fasola - 7342 przepisów (strona:153/490)

Tacos 189

właśnie wszystko co najlepsze z tej kuchni. Obecnie jest wiele sposobów przygotowania tego dania. Ja jednak zapraszam na wersję z mięsem mielonym. Składniki: 500 g mięsa mielonego 100 g fasoli czerwonej 1 pomidor 1 czerwona papryka 100 g kukurydzy 1 cebula Kilka listków sałaty 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy sól, pieprz 1 cebula czerwona 100 g mąki kukurydzianej(...)końcu przygotowujemy farsz. Na początku smażymy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy do tego mięso mielone oraz sól i pieprz. Całość dalej smażymy. Paprykę kroimy w słupki, a kukurydzę i fasolę odcedzamy. Pomidory kroimy w kosteczkę. Na wcześniej przygotowanych plackach układamy mięso mielone oraz pokrojone warzywa. Podajemy z przygotowanym sosem taco. Najlepiej podawać na ciepło. Artykuł Tacos pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka z brązowego ryżu na ostro 182

Ciekawy smak  zawdzięcza połączeniu curry, pieprz cayenne i ketchupu - a reszta jej składników przypomina nieco meksykański styl :) Składniki: 2 woreczki brązowego ryżu 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli 1 żółta papryka 150 g. szynki 8 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki ketchupu 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne szczypta soli Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami(...)około 35-40 minut).  W międzyczasie kroimy paprykę oraz szynkę w kostkę. Po ugotowaniu ryżu przesypujemy go z woreczków do miski i mieszamy go z odsączoną z zalewy fasolą i kukurydzą. Dodajemy paprykę, szynkę i wszystko mieszamy.  Oliwę, ketchup, curry, pieprz cayenne oraz sól łączymy ze sobą i dodajemy do reszty składników. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Smacznego

Taste Therapy
KONOPIE SIEWNE - pasta kanapkowa oraz makaron 198

zapłacimy kilka złotych. Czemu warto je jeść? Są źródłem pełnowartościowego białka, magnezu, żelaza, cynku oraz zawierają idealne proporcje niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki: ♥ filiżanka nasion konopi ♥ 3/4 filiżanki białej fasoli (ugotowanej lub z puszki) ♥ 1-2 zabki czosnku ♥ garstka pestek dyni ♥ odrobina soli *filiżanka =250g Wykonanie: Nasiona konopi zmieliłam w młynku. Fasolę rozgniotłam widelcem, dodałam do niej drobno posiekany czosnek

Kasia Sarna
Śledź z czerwoną fasolą i jogurtem a'la gzik z pyrami 107

się szokujące, ale to tylko pozory. Jest to danie smaczne i sycące. Składniki: 2 średniej wielkości filety śledziowe (mogą być w oleju) 1/2 szklanki naturalnego jogurtu 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 duża cebula 1 łyżeczka cukru świeżo zmielony pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki około 8-10 łyżek płatków owsianych  Cebulę obrać i posiekać drobno. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić(...)się zeszkli (puści sok.) Odsączoną fasolę, śledzia i jogurt zmiksować blenderem. Dodać cebulę, posiekaną natkę pietruszki i płatki owsiane. Przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Podawać z ziemniakami. Najlepiej ugotowanymi w mundurkach i posypanymi koperkiem lub (i) szczypiorkiem. Ciekawa jestem kto z Was spróbuje tego dania? Klasyczne pyry

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa boczniakowa 103

mojego gotowania. Sami sprawdźcie jakie to proste! Przy okazji zachęcam do subskrybowania mnie na YouTube oraz na mój nowy fanpage pod linkiem: Konrad Budzyk . Składniki: Boczniaki – 250g Biała fasola – 350g Cebula – 2 sztuki Por – 2 małe Cytryna – 1/2 sztuki Czosnek – 3 ząbki Bulion – 800-1000l Tymianek – 1 spora łyżeczka Olej kokosowy(...)Przełóż zawartość garnka do kielicha blendera, daj go z powrotem na gaz i wyciśnij sok z cytryny. Wrzuć boczniaki. Podsmażaj przez 5 minut. Do kielicha dodaj bulion, tymianek, białą fasolę, pieprz i boczniaki. Zblenduj na gładki krem. Smacznego! Artykuł Zupa boczniakowa pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera

