Stewia w płynie firmy SteviGold , którą wykorzystałam do poniższych muffinek dała słodycz bez gorzkiego posmaku. Jak najbardziej miłe zaskoczenie ;) Składniki (na około 10 muffinek): 3 jajka 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżka odtłuszczonego, ciemnego kakao 1/2 łyżeczki sody 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki otrębów żytnich mielonych aromat kokosowy (nie koniecznie) 1 łyżka wiórków kokosowych 1 banan około(...)kropel stewii firmy SteviGold Sposób przygotowania: Fasolę przepłukujemy starannie wodą, a następnie blendujemy na puree miksujemy ze sobą wszystkie składniki (poza bananem) banana kroimy w kostkę wykładamy na blaszkę silikonowe papilotki na muffinki nakładamy do każdej po łyżce ciasta, następnie po kilka kostek banana, a na to znów łyżkę ciasta pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-40 minut
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćśrodku muffiny, które po prostu rozpływają się w ustach pyszne warzywa strączkowe w połączeniu z serem feta i jogurtem naturalnym tworzą niezwykle smaczne danie. Składniki: - puszka fasoli białej - puszka cieciorki - ser feta ok 200 g - pół małego jogurtu naturalnego - pieprz, czosnek w proszku Przygotowanie: Zmiksować blenderem cieciorkę i fasole razem z fetą i jogurtem
zdrowa vege kuchniaświeżego (mrożonego) tuńczyka (150g) lub podoba ilość tuńczyka z puszki 6 filecików anchois 3 duże (L) jajka kilka młodych ziemniaków (ok. 350g) 8-10 pomidorków koktajlowych 100g zielonej fasoli szparagowej (świeżej lub mrożonej) garść (ok. 20 sztuk) czarnych oliwek 100-150g lub kilka porwanych liści ulubionej sałaty gałązka koperku 3 łyżki soku z cytryny 7 łyżek oliwy sól świeżo(...)Kładziemy na niej tuńczyka i smażymy po 1,5 minuty na stronę. Zdejmujemy z patelni i dzielimy na pół. Na talerzach rozkładamy kolejno wyściółkę z sałaty, a na niej fasolę i oliwki. Z boków umieszczamy po 3 połówki jajka, kawałki ziemniaków oraz połówki pomidorków. Na środku kładziemy tuńczyka, a na nim po 3 fileciki anchois. Rozłożone składniki możemy posypać dodatkowo
Kulinarna PokusaNaturalny smak warzyw, świeże intensywne kolory - składają się na świetne wakacyjne danie. Składniki: 1 cukinia 1 oberżyna 2 małe cebule 2 czerwone papryki 200 gr białych pieczarek puszka czerwonej fasoli puszka słodkiej kukurydzy 2 łyżki oleju 1/3 filiżanki gorącej wody Metoda: Warzywa pokroić w kawałki. Oberżynę posolić i odstawić aż puści sok. Potem ją przemyć pod bieżącą wodą(...)garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i poczekać, aż się zeszkli. Dorzucić pokrojoną paprykę i smażyć razem 3 minutki. Podlać gorącą wodą i poddusić. Dorzucić cukinię, oberżynę, pieczarki i czerwoną fasolę. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. Pięć minut przed końcem dodać kukurydzę. Odstawić do ostygnięcia i schować na noc do lodówki, żeby się przegryzło
MamaOskarkaKakaowo-bananowe z fasoli gofry; z gorzką czekoladą i sosem kakaowym* *gorzkie kakao, cukier puder, woda Zdjęcia trochę takie dziwne, trochę nie wyraźne, trochę prześwietlone (ja się pytam jak skoro pada za oknem? xd) ale wiecie, jedzenie takich gofrów, a robienie zdjęć? Prosta odpowiedź. Gofryyy < 3 Te z fasoli w szczególności skradły moje serce
More food, love and dreamspapryki. Na prawdę polecam :) Składniki na sporą miskę: 3-4 łodygi selera naciowego 2 wędzone udka z kurczaka (można użyć usmażonej w ulubionych przyprawach piersi z kurczaka) puszka czerwonej fasoli (odsączonej i opłukanej na sitku) 1 czerwona papryka 2 garście suszonej żurawiny 2 łyżki majonezu pieprz (dość sporo) (ewentualnie sól jeśli ktoś lubi bardzo słone) Fasolę odcedzamy na sitku
JedzeniomaniaTaką fasolę robię do słoików obojętnie czy jest to maj, sierpień czy grudzień. Polecam serdecznie bo można potem szybko stworzyć przy jej użyciu pyszne danie. Fasola w sosie pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: Puszka czerwonej fasoli Pęczek koperku 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz Przygotowanie: Fasole przekładam do miseczki i rozgniatam moździerzem (można użyć blendera- zależy jak bardzo zmieloną pastę chcemy uzyskać). Następnie dodaję posiekany koperek oraz oliwę, doprawiam do smaku i mieszam. Gotową pastę przekładam do słoiczka. Pasta w lodówce może przetrwać około 4 dni. Smacznego
