fasola - 7342 przepisów (strona:141/490)

Sałatka brokułowa - ekspresowa 983

Składniki : 1 brokuł, może być mały 1 kostka sera typu feta 1 puszka czerwonej fasoli 180 gram jogurtu naturalnego 1 mały słoiczek gęstego majonezu 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie ; Brokuł umyć i podzielić na "różyczki", włożyć do posolonej wody i KRÓTKO obgotować( mozna włożyć w całości , a potem podzielić) Ser pokroic w kostkę Fasolę osączyć - przemyć pod bieżącą(...)czosnek, sól i pieprz Całość układamy w przezroczystej misce warstwowo, tzn. na dno kładziemy podzielony brokuł - polewamy częścią sosu majonezowo- jogurtowego, na brokuł wykładamy ser - polewamy, a na wierzchu fasolę i polewamy resztą sosu. Gotowe! Mogę z czystym sumieniem powiedzieć: szybka i łatwa do przyrządzenia, a przy tym na prawdę pyszna. Przepis pochodzi z" Przepisów czytelników" nr. 8/2012 Nadesłał

Proste Potrawy
Fasolka po bretońsku 185

fasolki piękny Jaś pół słoiczka koncentratu pomidorowego 30 % duża cebula, 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, bazylia, rozmaryn tłuszcz do smażenia ewentualnie ugotowane mięso lub kiełbasa Przygotowanie : Fasolę gotujemy według tego przepisu Mięso, wędlinę przesmażamy na tłuszczu i dodajemy do ugotowanej fasoli Pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek przesmażamy na gorącym tłuszczu i też dodajemy do fasoli Po wymieszaniu składników dodajemy

Proste Potrawy
Krupnik z kaszą bulgur 140

Krupnik z kaszą bulgur, z dodatkiem pieczarek i czerwonej fasoli. Myślę, że to całkiem niezły sposób tę pożywną kaszę, która staje się coraz bardziej popularna. U mnie pojawiła się pierwszy raz. 2 litry wody 2 łyżki oliwy z oliwek 6-7 pieczarek 2/3 szklanki kaszy bulgur Pól małej cebuli 2 średniej wielkości ziemniaki Marchewka Gałązka selera Kilka gałązek pietruszki(...)łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki czerwonej fasoli z puszki 1-2 łyżki posiekanego koperku Przyprawy (sól, Kucharek, przyprawa do zup w płynie) Obrane i pokrojone pieczarki poddusić na oliwie razem z cebulą.Kaszę przepłukać na sicie dodać do pieczarek, wymieszać, wlać ok. 2 litry wody. Dodać startą marchewkę, ziemniaki pokrojone w kostkę i przyprawy. gotować ok 15-20 minut

Praktyczna pl
Zupa z soczewicy 100

szklanki śmietany 1/2 cukinia papryka 3 litry wody 2 kostki rosołowe warzywna lub z żeberek 3 łyzki przyprawy typu Warzywko szczypta chilli 2 ząbki czosnku szczypta imbiru Wykonanie: Soczewice, fasolę pozostawiamy do namoczenia przez kilka godzin lub na noc zwłaszcza fasole.  Następnie juz wymoczoną fasolę i soczewicę gotujemy przez około 30 min. na nie wielkim ogniu.   Wylewamy

NaKońcuJęzyka
Gotuj z... #1 Raz takie, a raz(owe) czyli ludzie blogi piszą, ludzie blogi czytają 170

posłużyć także jako sos do spaghetti. Na zimno natomiast doskonale nadaje się jako pasta do kanapek. 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym 1 mała cebula ząbek czosnku sól, pieprz szczypta ostrej i słodkiej papryki, ziół prowansalskich i oregano oliwa do smażenia Na oliwie podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę(...)sprasowany czosnek. Wlałam pomidory, a kiedy woda już wystarczająco odparowała dorzuciłam odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka. Przyprawiłam. Sos pomidorowy z fasoli zlałam na patelnię, a samą fasolę najpierw zmacerowałam na papkę, a  potem dorzuciłam do całości. Dokładnie wszystko wymieszałam. Gotowałam do zagęszczenia ( stopień zagęszczenia sosu proponuję wyregulować według własnych potrzeb ). Fash wciągnęła mnie w świat blogowania. Więc nie wyobrażam

bastalena
Burrito w tortilli kukurydzianej 283

gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli  Farsz  250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) 150g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra, chili w proszku, kmin rzymski olej do smażenia PRZYGOTOWANIE  Najpierw przygotowujemy ciasto na tortille.   Mąki mieszamy(...)łyżeczce kuminu i papryki ostrej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut, żeby papryka trochę zmiękła. Potem dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy ogień i przesmażamy wszystko razem około minuty - tak by kukurydza i fasola były chrupiące, a nie miękkie.   Schłodzone ciasto dzielimy na 10 części. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką

