fasola - 7342 przepisów (strona:148/490)

Zupa meksykańska 110

Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 3 pomidory 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 duży ziemniak 1 marchewka sól pieprz 1/3 łyżeczki mielonego ostrego chilli 1/3 łyżeczki papryki słodkiej natka pietruszki olej W rondelku szklimy na oleju cebulę, dodajemy mięso i drobno posiekany czosnek. Dusimy. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę(...)obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka. Chwilę smażymy. Dodajemy sparzonego, bez gniazd nasiennych i skórki pomidora. Dodajemy fasolę, kukurydzę, zalewamy wszystko wodą. Dodajemy przyprawy- sól, pieprz, paprykę chilli i słodką i gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy posiakaną natkę pietruszki. Pyszna, ostra, pożywna Artykuł Zupa meksykańska pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Wegański sernik czekoladowy ze śliwkami 193

świetną propozycją na zbliżające się święta Bożego Narodzenia, bo spokojnie można go zrobić 2 dni wcześniej Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: Masa „serowa” 500 g fasoli „Piękny Jaś” ugotowanej do miękkości (po ugotowaniu waga około 1-1,2 kg) 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 100 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe(...)wody) i namocz w niej pokrojone śliwki (minimum pół godziny, a im dłużej tym lepiej). W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. W dużej misce zblenduj na idealnie gładka masę fasolę, cukier, olej, banany i mleko. Dodaj mąkę kukurydzianą i roztopioną czekoladę, zblenduj ponownie. Namoczone śliwki odsącz i 2/3 dodaj do ciasta, wymieszaj. Przygotowanie spodu: pokruszone ciasta zblenduj na „piasek

greenscarf
danie jednogarnkowe z fasolą 175

mojej własnej uprawy zapomniały że mają być ostre.  1 cebula 1-2 ząbki czosnku ostra papryczka 400 g mięsa mielonego szklanka bulionu 2 puszki pomidorów 800 g białej fasoli konserwowej 2 łyżeczki słodkiej papryki olej do smażenia natka pietruszki (do przyozdobienia, ale smakowo także wzbogaca to danie) sól Cebule pokroić, drobno i zeszklić na oleju. Dodać mięso i podsmażyć(...)Dodać pokrojoną papryczkę bez pestek. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem. Następnie dodać pomidory. Pogotować chwilę. Na koniec dodać fasolę, słodką paprykę w proszku, sól. Opcjonalnie też ostrą paprykę w proszku. Natkę można dodać na sam koniec gotowania lub już na talerzu. Smacznego

cukrem pudrem posypane
Sałatka z awokado i kaszą bulgur – smaczna i zdrowa, idealna do pracy 221

podać na lekką kolację. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 100 g kaszy bulgur 1 malutka puszka kukurydzy (około 120 g po odsączeniu) 1 malutka puszka czerwonej fasoli (około 120 g po odsączeniu) 1 awokado 1 marchew 2łyżki usiekanej natki pietruszki na sos: 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ostrej musztardy 3 łyżki oliwy lub oleju sól(...)bulgur to możemy użyć kaszy orkiszowej lub komosy ryżowej. Obraną i umytą marchew ścieram na tarce o średnich oczkach, dodaję do niej wystudzoną kaszę, wypłukaną i osączoną kukurydzę i fasolę czerwoną i delikatnie mieszam. Awokado obieram, kroję w drobną kostkę i dodaję do sałatki, natkę pietruszki drobno siekam i również dodaję do sałatki. Teraz przygotuję sos: do musztardy dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Wegański sernik królewski 221

czyli ten bez zapachu kokosa) szczypta soli około 80 g cukru pudru lub bardzo drobnego cukru plaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa „serowa” 500 g suchej białej fasoli „Piękny Jaś” ugotować do miękkości, po ugotowania waga około 1,1 kg (można zastąpić fasolą z puszki) 200 ml dowolnego mleka roślinnego (u mnie było to rzadkie kokosowe

greenscarf
Fasola w sosie pomidorowym 153

przygotowana fasolka może być doskonałym dodatkiem do jajka sadzonego lub możemy ja podać jako samodzielne danie np. na kolację. Jest smaczna, aromatyczna i sycąca, polecam. Składniki: 2 puszki fasoli czerwonej 1 cebula 500 ml. przecieru pomidorowego Sól Papryka chili 1 łyżeczka oleju kokosowego Kilka gałązek natki pietruszki Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym(...)dodajemy odsączoną i wypłukana fasolę z puszki, wlewamy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku sola oraz papryką chilli, przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.                         Przepis pochodzi z książki Sekretne życie jelit -  Wydawnictwo

Bajeczna Kuchnia
Makaronowa sałatka w meksykańskim stylu 181

pracy. Sprawdzi się również podczas różnych uroczystości rodzinnych, gdzie zachwyci Waszych gości. Polecam:) 400 g makaronu mini rurki Lubella 150 g chorizo (u mnie łagodne) puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 awokado 1 czerwona cebula 1/2 papryki (ja dałam żółtą, ale może być również czerwona) 2 pomidory 1/2 pęczka kolendry Sos: 3-4 łyżki majonezu 1 mały ząbek czosnku sól(...)ilością oleju. Całą zawartość patelni od razu po podsmażeniu przekładamy do miski z makaronem. Mieszamy, by makaron otoczył się lekko tłuszczykiem z patelni, dzięki czemu się nam nie poskleja. Fasolę osączamy na sicie, przelewamy zimną wodą. Kukurydzę osączamy z zalewy. Składniki wrzucamy do miski. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Paprykę

