fasola - 7342 przepisów (strona:125/490)

Warstwowa sałatka z makaronem ryżowym i polędwicą nad ogniem wędzoną. 478

Miałam ostatnio ochotę na sałatkę więc przygotowałam warstwową z makaronem w kształcie ryżu, polędwicą nad ogniem wędzoną Hańderek , majonezem Roleski  oraz czerwoną fasolą Jamar. Sałatka wyszła pyszna, zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : 3 szklanki ugotowanego makaronu w kształcie ryżu 370 g pokrojonej w kostkę  polędwicy nad ogniem  wędzonejHańderek 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli Jamar(...)makaronu i posolić, następnie wyłożyć kukurydzę, cienką warstwę majonezu,większą połowę polędwicy,szczypiorek,posolić i popieprzyć,następnie warstwa makaronu,warstwa majonezu, w koło warstwa sera, w środku ułożyć czerwoną fasolę i szczypiorek.Sałatki nie musicie układać warstwowo możecie wszystko razem wymieszać. Pyszna i szybko się przygotowuje :) Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Tortille z sałatką z awokado, kukurydzy i fasoli z dressingiem pomarańczowym 158

żółty, a dressing pomarańczowy zastąpić sosem czosnkowym lub ziołowym na bazie jogurtu. Mnie taka orzeźwiająca mieszanka smaków bardziej odpowiadała. Składniki: 6-8 tortilli 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli ok. 10 pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 1 awokado pół opakowania mieszanki sałat Dressing: 1 mały posiekany ząbek czosnku 1/4 łyżeczki grubej soli 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka miodu(...)desce rozetrzeć czosnek z solą, wymieszać z musztardą, miodem i sokiem pomarańczowym oraz skórką z pomarańczy. Wlać oliwę i dobrze wymieszać. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Fasolę i kukurydzę odcedzić, fasolę przepłukać. Pomidorki pokroić w plastry. Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w grubą kostkę. Warzywa wymieszać razem z dressingiem. Na tortillach ułożyć sałatę oraz warzywa

Czerwień i błękit
quesadilla meksykańska 151

składniki: tortille: 2 szkl mąki pszennej 160 ml bardzo gorącej wody 2 łyżki oliwy duża szczypta soli nadzienie: podwójna pierś kurczaka duża łyżka przyprawy meksykańskiej cebula papryka puszka czerwonej fasoli 1/3 szkl oliwy ponadto: natka pietruszki ok 100 g mozzarelli sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu łyżka soku z cytrny 3 duże ząbki czosnku sól, pieprz, odrobina cukru(...)minut. Składniki sosu wymieszać, odstawić do lodówki na czas przygotowania reszty potrawy. Pietruszkę posiekać, ser zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, fasolę osączyć. Kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię, obsmażyć ze wszystkich stron, dodać cebulę i paprykę, smażyć kilka minut, następnie dodać fasolę, jeszcze kilka minut potrzymać na ogniu. Ciasto podzielić na 8 części

6niebo
Sałatka z kiełkami, ogórkiem, kukurydzą i porem 192

Prosta, szybka i bardzo smaczna sałatka z kiełkami fasoli Mung, kukurydzą, ogórkiem i porem. Idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację. Do sałatki nie dodałam dużej ilości majonezu, aby nie zdominował pozostałych składników.   Składniki: 1 słoik kiełków fasoli Mung 1 puszka kukurydzy 1 długi ogórek 2 ugotowane na twardo jajka kawałek pora (biała część) sól, pieprz 2 łyżki(...)majonezu Kukurydzę i kiełki fasoli Mung odsączyć z zalewy. Ogórka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Ogórka pokroić w drobną kostkę. Jajka pokroić. Por umyć, przekroić na pół, pokroić i sparzyć wrzątkiem. Do miski wsypać wszystkie składniki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Za pomocą majonezu, wszystkie składniki połączyć ze sobą. Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest podana schłodzona

Ugotować
Kurczak z czerwoną fasolą 107

Kurczak z czerwoną fasolą Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 puszka czerwonej fasoli 350 ml pasty z pomidorów 1 cebula pół pora 3 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz majeranek oliwa z oliwek ( do smażenia)  2 łyżki octu jabłkowego Pierś pokroiłam w dużą kostkę; cebulę, czosnek i por w plasterki; a pietruszkę na drobno. Na rozgrzanej patelni z niewielką(...)ilością oliwy podsmażyłam kurczaka, cebulkę i czosnek. Podsmażone produkty przełożyłam do woka, dodałam sos pomidorowy, odcedzoną fasolę, pietruszkę, por, ocet jabłkowy, przyprawy i zioła. Całość dusiłam w woku ok 30 min. U nas w zestawieniu z kluskami śląskimi

