papierem i przygotowujemy krem cytrynowy Krem robimy miksując 3 jajka z cukrem na jasny krem,następnie dodajemy śmietankę 30% i otartą skórkę z cytryn i sok z nich wyciśnięty. Wylewamy krem na podpieczone ciasto
Swojskie jedzonkoZAGNIEŚĆ GŁADKIE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY TROCHĘ WIĘKSZE NIŻ FORMA WYKŁADAMY NA BLASZKĘ NAKUWAMY WIDELCEM I DAJEMY DO LODÓWKI NA 30 MIN JA DODATKOWO PIEKĘ KAŻDY SPÓD DO TARTEJ OBCIĄŻONY FASOLĄ,KTÓRĄ WYSYPUJĘ NA PAPIER DO PIECZENIA ,KTÓRY UKŁADAM NA CIASTO,WTEDY MAM PEWNOŚĆ,ŻE BRZEGI CIASTA NIE OPADNĄ(FASOLĘ UŻYWAM WIELOKROTNIE TĄ SAMĄ,MAM ODŁOŻONĄ TYLKO DO PIECZENIA) PIEKĘ CIASTO(...)STOPNIACH 12 MIN,POTEM ZDEJMUJĘ FASOLĘ I PIEKĘ JESZCZE 2-3 MIN ŻEBY SIĘ DOPIEKŁO,ODSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA TRUSKAWKI OBIERAM Z SZYPUŁEK,MIKSUJĘ Z SOKIEM Z CYTRYNY I CUKREM ZAGOTOWUJEMY NASZ MUS,,WYŁĄCZAMY I MIESZAMY Z ŻELATYNĄ ROZPUSZCZONĄ WCZEŚNIEJ W 1/4 SZKL. ZIMNEJ WODY UBIJAMY ŚMIETANĘ KREMÓWKĘ I DODAJEMY OSTUDZONY MUS, MIESZAMY DELIKATNIE ŁYŻKĄ WYLEWAMY NA CIASTO
Swojskie jedzonko