Moje Kuchenne Rewelacje
Papryka faszerowana mięsem na pikantnie 174

Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym w pikantnym wydaniu  - z fasolą, kukurydzą i kuskusem - spróbujcie koniecznie  :)  SKŁADNIKI   4 duże papryki 1 cebula 3 ząbki czosnku 250 mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 80g kaszki kuskus 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 papryczka chili 100g przecieru pomidorowego sól, pieprz, kmin rzymski oliwa/olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE Kaszkę(...)mielone, rozdrabniamy je i doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką kminu rzymskiego.  Gdy się usmażymy dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, przecier pomidorowy oraz kuskus. Dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy fasolę i kukurydzę i smażymy razem kilka minut. Ścinamy wierzchy papryk i usuwamy gniazda nasienne. Nadziewamy papryki farszem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego,podlewamy niewielką ilością wody i wstawiamy piekarnika nagrzanego

Moje Kuchenne Rewelacje
Tradycyjna Paella valenciana 263

cytrusów. Podobno zapracowani rolnicy w czasie popołudniowej sjesty gromadzili się przy ogniskach, na których gotowali ryż i to, co mieli pod ręką. Były to miejscowe warzywa, takie jak fasola, pomidory, papryka czy karczochy, a także łatwo dostępne w okolicznych sadach ślimaki , czy, od czasu do czasu, dzikie króliki . Od święta do paelli dodawano mięso kurczaka. Paellę przygotowywano nad ogniem(...)piersi, nóżki itd) 300 g mięsa królika bez skóry i kości 200 g zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki 3 cm. (może być też mrożona) 100 g białej fasoli z puszki 400 g krojonych pomidorów z puszki 200 ml oliwy szczypta szafranu 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki  kilka gałązek rozmarynu sól do smaku opcjonalnie: 250 g ślimaków Przygotowanie

Chilli Czosnek i Oliwa
"CUDZE CHWALICIE, SWOJE KOCHACIE" 222

regionu w jakikolwiek sposób, wyprodukowane wyłącznie z surowców występujących na danym terenie, gdzie fazy produkcji również nie wychodzą poza jego obręb. Produktami z tym oznaczeniem są aktualnie: bryndza podhalańska, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, fasola wrzawska, karp zatorski, miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny, oscypek, podkarpacki miód spadziowy, redykołka oraz wiśnia nadwiślanka. - produkty tradycyjne , które oznaczane są znakiem Gwarantowana Tradycyjna Specjalność(...)krakowski , truskawka kaszubska , pierekaczewnik (Supraśl), kiełbasa lisiecka , ś liwka szydłowska, chleb prądnicki, miód kurpiowski, karp zatorski, wielkopolski ser smażony, olej rydzowy, suska sechlońska, kołacz śląski, jabłka łąckie, miód drahimski, fasola korczyńska, jabłka grójeckie, cebularz lubelski, jagnięcina podhalańska, podkarpacki miód spadziowy, andruty kaliski czy ser koryncki swojski. Dokładnych informacji o produktach zaczerpniesz ze strony: http://www.trzyznakismaku.pl/producenci/?strona=1  "Doceń Polskie" Ponadto

W kuchni Karmel-itki
Meksykańskie burrito 162

Burrito to potrawa kuchni meksykańskiej, która składa się ze zgrillowanej tortilli pszennej wypełnionej farszem z mielonego mięsa, pomidorów, kukurydzy i czerwonej fasoli. Podaje się ją z sosem z awokado i kwaśna śmietaną. Składniki: 4 pszenne tortille 500 g mielonego mięsa  cebula 3 ząbki czosnku mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz, chilli, papryka słodka(...)oliwa z oliwek dodatkowo: dip guacamole np. z TEGO przepisu Mięso podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Chwilę jeszcze podsmażyć, następnie dodać passate, fasole i kukurydzę. Całość dusić około 15 minut aż sos się zredukuje. Przyprawić do smaku. Gdy farsz będzie gotowy, nałożyć go na tortillę, którą zawinąć pod spód. Podgrzać w opiekaczu do zrumienienia

