fasola - 7342 przepisów (strona:126/490)

Wrap / tortilla z kurczakiem i piklami z sosem pomidorowym - śniadanie do pudełka 193

Dzisiaj przedstawiam kolejne śniadanie do pudełka, tym razem z wykorzystaniem tortilli. Nadzienie z pieczonego kurczaka, fasoli z dodatkiem pikli i kiełków. A dla podkreślenia smaku, sos. Proste w wykonaniu no i smaczne. Składniki: Placek tortilli sałata Kawałek pieczonej piersi z kurczaka ( warto wykorzystać pieczonego kurczaka z obiadu ) Papryka konserwowa Pikle z ogórków ( musztardowe ) Kiełki 1 łyżka czerwonej fasoli z puszki(...)doprawiamy go solą i pieprzem. Placek tortilli smarujemy sosem, dodajemy kawałki sałaty i kolejno wykładamy ( bardziej na środek ) składniki: kawałki kurczaka, pokrojoną w paski paprykę, pikle z ogórków i fasolę. Posypujemy kiełkami. Zawijamy w rulonik. Lekko dociskamy i kroimy plastry około 1 ½ cm. Układamy w pojemniku i zamykamy. Śniadanie gotowe. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Pikantne chili con carne 143

potrawa kuchni amerykańskiej spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso Składniki: 40 dag fasoli  „JAŚ” 2 cebule 40 dag mielonej wołowiny 4 kolorowe papryki 1 szklanka czerwonego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki oleju sól do smaku pieprz do smaku papryka ostra(...)mielona do smaku Wykonanie: Fasolę namoczyć parę godzin wcześniej, następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju, włożyć mielone mięso i pokrojone papryki, po czym podsmażyć. Następnie przełożyć do garnka, dodać przecier pomidorowy i dusić przez 10 minut. Gdy mięso jest już miękkie, dodać ugotowaną fasolę, podlać winem i gotować jeszcze przez parę minut

Tradycyjna Kuchnia
Zupa meksykańska-prosta i pyszna 183

pyszna ,sycąca zupa,lekko pikantna,mniam,,,,zrobisz ja szybko i prosto-ale na pewno nie tylko jeden raz-pychotka.... Składniki: 500 g łopatki wieprzowej mielonej, puszka białej fasoli, puszka czerwonej fasoli, pomidory w puszce krojone puszka kukurydzy, 3 ząbki czosnku, 2 cebule, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 kostka rosołowa(lub litr rosołu) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól(...)mięso mielone i podsmażyć, w garnku zagrzać litr wody z rosołkiem(lub podgrzać nasz gotowy rosół) dodać podsmażoną cebulkę z mięskiem i kukurydzę, pogotować ok 30 min,dodać odcedzone fasole(białą i czerwoną)pomidory z puszki,koncentrat pomidorowy,czosnek wyciśnięty przez praskę i chili,, majeranek,zioła,dolać wody tak żeby przykryte były wszystkie składniki, gotujemy jeszcze ok 30 min,doprawiamy

Swojskie jedzonko
Meksykańska tortilla (burrito) 149

rodzaj placka bardzo popularny w kuchni meksykańskiej. Można serwować go zarówno na ciepło jak i zimno z różnymi dodatkami. Polecam farsz z mięsem wieprzowym, pomidorami, kukurydzą i czerwoną fasolą a także dodatkiem świeżej papryki i sałaty. Taki danie można przygotować w zaledwie 20-25 minut. Składniki: 8 placków tortilla 500g mięsa wieprzowego z łopatki 2 duże ząbki czosnku kawałek imbiry(...)wielkości kciuka oliwa do smażenia puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka krojonych pomidorów sól czarny pieprz papryka chili strąk czerwonej papryki czerwona cebula sałata opcjonalnie sos piri-piri Sposób przygotowania: Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Czosnek i imbir ścieramy na tarce o małych oczkach i przesmażamy około pół minuty. Dodajemy mielone mięso i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem

Pyry na Gaz
Sałatka warstwowa z jajkiem 221

prezentującej się sałatki. Podajemy ją w szklanej dekoracyjnej misce aby pokazać kolorowe warstwy. Idealnie pasuje na różne spotkania rodzinne i imprezy. Składniki: - 6 dużych jajek - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - pęczek szczypiorku - około 20 dag sera żółtego - 4 - 5 ogórków konserwowych - majonez kętrzyński - ketchup - sól Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy na ćwiartki. Delikatnie solimy i przykrywamy(...)warstwą majonezu. (około 5 - 7  łyżek) Fasolę przelewamy wrzącą wodą i odcedzamy  i układamy na warstwie majonezu. Szczypiorek kroimy i wkładamy do salaterki z sałatką. Następnie kukurydzę odcedzamy i tworzymy kolejną warstwę. Kolejną warstwą są ogórki, które kroimy w cienkie słupki. Wszystko przykrywamy warstwą ketchupu (koło 5 - 7 łyżek) Na wierzch tarkujemy  na grubych oczkach ser. Warstwy

