składniki * 1 filet z kurczaka * 1 młoda cukinia * 2 średnie białe lub żółte papryki * 2 średnie marchewki * 1 opakowanie świeżych kiełków fasoli mung * 2 łyżeczki sosu sambal oelek * 3-4 łyżeczki orientalnej vegety *2 łyżeczki sosu sojowego jasnego * 3 łyżeczki tapioki lub skrobi kukurydzianej * 2 wiązki makaronu udon Sposób wykonania Fileta umyć, osuszyć, pokroić w cienkie(...)chwilę na delikatniejszym ogniu. Następnie podlać nieco wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać przyprawy, sos sojowy, sos sambal oelek wymieszać, przykryć i dusić chwile na delikatnym ogniu, następnie dodać kiełki fasoli mung i jeszcze chwile dusić, ale pilnując żeby warzywa pozostały delikatnie twarde. Tapiokę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, wlać do garnka, delikatnie mieszając zagotować i po chwili zdjąć z ognia
Mix smakucukru 1 puszka pomidorów 2 szklanki bulionu z kurczaka,+ w razie potrzeby więcej do rozrzerzedzenia 1 puszka kukurydzy - 300 g po osączeniu 1 puszka czarnej fasoli, ok 300 g po osączeniu ok 1 kg - udek kurczaka zagrodowego, bez skóry śmietana kremówka (opcjonalnie) sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Pieprz cayenne, opcjonalnie olej(...)pachnieć - 30 sekund do 1 minuty. Dodać pomidory i bulion. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do delikatnego wrzenia, a następnie przelać wszystko do misy wolnowaru. Dodać do misy kukurydzę, fasolę i uda kurczaka. Przykryć i gotować w ustawieniu "low" przez 6 do 7 godzin (lub na ustawieniu "high" 4 godziny). Po tym czasie wyjąc kawałki kurczaka na deskę, oddzielić
Stare GaryMeksyku w Waszej kuchni? (: Składniki (na 4 porcje) : 500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego) 4 średniej wielkości czerwone papryki 2 małe papryczki chili 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 ml pasty pomidorowej (lub 1 puszka pomidorów) 200 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka(...)posiekane drobno chili. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Gotować kolejne 10-20 minut, stopniowo dolewając bulionu. Powinien nam powstać gęsty sos. Na koniec wrzucić opłukaną z zalewy fasolę i pogotować jeszcze chwilę. Upieczone papryki wypełnić chili con carne i zapiekać kolejne 10 minut w 200 °C. Podawać z sosem guacamole. Sos guacamole: 2 miękkie awokado
Food Squareciepłej wody szczypta soli ¼ łyżeczki cayenne 3 plasterki suszonych pomidorów 60 g startego sera provolone łyżka oliwy sezam do posypania łyżka mleka do posmarowania bułek kotlety: puszka czerwonej fasoli 6 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej ząbek czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, chili do smaku dodatkowo: 4 plasterki sera havarti 4 łyżki kiełków brokuła kilka plasterków czerwonej papryki 4 małe(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy wyrosną pieczemy je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Odstawiamy na kratkę do wystudzenia i przygotowujemy kotlety. Fasolę miksujemy lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Mieszamy ją z kaszą, wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz koncentratem i przyprawami. Formujemy 4 kotlety i pieczemy je około 30 minut w 180 stopniach. Bułki
Mienta blogSajgonki, czyli inaczej spring rolls z nadzieniem z makaronu z fasoli mung, kapusty pekińskiej z dodatkiem kurczaka, papryki i dyni. Najlepsze prosto z patelni, z dodatkiem pikantnego sosu chilli. Składniki: kapusta pekińska mała główka makaron z fasoli mung (przezroczysty) 100g filet z kurczaka 400g papryka 1 szt dynia (kostka) 1 szklanka przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, kolendra
głodny alergiksami mogą się obsłużyć i zjeść chili nawet na stojąco :). Chili con carne w wersji light Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 2 puszki czerwonej fasoli po 400 g 1 puszka pomidorów bez skórki 400 g 1 cebula 1 mała papryczka chili 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej do chili con carne 1 łyżka oleju(...)pozbawiany nasionek, kroimy w kostkę i również dorzucamy do mięsa. Wszystko smażymy jeszcze przez 5 minut, a następnie dodajemy pomidory i całą zawartość, bez odcedzania, dwóch puszek fasoli. Dodajemy przyprawę i dusimy na małym ogniu około 20-30 minut. insertCookd("d5fa624adad986cc8e2d43eb45e82eed
Kulinarne przygody Gatitykurczakiem i serem . Jako ciepłe danie możemy wtedy podać chili con carne w wersji light . Meksykańska sałatka z kurczakiem Składniki: 350 g piersi z kurczaka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1/2 żółtej papryki 10 dag żółtego sera sok z 1/2 cytryny 3 łyżki majonezu 1- 1,5 łyżeczki przyprawy meksykańskiej do chili con carne sól(...)olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie fasolę i kukurydzę odcedzamy na sitku, paprykę i żółty ser kroimy w kostkę. Pokrojone składniki wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, majonez i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Podostawiamy
