clafoutis. Jest to idealne jedzenie, które można przygotować sobie wcześniej. Oryginalnie clafoutis to deser z owoców, tak i ja zrobiłem, tyle, że nie z tych słodkich :) Składniki: - groszek konserwowy - fasola czerwona z puszki - mąka - woda - proszek do pieczenia Wykonanie: Groszek i fasolę wrzucamy do miski. Zasypyjemy mąką i dolewamy wody. Chodzi o to, żeby ciasto służyło zaledwie jako lepik, czyli
Kryzysowa Książka Kucharskamąka, najlepiej dodawać stopniowo) 1 jajko (rozmącone do posmarowania wierzchu pierogów) Nadzienie: 300 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 szkl. passaty pomidorowej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru sól oliwa Wykonanie: Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Gotowe ciasto owinąć(...)czasu do czasu. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Następnie dolać passatę pomidorową i dusić przez ok. 10 minut pod przykryciem. Na końcu dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę, wymieszać i dusić prze kilka minut. Doprawić do smaku solą. Wystudzić. Ciasto rozwałkować, wykrajać szklanką lub innym naczyniem krążki, nakładać farsz i lepić pierogi. Wierzch pierogów smarować jajkiem i piec
zadanie-gotowanieosób) - 1 puszka czerwonej fasoli - 1 duża garść endywii - 5 ogórków małosolnych - 0,5 pęczka koperku - 2 łyżki majonezu (lub jogurtu naturalnego) - 0,5 łyżeczki soli - 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: fasolę płuczemy, wysypujemy do miski, dodajemy
Gocha gotuje!porcje (a nawet 4, bo dania wychodzi dużo): -100g brązowego ryżu -250g mielonego mięsa wołowego -pół czerwonej papryki -pół puszki kukurydzy -pół puszki czerwonej fasoli -puszka krojonych pomidorów -połówka czerwonej cebuli -połówka białej cebuli -ząbek czosnku -przyprawy: ostra papryka, papryka wędzona, mielony kmin rzymski, oregano, sól, pieprz cayenne, czosnek granulowany -płaska łyżeczka ksylitolu -olej(...)zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy przyprawami, solą i ksylitolem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 10 min (w razie potrzeby podlejcie danie wodą lub bulionem). Po tym czasie dokładamy kukurydzę, fasolę oraz ugotowany i odcedzony ryż, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze ok. 5-10 min. Umyte liście sałaty układamy w miseczkach lub na talerzach i nakładamy do nich nasze chili
Gawron w rosoleMatko Boska, co za banał… Jajka, ziemniaki i fasola. Brzmi jak klasyczny wiosenny obiad, prawda? Brzmi, tylko i tyle – bo na pewno zwyczajnie nie wygląda. Jest odrobinę bardziej skomplikowany niż ugotowanie wszystkiego osobno i położenie na talerzu. Mały twist, kilka dodatkowych smaków i zapieczenie. To, co lubię, czyli cały obiad z jednej blachy – voila! Młode ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą(...)odcedzamy, studzimy i kroimy na ćwiartki. To jeszcze nie pora na fasolkę szparagową ani tym bardziej na szparagi, posiłkujemy się dzisiaj mrożonką. Uwierzcie, ani smaku ani wartości taka zamrożona fasola nie traci – pod warunkiem, że się jej nie ugotuje na wyspiarską modłę, czyli na paćkę Fasolkę odmrażamy – ja wrzucam ją na sito i przelewam najpierw gorącą bieżącą wodą, potem świeżo