nietadieta
Kebab 159

Pyszny kebab z mielonego mięska, z dodatkiem białej fasoli, świeżej kolendry, czerwonej cebulki i aromatycznych przypraw, a wszystko zawinięte w tortillę i podane z jogurtowo-ogórkowym sosem. Mniam <3 Danie inspirowane jest przepisem z książki "Pascal kontra Okrasa". Zapraszam do przygotowań! Składniki na kotleciki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 400 g białej fasoli z puszki (po odsączeniu(...)łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: 1/2 główki kapusty pekińskiej 6 płatów tortilli, przekrojonych na pół CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania mięsa: białą fasolę dokładnie przepłukujemy pod bieżącą wodą i odstawiamy na chwilę na bok do odsączenia. Przekładamy do miski, dodajemy resztę składników na kotleciki, doprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy na jednolitą masę i wstawiamy

My Culinary Art
Wrap / tortilla z kurczakiem i piklami z sosem pomidorowym - śniadanie do pudełka 204

Dzisiaj przedstawiam kolejne śniadanie do pudełka, tym razem z wykorzystaniem tortilli. Nadzienie z pieczonego kurczaka, fasoli z dodatkiem pikli i kiełków. A dla podkreślenia smaku, sos. Proste w wykonaniu no i smaczne. Składniki: Placek tortilli sałata Kawałek pieczonej piersi z kurczaka ( warto wykorzystać pieczonego kurczaka z obiadu ) Papryka konserwowa Pikle z ogórków ( musztardowe ) Kiełki 1 łyżka czerwonej fasoli z puszki(...)doprawiamy go solą i pieprzem. Placek tortilli smarujemy sosem, dodajemy kawałki sałaty i kolejno wykładamy ( bardziej na środek ) składniki: kawałki kurczaka, pokrojoną w paski paprykę, pikle z ogórków i fasolę. Posypujemy kiełkami. Zawijamy w rulonik. Lekko dociskamy i kroimy plastry około 1 ½ cm. Układamy w pojemniku i zamykamy. Śniadanie gotowe. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Pikantne chili con carne 151

potrawa kuchni amerykańskiej spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso Składniki: 40 dag fasoli  „JAŚ” 2 cebule 40 dag mielonej wołowiny 4 kolorowe papryki 1 szklanka czerwonego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki oleju sól do smaku pieprz do smaku papryka ostra(...)mielona do smaku Wykonanie: Fasolę namoczyć parę godzin wcześniej, następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju, włożyć mielone mięso i pokrojone papryki, po czym podsmażyć. Następnie przełożyć do garnka, dodać przecier pomidorowy i dusić przez 10 minut. Gdy mięso jest już miękkie, dodać ugotowaną fasolę, podlać winem i gotować jeszcze przez parę minut

Tradycyjna Kuchnia
Zupa meksykańska-prosta i pyszna 191

pyszna ,sycąca zupa,lekko pikantna,mniam,,,,zrobisz ja szybko i prosto-ale na pewno nie tylko jeden raz-pychotka.... Składniki: 500 g łopatki wieprzowej mielonej, puszka białej fasoli, puszka czerwonej fasoli, pomidory w puszce krojone puszka kukurydzy, 3 ząbki czosnku, 2 cebule, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 kostka rosołowa(lub litr rosołu) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól(...)mięso mielone i podsmażyć, w garnku zagrzać litr wody z rosołkiem(lub podgrzać nasz gotowy rosół) dodać podsmażoną cebulkę z mięskiem i kukurydzę, pogotować ok 30 min,dodać odcedzone fasole(białą i czerwoną)pomidory z puszki,koncentrat pomidorowy,czosnek wyciśnięty przez praskę i chili,, majeranek,zioła,dolać wody tak żeby przykryte były wszystkie składniki, gotujemy jeszcze ok 30 min,doprawiamy

Swojskie jedzonko
Meksykańska tortilla (burrito) 156

rodzaj placka bardzo popularny w kuchni meksykańskiej. Można serwować go zarówno na ciepło jak i zimno z różnymi dodatkami. Polecam farsz z mięsem wieprzowym, pomidorami, kukurydzą i czerwoną fasolą a także dodatkiem świeżej papryki i sałaty. Taki danie można przygotować w zaledwie 20-25 minut. Składniki: 8 placków tortilla 500g mięsa wieprzowego z łopatki 2 duże ząbki czosnku kawałek imbiry(...)wielkości kciuka oliwa do smażenia puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka krojonych pomidorów sól czarny pieprz papryka chili strąk czerwonej papryki czerwona cebula sałata opcjonalnie sos piri-piri Sposób przygotowania: Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Czosnek i imbir ścieramy na tarce o małych oczkach i przesmażamy około pół minuty. Dodajemy mielone mięso i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem

