Składniki: 2 piersi z kurczaka 400 g fasoli czerwonej konserwowej papryka słodka mielona, sól, pieprz Piersi z kurczaka płuczemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem, żeby mięso nam się nie rozpadło. Solimy i pieprzymy z każdej strony i przekładamy na folię aluminiową (każda pierś na osobną). Fasolę odcedzamy z zalewy, przekładamy do miski, rozgniatamy i doprawiamy papryką i solą - dokładnie mieszamy(...)przygotowaną fasolę przekładamy na kurczaka i zwijamy w roladkę. Zawijamy w folię i z obu stron zawijamy ją tak jak zawinięte są cukierki. Tak przygotowane paczuszki obsmażamy z każdej strony na suchej rozgrzanej patelni, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 20 minut w rozgrzanym do 20 stopni piekarniku. Smacznego
Moje-pitraszenieprzygotowania gulaszu użyłam gotowanego schabu, który zwykle jemy na kanapkach. Żeby szybciej zjeść świeży schab, ugotowałam na nim pyszny gulasz z soczewicą, ziemniakami, fasolą i papryką. Takie jednogarnkowe mięsne dania najczęściej przygotowuję, kiedy nastają chłody. Składniki: ok. 300 g pieczonego lub gotowanego schabu 1 puszka czerwonej fasoli 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 2 małe cukinie 1 duża cebula 1 papryka czerwona(...)posiekać. Warzywa zalać wywarem, dodać schab, obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, przepłukaną soczewicę i gotować do miękkości wszystkich warzyw. Wlać passatę, a następnie dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę razem z posiekaną natką, ziołami i kminkiem. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy oraz słodką paprykę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, gdyby sos okazał się za kwaśny. Podawać jako
Czerwień i błękitmięso mielone. Szybka, łatwa do przygotowania, bardzo sycąca i rozgrzewająca potrawa idealna na chłodne dni. Składniki: 500 g mięsa wołowego zmielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 1/2 puszki kukurydzy 1 duża czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia oregano, cynamon słodka papryka, chilli kmin rzymski(...)mielony sól, pieprz dodatkowo 250 g makaronu Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w piórka, paprykę kroimy w kostkę. Fasolę i kukurydzę osączamy z zalewy. Cebulę wrzucamy na patelnię podsmażamy, dodajemy paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwile smażymy. Dodajemy nasze mięso mielone, smażymy aż nabierze ładnego brązowego koloru. Dodajemy pomidory z puszki, pół szklanki wody, całość dokładnie mieszamy. Dorzucamy nasze przyprawy
magiczna kuchnia Kasicodziennie :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej), 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego, 2 cebule, 2 czerwone papryki, 3/4 puszki kukurydzy, 3/4 puszki czerwonej fasoli, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki. Przygotowanie: Na 2 łyżkach oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso i dusimy pod przykryciem(...)pokrojoną w kostkę, tak żeby była miękka. Po podsmażeniu przekładamy do zupy. Gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat i przyprawy. Na samym końcu wlewamy kukurydzę i fasolę (wraz z zalewą). Jeśli chcemy by kukurydza i fasola były chrupkie to ściągamy z ognia, jak wolimy miękkie to gotujemy jeszcze ok. 5 minut
Aga w kuchniSałatkę z kabanosem robiłam na szybko z produktów które miałam akurat w domu, wyszła bardzo smaczna. Do sałatki użyłam białej fasoli od firmy Bonduelle . Składniki: 150 gram kabanosów wieprzowych 100 gram sera żółtego Pół papryki zielonej Pół papryki czerwonej Pół papryki żółtej Mała puszka fasoli białej od Bonduelle Mała puszka kukurydzy Kawałek pora 4 ogórki konserwowe(...)Papryka chili Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy w cienkie plasterki, ser i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, oczyszczoną i umytą paprykę kroimy w cienkie paski, pora kroimy w pół plastry. Fasolę białą i kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, ketchup, mieszamy. Sałatkę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili, dokładnie mieszamy. Przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki
