mięsa mielonego z szynki 2 średnie cebule 2 papryki 1/2 papryczki chilli * 3 ząbki czosnku 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ) 1 puszka czerwonej fasoli (560 g) 150 ml wody 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki oleju rzepakowy * Jeśli nie lubicie lub nie możecie
Moja DelicjaKategoria Obiad Kuchnia Meksykańska Czas gotowania 45 minutes Porcje 8 Autor Magdalena Pinkwart Składniki 500 g mięsa mielonego 8 placków tortilli 500 ml passaty pomidorowej 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 200 g zielonych oliwek 200 g czarnych oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g tartego sera 5 łyżek oleju roślinnego Przyprawy:1 1 łyżeczka(...)zeszkli. Dodaj czosnek a następnie paprykę, smaż przez kilka minut cały czas mieszając. Dodaj mięso mielone i smaż, aż całkowicie zbrązowieje. Dodaj passatę pomidorową i dokładnie wymieszaj. Dodaj czerwoną fasolę, kukurydzę i oliwki. Dopraw solą, pieprzem, chilli oraz papryką i dokładnie wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, często mieszając. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Układaj na środku
smakowitehistorie.comząbki czosnku po połowie papryki czerwonej, żółtej i zielonej 1-2 papryczki chilli 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 2-3 pomidory 1/4 szklanki bulionu (lub wody) 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, papryka mielona – słodka i ostra Dodatkowo: 3-4 łyżki startego żółtego sera olej do smażenia *** Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego(...)przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dokładamy papryki oraz papryczkę chilli, mieszamy i całość dusimy przez około 10 minut. Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę z puszki. Całość doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy około 5 minuty. Danie odkładamy do wystudzenia *** *** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu – używamy gęstej części farszu *** *** Naleśniki
Blog z Apetytemspodoba. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka z wędzonym kurczakiem Składniki 40 dag wędzonego kurczaka (udka lub pierś) pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 4 plastry ananasa z puszki 3 łyżki natki pietruszki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Instrukcje Kurczaka, paprykę i ananasa kroimy w kostkę, kukurydzę i fasolę osączamy
To co lubię - gotuję i polecamuznania Etap I - Warzywa Cebulę kroimy w drobną kostkę. Papryki, cukinie kroimy w kostkę, marchewkę kroimy w słupki o wielkości 4-6 cm. Czosnek drobno siekamy. Fasolę szparagową obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (nie gotujemy jej wcześniej - ma być chrupka). Etap II - Wok W woku na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy starty imbir oraz pastę curry, następnie(...)dodajemy papryki, marchewki, fasolę szparagową oraz cukinie, na koniec czosnek, chwilę podsmażamy (ok 5 minut) dodajemy bulion, mleczko kokosowe, sos sojowy, kurkumę oraz curry, gotujemy 10 minut. Dodajemy liście kafiru, oraz obraną trawę cytrynową (jak jeść trawę cytrynową przeczytacie tutaj ) gotujemy 10 minut. Etap III - Kurczak Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem smażymy. Usmażonego kurczaka dokładamy
Wylizany Rondelproszku, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, na końcu sól i pieprz 1 szklanka bulionu (lub wody) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy Dodatkowo: 6 papryk ser żółty do posypania natka pietruszki lub kolendra Przygotowanie: Ugotować ryż: na patelni z pokrywą lub w garnku rozpuścić łyżkę masła/wlać olej(...)razem jeszcze 5 min. Po tym czasie mięso podlać bulionem lub wodą, dodać przecież pomidorowy, wymieszać i poddusić pod przykryciem 10 min. Następnie zdjąć pokrywę, dodać odsączoną i przepłukaną fasolę czerwoną oraz kukurydzę, jeszcze raz całość podsmażyć razem bez pokrywy aż nadmiar płynów odparuje, około 5 min. Dodać ugotowany wcześniej ryż. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Paprykę przekroić
