może jest podobnej konsystencji? Dobrze smakuje z kiszonym ogórkiem (bez niczego jest równie smaczna). Z pewnością jest dużo zdrowsza i lżejsza niż zwykły smalec. Składniki: 400 g ugotowanej białej fasoli oliwa do smażenia 3 łyżki duszonej cebulki lub 1 duża cebula duże jabłko łyżeczka soli, pieprzu, po pół łyżeczki majeranku i lubczyku Przygotowanie: Fasolę zmiksować razem z przyprawami(...)patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulkę i dusić na małym ogniu aż zmięknie, pod koniec duszenia dodać starte jabłko (jabłko ma się dusić około minuty). Następnie dodac do zmiksowanej fasoli Wszystko razem dokładnie wymieszać, jeśli uważasz, że jest zbyt gęste można dodać wody Najlepiej smakuje schłodzone - pycha! Smacznego
pyszne zdrowościCiasto: 250 g twarogu 1 jajko pół łyżeczki soli 1,5 szklanki mąki (najlepiej krupczatki) 2-3 łyżki oleju i łyżka do wysmarowania formy Nadzienie: 250 g fasoli szparagowej Mamut 150 g chudego wędzonego boczku 1 cebula dymka, posiekana 2 ząbki czosnku 250 g śmietankowego twarożku 1 jajko 100 g żółtego sera suszony majeranek i tymianek sól, pieprz(...)jajkiem, olejem, solą, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Wylepić nim - podnosząc brzegi na wysokość ok 2 cm - formę wysmarowaną tłuszczem. Spód ciasta nakłuć widelcem. Włożyć do lodówki. Przygotować farsz. Fasolę umyć, odciąć końcówki i ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Następnie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Boczek pokroić w kosteczkę. Twarożek wymieszać z jajkiem, dodać fasolę, boczek
Czerwień i błękitSpecyficzną kuchnię meksykańską z dużą ilością smaku, ostrości, fasoli i kukurydzy albo się kocha albo nie. ;-) Zwykłe kotlety mielone bardzo mnie nudzą, dlatego staram się by za każdym razem smakowały inaczej. Dziś przedstawiam pikantną wersję meksykańską, z dużą ilością warzyw i kolorów. Są tak barwne, że wręcz uśmiechają się z talerza. ;-) Wielbiciele chili con carne na pewno je polubią(...)500g mięsa mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko L 2 krople Tabasco 1/2 łyżeczki przyprawy chilii sól 1. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę, szczypior siekamy. 2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w misce. Formujemy kotlety dowolnej wielkości. 3. Kotlety układamy
Szefowa kuchniwww.vivante.pl Ale zanim kupicie TUTAJ możecie obejrzeć jej fragment. A my, oprócz powyższej recenzji, mamy jeszcze dla was jeden przepis z tej książki. Na bezglutenowe bułki ryżowe z fasolą mung . Fasola: 1 szklanka zimne wody 1/2 szklanki fasolki mung Ciasto: ugotowana fasola (wyjdą około 2 szklanki) 1 łyżeczka suszonego lub świeżego estragonu 1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku
Marder&Marder ManufactureBardzo prosta i sycąca zupa. Połączenie prostych składników takich jak papryka, cebula, fasola czy kukurydza nadają jej niepowtarzalnego smaku. 600 g mięsa gulaszowego 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 litra wody 1 zielona papryka 7 pieczarek 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 5 pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 150 g słodkiej kukurydzy(...)kosteczkę, pietruszkę oraz marchewkę obieramy i kroimy w kółeczka, pieczarki w plasterki. Warzywa dodajemy do mięsa, podlewamy wodą, dokładnie mieszamy, gotujemy. Pod koniec dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawiamy przyprawą do zup, przyprawą meksykańską, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości mięsa
VioletoweKucharzeniejest, aktualnie mam chłopaka, który choć całkiem od Ojca jest inny, wiele ich łączy. Choćby czułość i wrażliwość. Niemniej MAM NAJLEPSZEGO TATĘ NA ŚWIECIE! CZEKOLADOWE CIASTO Z CZERWONEJ FASOLI /zmodyfikowany, źródło: Fit jest Git ; / 2 puszki czerwonej fasoli 2 dojrzałe banany 3 jajka 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 1/3 szklanki ksylitolu (dodałam od siebie) 1 łyżeczka sody(...)oczyszczonej szczypta soli Fasolę czerwoną płuczę na sicie i miksuję blenderem na gładką masę. Dodaję jajka, cukier, kakao, sól i sodę oraz rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Wszystko razem miksuję na masę o gęstej, jednolitej konsystencji (jak ciasto na naleśniki czy kwaśna śmietana). Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wygładzam wierzch. Wstawiam do nagrzanego pieca i piekę