Pan i Pani Smith w kuchni
Zupa z bobem, szpinakiem , makaronem i jajkiem 134

massa e ovo"   - to portugalska nazwa  tej  zupy. Prawda, że ładna? A na dodatek zupa jest   bardzo szybka do ugotowania. Pyszna, sycąca, z dodatkiem fasoli lub bobu, szpinaku, makaronu i jajka. W portugalskim przepisie , na podstawie którego ją przygotowałam  była dodana fasola z puszki. Ja miałam akurat w domu puszkę gotowanego, brązowego bobu - znakomicie(...)zastąpił fasolę. Bardzo zupę polecam, zwłaszcza na zimne dni.  składniki 250 g pęczek szpinaku 1 pęczek kolendry  400 g puszka gotowanego bobu 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 900 ml wywaru na wołowych kościach (użyjcie dowolnego) oliwa papryka mielona sól do podania: szklanka drobnego makaronu - kolanek 1 jajko na osobę przygotowanie Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę

Stare Gary
Sałatka z cieciorką, fetą i suszonymi pomidorami 365

skończyć :) ale reszta to dodatki i do smaku, i dla koloru. Składniki: 1 puszka cieciorki konserwowej 4-5 suszonych pomidorów z oleju 1/3 kostki sera feta 3-4 łyżki fasoli czerwonej z puszki 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 duże ogórki kiszone (mniejsze to więcej) 1/2 białej części pora 1 łyżka majonezu 3 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku świeżo mielony(...)pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cieciorkę odsączamy na sicie z zalewy, podobnie kukurydzę i fasolę. Pomidory suszone odsączamy z nadmiaru oleju i kroimy drobniej. Ogórki kiszone kroimy w kostkę, por siekamy cienko w półplasterki, fetę kroimy w kostkę. Do miski przekładamy odsączoną cieciorkę, dodajemy por, fasolę, kawałki suszonych pomidorów, kukurydzę i ogórki kiszone. Na koniec dorzucamy kawałki fety, przyprawiamy obficie

Kolorowy Przepisownik
Minestrone z czerstwym chlebem 129

zupę. W zależności od regionu Włoch oraz od pory roku gotuje się ją z różnych warzyw. W wersji, którą ja gotuję od czasu do czasu, króluje czerwona fasola, kukurydza, groszek i oczywiście pomidory. Pod koniec gotowania do zupy dodaje się czerstwy chleb pokrojony w kosteczkę, co nadaje zupie gęstość, a jednocześnie pozwala na sensowne wykorzystanie nadmiaru chleba. Przepis, który nieco(...)też odbieram tę zupę, jako męską – jest sycąca, a bogactwo warzyw zrównoważone jest odrobiną wędzonego boczku. Składniki: 1,5 l rosołu 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka mrożonego groszku (ewentualnie 1 puszka groszku konserwowego) 1/2 puszki kukurydzy 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g wędzonego boczku

Trzeci talerz
soczewica z fasolą - gęsta smaczna zupa 131

ładniki : 400 g fasoli białej 3/4 szkl. f asoli mung 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 200 g boczku 500 g żeberek 200 g boczku w ędzonego 3 pomidory bez skorki ,lub przecier  pomidorowy własnej roboty tutaj marchew ,  sól majeranek , kminek , ziele angielskie 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 2 z ąbki czosnku 1liść laurowy Wykonanie : Fasol ę moczymy(...)zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy 15minut w szybkowarze. Następnie dodajemy żeberka i suchą soczewicę,oraz 3/4 szklanki fasoli mung (jeśli ktoś lubi-można bez niej) zamykamy pokrywą i gotujemy około 15 minut .Zostawiamy ,bo w nagrzanym szybkowarze zupa sama się gotuje. Na patelni , podsma żamy pokrojony w kostkę boczek , dodajemy pokrojoną cebule , posiekany czosnek. Krótko mieszamy wrzucamy do szybkowaru

w mojej kuchni
Zapiekanka makaronowa z polędwicą i sosem pieczarkowym. 146

Witajcie :) dzisiaj tak na szybko bo grypa mnie rozkłada,  zostawiam Wam zapiekankę makaronową z Sosem pieczarkowym Orzech , pyszną Fasolą Bonduelle , suszonymi Pomidorami od firmy Becla i Polędwicą od Tradycyjnego Jadła Zapraszam :)   Składniki : 1 paczka makaronu kokardki 1  sos pieczarkowy Orzech 1  puszka fasoli na parze Bonduelle 1 łyżka suszonych pomidorów Becla 200 g polędwicy Tradycyjne Jadło(...)łyżki klarowanego masła Wykonanie: Makaron ugotować all dente. Polędwicę podsmażyć z cebulką i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami na maśle.  W garnku zagrzać sos pieczarkowy, dodać podsmażoną polędwicę,fasolę z puszki,  roztrzepane jajka, 1/2 szklanki sera. Przełożyć wszystko do makaronu i wymieszać, przyprawić do smaku solą , pieprzem i szczyptą chili. Ja tym razem zapiekankę upiekłam w tortownicy

