fasola - 7342 przepisów (strona:145/490)

Zapiekanka chłopska / Peasant casserole 136

Scroll down for recipe in English. Składniki: (5 porcji) 5-6 średnich ziemniaków 1 puszka białej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów 250 g. surowego wędzonego boczku 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 100 g. startej mozzarelli 1 łyżeczka suszonego majeranku 40 g. twardego sera długodojrzewającego 1 łyżeczka cukru sól, zielony pieprz Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Wystudź, obierz ze skórki(...)patelnię i podsmażaj kilka minut. Dorzuć pokrojone w piórka cebule i plasterki czosnku. Smaż, aż cebula zacznie się rumienić. Na patelnię wlej pomidory z puszki, dodaj odcedzoną z zalewy fasolę. Dopraw całość solą, pieprzem, cukrem i 3/4 łyżeczki majeranku. Duś na małym ogniu około 12 minut. Zawartość patelni wyłóż na ziemniaki. Wstaw naczynie do piekarnika uprzednio nagrzanego

Delicious Place
Pasta z czerwonej fasoli z mozzarellą 165

Pożywna i aromatyczna pasta z czerwonej fasoli dobrze doprawiona czosnkiem niedźwiedzim i suszonymi pomidorami.… Czytaj dalej Pasta z czerwonej fasoli z mozzarellą

Pij soki wyciskane
Hummus z fasolki adzuki 58

było w przypadku fasolki adzuki, którą gotowaliśmy do sałatki z brązowym ryżem, a przy okazji powstał hummus z fasolki adzuki . Trochę zastanawialiśmy się nad nazwą naszej pasty z fasoli, ale po sprawdzeniu w wikipedii uznaliśmy, że można określać ją jako hummus, choć nie zawiera ciecierzycy. Udostępnij Składniki na hummus z fasolki adzuki 150 g fasolki adzuki 4 łyżki pasty sezamowej(...)rzymski rozgnieść w moździerzu. Do misy malaksera wsypać fasolkę adzuki, czosnek, kmin rzymski, dodać pastę tahini, sok z cytryny i wodę, zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli pasta z fasoli będzie zbyt gęsta, należy wmieszać jeszcze trochę wody. Hummus z fasolki adzuki doprawić do smaku pieprzem cayenne, solą oraz pieprzem. Podawać polany oliwą, posypany np. prażonymi ziarnami słonecznika lub sezamu

niecodziennikpary
Sadzone jajka z papryką, fasolą i awokado (Uova con peperoni, fagioli e avocado) 104

SKŁ ADNIKI 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 200 g czerwonej fasoli 100 g kukurydzy z puszki 1 awokado 2 ząbki czosnku suszone oregano papryka wędzona oliwa z oliwek s ó l, pieprz Dodatkowo: 4 jajka 1-2 łyżki masła szczypiorek **** INGREDIENTI 1 peperone rosso 1 peperone giallo 200 g di fagioli rossi 100 g di mais 1 avocado(...)pokrojoną w kostkę; doprawiamy suszonym oregano, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Warzywa smażymy ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy kukurydzę oraz fasolę, kontynuujemy smażenie kolejne 5 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Awokado obieramy i kroimy w plasterki. W międzyczasie przygotowujemy jajka. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła, następnie

La grande e la piccola cuoca
Kociołek meksykański 94

Kociołek meksykański to jednogarnkowe chili con carne z ryżem. Danie składa się z mielonej wołowiny oraz czerwonej cebuli, świeżej papryki, pomidorów, czerwonej fasoli i kukurydzy, a także ryżu. Ryż gotowany jest razem z pozostałymi składnikami, dzięki temu nie trzeba brudzić dodatkowego garnka. Całość dopełniają przyprawy, dzięki którym potrawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Chili to danie wbrew pozorom proste w przygotowaniu(...)szczególną uwagę zasługuje tu kumin, który to nadaje całości oryginalnego smaku oraz aromatu... Składniki: 2 czerwone cebule 1 ząbek czosnku 2 czerwone papryki 400 g mielonej wołowiny 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 200 ml soku pomidorowego 200 g ryżu 1 i 1/2 - 2 szklanki bulionu 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili

Kuchnia MagdaLeny
Fasolowy burger w chałce 70

wykorzystać gotowanego buraka startego na tarce o małych oczkach lub nawet inne warzywo, np. cukinię lub marchewkę, również tarte na drobnej tarce. Przepis na 8 kotlecików: 1 puszka czerwonej fasoli (400 g, po odsączeniu ok. 250 g) 1/2 szklanki wiórków z buraków 2 łyżki mąki orkiszowej lub innej, dowolnej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich Do podania: chałka, awokado(...)dowolny sos, np. czosnkowy, mozzarella – opcjonalnie Fasolę odsączamy, nie płuczemy. Miksujemy na gładką masę, którą następnie łączymy z pozostałymi składnikami. Dłońmi formujemy kotleciki. Układamy je na blasze do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C. Chałkę kroimy na grube kromki. Grillujemy lub prażymy na suchej patelni. Gdy delikatnie zbrązowieją, są gotowe. Awokado doprawiamy do smaku solą, ugniatamy

Kucharzyca
Sałatka Jutrzenka 147

kiedy potrzebuję czegoś dobrego na szybko. Wystarczy 10 min aby cieszyć się super smakiem i zaskoczyć swoich gości. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 4 ugotowane na twardo jaja 1 puszka fasoli czerwonej 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: Jeżeli chcesz zobaczyć krótki film z wykonaniem tej sałatki kliknij  TUTAJ(...)Jajka pokrój w kostkę i wrzuć do miski; 2. Kukurydzę, fasolę i selera odcedź, dodaj do jajek; 3. Wymieszaj wszystko z majonezem, dopraw do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SMACZNEGO

Prosty przepis na
Azerbejdżan - Sałatka z czerwoną fasolą i ziołami (Qırmızı lobyalı salat) 122

Armenię. Serwują tu specjały tego regionu oraz inne tradycyjne potrawy azerskie. My spróbowaliśmy tam kilku wspaniałych smakołyków i jednym z nich (trochę mniej ortodoksyjnym) była sałatka z czerwonej fasoli z ziołami, kukurydzą i suszonymi pomidorami. Składniki (4 małe porcje - tej sałatki nie da  się  dużo zjeść, bo to w sumie prawie sama trawa): - spory pęczek natki pietruszki - spory(...)pęczek koperku - kilka liści kolendry - 7-8 suszonych pomidorów - ćwierć puszki czerwonej fasoli - ćwierć puszki kukurydzy - łyżeczka oliwy - kilka kropel soku z cytryny - ćwierć łyżeczki melasy z granatu (opcjonalnie) Przygotowanie (żadna filozofia): 1) Obrywamy liście ziół i wrzucamy do miski. 2) Suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki. 3) Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Qırmızı lobyalı salat w warunkach domowych Qırmızı lobyalı

Roślinożerni urlopowicze
Chilli con carne 68

mielonego mięsa wołowego 200 ml bulionu wołowego (lub wody) 1 puszka lub 400g krojonych pomidorów bez skórki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 250 g ugotowanej fasoli czerwonej 100 g ugotowanej kukurydzy 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka kminu rzymskiego (zmielona) 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz oliwa do smażenia Sposób wykonania(...)czerwoną paprykę, cukier, sól oraz odrobinę pieprzu. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut co jakiś czas mieszając. Po upływie 30 minut do garnka dorzucamy fasolę i kukurydzę i całość gotujemy jeszcze kilka minut. Gdy całość nieco zgęstnieje zdejmujemy garnek z ognia. Podajemy z łyżką śmietany i tortillą lub białym ryżem. Gotowe! Drukuj przepis Artykuł Chilli

Mostek w kuchni
Sałatka Alibabka 9588

więc ląduje na stole podczas każdej domowej imprezy. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 2 zupki chińskie ( 1 ostra i jedna łagodna) 3/4 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 2 piersi z kurczaka (ok. 500g) majonez śmietana (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1. Makaron z zupek chińskich pokrusz, wsyp przyprawy z pikantnej zupki i zalej wrzątkiem, tak aby kluseczki się(...)przykryły. Odstaw na ok. 10min; 2. Kukurydzę i fasolę odcedź, przepłukaj wodą; 3. Ogórki pokrój w kosteczkę; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką wędzoną i chilli. Usmaż i odstaw do wystudzenia; 5. Wszystkie składniki oprócz kurczaka wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z majonezem i śmietaną. Na wierzchu poukładaj kawałki kurczaka. (adsbygoogle