Blendman
Wegański sernik w trzech smakach 142

Przy niedzieli, podczas przemeblowania jak to u mnie bywa w dni wolne naszło mnie na sernik. Moja ulubiona wegańska wersja sernika to ten z fasoli, jako jedyny charakterystycznie dla prawdziwych serników „mlaszcze” podczas krojenia, jest puszysty i rozpływa się w ustach. Ten dzisiejszy składa się z trzech smaków :czekoladowego, kokosowego i truskawkowego, każda warstwa ma ciut inną konsystencją(...)czym mi zależało a razem składają się na niesamowicie harmonijną całość. Składniki na dużą 26 cm tortownicę: zacznij od przygotowania podstawowej may, na którą składa się: 500 g fasoli typu Piękny Jaś ugotowanej do miękkości puszka 400 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego, jeżeli ma być w 100 % bezglutem) łyżka esencji waniliowej 80 g oleju kokosowego masa

greenscarf
Pasztet z fasoli 146

suchej fasoli 3 łyżki oleju 4 łyżki tłuszczu z galaretką z pieczeni sól pieprz przyprawa do pasztety pół łyżeczki bryani masala pieprz ziołowy staropolski papryka szczypta chili 1 szkl wody pół szkl mączki ze zmielonych płatków ryżowych Fasolę moczymy na kilka- kilkanaście godzin. Gotujemy do miękkości (lekkiego rozgotowania) odcedzamy. Studzimy. Dodajemy tłuszcz, olej i stopniowo wodę , miksujemy przy pomocy blendera

Gotowanie jest łatwe
Pikantne leczo z fasolą 120

Lekka, aromatyczna, warzywna potrawa. Bardzo dobrze komponuje się z kaszami, np. jaglaną. Można podawać także z pieczywem. Tym razem do leczo dodałam szeroką fasolę szparagową i przyprawiłam je czarnuszką i chilli. Bardzo smakowite połączenie. Znacie czarnuszkę? Próbowaliście? U nas ostatnio to ulubiona przyprawa, nawet do tostów i pizzy :)  Składniki  na 3-4 porcje: 900 ml passaty pomidorowej(...)ząbki czosnku 1 duża cebula 200 g szerokiej zielonej fasoli szparagowej 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 cukinia 250 g pieczarek olej rzepakowy do podsmażenia pieczarek 1-2 łyżki cukru przyprawy: sól, chilli, papryka wędzona, czarnuszka 1-1,5 szklanki kaszy jaglanej do podania Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa umyć i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez

Ze smakiem i z pasją
Kolorowa zapiekanka bez mięsa z ziemniakami i kluskami śląskimi 222

klusek śląskich z poprzedniego obiadu 2 rzodkiewki (lub więcej) 1 duża marchewka 1 szczypiorek 1 duża pietruszka 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku ok pół puszki odsączonej czerwonej fasoli konserwowej 150 ml gorącej wody 3 kopiaste łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju 1 łyżka masła przyprawy: po ok 1 łyżeczce soli ziołowej i curry(...)mniejszym ogniu, aż sos się lekko zredukuje. Często mieszaj. Do reszty wody dodaj mąkę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj, aby nie zostały grudki. Na patelnię wrzuć opłukaną fasolę. Wlej sos śmietanowy i wymieszaj wszystko. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia. Szczypiorek umyj i drobno posiekaj. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj niewielką ilością masła. Wyłóż plastrami ziemniaków

Anioszek w kuchni
Wegańske combo: sernik z ciastem bananowym 146

Dzieło są efektem przypadku, więc poznajcie dziś moją wypadkową: zeżarłam śliwki, które były na dzisiejsze ciasto i miałam tylko banany w domu i fasolę, tak oto powstało chyba jedno z moich lepszych ciast (wiem, wiem z każdym kolejnym tak mówię). To ciasto łączy w sobie wilgotne ciasto bananowe z kremowym pseudo sernikiem, żaden niewegus w życiu się nie domyśli(...)bananowiec za bardzo urósł, więc wpadłam na pomysł, aby go przekroić. Pomogłam sobie talerzem. Spód umieć z powrotem w tortownicy. Masa „serowa” 500 g ugotowanej do miękkości fasoli typu Piękny Jaś 250 g nierafinowanego cukru (lub proporcjonalne stewi, jeżeli dbacie o linię 100 g masła kokosowego 200 ml mleka kokosowego z puszki lub wegańskiego jogurtu naturalnego łyżeczka proszku