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa z fasoli i chorizo 130

Pierwszy raz jadłam tą zupę rok temu, bardzo mi zasmakowała i teraz staram się ją robić u siebie zwłaszcza zimą bo jest bardzo sycąca i szybko znika. Zupa z fasoli i chorizo Składniki: -  cebula biała i czerwona po 1 szt - 3 marchewki - seler naciowy - 1/2 kg pomidorów lub 1 puszka pokrojonych  - kiełbasa chorizo - 2 puszki białej fasoli - oregano(...)miękkości, dodajemy marchewki i zalewamy wodą. Gotujemy chwilę, dodajemy obrany seler naciowy, pokrojoną w plastry kiełbasę i pomidory, gotujemy kilka minut. Na sam koniec dodajemy odcedzoną białą fasolę, przyprawiamy i gotujemy  około pięciu minut. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Czulent 117

Czulent jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni żydowskiej, podawany jest w szabat i przygotowany z koszernych produktów. U mnie z małą zmianą, fasola z puszki. Czulent Składniki: - 1 kg wołowiny - 2 puszki białej fasoli - 50 dag ziemniaków - 2 cebule - 300 g pęczaku - oliwa - 4 ząbki czosnku - łyżeczkę słodkiej papryki Tesco - 1/2 łyżeczki tymianku  - 1/2 łyżeczki kminku Tesco(...)kroimy w piórka, szklimy i przekładamy do drugiej miski.  W garnku, w którym smażyliśmy cebulę układamy na przemiennie warstwami trochę cebuli i lekko ją solimy. Następnie mięso, odcedzoną fasolę, opłukaną kaszę, pokrojone w plastry ziemniaki. Ponownie układamy wszystkie składniki aż do wyczerpania, tak, by na wierzchu była kasza. W trakcie układania warstwy posypujemy posiekanym czosnkiem i oprószamy kminkiem,tymiankiem

Kulinarne życie
Fasolka w sosie pomidorowym 125

Składniki (na 2 porcje) - 2 szklanki fasoli (ok. 340g), - ½ papryki (ok. 100g), - 1 cebula (ok. 80g), - ½ pora (ok. 50g) - łyżeczka oleju  rzepakowego (ok. 5g), - szklanka passaty pomidorowej (ok. 200 ml) - przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka i ostra, ulubione zioła. Sposób przygotowania 1. Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju  rzepakowym. 2. Do cebuli dodajemy plastry pora i paprykę(...)pokrojoną w kosteczkę. 3. Warzywa dusimy ok. 10 min. 4. Do warzyw dodajemy passatę i fasolę. 5. Całość doprawiamy do smaku. Fasolka po bretońsku wegetariańska jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. - witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - witaminę B1 (pochodzącą z fasoli), która działa przeciwdepresyjnie. Wartość odżywcza jednej porcji

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Roladki z kurczaka i fasoli. 109

Składniki: 2 piersi z kurczaka 400 g fasoli czerwonej konserwowej papryka słodka mielona, sól, pieprz Piersi z kurczaka płuczemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem, żeby mięso nam się nie rozpadło. Solimy i pieprzymy z każdej strony i przekładamy na folię aluminiową (każda pierś na osobną). Fasolę odcedzamy z zalewy, przekładamy do miski, rozgniatamy i doprawiamy papryką i solą - dokładnie mieszamy(...)przygotowaną fasolę przekładamy na kurczaka i zwijamy w roladkę. Zawijamy w folię i z obu stron zawijamy ją tak jak zawinięte są cukierki. Tak przygotowane paczuszki obsmażamy z każdej strony na suchej rozgrzanej patelni, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 20 minut w rozgrzanym do 20 stopni piekarniku. Smacznego

Moje-pitraszenie
Gulasz z soczewicą i gotowanym schabem 129

przygotowania gulaszu użyłam gotowanego schabu, który zwykle jemy na kanapkach. Żeby szybciej zjeść świeży schab, ugotowałam na nim pyszny gulasz z soczewicą, ziemniakami, fasolą i papryką. Takie jednogarnkowe mięsne dania najczęściej przygotowuję, kiedy nastają chłody. Składniki: ok. 300 g pieczonego lub gotowanego schabu 1 puszka czerwonej fasoli 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 2 małe cukinie 1 duża cebula 1 papryka czerwona(...)posiekać. Warzywa zalać wywarem, dodać schab, obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, przepłukaną soczewicę i gotować do miękkości wszystkich warzyw. Wlać passatę, a następnie dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę razem z posiekaną natką, ziołami i kminkiem. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy oraz słodką paprykę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, gdyby sos okazał się za kwaśny. Podawać jako

Czerwień i błękit