Karo in the Kitchenmogła bym zjeść. Niestety nie przygotowuję ich zbyt często a szkoda, bo to świetne zastępstwo – możemy tu przemycić tyle zdrowych rzeczy. Do przygotowania potrzebujemy: 400 g ugotowanej czerwonej fasoli ok 160 g quinoa (waga przed ugotowaniem) ok 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego odrobinę oliwy z oliwek 1-2 szt czerwonej papryki ok 1/2 cebuli sól, pieprz W malaserze(...)pojemniku umieszczamy ugotowaną fasolę, koncentrat, oliwę, paprykę, cebulę oraz przyprawy. Wszystko blendujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji po czym przenosimy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Dodajemy ugotowaną quinoa i mieszamy. Zostawiamy na kilka godzin do przegryzienia i ewentualnie później trochę solimy ; ). Smacznego
Szybko Tanio Smaczniedwie kostki bulionowe . Gotujemy do momentu aż żołądki zaczną robić się miękkie ( około 30 -40 minut ) . Po tym czasie solimy , wyciągamy żołądki- kroimy w plastry – wkładamy ponownie , dorzucamy fasolę i warzywa , gotujemy do momentu, aż fasola będzie miękka . Dodajemy przyprawy , koncentrat, pastę paprykową lub pieczoną paprykę i gotujemy jeszcze 20 minut . Na koniec zabielamy śmietanką i doprowadzamy do wrzenia
Ogrodnik w podróżyPrzepis na tę pyszną sałatkę mam od siostry, która jest specjalistką od sałatek ;). Połączenie marynowanych pieczarek z jajkami, selerem, białą fasolą, mięskiem i szczypiorkiem sprawia, że sałatka jest tak pyszna, że można ją jeść i się nie nudzi. Według mnie jest idealna na święta Wielkanocne, ale również na wszelkiego rodzaju imprezy. ;) Składniki podwójna pierś(...)kurczaka 2 słoiczki marynowanych pieczarek 2 słoiczki selera konserwowego 2 puszki białej fasoli pęczek szczypiorku 5 jajek majonez jogurt naturalny Jajka gotujemy na twardo. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, następnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i smażymy na odrobinie oleju do miękkości. Pieczarki kroimy na połówki lub na ćwiartki, w zależności jaka jest wielkość
Gotuj z Agnesindyka. Danie raczej samo się robi. Wymaga jedynie odrobiny uwagi ;) 3 porcje: 3 łyżki soczewicy czerwonej i/lub żółtej 2 łyżki komosy ryżowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka czerwonej fasoli mrożone: fasolka szparagowa zielona i żółta w ilości i proporcjach dowolnych 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól, garam masala Olej rozgrzewamy w woku lub większym garnku. Dodajemy soczewicę i komosę(...)chwilę smażymy. Gdy wchłoną olej zalewamy 100 ml wody. Gdy wchłoną wodę, dodajemy fasolę czerwoną i podlewamy kolejne 100 ml wody. Mieszamy, dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Co jakiś czas (ok. 5-10 minut) mieszamy i podlewamy wodę. Gdy soczewica i komosa będą miękkie dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz kolejne 50-70 ml wody i mrożone fasolki. Mieszamy
Kucharzycaszczególnie zimową porą. Gęsta i pożywna, bo bogata w składniki mineralne, posmaukje każdemu. Do przygotowania zupy użyłam mrożonej brukselki, także problem goryczki został wyeliminowany. Część brukselki została zmiksowana z fasolą, a pozostała podsmażona i dodana na koniec razem z pieczarkami. Jest pyszna. Idealnie wpisuje się w III fazę diety przyspieszającej metabolizm i stanowi smaczne urozmaicenie. Zupę przygotujesz błyskawicznie, jeśli użyjesz(...)sól, pieprz szczypiorek Wykonanie: fasolkę namoczyć na noc. Następnego dnia odlać wodę z moczenia, zalać świeżą wodą i gotować z listkiem laurowym około 45 minut, w zależności od wielkości fasoli (wg przepisu na opakowaniu) obrać cebulę i czosnek, posiekać. Rozmrożoną wcześniej brukselkę przeciąć na połówki, większe kapustki na ćwiartki. Część odłożyć do przysmażenia. Razem z cebulą