Bajeczna Kuchniaprawie przeźroczysty. Gdy postanowiłam go przyrządzić i wzięłam do ręki, wczytałam się w skład i okazało się, że nie jest to makaron zrobiony z ryżu tylko z grochu i fasoli mung. Byłam pozytywnie zaskoczona ponieważ nie wiedziałam, że takie makarony istnieją. Nie ma on zbyt wyrazistego smaku natomiast jego postać jest bardzo ciekawa. Po przygotowaniu jego objętość znacznie wzrasta(...)zalanie wrzątkiem i pozostawienie pod przykryciem na kilka minut. Wówczas zwiększają objętość i stają się jędrne. Można także wrzucać je na rozgrzaną patelnię, dzięki czemu nabierają kruchości. Makarony z fasoli mung po obróbce termicznej są przezroczyste. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Zdrowe-makarony-nie-tylko-z-ryzu-i-soi_39573.html Makarony wytwarzane z nasion roślin strączkowych można najczęściej kupić w formie cienkich nitek, które nie wymagają gotowania. Są produktem ekspresowym
Pyza i SurówkaSkładniki SOS: 400 g pomidorów krojonych z puszki 400 g białej fasoli z puszki tymianek, sól, papryka ostra mielona 2 ząbki czosnku Pomidory i fasolę przekładamy razem z zalewami do garnka - doprawiamy do smaku. Czosnek przeciskamy przez praskę i również dodajemy do garnka. Gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż fasola będzie miękka. Po przepis na placki zapraszam tutaj
Moje-pitraszeniestwierdziła, że zrobimy tę sałatkę ze składników, które ja do sałatek wrzucam na szarym końcu czyli bardzo rzadko. Stwierdziłam więc, by dodać coś dla przełamania smaku, coś równoważącego np. fasolę z puszki - w tym przypadku wypadło na żółty morski ser (jest wyrazisty i słony). Postanowiłam też, że dodamy ryż, by sałatki wyszło więcej - natychmiast wywiązała się debata na temat tego(...)własny, Składniki: dwa woreczki ryżu (polecam paraboliczny ;)) dwa słoiczki selera naciowego konserwowego (łącznie około 1 l) 30 dag sera morskiego 30 dag szynki drobiowej puszka kukurydzy konserwowej puszka czerwonej fasoli konserwowej słoiczek 0,5 l papryki konserwowej słoiczek 0,5 l ogórków konserwowych 5 jajek słoiczek majonezu - 0,5 l sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ryg ugotować według opisu
Poezja Smaków - blog kulinarnyzestawienie 10 najlepszych wpisów 2015 roku. Dla zbudowania napięcia, miejsce pierwsze znajdziecie na samym dole posta ;) Aby przejść do wpisu, kliknijcie na tytuł, albo zdjęcie. 10. Zupa z fasolą borlotti Zestawienie otwiera sycąca i gęsta zupa z najpiękniejszej odmiany fasoli - fasoli borlotti o fakturze przypominającej marmur. Danie jest idealne na obecną, mroźną zimową pogodę, wszak opublikowałam je w styczniu
Chilli Czosnek i Oliwawięcej uwagi ;) Na szczęście takie dania potrafią być naprawdę wspaniałe i pozwalają na kreatywność ;) Makaronowa zapiekanka z jarmużem w sosie pomidorowym Składniki: 2 filety z kurczaka 1 puszka fasoli czerwonej 250 g jarmużu świeżego 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 pomidory sok z połowy cytryny makaron penne ser żółty kilka łyżek eliksiru - przepis tutaj przyprawy: sól(...)jarmużu i cebuli. Pomidory również kroimy w drobną kostkę, gniazda nasienne usuwamy. Dodajemy do farszu i dusimy na małym ogniu. Na koniec dodajemy przepłukaną i przecedzoną fasolę. Całość farszu gotujemy na małym ogniu do miękkości fasoli. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz imbirem, papryką i gałką - po 2-3 łyżeczki. W międzyczasie możemy rozpocząć przygotowanie sosu pomidorowego