Smaki Na Talerzu
Orecchiette z sosem piwnym, fasolą i papryką 137

Fasola ma mnóstwo białka i błonnika dlatego jedzmy jej dużo na zdrowie i odporność. Tutaj z makaronem orecchiette czyli małymi muszelkami aby w ich zagłębieniu zbierał się sos, jest pyszny taki włoski makaron. Do tego papryka i kurak i danie gotowe, polecam na jesienne obiady. Orecchiette z sosem piwnym, fasolą i papryką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pomysł na… strączki z warzywami i halloumi 116

Zostawiam dla Was kolejny pomysł na obiad bez mięsa. Fasola z ciecierzycą duszone w sosie pomidorowym, warzywa i grillowany ser halloumi. Fasolę i ciecierzycę namoczyłam wcześniej i gotowałam do miękkości. Jednak spokojnie możecie użyć konserwowych. Ogromna oszczędność czasu. Do miękkich str ąków dodałam szklankę przecieru pomidorowego i dużą łyżkę suszonego majeranku. Ile przecieru dodać musicie sami zadecydować, bo to zależy

Kucharzyca
10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y część 2. 333

minut. Tortilla po meksykańsku Czas wykonania: 20 min Składniki: 1 placek tortilla 150 g mięsa mielonego ½ łyżeczki ulubionych przypraw 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżek fasoli czerwonej z puszki 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego Przygotowanie: Mięso podsmażyć na oleju i przyprawić. Do mięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę oraz przecier. Całość wymieszać(...)Obiad do pudełka : Ryż po meksykańsku Czas wykonania: 20 min Składniki: 50 g ryżu 150 g mięsa mielonego ½ łyżeczki ulubionych przypraw 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżek fasoli czerwonej z puszki 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 pomidory lub 4 łyżki pomidorów w puszce Przygotowanie: Ryż ugotować. Mięso podsmażyć na oleju i przyprawić

KuchniaWeDwoje.pl
Wegańskie kotleciki rybne 150

czosnkowego to super przekąska na udaną imprezę . A podane z ziemniaczkami, sosem i ulubioną sałatką stanowią pełnowartościowy i sycący obiad. Polecam! Składniki: 3 arkusze wodorostów nori 220 g białej fasoli gotowanej lub z puszki (1 puszka) 1 duży ugotowany ziemniak (około 100-120 g) 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 4 łyżki bułki tartej olej(...)bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż zarumienią się z obu stron. Podajemy z sosem czosnkowym , serowym lub domową salsą albo ziemniakami i surówką. Praktyczne rady: Jeśli używacie gotowaną fasolę (nie z puszki) i jest ona troszkę sucha, to polecam dodać do blendera kilka kropel wody, żeby ułatwić miksowanie. Ja osobiście wolę drobniej pokroić cebulkę przed wrzuceniem jej do blendera

Lamarida.pl
Brownie z fasoli 126

diecie, ale czasem najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Staram się wtedy przygotowywać fit ciasta bądź desery. Dziś prezentuję Wam ciasto brownie w wersji fit. Składniki : 1 puszka czerwonej fasoli 2 jajka 4 łyżki słodzika, ja używam erytrytolu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka sody aromat 3 łyżki ciemnego kakao 1 banan Przygotowanie: fasolę przełóż na sitko i dokładnie wypłucz

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
ZUPA MEKSYKAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM 139

pewnością jeszcze nie raz ją powtórzę! Składniki: 500 g mięsa mielonego ( u mnie: z indyka) 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 4-5 pomidorów 2-3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka pasty paprykowej 1 łyżka ketchupu papryka słodka mielona papryka ostra mielona sól, pieprz olej do smażenia(...)garnka i wszystko gotujemy około 10 min, aż pomidory trochę się rozgotują. Następnie zalewamy wszystko gorącą wodą w ilości około 1-1,5 litra. Zagotowujemy i dodajemy odsączoną czerwoną fasolę oraz kukurydzę. Przyprawiamy pastą paprykową, ketchupem (łagodnym lub pikantnym - w zależności jaką ostrość lubimy) oraz papryką słodką mieloną, szczyptą papryki ostrej, solą i pieprzem.  Do kubka wlewamy śmietanę, hartujemy

Kuchnia MagdaLeny
Chili con carne 186

kolacjo-obiadowa do zrobienia w tygodniu po przyjściu z pracy :) Na taką pogodę jaką widać za oknem w sam raz. Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 2 średnie cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek(...)Wykładamy mięso na patelnię do cebulki z czosnkiem i smażymy ok. 10 minut , mieszając w taki sposób , aby rozdrobnić je na małe kawałki. Wsypujemy osączoną z zalewy kukurydzę , czerwoną fasolę oraz pomidory z puszki. Wlewamy bulion , dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryka i ostrą według uznania. Mieszamy wszystkie składniki i dusimy kolejne 10 minut. SMACZNEGO

Różne smaki w kuchni
Sałatka z czerwonej fasoli, pomidora i kaszy jaglanej 141

Prosta sałatka z czerwonej fasoli z dodatkiem pomidora, czerwonej cebuli, kaszy jaglanej, natki pietruszki i bazylii. Zdrowa i wartościowa sałatka wegetariańska. Idealna do pracy, szkoły (można przygotować dzień wcześniej) na drugie śniadanie, lunch lub kolację. The post Sałatka z czerwonej fasoli, pomidora i kaszy jaglanej appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja