się szokujące, ale to tylko pozory. Jest to danie smaczne i sycące. Składniki: 2 średniej wielkości filety śledziowe (mogą być w oleju) 1/2 szklanki naturalnego jogurtu 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 duża cebula 1 łyżeczka cukru świeżo zmielony pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki około 8-10 łyżek płatków owsianych Cebulę obrać i posiekać drobno. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić(...)się zeszkli (puści sok.) Odsączoną fasolę, śledzia i jogurt zmiksować blenderem. Dodać cebulę, posiekaną natkę pietruszki i płatki owsiane. Przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Podawać z ziemniakami. Najlepiej ugotowanymi w mundurkach i posypanymi koperkiem lub (i) szczypiorkiem. Ciekawa jestem kto z Was spróbuje tego dania? Klasyczne pyry
Codzienna kuchnia niecodziennamojego gotowania. Sami sprawdźcie jakie to proste! Przy okazji zachęcam do subskrybowania mnie na YouTube oraz na mój nowy fanpage pod linkiem: Konrad Budzyk . Składniki: Boczniaki – 250g Biała fasola – 350g Cebula – 2 sztuki Por – 2 małe Cytryna – 1/2 sztuki Czosnek – 3 ząbki Bulion – 800-1000l Tymianek – 1 spora łyżeczka Olej kokosowy(...)Przełóż zawartość garnka do kielicha blendera, daj go z powrotem na gaz i wyciśnij sok z cytryny. Wrzuć boczniaki. Podsmażaj przez 5 minut. Do kielicha dodaj bulion, tymianek, białą fasolę, pieprz i boczniaki. Zblenduj na gładki krem. Smacznego! Artykuł Zupa boczniakowa pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
BlendmanPrzy niedzieli, podczas przemeblowania jak to u mnie bywa w dni wolne naszło mnie na sernik. Moja ulubiona wegańska wersja sernika to ten z fasoli, jako jedyny charakterystycznie dla prawdziwych serników „mlaszcze” podczas krojenia, jest puszysty i rozpływa się w ustach. Ten dzisiejszy składa się z trzech smaków :czekoladowego, kokosowego i truskawkowego, każda warstwa ma ciut inną konsystencją(...)czym mi zależało a razem składają się na niesamowicie harmonijną całość. Składniki na dużą 26 cm tortownicę: zacznij od przygotowania podstawowej may, na którą składa się: 500 g fasoli typu Piękny Jaś ugotowanej do miękkości puszka 400 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego, jeżeli ma być w 100 % bezglutem) łyżka esencji waniliowej 80 g oleju kokosowego masa
greenscarfsuchej fasoli 3 łyżki oleju 4 łyżki tłuszczu z galaretką z pieczeni sól pieprz przyprawa do pasztety pół łyżeczki bryani masala pieprz ziołowy staropolski papryka szczypta chili 1 szkl wody pół szkl mączki ze zmielonych płatków ryżowych Fasolę moczymy na kilka- kilkanaście godzin. Gotujemy do miękkości (lekkiego rozgotowania) odcedzamy. Studzimy. Dodajemy tłuszcz, olej i stopniowo wodę , miksujemy przy pomocy blendera
Gotowanie jest łatweLekka, aromatyczna, warzywna potrawa. Bardzo dobrze komponuje się z kaszami, np. jaglaną. Można podawać także z pieczywem. Tym razem do leczo dodałam szeroką fasolę szparagową i przyprawiłam je czarnuszką i chilli. Bardzo smakowite połączenie. Znacie czarnuszkę? Próbowaliście? U nas ostatnio to ulubiona przyprawa, nawet do tostów i pizzy :) Składniki na 3-4 porcje: 900 ml passaty pomidorowej(...)ząbki czosnku 1 duża cebula 200 g szerokiej zielonej fasoli szparagowej 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 cukinia 250 g pieczarek olej rzepakowy do podsmażenia pieczarek 1-2 łyżki cukru przyprawy: sól, chilli, papryka wędzona, czarnuszka 1-1,5 szklanki kaszy jaglanej do podania Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa umyć i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez