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Składniki: 2 szklanki białej fasoli 1 kg buraków 1 łyżka octu spirytusowego ok. 1,5 l wywaru warzywnego, 4-5 suszonych grzybów 3-4 ząbki czosnku 1 cebula sól, cukier, sok z cytryny i pieprz do smaku ok 150-250 ml zakwasu z buraków łyżeczka kminku, łyżka majeranku 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% Fasolę namoczyć na 12 godzin, następnie(...)smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodać majeranek. W razie potrzeby dokwasić sokiem z cytryny, octem winnym lub jabłkowym. Na końcu zabielić słodką śmietanką. Barszcz podawać z wcześniej ugotowaną fasolą
Czerwień i błękitŚwiąteczna sałatka śledziowa z porem SKŁADNIKI : 600 g matiasów 1 nieduży por (jasna część) 3 jajka 4 ogórki konserwowe 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 l mleka 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Matiasy płuczemy w wodzie, przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na minimum 6 godzin(...)talarki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, odcedzamy. Matiasy z ogórkami kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie pokroje składniki wraz z porem, dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę (fasolę płuczemy w zimnej wodzie). Wszystko mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirurkę. Następnie umieszcza się kilka rurek w naczyniu żaroodpornym warstwowo, każdą warstwę pokrywając sosem i innymi dodatkami (np. serem lub cebulą). Składniki: Puszka pomidorów w zalewie puszka czerwonej fasoli pinto 5 ząbków czosnku 1 czerwona papryczka chilli (lub 2 łyżeczki mielonego chilli) łyżeczka słodkiej papryki 500g mielonej wieprzowiny sól i pieprz do smaku kwaśna śmietana 4 pszenne tortille tarty(...)przekładamy do rondelka, a na patelni obsmażamy mięso doprawione słodką papryką, solą i pieprzem. Dodajemy do garnka z sosem, dusimy razem 15 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy odsączoną fasolę i dusimy jeszcze kilka minut. Fasola musi pozostać lekko twarda. Na tortillę nakładamy kilka łyżek sosu i 2-3 łyżeczki kwaśnej śmietany i zawijamy, zakładając brzegi do środka. Otrzymane ruloniki
Gotuj z Rumcajsemmocno czekoladowe - mimo, że bez czekolady. Na drugie śniadanie lub deser po obiedzie idealne. Ma niewiele kalorii, jest naturalnie słodkie dzięki stewii i bananowi. Składniki: 1 puszka fasoli (fasole należy dobrze opłukać w zimnej wodzie) 5 łyżek naturalnego kakao 20 g stewi (puder) 1 duży banan 2 jajka (białka, żółtka osobno) 60 g jogurtu naturalnego 3 łyżki wiórków kokosowych(...)łyżeczki proszku do pieczenia (może być bezglutenowy) Cynamon, przyprawa do piernika Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli. W osobnej miseczce zblenderować żółtka, fasolę, jogurt i banana. Dodać proszek, stewię oraz kakao. Wymieszać delikatnie z białkiem. Keksówkę wysmarować odrobiną masła i obsypać mąką pełnoziarnistą. Piec ok. 45 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach
CzarnawisienkaWitam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę warstwową z selerem, jest smaczna i do tego ładnie prezentuje się na stole:). Będziemy potrzebować : 1 puszka kukurydzy 400g 1 puszka czerwonej fasoli 400g 1 puszka ananasa w plastrach(około 600ml) 5 jajek ugotowanych na twardo 1 por 2 marchewki (około 200g) 1 słoik selera konserwowego (około 400ml) 8 łyżek majonezu sól, pieprz Link(...)kroję w cienkie pół plasterki, następnie por przelewam wrzącą wodą na durszlaku i odstawiam do wystudzenia i odsączenia. Kukurydzę, selera, odsączam z zalewy i wkładam do osobnych miseczek. Czerwoną fasolę również odsączam z zalewy na durszlaku i dodatkowo płuczę pod bieżącą wodą. Ananasa odsączam z zalewy i kroję w kostkę. Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o drobnych oczkach
Uwaga Babcia Gotuje