fasola - 7342 przepisów (strona:158/490)

Gulasz warzywny 185

Naturalny smak warzyw, świeże intensywne kolory - składają się na świetne wakacyjne danie. Składniki: 1 cukinia 1 oberżyna 2 małe cebule 2 czerwone papryki 200 gr białych pieczarek puszka czerwonej fasoli puszka słodkiej kukurydzy 2 łyżki oleju  1/3 filiżanki gorącej wody Metoda: Warzywa pokroić w kawałki. Oberżynę posolić i odstawić aż puści sok. Potem ją przemyć pod bieżącą wodą(...)garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i poczekać, aż się zeszkli. Dorzucić pokrojoną paprykę i smażyć razem 3 minutki. Podlać gorącą wodą i poddusić. Dorzucić cukinię, oberżynę, pieczarki i czerwoną fasolę. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. Pięć minut przed końcem dodać kukurydzę. Odstawić do ostygnięcia i schować na noc do lodówki, żeby się przegryzło

MamaOskarka
979. Kakaowo-bananowe .. z fasoli. 156

Kakaowo-bananowe z fasoli gofry;  z gorzką czekoladą i sosem kakaowym* *gorzkie kakao, cukier puder, woda Zdjęcia trochę takie dziwne, trochę nie wyraźne, trochę prześwietlone (ja się pytam jak skoro pada za oknem? xd) ale wiecie, jedzenie takich gofrów, a robienie zdjęć? Prosta odpowiedź. Gofryyy <  3 Te z fasoli w szczególności skradły moje serce

More food, love and dreams
Sałatka dla nielubiących selera naciowego 376

papryki. Na prawdę polecam :) Składniki na sporą miskę: 3-4 łodygi selera naciowego 2 wędzone udka z kurczaka (można użyć usmażonej w ulubionych przyprawach piersi z kurczaka) puszka czerwonej fasoli (odsączonej i opłukanej na sitku) 1 czerwona papryka 2 garście suszonej żurawiny 2 łyżki majonezu pieprz (dość sporo) (ewentualnie sól jeśli ktoś lubi bardzo słone) Fasolę odcedzamy na sitku

Jedzeniomania
Fasola w sosie pomidorowym 166

Taką fasolę robię do słoików obojętnie czy jest to maj, sierpień czy grudzień. Polecam serdecznie bo można potem szybko stworzyć przy jej użyciu pyszne danie. Fasola w sosie pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pasta z czerwonej fasoli 174

Składniki: Puszka czerwonej fasoli Pęczek koperku 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz Przygotowanie: Fasole przekładam do miseczki i rozgniatam moździerzem (można użyć blendera- zależy jak bardzo zmieloną pastę chcemy uzyskać). Następnie dodaję posiekany koperek oraz oliwę, doprawiam do smaku i mieszam. Gotową pastę przekładam do słoiczka. Pasta w lodówce może przetrwać około 4 dni. Smacznego

Pause Gotowanie!
Sałatka z tuńczykiem, białą fasolą, cebulą i pomidorem 223

temu zostałam poproszona o zwiększenie ilości przepisów na sałatki, które można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Dzisiejsza propozycja to chrupiąca sałata z pysznym tuńczykiem, krążkami cebuli, białą fasolą i kawałkami świeżego pomidora. Całość polana jest aromatycznym sosem winegret domowej roboty. Tak przygotowaną przekąskę możemy zapakować do szczelnego pojemnika i zabrać ze sobą w świat :) Sałatka(...)fasoli białej z puszki, odsączonej 200 g tuńczyka z wody 2 jajka mała cebula 2 pomidory 10 czarnych oliwek posiekany szczypiorek sałata np. roszponka lub lodowa Sos : 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego 1 ząbek czosnku sól pieprz Przygotować sos. W słoiku wymieszać podane składniki i dokładnie wymieszać wstrząsając słoikiem. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać

Chocolate Muffin Blog
Pasztet z Warzyw 136

jest to bardzo fajny pomysł na obiad, a przy okazji wykorzystuje produkty, które prawdopodobnie bym wyrzuciła. Składniki: 2 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 1 seler 1 szklanka ryżu 1 szklanka fasoli 2 jajka3 - 4  łyżki mąki sól pieprz czubrica suszone liście kolendry Wykonanie: Warzywa, fasolę i ryż ugotować, przełożyć do dużego naczynia i zemleć tłuczkiem do ziemniaków., Dodać przyprawy

Mama Gotuje
Aromatyczny pasztet z czarnej fasoli 149

Krótka historia jak powstał aromatyczny pasztet z czarnej fasoli: Byłam w sklepie, stałam na dziale z herbatą i na półce leżała jakaś czarna paczuszka. Wzięłam ją i patrze: CZARNA FASOLA. Zachwycona znaleziskiem wrzuciłam ją do koszyka. Całą noc myślałam w czym ją zjeść. Rano udałam się po inspiracje do biblioteki taty, a tam leży książka z wielkanocnymi przepisami. Otwieram