Pause Gotowanie!temu zostałam poproszona o zwiększenie ilości przepisów na sałatki, które można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Dzisiejsza propozycja to chrupiąca sałata z pysznym tuńczykiem, krążkami cebuli, białą fasolą i kawałkami świeżego pomidora. Całość polana jest aromatycznym sosem winegret domowej roboty. Tak przygotowaną przekąskę możemy zapakować do szczelnego pojemnika i zabrać ze sobą w świat :) Sałatka(...)fasoli białej z puszki, odsączonej 200 g tuńczyka z wody 2 jajka mała cebula 2 pomidory 10 czarnych oliwek posiekany szczypiorek sałata np. roszponka lub lodowa Sos : 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego 1 ząbek czosnku sól pieprz Przygotować sos. W słoiku wymieszać podane składniki i dokładnie wymieszać wstrząsając słoikiem. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać
Chocolate Muffin Blogjest to bardzo fajny pomysł na obiad, a przy okazji wykorzystuje produkty, które prawdopodobnie bym wyrzuciła. Składniki: 2 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 1 seler 1 szklanka ryżu 1 szklanka fasoli 2 jajka3 - 4 łyżki mąki sól pieprz czubrica suszone liście kolendry Wykonanie: Warzywa, fasolę i ryż ugotować, przełożyć do dużego naczynia i zemleć tłuczkiem do ziemniaków., Dodać przyprawy
Mama GotujeKrótka historia jak powstał aromatyczny pasztet z czarnej fasoli: Byłam w sklepie, stałam na dziale z herbatą i na półce leżała jakaś czarna paczuszka. Wzięłam ją i patrze: CZARNA FASOLA. Zachwycona znaleziskiem wrzuciłam ją do koszyka. Całą noc myślałam w czym ją zjeść. Rano udałam się po inspiracje do biblioteki taty, a tam leży książka z wielkanocnymi przepisami. Otwieram
wegetalerzewtorku zaczęłam powoli wprowadzać zdrowe elementy diety. NIE, NIE ODCHUDZAM SIĘ! :) Dzisiaj chciałabym Wam pokazać mój sposób na wegetariański, zdrowszy obiad. Sos warzywny na bazie pomidorów Czerwona fasola konserwowa - jedna puszka 1 cebula Duża marchewka Średni korzeń pietruszki Połowa czerwonej papryki 5 średniej wielkości pieczarek 1 puszka pomidorów z puszki 4 ząbki czosnku olej kasza gryczana palona Sól(...)reszty, która smaży się na patelni. Smażymy. W międzyczasie dodajemy posiekany drobno czosnek. Następnie do garnka wsypujemy pomidory z puszki. Lekko gotujemy, dodajemy opłukaną pod zimną wodą fasolę, którą musimy odsączyć. Łączymy wszystkie składniki. Kiedy nasz sos będzie się dusił przygotowujemy kaszę gryczaną. Ja gotowałam według tego przepisu: Zasada nr 1 - szklanka kaszy = 2 szklanki wody
Kuchnia moimi oczamicudowny aromat. A jak pachnie w całym domu w trakcie smażenia! Jest tak dobra, że właśnie lecę po kolejną kanapkę, bo nie wytrzymam! :D Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy) 1 czerwona cebula spora garść rodzynek 1 mały pęczek pietruszki lub kolendry 1 łyżeczka kuminu 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki płatków chili(...)patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż przez chwilę. Dodaj teraz rodzynki, kumin, cynamon, mieloną kolendrę i chili. Wymieszaj wszystko dokładnie i smaż przez kolejne 5 minut . W tym czasie do fasoli dodaj oliwę oraz natkę pietruszki i zmiksują wszystko blenderem na pastę . Dodaj zawartość patelni i wymieszaj dokładnie. (Możesz ponownie zmiksować, jeżeli kawałki rodzynek wydają się zbyt duże). Przypraw
Food SquareFasolka po bretońsku, to jedno z bardziej popularnych dań w kuchni polskiej. Polecam, ponieważ przygotowanie jej jest niezwykle proste. Składniki: 500g fasoli 5 lasek kiełbasy zwyczajnej 2 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy łyżka oleju pół łyżeczki cukru pół łyżeczki mielonego kminku sól i pieprz Przygotowanie: Fasolę zalać wodą i pozostawić na 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Wymienić wodę
Za drzwiami kuchni