i czosnkiem przsmażyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rozgrzewająca, sycąca zupa gulaszowa z chudą wołowiną, rozpływającą się w ustach. Zupa pełna zdrowych składników takich jak batat, fasola czy czerwona papryka. Proste danie jednogarnkowe wolno-gotowane. Dzięki długiemu duszeniu na małym ogniu otrzymujemy bardzo delikatne i miękkie mięsko. Z kolei warzywa dodawane są na końcu, dzięki temu się nie rozgotowują. Polecam! http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/02/db-zdrowa-zupa-gulaszowa-batatami-czerwona-fasola-superfood-1170x874.jpg The post Zupa gulaszowa(...)wołowiną, czerwoną papryką, batatami i fasolą appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaSkładniki: 300 gram spaghetti z marchwi Fit&Easy 300 gram spaghetti z buraka Fit&Easy 2 małe cukinie 500 gram brokuła 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli 100 gram kaszy pęczak Olej kokosowy Sól, pieprz Sposób przygotowania: Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Brokuła dzielimy na mniejsze kawałki, w garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy(...)Spaghetti z buraka podsmażamy w ten sam sposób co spaghetti z marchewki. Cukinię kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Do cukinii dodajemy ugotowanego brokuła, kaszę pęczak, fasolę oraz spaghetti z marchwi i buraka. Wszystko razem chwilę podsmażamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Bajeczna KuchniaSkładniki: fasola czerwona z puszki 2 sztuki, banan 3 sztuki/dojrzałe, jajka 4 sztuki "L", cukier 1/2 szklanki, kakao 3 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, skórka z cytryny w proszku Royal Brand 1 łyżeczka, cukier puder - ile potrzeba fasolę czerwoną z puszek wylać na sito, przepłukać letnią wodą i odcedzić
W Mojej Kuchni Lubięzewnątrz zimno, więc sposobem na rozgrzanie się od wewnątrz jest cudowna, ostra zupa meksykańska. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 szklanka soi (moczymy ją przez całą noc, później gotujemy przez 2 godziny w wodzie, odcedzamy i ejst gotowa do naszej zupy meksykańskiej) 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól pieprz bulion(...)patelni podsmażam posiekaną w kostkę cebulę wraz z rozgniecionym czosnkiem. Dodaję mięso mielone i nadal duszę. Gdy mięso się usmaży przekładam je do garnka i zalewam bulionem. Dodaję soję, fasolę, kukurydzę (odcedzone – bez płynu z puszki). Doprawiam solą, pieprzem, chilli, majerankiem, koncentratem pomidorowym. Gotuję około 30 minut. Na koniec dodaję posiekaną pietruszkę. Jest przepyszna. Artykuł Zupa meksykańska pochodzi
MojaQchnia.pltylko porządnie, odsączyć składniki, żeby sałatka nie pływała na drugi dzień . Uwielbiam sałatki Składniki : 1 puszka kukurydzy kilka płatów papryki konserwowej ( około 4 – 5 szt ) 1 puszka czerwonej fasoli w sosie własnym 8 jajek ugotowanych na twardo duży ,pęczek szczypiorku razem z cebulką dymką 1 łyżka ,słodkiej ,wędzonej papryki ,mielonej 1 duża łyżka musztardy grillowej 1 łyżka majonezu sól(...)chilli do smaku Fasolę , kukurydzę , odsączamy na sitku , przez około 30 minut ,aż całkowicie odciekną z zalewy . Paprykę konserwową , kroimy i także porządnie osuszamy, tym razem papierowym ręcznikiem . Wszystko przekładamy do miski i dodajemy pokrojone w kosteczkę jajka , szczypiorek razem z posiekaną dymką , majonez ,musztardę , paprykę i chilli do smaku . Mieszamy , odstawiamy na godzinkę ,żeby smaki się przeniknęły i możemy
Ogrodnik w podróży