wegetalerze
Sos warzywny na bazie pomidorów 183

wtorku zaczęłam powoli wprowadzać zdrowe elementy diety. NIE, NIE ODCHUDZAM SIĘ! :)  Dzisiaj chciałabym Wam pokazać mój sposób na wegetariański, zdrowszy obiad.  Sos warzywny na bazie pomidorów Czerwona fasola konserwowa - jedna puszka 1 cebula Duża marchewka Średni korzeń pietruszki Połowa czerwonej papryki 5 średniej wielkości pieczarek 1 puszka pomidorów z puszki 4 ząbki czosnku olej kasza gryczana palona Sól(...)reszty, która smaży się na patelni. Smażymy. W międzyczasie dodajemy posiekany drobno czosnek.  Następnie do garnka wsypujemy pomidory z puszki. Lekko gotujemy, dodajemy opłukaną pod zimną wodą fasolę, którą musimy odsączyć.  Łączymy wszystkie składniki. Kiedy nasz sos będzie się dusił przygotowujemy kaszę gryczaną.  Ja gotowałam według tego przepisu:   Zasada nr 1 - szklanka kaszy = 2 szklanki wody

Kuchnia moimi oczami
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami 123

cudowny aromat. A jak pachnie w całym domu w trakcie smażenia! Jest tak dobra, że właśnie lecę po kolejną kanapkę, bo nie wytrzymam! :D Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy) 1 czerwona cebula spora garść rodzynek 1 mały pęczek pietruszki lub kolendry 1 łyżeczka kuminu 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki płatków chili(...)patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż przez chwilę. Dodaj teraz rodzynki, kumin, cynamon, mieloną kolendrę i chili. Wymieszaj wszystko dokładnie i smaż przez kolejne 5 minut . W tym czasie do fasoli dodaj oliwę oraz natkę pietruszki i zmiksują wszystko blenderem na pastę . Dodaj zawartość patelni i wymieszaj dokładnie. (Możesz ponownie zmiksować, jeżeli kawałki rodzynek wydają się zbyt duże). Przypraw

Food Square
Fasolka po bretońsku 147

Fasolka po bretońsku, to jedno z bardziej popularnych dań w kuchni polskiej. Polecam, ponieważ przygotowanie jej jest niezwykle proste. Składniki: 500g fasoli 5 lasek kiełbasy zwyczajnej 2 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy łyżka oleju pół łyżeczki cukru pół łyżeczki mielonego kminku sól i pieprz Przygotowanie: Fasolę zalać wodą i pozostawić na 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Wymienić wodę

Za drzwiami kuchni
Test Tofu. Makaron z warzywami i Tofu 167

warzywami i Tofu Składniki: 100 g makaronu Pełne Ziarno Lubella Tagliatelle; 20 g Tofu (sól, pieprz, papryka wędzona); 150 g pieczarek; 50 g papryki czerwonej; 1 cebula; 100 g fasoli czerwonej z puszki; 10 listków bazylii; tymianek świeży; pieprz cayenne; 1 łyżka oliwy z oliwek. Zaczynamy.          Na początku duszę na patelni z odrobiną wody cebulę(...)pokrojoną w piórka, pieczarki w plastry a paprykę w kostkę, do czasu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaję opłukaną czerwona fasolę i chwilę jeszcze trzymam na ogniu.          Na oddzielnej suchej patelni przypiekam pokrojone w kostkę Tofu obtoczone przyprawami. Makaron gotuję al'dente (jest bardzo smaczny, nie skleja się), odcedzam, dodaję duszone warzywa, pozostałe przyprawy, oliwę

Życie na widelcu
Smalec z fasoli 146

rośliny górą !  PS. Od razu zaopatrz się w bochen dobrego pieczywa i kiszone ogórki . Mogę Tobie obiecać, że na jednej kromce się nie skończy! Składniki: puszka białej fasoli, odsączonej z zalewy (możesz też ugotować ją samemu, ale tak jest szybciej) 2 cebule garść suszonych śliwek, pokrojonych na kawałki 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka(...)olej, wrzuć cebulę wraz z przyprawami - zielem angielskim , jałowcem i goździkami . Smaż powoli, aż cebula nabierze bursztynowego koloru. Odłóż do wystudzenia, a następnie wyjmij przyprawy. Do kielicha blendera wrzuć fasolę, dolej 100 ml zimnej wody , dodaj sos sojowy i zmiksuj na pastę. Wrzuć cebulkę , pokrojone śliwki oraz majeranek . Zmiksuj wszystko razem przez krótką chwilę, tak, aby kawałki śliwek były nadal

Food Square
Bataty pieczone po meksykańsku 174

batat 1/2 marchewki 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/4 papryczki chilli 1/2 łyżki przyprawy do chilli con carne 2 łyżeczki papryki słodkiej 200 g czerwonej fasoli z puszki, bez zalewy 200 g pomidorów z puszki, z zalewą 4 łyżki sosu BBQ (użyłam Hellmann's) 1 łyżeczka cukru oliwa z oliwek sól, pieprz Do podania: jogurt naturalny(...)smażymy na średnim ogniu do miękkości (około 7 minut). Dodajemy czosnek, papryczkę chilli, marchew, przyprawę chilli con carne, słodką paprykę i przesmażamy jeszcze 5 minut. Dodajemy sos BBQ, fasolę i pomidory z puszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Bataty obtaczamy w oliwie, oprószamy solą

My Culinary Art