fasola - 7342 przepisów (strona:150/490)

zapiekana tortilla 132

zupy meksykańskiej z zapiekanką - zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych. Składniki: tortille 6 sztuk ok 0,5 kg mięsa mielonego 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku zielonego 1/2 puszki fasoli czerwonej lub białej 1/2 papryki (kolor jaki mamy) 1 cebula 2 pomidory lub 1/2 puszki pomidorów bez skórki przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka i ostra, meksykańska, chili   ser żółty(...)kostkę i podsmażamy na patelni dodajemy mięso, doprawiamy i podsmażamy aż mięso będzie gotowe dodajemy kukurydzę i pomidory i dusimy przez ok 10 min dodajemy paprykę, groszek i odsączoną fasolę doprawiamy do smaku i dusimy tak aby jak najwięcej sosu odparowało na placek tortilli nakładamy porządną porcję nadzienia zawijamy w rulon jak naleśnik i układamy w naczyniu żaroodpornym posypujemy serem

Gotowanie z pasją
PASTA Z AWOKADO I FASOLI Z DODATKIEM CZARNUSZKI 127

mineralnych. Warto wspomnieć, że mielone nasiona czarnuszki stanowią namiastkę pieprzu, gdyż u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka.  więcej na stronie:  www.czarnuszka.com.pl SKŁADNIKI: awokado puszka białej fasoli mały ząbek czosnku 1/2 małej cebuli do smaku: sól, świeżo mielony pieprz, pieprz cytrynowy czarnuszka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do naczynia wrzucamy obrane i pokrojone awokado, odsączoną białą fasolę, przetarty czosnek oraz

wege i kropka
MAKARON Z ZIELONĄ PAPRYKĄ I BIAŁĄ FASOLĄ 161

Jedyne przyprawy to pieprz i sól morska, świeżo mielone. Kilka składników, minimum przypraw, a dom wypełni się aromatem pobudzającym kubki smakowe... :) SKŁADNIKI (2-3 porcje): około 1 szklanki białej fasoli (wcześniej ugotowanej) 1 zielona papryka 2 pomidory 1 średnia cebula por (zielona część) kilka listków natki selera 2 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól olej rzepakowy 1 łyżka(...)masła ulubiony makaron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na rozgrzany olej wrzucamy kolejno cebulę, paprykę, pomidory, por, starty czosnek, listki natki selera, a na koniec dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę. Smażymy tak długo aż papryka nieco zmięknie. Doprawiamy do smaku jedynie solą i pieprzem. Można dodać również łyżkę masła. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z ulubionym makaronem. Smacznego

wege i kropka
Pęczak z warzywami i fasolą 153

zapakować w pojemnik i zabrać do pracy. Składniki: 200 gram kaszy pęczak 2 małe cukinie 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 duża cebula 0,5 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli lub z puszki Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Pół pęczka natki pietruszki Olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania: Pęczak wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy według przepisu(...)papryki kroimy w cienkie paski, cukinię kroimy w pół plastry. Na patelni roztapiamy łyżkę oleju kokosowego, podsmażamy pokrojone warzywa, smażymy do momentu aż będą szkliste. Dodajemy ugotowaną kaszę oraz fasolę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oraz słodka i ostra paprykę. Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy do kaszy z warzywami, zdejmujemy z ognia

Bajeczna Kuchnia
Chili con carne 142

Ketchupu Kieleckiego od WSP SPOŁEM KIELCE 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worcestershire   kilka kropel tabasco CHILI: 500g mięsa mielonego wieprzowego 2 cebule - śœrednie 1 puszka fasoli czerwonej [400g] - łącznie z zalewą 1 puszka pomidorów w puszce bez skórki [400g] - krojonych 1/2 puszki kukurydzy 1 papryka czerwona - duża 1 papryka zielona - śœrednia 1/2 szkl. soku pomidorowego(...)zeszklenia. Dodać mięso mielone i smażyć aż zbrązowieje ok 15 minut. Dołożyć pokrojone w większą kostkę papryki i poddusić na wolnym przez 10 minut aż zmięknie. Następnie dodać fasolę i kukurydzę oraz dołożyć preferowane przyprawy. Całoœść dusić pod przykryciem przez kolejne 10 minut.  Na końcu dolać ketchup, sos sojowy, sos worcestershire i kilka kropel sosu tabasco do smaku

Grunt to przepis!
Sycący kociołek z białą kiełbasą, warzywami i makaronem 148

białej kiełbasy parzonej 2 duże cebule olej rzepakowy 1 mały kalafior 450 g mrożonej włoszczyzny w paskach 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 puszka (400 g) fasoli czerwonej 1 puszka (400 g) ciecierzycy konserwowej 300 g makaronu Lubella mini kółka 1 ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek WYKONANIE Kiełbasę pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka(...)garnka. Dodać odmrożoną mieszankę włoszczyzny, liście laurowe, ziele angielskie i zalać całość wodą. Gotować na wolnym ogniu, aż warzywa lekko już zmiękną. Następnie dodać odsączoną z wody ciecierzycę i fasolę, przecisnąć przez praskę obrany ząbek czosnku i wsypać makaron. Gotować jeszcze około 3-4 minuty (po wyłączeniu palnika makaron jeszcze zmięknie), następnie dodać podsmażoną kiełbasę z cebulą, wymieszać i doprawić