Prosty przepis na
ZUPA MEKSYKAŃSKA 61

dnia i roku Zupa meksykańska czaruje smakiem, cieszy oczy, jest wyjątkowa i obowiązkowa w naszym jesienno-zimowym menu. SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 100 g czarnych oliwek 2 cebule 3 ząbki czosnku 690 g dobrej passaty szklanka wody (250 ml) sól, pieprz, zioła prowansalskie (dużo), słodka(...)mięso mielone, doprawiam pieprzem i papryką słodką, smażę aż mięso zmieni kolor. Oliwki kroję na pół, dodaję do warzyw i mięsa, wlewam passatę, szklankę wody oraz kukurydzę i czerwoną fasolę wraz z zalewami, doprawiam. Zupę gotuję ok. 20 minut na mniejszym ogniu, często mieszam, próbuję, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Zioła prowansalskie mają być wyraźnie wyczuwalne, podkreślają cały smak

Zasmakuj Kuchni
Czerwona szakszuka z fasolą 93

Szakszukę na moim blogu już wszyscy chyba znają i zajadają. Dziś przedstawię wersję z czerwoną fasolą i kiełbasą, jest pożywna, odżywcza i bardzo pyszna, polecam gorąco. Takie śniadanie czy obiad to raj dla brzucha, spróbujcie. Szakszuka z kiełbasą i fasolą. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Taco z chili 116

tego jak bardzo pikantne dania lubicie, u mnie mała Jalapeño) 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonego kopru włoskiego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 2 łyżki oleju pieprz sól Dodatki: muszle taco lub tortille kukurydziane mała sałata rzymska 200 g ostrego sera (np. cheddar) awokado lub guacamole marynowane papryczki chili (opcjonalnie) Najpierw siekamy czosnek(...)pomidory, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Mięso dusimy tak przez około 45 minut. Ma z niego powstać gęsta pasta. Pod koniec duszenia doprawiamy wszystko solą i pieprzem oraz dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę. Wszystko dokładnie mieszamy. W czasie kiedy nasze mięso się dusi możemy zająć się dodatkami. Sałatę rzymską kroimy na cieniutkie paski. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeśli

PatiGotuje
Jednogarnkowe chili con carne z ryżem 122

Składniki na 4-6 porcji: – 600-800g mięsa mielonego wołowego (lub wołowo-wieprzowego) – 400g przecieru pomidorowego – 250ml bulionu – 100g ryżu – 1 puszka czerwonej fasoli (240g) – 1 puszka kukurydzy (140g) – 2 cebule – 1 czerwona papryka – 1 łyżka oleju – 2 ząbki czosnku Przyprawy: – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1 łyżeczka(...)chwilę podsmażamy. Dodajemy mielone mięso, obsmażamy i rozdrabiamy za pomocą drewnianej łyżki lub widelca. Dodajemy przyprawy i wsypujemy suchy ryż, mieszamy. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, odsączoną fasolę i kukurydzę, przecier oraz bulion, mieszamy i zagotowujemy. Następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy przez około 20 minut. W tym czasie awokado obieramy i kroimy w kosteczkę, skrapiamy sokiem

Be Fit Be Strong
ODCHUDZONE CIASTO CZEKOLADOWE Z CZERWONEJ FASOLI 231

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: puszka fasoli czerwonej   240g po odsączeniu 1 duży dojrzały banan 2 średnie jajka 1½ łyżki ciemnego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki cynamonu ( dodałam dodatkowo) 2 łyżki ksylitolu(...)ertyloru ( ja dodała 4 łyżki) 2 łyżki stałego oleju kokosowego   Wykonanie: do miski wkładamy wszystkie składniki czyli dobrze przepłukaną czerwoną fasolę, dojrzały banan, jajka, kako, cynamon, proszek do pieczenia, ksylitol oraz olej kokosowy , całość dokładnie blędujemy na gładką masę około 5-6 minut ciasto przekładamy do formy keksowej (ja użyłam jednorazowej aluminiowej) pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC około

Słodkie zapomnienie