greenscarf
Makaron w sosie pomidorowo-fasolowym z nutą pomarańczy 167

wodę w czajniku). ps. Miśka była obiadem zachwycona, a Gabi lubi wszystko   Składniki na 4 duże porcje porcje: opakowanie makaronu 200 g koncentratu pomidorowego puszka 400 ml czerwonej fasoli 1 cebula 2-3 ząbki czosnku łyżka suszonej bazylii 200 ml soku pomarańczowego lub 1 pomarańcza obrana i pokrojona w drobną kostkę łyżeczka soli 2-3 łyżki oleju roślinnego około(...)olej wrzuć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Podsmaż przez 3 minuty aż się zezłoci, dorzuć suszoną bazylię, wymieszaj i podsmaż przez kolejna minutę. Dolej sok pomarańczowy, przepłukaną i odsączoną fasolę, koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i zagotuj. Na samym końcu dodaj starty ser. Zdejmij z ognia. Dodaj sos do makaronu i dokładnie wymieszaj. Tak, jak nigdy nie gotuję „w wodzie

greenscarf
Ryż po kreolsku z kiełbasą andouille 180

duża cebula 1 duża zielona papryka 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1-1,5 łyżki przyprawy kreolskiej* 300g ugotowanego (al dente) ryżu długoziarnistego 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki pasty pomidorowej/ przecieru pomidorowego 3-4 łodygi selera naciowego *przyprawa kreolska: 2 łyżki granulowanej lub suszonej cebuli 2 łyżki granulowanego czosnku 2 łyżki oregano 2 łyżki bazylii 1 łyżka(...)czosnek, podsmażać 2 minuty. Dodać paprykę i smażyć 5 minut. Dodać pokrojoną kiełbasę i przyprawę kreolską, dokładnie wymieszać i podsmażać około 10 minut często mieszając. Dodać ryż i czerwoną fasolę, wymieszać, podsmażać kilka minut. Dodać pastę pomidorową, dobrze wymieszać i podsmażyć jeszcze 2 minuty. Ryż po kreolsku z kiełbasą andouille podawać na gorąco, można posypać szatkowanym szczypiorem i ostrym sosem

Pociąg Do Kuchni
Naleśniki po meksykańsku :) 665

czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz kumin ostra papryka 1 łyżka oliwy 1 0 0 g sera żółtego PRZYGOTOWANIE Składniki ciasta miksujemy. Odstawiamy na 10 minut, raz jeszcze mieszamy i na niewielkiej ilości masła na średniej patelni smażymy naleśniki. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy - tym razem(...)kostkę, dodajemy na patelnię, podlewamy kilkoma łyżkami wody i przykrywamy na 5 minut, by papryka zmiękła. Dodajemy po 1 łyżeczce kuminu i papryki oraz przecier pomidorowy. Kukurydzę i fasolę odsączamy i wrzucamy na patelnię. Zwiększamy ogień i przesmażamy razem kilka minut. Na każdym naleśniku kładziemy po około 3 łyżki farszu i zwijamy w rulon. Układamy naleśniki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym

Moje Kuchenne Rewelacje
Fajita z czarną fasolą i grzybami. 131

zdrowym jedzeniem  w Kalifornii. Podoba mi się myśl, że mógłby ją zamówić Martin Gore w The Natural Caf e w Santa Barbara. Mógłby, prawda?;) Fajita z czarną fasolą i grzybami. Do tego pasta pomidorowo-paprykowa i salsa z avocado, kolendry i limonki. No i tortille. Składniki, smaki i aromaty z pewnością pochodzące z Meksyku, ale będę się upierał(...)wersji kalifornijskiej. A pamiętacie Zorro ? Akcja działa się w Kalifornii, która była wtedy częścią Meksyku. Czyli wszystko się zgadza!;) Składniki: 4 tortille 200 g czarnej fasoli z puszki 150 g boczniaków 1 mała cebula 150 g przecieru pomidorowego garść roszponki lub młodego szpinaku 2 łyżki pasty paprykowej (np. węgierskiej piros arany ) 1 łyżka brązowego cukru  1/2 avocado 1/2 pęczka

zadanie-gotowanie
Warzywa smażone z wędliną 90

prosty przepis na smaczny obiad. Idealny po świątecznym obżarstwie – można też wykorzystać pozostałe wędliny. Składniki: 5-6 ziemniaków ok 250 g wędlin, kiełbas, boczku itp duża cebula marchew fasola czerwona konserwowa sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, oregano Przygotowanie Ziemniaki, cebulę i wędliny kroimy w kostkę. Marchew w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy wędliny z cebulą i podsmażamy(...)chwilę. Następnie dodajemy ziemniaki i marchew. Smażymy do miękkości, ja podlewam 1/3 szklanki wody, żeby mieć pewność, że nic się nie przypali. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy i odcedzoną fasolę

e-PrzepisyKulinarne