Kocham..lubię..gotuję..oraz dopasowujemy do kształtu blaszki, ciasto nakłuwamy widelcem. Na spód ciasta kładziemy papier do pieczenia ( ja wycięłam sobie okrąg odrysowując wcześniej od spodu blaszki). Na papier wykładamy surowy groch,fasolę lub ryż aby obciążyć ciasto., gotowy spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 15-20 min do momentu aż ranty ciasta ładnie się zrumienią(...)Ciasto wyciągamy z piekarnika, ściągamy papier z ryżem lub fasolą i odstawiamy spód do całkowitego wystygnięcia., w międzyczasie w 250 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretki i odstawiamy do wystygnięcia, gdy galaretki już ostygną , ubijamy na sztywno śmietanę, następnie cały czas miksując wlewamy pomału nasze zimne galaretki, gdy masa zacznie tężeć dość szybko wylewamy ją na kruchy wystudzony spód, a następnie
Blog kulinarny S9.PLstrony, nie tylko mi smakowała… Dzisiaj postanowiłem przygotować szybki i prosty gulasz z batatów . Jest on przygotowany w stylu afrykańskim i nie odnoszę się tutaj tylko do czarnej fasoli… Chodzi o połączenie smaków i składników, które są charakterystyczne dla tego kontynentu. Tym razem pokusiłem się o użycie sklepowego masła orzechowego, ale oczywiście możecie zrobić je samodzielnie(...)zrobić masło orzechowe ). Ponadto, czarną fasolę możecie zastąpić czerwoną – będzie równie dobra. Podałem gulasz z batatów w towarzystwie ryżu skropionego sokiem z cytryny, ale świetnie sprawdzą się również chlebki naan . Jeśli lubicie masło orzechowe w wytrawnej odsłonie, to polecam sos orzechowy . Jest rewelacyjny! Artykuł Gulasz z batatów pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
BlendmanLetnia sałatka z dojrzałymi pomidorami, ogórkami, fasolką białką oraz natką pietruszki, która nadaje świeżości całej sałatce. Składniki: 6 ogórków gruntowych, 5 pomidorów, fasola biała w puszce, pęczek natki pietruszki, pół cebuli, sól, pieprz olej. Przygotowanie: Ogórki obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Pomidor oraz cebulę również w kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Fasolę odcedzamy na sitku i płuczemy zimną bieżącą wodą
Lena Gotujekartonika przecieru pomidorowego lub siekanych pomidorów 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego oregano 240 g ugotowanej białej fasoli 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Z fasolki szparagowej odetnij końce, cukinię pokrój na półplasterki. W dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią(...)szynki 4 jajka 1 opakowanie sera typu śródziemnomorskiego z kartonika (200 g) 2 i ¼ szklanki mleka krowiego lub roślinnego (ok. 560 ml) 1 l. maślanki 240 g ugotowanej białej fasoli Produkty zbożowe: ¾ szklanki kaszy jaglanej (180 g) 200 g kaszy gryczanej białej (2 torebki) 200 g ryżu brązowego (2 torebki) 4 łyżki otrąb pszennych 4 kromki świeżego pieczywa
Chilli Czosnek i OliwaPrep Time 10 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 40 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients 1 duża cukinia 200 g świeżych kurek 70 g jarmużu 1/2 puszki fasoli gigant Jaś 1 duża cebula 4 łyżki kaszki kuskus 1 duży ząbek czosnku 40 g sera typu Dorblu 6 plasterków twardego sera koziego można zastąpić serem żółtym sól do smaku(...)puści sok dodać 4 łyżki kaszki kuskus, smażyć ciągle mieszając przez około 4 minuty, dodać jarmuż, smażyć całość do momentu aż jarmuż nabierze jaskrawo zielonego koloru pod koniec dodać fasolę. Zestawić patelnię z ognia, po krótkiej chwili, kiedy warzywa przestygną doprawić przyprawami, a następnie dodać drobno pokrojony ser Dorblu, dokładnie wmieszać do połączenie się składników. Piekarnik powinien być nagrzany
SprawdzonaKuchnia.pl