W kuchni Karmel-itkibyły to małe suszone krewetki i świeże kalmary pokrojone w grubą kostkę) 1/2 małej puszki wędzonych rybek w oleju ( nie znalazłam anchois) 1 op orzechów nerkowca 1 puszka czerwonej fasoli olej arachidowy sos sojowy Krewetki zalać wrzątkiem. w woku lub na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego pokrojoną czerwoną cebulę i paprykę. Gdy się lekko zeszkli dodać krewetki, następnie(...)mrożoną fasolę.Wszystko ma być al dente więc należy działać dosyć szybko. Podlewać lekko sosem sojowym. Dodać płatki bulwy Lilly. Ma się zrobić prawie przeźroczysta ale musi być chrupiąca. Na sam koniec wsypać opłukaną czerwoną fasolę. Na osobnej patelni uprażyć orzechy nerkowca i dodać do reszty. Przesypać na talerz i na wierzchu ułożyć rybki :) Polecam do tego sos teriyaki
Jemy PijemySKŁADNIKI na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 1/2 łyżeczki soli 2 żółtka 50 ml wody Dodatkowo: *fasola "Jaś" do obciążenia ciasta przy pieczeniu *folia spożywcza *folia aluminiowa SKŁADNIKI na masę do tarty: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia 200 g boczku parzonego 200 g sera ricotta(...)spodu i boków formy. Zdejmujemy folię i usuwamy nadmiar ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 10 min. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy fasolą, aby ciasto nie wyrosło przy pieczeniu. Pieczemy 10-15 min w 180'C z funkcję termoobiegu, bez termoobiegu w 200'C. Następnie zdejmujemy folię aluminiową z fasolą. Dopiekamy ciasto jeszcze przez
kulinarnyJapomidorów - 1 duża papryczka chili - 1 duża cebula - 1 ząbek czosnku - 1/2 szklanki bulionu wołowego - 1 łyżka oliwy - 1/2 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki - 1 łyżeczka cukru - 1 puszka czerwonej fasoli Porcja dla 2 osób Najpierw w garnku podgrzewamy oliwę, wrzucamy i smażymy drobno posiekaną cebulę do której dodajemy również drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Gdy cebula nam się zeszkli(...)cukier. Na koniec dodajemy bulion i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut co jakiś czas mieszając aż większość soków odparuje. Gdy mięso jest już praktycznie gotowe to dodajemy fasolę (wyciągając fasolę z puszki płuczemy ją pod wodą z zalewy, w której była) i jeszcze chwilę dusimy. Chili con carne możemy podawać z opieczonymi tortillami lub z pieczywem. Smacznego
Kuchenne Wariacjewegetarianom i dietetykom.Po opublikowaniu przez amerykańskich naukowców badań potwierdzających jej skuteczność w odchudzaniu i profilaktyce nowotworów, robi tam prawdziwą furorę, a tamtejszy Departament Rolnictwa zalecił nawet spożywanie około szklanki fasoli tygodniowo . Ta jednoroczna roślina z rodziny motylkowych ,pochodząca z Ameryki Środkowej, przywiedziona została do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba.Jest ważnym źródłem białka roślinnego. 100g tych nasion zawiera(...)witaminy z grupy B. Chroni przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi i korzystnie wpływa na pracę mózgu. I nie ma znaczenia czy jemy suche ziarna czy fasolkę szparagową. Suche nasiona fasoli z powodu twardej skórki i zawartości siarki są ciężkostrawne. Dlatego powinno się je wcześniej namoczyć na 12 godzin. Następnie odlać wodę i ugotować w świeżej, bez przykrycia (uzupełniając wrzątkiem