wyzwania kuchenne
Nie takie chili ostre, jak je malują 267

zawarte jest chili zupka w rzeczy samej nie wydaje się specjalnie ostra. Do czasu, aż nie przegryzie się jalapeno ;) Meksykańska fascynacja nadal trwa... Ostra zupa chili kurczak i biała fasola 1 udo z kurczaka 2 szklanki rosołu drobiowego 3/4 puszki białej fasoli w zalewie pomidorowej 3/4 małej puszki kukurydzy 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku kumin, chilli kilka papryczek jalapeno(...)łyżki gęstej śmietany Udko podpiekłam w piekarniku.  Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam ze startym czosnkiem na łyżce oliwy. Dodałam fasolę i pół łyżeczki kuminu. Po kilku minutach zalałam bulionem i gotowałam ok. 10-15 min.  Udko oskubałam z mięsa, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam z dodatkiem chilli. Dodałam do bulionu wraz z kukurydzą. Całość pogotowałam jeszcze 10min

bastalena
Kolorowa sałatka z nitkami selera 310

Sałatka, którą przygotowałam na niedzielne śniadanie. Kolorowa, chrupiąca i pożywna. Składniki: 1 słoik selera w zalewie octowej po 1 puszce kukurydzy i czerwonej fasoli 2 papryki w różnych kolorach 150 g żółtego sera - Złoty Mazur, Gouda, Edamski, Morski 1/2 młodego pora kilka łyżek majonezu (można wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym) sól, pieprz, sok z cytryny do smaku natka(...)pietruszki do dekoracji Selera odsączyć na sicie, to samo zrobić z kukurydzą i fasolą. Fasolę dodatkowo przepłukać. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Pora przekroić wzdłuż na pół, potem posiekać w drobne paseczki i przelać wrzątkiem. Ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki można warstwowo układać w szklankach, zalać majonezem i udekorować porem i natką lub wymieszać

Czerwień i błękit
Odchudzona fasolka po bretońsku 348

bretońsku. Zawsze moja mama dodawała boczek i kiełbasę, a ja oczywiście odchudziłam wersję. Zamiast tłustego mięsa zastąpiłam piersią z kurczaka. Niby niewielkie zmiany, a smakuje wyśmienicie! Składniki: 1 szklanka fasoli Jaś 100 g piersi z kurczaka 1 duży pomidor 1 cebula  przyprawy (pieprz, sól, słodka papryka, majeranek, czosnek mielony) Sposób przygotowania: Fasolę moczymy w wodzie na całą noc. Następnego(...)obieramy ze skórki, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy na patelnię. Czekamy, aby całkowicie zrobił się przecier mieszając co jakiś czas. Cebulę, pierś z kurczaka oraz pomidora wrzucamy do fasoli i gotujemy ok 15 minut. Na koniec przyprawiamy, polecam dodać więcej papryki, aby zupa miała ostrzejszy smak. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Spring rollsy z warzywami 327

arkuszy papieru ryżowego 100 g makaronu ryżowego typu nitki kilka liści ulubionej, chrupiącej sałaty 1 marchewka 1 ogórek szklarniowy 1/2 pęczka szczypiorku lub zielonych części dymki kiełki fasoli mung z puszki/słoika lub pędy bambusa świeże liście mięty świeże liście kolendry Sos do maczania: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżeczka oleju sezamowego(...)arkuszy papieru ryżowego 100 g makaronu ryżowego typu nitki kilka liści ulubionej, chrupiącej sałaty 1 marchewka 1 ogórek szklarniowy 1/2 pęczka szczypiorku lub zielonych części dymki kiełki fasoli mung z puszki/słoika lub pędy bambusa świeże liście mięty świeże liście kolendry 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki ziaren

Poezja smaku
Dietetycznie: barszcz ukraiński. 208

mięsem więc robiłam je w kółko. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku z malutkimi modyfikacjami z mojej strony. Troszkę trzeba się napracować ale na prawdę warto. Składniki: 5 łyżek fasoli Piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 3 średnie buraki 3 podudzia z kurczaka 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek pora 1/4 białej kapusty 1/2 cebuli 2 ziemniaki 2 łyżki posiekanej(...)natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny jogurt naturalny 0% sól, pieprz Fasolę płuczemy i zalewamy 1 szklanką wody. Solimy, zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i dajemy jej odpocząć przez 2h. Następnie gotujemy do miękkości w tej samej wodzie z sosatkie obranego czosnku i listków laurowych. Jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy wody. Buraki myjemy, osuszamy. Każdy oddzielnie

Brzuszki Łakomczuszki

Proponowane wyszukiwania