Ze smakiem i z pasjąklusek śląskich z poprzedniego obiadu 2 rzodkiewki (lub więcej) 1 duża marchewka 1 szczypiorek 1 duża pietruszka 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku ok pół puszki odsączonej czerwonej fasoli konserwowej 150 ml gorącej wody 3 kopiaste łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju 1 łyżka masła przyprawy: po ok 1 łyżeczce soli ziołowej i curry(...)mniejszym ogniu, aż sos się lekko zredukuje. Często mieszaj. Do reszty wody dodaj mąkę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj, aby nie zostały grudki. Na patelnię wrzuć opłukaną fasolę. Wlej sos śmietanowy i wymieszaj wszystko. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia. Szczypiorek umyj i drobno posiekaj. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj niewielką ilością masła. Wyłóż plastrami ziemniaków
Anioszek w kuchniDzieło są efektem przypadku, więc poznajcie dziś moją wypadkową: zeżarłam śliwki, które były na dzisiejsze ciasto i miałam tylko banany w domu i fasolę, tak oto powstało chyba jedno z moich lepszych ciast (wiem, wiem z każdym kolejnym tak mówię). To ciasto łączy w sobie wilgotne ciasto bananowe z kremowym pseudo sernikiem, żaden niewegus w życiu się nie domyśli(...)bananowiec za bardzo urósł, więc wpadłam na pomysł, aby go przekroić. Pomogłam sobie talerzem. Spód umieć z powrotem w tortownicy. Masa „serowa” 500 g ugotowanej do miękkości fasoli typu Piękny Jaś 250 g nierafinowanego cukru (lub proporcjonalne stewi, jeżeli dbacie o linię 100 g masła kokosowego 200 ml mleka kokosowego z puszki lub wegańskiego jogurtu naturalnego łyżeczka proszku
greenscarfwodę w czajniku). ps. Miśka była obiadem zachwycona, a Gabi lubi wszystko Składniki na 4 duże porcje porcje: opakowanie makaronu 200 g koncentratu pomidorowego puszka 400 ml czerwonej fasoli 1 cebula 2-3 ząbki czosnku łyżka suszonej bazylii 200 ml soku pomarańczowego lub 1 pomarańcza obrana i pokrojona w drobną kostkę łyżeczka soli 2-3 łyżki oleju roślinnego około(...)olej wrzuć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Podsmaż przez 3 minuty aż się zezłoci, dorzuć suszoną bazylię, wymieszaj i podsmaż przez kolejna minutę. Dolej sok pomarańczowy, przepłukaną i odsączoną fasolę, koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i zagotuj. Na samym końcu dodaj starty ser. Zdejmij z ognia. Dodaj sos do makaronu i dokładnie wymieszaj. Tak, jak nigdy nie gotuję „w wodzie
greenscarfduża cebula 1 duża zielona papryka 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1-1,5 łyżki przyprawy kreolskiej* 300g ugotowanego (al dente) ryżu długoziarnistego 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki pasty pomidorowej/ przecieru pomidorowego 3-4 łodygi selera naciowego *przyprawa kreolska: 2 łyżki granulowanej lub suszonej cebuli 2 łyżki granulowanego czosnku 2 łyżki oregano 2 łyżki bazylii 1 łyżka(...)czosnek, podsmażać 2 minuty. Dodać paprykę i smażyć 5 minut. Dodać pokrojoną kiełbasę i przyprawę kreolską, dokładnie wymieszać i podsmażać około 10 minut często mieszając. Dodać ryż i czerwoną fasolę, wymieszać, podsmażać kilka minut. Dodać pastę pomidorową, dobrze wymieszać i podsmażyć jeszcze 2 minuty. Ryż po kreolsku z kiełbasą andouille podawać na gorąco, można posypać szatkowanym szczypiorem i ostrym sosem