Pyry na Gaz
Sałatka warstwowa z jajkiem 226

prezentującej się sałatki. Podajemy ją w szklanej dekoracyjnej misce aby pokazać kolorowe warstwy. Idealnie pasuje na różne spotkania rodzinne i imprezy. Składniki: - 6 dużych jajek - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - pęczek szczypiorku - około 20 dag sera żółtego - 4 - 5 ogórków konserwowych - majonez kętrzyński - ketchup - sól Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy na ćwiartki. Delikatnie solimy i przykrywamy(...)warstwą majonezu. (około 5 - 7  łyżek) Fasolę przelewamy wrzącą wodą i odcedzamy  i układamy na warstwie majonezu. Szczypiorek kroimy i wkładamy do salaterki z sałatką. Następnie kukurydzę odcedzamy i tworzymy kolejną warstwę. Kolejną warstwą są ogórki, które kroimy w cienkie słupki. Wszystko przykrywamy warstwą ketchupu (koło 5 - 7 łyżek) Na wierzch tarkujemy  na grubych oczkach ser. Warstwy

Pan i Pani Smith w kuchni
Zupa z bobem, szpinakiem , makaronem i jajkiem 141

massa e ovo"   - to portugalska nazwa  tej  zupy. Prawda, że ładna? A na dodatek zupa jest   bardzo szybka do ugotowania. Pyszna, sycąca, z dodatkiem fasoli lub bobu, szpinaku, makaronu i jajka. W portugalskim przepisie , na podstawie którego ją przygotowałam  była dodana fasola z puszki. Ja miałam akurat w domu puszkę gotowanego, brązowego bobu - znakomicie(...)zastąpił fasolę. Bardzo zupę polecam, zwłaszcza na zimne dni.  składniki 250 g pęczek szpinaku 1 pęczek kolendry  400 g puszka gotowanego bobu 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 900 ml wywaru na wołowych kościach (użyjcie dowolnego) oliwa papryka mielona sól do podania: szklanka drobnego makaronu - kolanek 1 jajko na osobę przygotowanie Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę

Stare Gary
Sałatka z cieciorką, fetą i suszonymi pomidorami 376

skończyć :) ale reszta to dodatki i do smaku, i dla koloru. Składniki: 1 puszka cieciorki konserwowej 4-5 suszonych pomidorów z oleju 1/3 kostki sera feta 3-4 łyżki fasoli czerwonej z puszki 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 duże ogórki kiszone (mniejsze to więcej) 1/2 białej części pora 1 łyżka majonezu 3 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku świeżo mielony(...)pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cieciorkę odsączamy na sicie z zalewy, podobnie kukurydzę i fasolę. Pomidory suszone odsączamy z nadmiaru oleju i kroimy drobniej. Ogórki kiszone kroimy w kostkę, por siekamy cienko w półplasterki, fetę kroimy w kostkę. Do miski przekładamy odsączoną cieciorkę, dodajemy por, fasolę, kawałki suszonych pomidorów, kukurydzę i ogórki kiszone. Na koniec dorzucamy kawałki fety, przyprawiamy obficie

Kolorowy Przepisownik
Minestrone z czerstwym chlebem 134

zupę. W zależności od regionu Włoch oraz od pory roku gotuje się ją z różnych warzyw. W wersji, którą ja gotuję od czasu do czasu, króluje czerwona fasola, kukurydza, groszek i oczywiście pomidory. Pod koniec gotowania do zupy dodaje się czerstwy chleb pokrojony w kosteczkę, co nadaje zupie gęstość, a jednocześnie pozwala na sensowne wykorzystanie nadmiaru chleba. Przepis, który nieco(...)też odbieram tę zupę, jako męską – jest sycąca, a bogactwo warzyw zrównoważone jest odrobiną wędzonego boczku. Składniki: 1,5 l rosołu 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka mrożonego groszku (ewentualnie 1 puszka groszku konserwowego) 1/2 puszki kukurydzy 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g wędzonego boczku

Trzeci talerz
soczewica z fasolą - gęsta smaczna zupa 138

ładniki : 400 g fasoli białej 3/4 szkl. f asoli mung 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 200 g boczku 500 g żeberek 200 g boczku w ędzonego 3 pomidory bez skorki ,lub przecier  pomidorowy własnej roboty tutaj marchew ,  sól majeranek , kminek , ziele angielskie 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 2 z ąbki czosnku 1liść laurowy Wykonanie : Fasol ę moczymy(...)zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy 15minut w szybkowarze. Następnie dodajemy żeberka i suchą soczewicę,oraz 3/4 szklanki fasoli mung (jeśli ktoś lubi-można bez niej) zamykamy pokrywą i gotujemy około 15 minut .Zostawiamy ,bo w nagrzanym szybkowarze zupa sama się gotuje. Na patelni , podsma żamy pokrojony w kostkę boczek , dodajemy pokrojoną cebule , posiekany czosnek. Krótko mieszamy wrzucamy do szybkowaru

w mojej kuchni