Passions hobbies life
Bezglutenowe burrito 212

250g mięsa wołowego, zmielonego 3-4 dojrzałe pomidory (poza sezonem używam ok. 200g domowych przetworów pomidorowych, można też użyć tych z puszki) 1 czerwona papryka podłużna 150g ugotowanej czerwonej fasoli 150g kukurydzy ze słoika lub z puszki 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki kuminu 100g mąki z manioku(...)mieszając. 6 Pomidory kroję w kostkę i dodaję do garnka, podgrzewam pod przykryciem około 10 minut aż pomidory się rozpadną. 7 Paprykę kroję w kostkę. 8 Do garnka dodaję fasolę, kukurydzę, paprykę oraz przyprawy - słodką paprykę, ostrą paprykę, pieprz cayenne i kumin. 9 Podgrzewam pod przykryciem około 15 - 20 minut, po tym czasie wyłączam palnik i trzymam farsz pod przykryciem

Book of spells
Ciepła sałatka z kolorową fasolą, kurczakiem i makaronem 143

Dziś sałatka jako danie obiadowe na ciepło. Zakupiłam piękną kolorową fasolę i aż prosiła się o tak cudne wykorzystanie. Miałam 10 rurek makaronu cannelloni które zostały mi po nadziewaniu i też prosiły się o wykorzystanie. Tak oto kilka zbędnych produktów w rezultacie stworzyło przepyszne danie. Polecam gorąco. Ciepła sałatka z kolorową fasolą, kurczakiem i makaronem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z Brokułem Porem i Papryką | Pyszna Prosta i Kolorowa 275

przygotowaniu i bardzo zdrowa. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować: 1 brokuł 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 duży por 1 puszka 400 g czerwonej fasoli  1 puszka 400 g kukurydzy 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego kremowego do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem : Sałatka z brokułem i papryką(...)pora przekładam na durszlak lub sito i przelewam wrzątkiem. Pora dostawiam do odsączenia i wystudzenia. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję drobno i przekładam do miski. Czerwoną fasolę oraz kukurydze odsączam z zalewy i płuczę pod bieżącą wodą i dodaję do papryki. Wystudzony brokuł kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki. Odsączonego pora dodaję do sałatki

Uwaga Babcia Gotuje
Pasta z czerwonej fasoli 125

Prosta pasta z czerwonej fasoli, cebuli i czosnku. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Fasolę dokładnie zblendować z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem

Bullio
Naleśniki po meksykańsku 143

Składniki na naleśniki po meksykańsku (ok 12 sztuk): Naleśniki: 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki mleka 2 jajka 2 szklanki mąki sól Nadzienie: 500 g mięsa mielonego puszka fasoli czerwonej średnia papryka czerwona cebula ok 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku papryka ostra, oregano, sól, pieprz, pieprz cayenne Sos: 150 g koncentratu pomidorowego łyżka sosu sojowego łyżka oliwy(...)łatwiej będzie je zawijać. Przygotowujemy nadzienie. Cebulę siekamy, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy mięso mielone. Potem dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Kiedy wszystkie składniki będą podsmażone, dodajemy czosnek, fasolę, przyprawy i koncentrat wymieszamy z 1/3 szklanki wody. Całość dusimy jeszcze 7-8 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Składniki na sos (prócz sera żółtego) mieszamy ze sobą. Na naleśniki nakładamy po kopiastej

e-PrzepisyKulinarne
Fasolka po toskańsku 191

Składniki: 2 puszki białej fasoli konserwowej (każda po 540 g - waga netto); 2 duże ząbki czosnku; 2 duże, dojrzałe pomidory; 2 puszki krojonych pomidorów w zalewie (każda po 400g - waga netto wraz z zalewą); 1 łyżeczka suszonego oregano; 1 łyżeczka suszonej bazylii; 1 czerwona papryczka chili - opcjonalnie; 4 łyżki oliwy z oliwek; 8 dużych, świeżych liści bazylii; 1 łyżka drobno(...)posiekanej natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Fasolę odcedzić z zalewy i opłukać pod zimną wodą. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Papryczkę chili umyć, osuszyć, drobno posiekać.  Pomidory naciąć na czubku na krzyż, włożyć do miseczki, zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie pomidory odcedzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Liście bazylii

Gospodyni Miejska
Słowacki Raj i dwa dania górskie - clafoutis i kasza ze skwarkami 134

clafoutis. Jest to idealne jedzenie, które można przygotować sobie wcześniej. Oryginalnie clafoutis to deser z owoców, tak i ja zrobiłem, tyle, że nie z tych słodkich :) Składniki: - groszek konserwowy - fasola czerwona z puszki - mąka - woda - proszek do pieczenia Wykonanie: Groszek i fasolę wrzucamy do miski. Zasypyjemy mąką i dolewamy wody. Chodzi o to, żeby ciasto służyło zaledwie jako lepik, czyli

Kryzysowa Książka Kucharska
Empanadas z wołowiną. 139

mąka, najlepiej dodawać stopniowo) 1 jajko (rozmącone do posmarowania wierzchu pierogów) Nadzienie: 300 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 szkl. passaty pomidorowej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru sól oliwa Wykonanie: Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Gotowe ciasto owinąć(...)czasu do czasu. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Następnie dolać passatę pomidorową i dusić przez ok. 10 minut pod przykryciem. Na końcu dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę, wymieszać i dusić prze kilka minut. Doprawić do smaku solą. Wystudzić. Ciasto rozwałkować, wykrajać szklanką lub innym naczyniem krążki, nakładać farsz i lepić pierogi. Wierzch pierogów smarować jajkiem i piec

zadanie-gotowanie
Sałatka z czerwonej fasoli, endywii i ogórków małosolnych 84

osób) - 1 puszka czerwonej fasoli - 1 duża garść endywii - 5 ogórków małosolnych - 0,5 pęczka koperku - 2 łyżki majonezu (lub jogurtu naturalnego) - 0,5 łyżeczki soli  - 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a: fasolę płuczemy, wysypujemy do miski, dodajemy

Gocha gotuje!