Wiem co jemKiedy na dworze chłód i niepogoda, miło jest zjeść solidny, syty i rozgrzewający posiłek. A co potem? No cóż... coś za coś :D Fasolka po bretońsku Składniki: 40 dag fasoli piękny Jaś karłowy 30 dag cienkiej kiełbasy 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka smalcu wytopionego z wędzonego podgardla 10 dag koncentratu pomidorowego 30% liść laurowy 4 ziela angielskie(...)sól pieprz cukier słodka i ostra papryka w proszku mielony kminek majeranek Fasolka po bretońsku Wykonanie: Fasolę przebrałam, dokładnie wypłukałam, zalałam wodą i zostawiłam na kilkanaście godzin aby napęczniała. Po tym czasie ugotowałam ją do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła. Odparowany płyn uzupełniałam sukcesywnie dolewając zimną wodą. Posoliłam dopiero kiedy była miękka, dodałam ziele angielskie
Kuchenne zapiski Edytykostki drobiowej na 1,5 litra wody 3 ziela angielskie liść laurowy łyżka oleju 10 dag cienkiej kiełbasy mała cebulka 5 dag kabanosów wieprzowych puszka 400 g konserwowej czerwonej fasoli 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego kilka kawałków marynowanej papryki słodka papryka w proszku pieprz sól majeranek cząber Zupa fasolowa Wykonanie: Ziemniaki obrałam, opłukałam, pokroiłam w kostkę i zalałam w rondlu(...)patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam kiełbasę, obsmażyłam ją, po czym dodałam cebulę i smażyłam do momentu, aż się lekko zrumieniła. Zawartość patelni dodałam do rondla, następnie dołożyłam do niego kabanosy, fasolę z częścią zalewy, koncentrat pomidorowy i pokrojoną w kosteczkę marynowaną paprykę – ja swoją obrałam ze skórki. Doprawiłam do smaku papryką w proszku, pieprzem, majerankiem i cząbrem – sól okazała się już
Kuchenne zapiski Edytykiedy kończą się afrykańskie upały a zaczyna polskie lato - przychodzi ochota na treściwą zupę. Smaczek wędzonego kurczaka, mięciutka fasola i chrupiąca kukurydza, coś wspaniałego :) Składniki: 400 g wędzonego udka z kurczaka 7 szklanek wody 5 ziarenek ziela angielskiego liść laurowy 30 dag włoszczyzny – marchew, pietruszka, seler, por 35-40 dag ziemniaków sól puszka 400 g czerwonej fasoli konserwowej puszka(...)Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Warzywa dodałam do rondla z mięsem. Zupę posoliłam do smaku i gotowałam do miękkości ziemniaków. Z rondla wyjęłam mięso, a dołożyłam osączone z zalewy fasolę i kukurydzę. Mięso obrałam ze skóry i kości, rozdrobniłam i dodałam do zupy. Doprawiłam do smaku dużą ilością majeranku, pieprzem, cząbrem i koncentratem pomidorowym. Pogotowałam jeszcze troszkę na wolnym ogniu
Kuchenne zapiski Edytybrownie z fasoli z kajmakiem~ Lubicie fasolowe brownie? Jeśli tak - musicie spróbować tego ciasta w powyższej wersji! A jeśli nigdy go nie jedliście lub zraziliście się do niego - też spróbujcie! :) PRZEPIS /1 porcja/ ~200g ugotowanej fasoli (biała/czerwona, aczkolwiek biała ma bardziej delikatny smak) ~jajko ~25g kakao ~łyżka soku z cytryny ~kilka łyżek mleka (ciężko powiedzieć, dolewałam na oko, mniej(...)więcej 3-4 łyżki?) ~cukier/stevia wg. gustu ~2 łyżki kajmaku/masy krówkowej Fasolę i jajko miksujemy, dodajemy pozostałe składniki (oprócz kajmaku) i mieszamy łyżką. Na wierzch delikatnie wykładamy w kilku miejscach kajmak i wykałaczką robimy wzorki. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 40-45 minut. Smacznego
breakfast of dreamskokosowe* ciasto z fasoli podane z kremem o smaku gorzkiej czekolady z kawałkami kakao~ *z mąką kokosową Wczoraj było brownie, dziś czas na...blondie(?) :) Ciasto idealne dla wszystkich miłośników kokosu ♥ Ten krem czekoladowy znalazłam jakiś czas temu w Lidlu i jest bardzo smaczny! Zwłaszcza małe kawałki kakao które fajnie chrupią podczas jedzenia! :) U Was też wczoraj była taka tragiczna pogoda(...)dnia. Deszcz, śnieg, grad, słońce... Strach było wyjść z domu, bo nie wiadomo na co trafi...Coś za bardzo ten kwiecień przeplata :P PRZEPIS /1 porcja/ ~200g ugotowanej białej fasoli (może być z puszki) ~jajko ~30g mąki kokosowej ~łyżka soku z cytryny ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/4 szklanki mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego ~cukier/stevia wg. smaku ~1/2 łyżeczki ekstraktu
breakfast of dreams