Pociąg Do Kuchniczerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz kumin ostra papryka 1 łyżka oliwy 1 0 0 g sera żółtego PRZYGOTOWANIE Składniki ciasta miksujemy. Odstawiamy na 10 minut, raz jeszcze mieszamy i na niewielkiej ilości masła na średniej patelni smażymy naleśniki. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy - tym razem(...)kostkę, dodajemy na patelnię, podlewamy kilkoma łyżkami wody i przykrywamy na 5 minut, by papryka zmiękła. Dodajemy po 1 łyżeczce kuminu i papryki oraz przecier pomidorowy. Kukurydzę i fasolę odsączamy i wrzucamy na patelnię. Zwiększamy ogień i przesmażamy razem kilka minut. Na każdym naleśniku kładziemy po około 3 łyżki farszu i zwijamy w rulon. Układamy naleśniki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
Moje Kuchenne Rewelacjezdrowym jedzeniem w Kalifornii. Podoba mi się myśl, że mógłby ją zamówić Martin Gore w The Natural Caf e w Santa Barbara. Mógłby, prawda?;) Fajita z czarną fasolą i grzybami. Do tego pasta pomidorowo-paprykowa i salsa z avocado, kolendry i limonki. No i tortille. Składniki, smaki i aromaty z pewnością pochodzące z Meksyku, ale będę się upierał(...)wersji kalifornijskiej. A pamiętacie Zorro ? Akcja działa się w Kalifornii, która była wtedy częścią Meksyku. Czyli wszystko się zgadza!;) Składniki: 4 tortille 200 g czarnej fasoli z puszki 150 g boczniaków 1 mała cebula 150 g przecieru pomidorowego garść roszponki lub młodego szpinaku 2 łyżki pasty paprykowej (np. węgierskiej piros arany ) 1 łyżka brązowego cukru 1/2 avocado 1/2 pęczka
zadanie-gotowanieprosty przepis na smaczny obiad. Idealny po świątecznym obżarstwie – można też wykorzystać pozostałe wędliny. Składniki: 5-6 ziemniaków ok 250 g wędlin, kiełbas, boczku itp duża cebula marchew fasola czerwona konserwowa sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, oregano Przygotowanie Ziemniaki, cebulę i wędliny kroimy w kostkę. Marchew w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy wędliny z cebulą i podsmażamy(...)chwilę. Następnie dodajemy ziemniaki i marchew. Smażymy do miękkości, ja podlewam 1/3 szklanki wody, żeby mieć pewność, że nic się nie przypali. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy i odcedzoną fasolę
e-PrzepisyKulinarneSmaczne śniadanie :) Składniki 1/2 kg pieczarek 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 pora 4 jajka 2-3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Pieczarki pokroić … Czytaj dalej Sałatka pieczarkowa z fasolą
czarrna od kuchnitrochę wcześniej i pozwolić jej trochę poleżeć w lodówce tak aby przeszła smakiem czosnku zawartego w sosie. Na drugi dzień smakuje znakomicie :) Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 400 g żółtego sera w kostce pęczek natki pietruszki 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Przygotowanie: Fasolę przekładamy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy
Taste Therapyszczególności fasolową. Dzisiaj mam dla was przepis na szybką i prostą fasolową. Nie przepadam za gęstymi zupami, więc moja fasolowa nie będzie gęsta :) Potrzebujemy: 1 puszkę białej fasoli 3 kiełbasy śląskie 4 ziemniaki 1 marchew 1 korzeń pietruszki nieduży kawałek selera 2-3 ząbki czosnku przyprawy: pieprz, sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie Do garnka wlewam litr wody , dodaję(...)pietruszkę, czosnek, seler oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę (ja obieram ją wcześniej ze skóry, ale to kto jak lubi). Kiedy ziemniaki i marchew są już miękkie dodaję puszkę fasoli wraz z zalewą, przyprawy i gotuję jeszcze przez 2-3 min. Smacznego
Kolejny blog o gotowaniu