Kulinarne przygody GatityPoszukując przepisu na słodkości dla koksów natrafiłam na ciasto nafaszerowane samymi dobrymi rzeczami :) Słodzone miodem i żurawiną, bez mąki i masła, przygotowane na bazie...fasoli. Tak, tak, na jedną blaszkę czekoladowca wykorzystujemy jej całą puszkę, podbijając konkretnie ilość białka. Jednocześnie uspakajam - nie zapłaczecie po pierwszym kęsie, ciacho jest mocno czekoladowe, bez warzywnych podtekstów ;) Składniki: puszka czerwonej fasoli małe opakowanie jogurtu
sama złodyczkoncentratu, podsmażając go lekko ok. 2 min (wtedy pozbędziemy się surowego smaku). Jeśli mamy pomidory wrzucamy je z zalewą do mięsa. Następnie dokładnie mieszamy całość. 6. PAPRYKA CZERWONA + KUKURYDZA + FASOLA + OREGANO (10 min): paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka, kukurydzę odsączamy z zalewy i też dorzucamy (u nas zabrakło, więc na zdjęciach wersja bez kukurydzy), natomiast fasolę wlewamy
Nerds Kitchenprzygotowania. Gorąco polecamy! Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: Średniej wielkości miska Składniki: żółty ser 200 g (najlepiej twardy, może być lekko pikantny) zielone winogrona ok. 400g puszka czerwonej fasoli jeden por (jasna część) niecała łyżka majonezu ( w zależnośći od upodobań) Przygotowanie: Żółty ser kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski. Por myjemy, przecinamy na pół i kroimy w paski, dorzucamy(...)sera. Czerwoną fasole przekładamy z puszki na sitko, płuczemy i łączymy z pozostałymi składnikami. Winogrono kroimy w ćwiarki ( jeśli zawiera pestki, warto je usunąć), dokładamy do miski. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez i gotowe
Kolizje Smakówsmaku. Przy tym można je przyrządzić bardzo łatwo w krótkim czasie. Polecamy! Ilość porcji: 2 Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka ½ puszka czerwonej fasoli ½ cytryna Pęczek natki pietruszki olej słonecznikowego 2 tortille pełnoziarniste Przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól, cynamon, papryka chili, ok. 5 goździków, Kurczaka myjemy pod bieżącą włókna i kroimy w kostkę. Obsypujemy(...)Goździki miażdżymy przy pomocy rączki noża lub w moździerzu. Dorzucamy na patelnie. Wszystkie składniki smażymy. Dorzucamy startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok. Dusimy chwilę pod przykryciem i dorzucamy fasolę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Placki od tortilli podsmażamy na drugiej patelni, aż się zarumienią i kroimy w trójkąty. Tuż przed podaniem siekamy natkę pietruszki i dorzucamy do mięsa, mieszamy
Kolizje SmakówSkładniki: 500 g fasolki 300 g kiełbasy lub boczku 100 g duszonych pomidorów lub przecieru cebulka kilka ząbków czosnku olej lub smalec sól, pieprz, słodka papryka, majeranek Fasolę płuczemy i zostawiamy do namoczenia na kilka godzin lub na całą noc. Gotujemy w tej samej wodzie. W tym czasie obsmażamy na tłuszczu pokrojone w kostkę mięso i cebulkę(...)koniec czosnek. Dodajemy je do fasoli gdy zrobi się miękka ale nie papkowata. Dodajemy przyprawy. Kilka fasolek miksujemy z pomidorami i wlewamy do sosu, żeby go zagęścić. Gotujemy jeszcze chwilę i podajemy na ciepło
prawdziwe jedzenietroszkę pikantniejsza :) Jest to jedna z ulubionych sałatek moich znajomych. Więc potrzebować będziemy: 1 op. kabanosów- 380g 1 papryka czerwona 1 słoik ogórków konserwowych ( ok.6 szt) 1 puszka fasoli czerwonej 20 dag sera żółtego 3 łyżki majonezu sól pieprz mielona papryka chilli Kabanosy kroimy w małe krążki, paprykę i ogórki w drobną kostkę. Z ogórków odciskamy sok. Ser ścieramy(...)tarce lub kroimy również w drobną kostkę. Fasolę odsączamy i płuczemy. Wszystko razem łączymy. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chilli. Dodajemy majonez
Olikowa kuchniażeby kolorowe nadzienie było bardziej widoczne ;) trochę kolorów w szary dzień nie zaszkodzi :) Składniki na ok 15 sztuk: papier ryżowy (ok 15 arkuszy) 5 suszonych grzybów mun 100g kiełków fasoli mung 1/4 główki małej białej kapusty 1 mała czerwona papryka 1 średniej wielkości marchewka 1 mały por 1/2 papryczki chili (jeśli jest malutka to cała) 2 łyżki sosu sojowego(...)Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce i dodajemy do grzybów. Paprykę kroimy w kostkę, pora w krążki i dorzucamy do poprzednich składników. Dusimy przez kilka minut i dodajemy kiełki fasoli mung. Następnie bardzo drobniutko kroimy chili i dodajemy do farszu. Przyprawiamy sosem sojowym i curry (ewentualnie dodajemy jeszcze inne przyprawy wg. uznania). Każdy arkusz papieru ryżowego zwilżamy wodą bezpośrednio
Ze smakiem i z pasjąnada się doskonale, bo jest szybka, sycąca i mimo swej prostoty bardzo smaczna. Składniki (na dużą miskę sałatki): 250g kolorowych świderków (u mnie Czaniecki, 1 opakowanie) 200g czerwonej fasoli z puszki 150g kukurydzy konserwowej 250g upieczonej w przyprawach piersi z kurczaka 1 mała papryka - u mnie czerwona 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu pieprz kolorowy(...)młynku sól ziołowa Przygotowanie: Makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie. Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w drobną kostkę. Fasolę i kukurydzę odsączyć na sitku. Wszystkie składniki wymieszać. Ząbki czosnku obrać i zmiksować z majonezem i jogurtem. Sos dodać do sałatki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Ze smakiem i z pasją