duże piersi z kurczaka (około 500-600 razem) 2 łyżki masła klarowanego 1 średnia cebula około 500 ml bulionu około 3/4 szkl śmietanki łowickiej 36% 1 puszka czerwonej fasoli 3-4 łyżeczki przyprawy do kurczaka po polsku sól do smaku pieprz do smaku mąka do zagęszczenia* Przygotowanie: Piersi pokroić w średniej wielkości kostkę dodać przyprawy wymieszać i włożyć(...)kostkę cebulę dodać kurczaka podsmażyć od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso będzie podsmażone zalać bulionem i chwilkę gotować aż cześć bulionu się zredukuje. Wlać śmietankę, wsypać odsączoną fasolę. Na końcu gulasz zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie i ponownie zagotować. *Ilość mąki zależna od tego jak mocno zagęszczone dania lubimy
Ala piecze i gotujeIdealne danie dla wegetarian i wegan! Świetna i szybka propozycja na obiad lub kolacje. Składniki: puszka odsączonej fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy czerwonej 1 woreczek kaszy jęczmiennej pęczak olej lniany Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wodzy wsypujemy kaszę. Gotujemy do wchłonięcia wody. Między czasie opłukujemy fasolę oraz kukurydzę. Po ugotowaniu kaszy całość mieszamy i polewamy olejem lnianym. Smacznego
Truskawkowa Fiestanadzienie : • 500g mielonej wołowiny • 2 łyżki oliwy • 1 duża cebula • 2 ząbki czosnku • 1 papryczka chili bez pestek lub chili mielone • 1 puszka pokrojonych pomidorów (400g) • 1 puszka czerwonej fasoli (400g) • 2 łyżki keczupu • 1/2 szklanki bulionu wołowego • 1/2 szkl białego wina • 1 łyżka czerwonej mielonej papryki słodkiej • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego • 1/2 łyżeczki oregano • sól do smaku(...)Dodajemy wołowinę i podsmażamy na rumiano. Wlewamy bulion i wino i smażymy ok 20 minut. Dodajemy przyprawy, keczup i pomidory i smażymy kolejne 20 minut. Na koniec dodajemy odcedzoną fasolę oraz czekoladę . Smażymy kolejne kilka minut. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, wykładamy szybko nadzienie a na wierzch ścieramy mozzarellę. Wkładamy ponownie do piekarnika do tej samej temperatury
KUCHNIA POLSKAtylko zjeść coś dobrego i szybkiego. Składniki: 400 gram mielonego mięsa wołowego, ja korzystam z takiego przygotowanego na tatar 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża cebula, najlepiej czerwona 700 ml passaty pomidorowej 1 łyżka słodkiej papryki sos chili z domowej spiżarni sól, pieprz, świeża natka pietruszki 3 łyżki oliwy lub oleju(...)mięsem ale wrzucając kilka minut później. Przekładamy do głębokiego garnka, ja od razu zaczynam wszystko smażyć w głębokiej patelni. Po podsmażeniu mięsa z cebulą dodajemy bez odcedzania kukurydzę, fasolę i pomidory, następnie przyprawiamy słodka i ostrą papryką. Całość zalewamy chili i passatą pomidorową. Jeśli chcemy rzadszą zupę, dodajemy bulionu. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Gotujemy około 30 minut
Życie zaczyna się w kuchnikilku wariantach. Dziś w roli głównej ziemniak faszerowany. Składniki na ziemniaki faszerowane: 8 dużych podłużnych ziemniaków, 30 – 40 dag mielonego mięsa, 20 dag żółtego sera, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki sosu pomidorowego (można wykorzystać koncentrat pomidorowy lub ketchup), 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, olej do smażenia, pół łyżeczki chili, sól i pieprz do smaku. Ziemniaki w skórce dokładnie myję(...)gotuję w osolonej wodzie na „pół-twardo” i odstawiam do wystudzenia. W międzyczasie podsmażam mięso mielone, przekładam do dużej miski i studzę. Dodaje do mięsa sos pomidorowy, odsączoną fasolę, starty ser, i posiekaną natkę pietruszki. Ziemniaki przekrawam wzdłuż, ostrożnie wydrążam środek pozostawiając około 0,5cm miąższu przy skórce. Wydrążoną część ziemniaka siekam i dodaję do farszu. Doprawiam farsz do smaku
Gotuj Się Kto Możeoraz błonnika. Wypróbujcie ten przepis a na pewno nie będziecie żałować. Składniki potrzebne do przygotowania zupy z ciecierzycy. 0,5l bulionu, 2 puszki ciecierzycy konserwowej, 2 puszki czerwonej fasoli konserwowej, 2 puszki pomidorów bez skórki, 2 niewielkie cebule, 2 ząbki czosnku, 1,5 łyżki ziaren kolendry, 300g pieczarek, chili w proszku, olej do smażenia. Sposób przygotowania zupy(...)jeszcze przez 1-2 minuty. Dodaję pokrojone pieczarki i smażę przez około 4-5 minut. Zawartość patelni przekładam do garnka z bulionem, dodaję odsączoną ciecierzycę oraz fasolę i gotuję na wolnym ogniu przez około 5 minut. Miksuję blenderem pomidory, dodaję je do zupy doprawiam sproszkowaną chili i gotuję jeszcze przez około 20 minut
Gotuj Się Kto Możecharakterystyczny orientalny smak, jest dość gęsta i sycąca. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania zupy dyniowej: 1 kg dyni, 4 łyżki oliwy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 puszka białej fasoli, 1 łyżeczka czerwonej papryki, 1 łyżeczka imbiru w proszku, 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski), 1 łyżeczka kurkumy, sól i pieprz do smaku, 500 ml bulionu, natka pietruszki, jogurt. Sposób(...)gorącym bulionem i gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Miksuję zawartość garnka na jednolitą masę blenderem,doprawiam ewentualnie solą i pieprzem, dodaję odcedzoną fasolę i podgrzewam przez chwilę. Podaję z kleksem śmietany i natką zielonej pietruszki. Zupa dyniowa gotowa. Zupa dyniowa SMACZNEGO
Gotuj Się Kto MożeSkładniki potrzebne do przygotowania pomidorowego kuskusu: 150g kaszy kuskus, 1 podwójny filet z kurczaka, 1 puszka obranych ze skórki pomidorów w sosie, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 mała cukinia, 1 czerwona papryka, 1 niewielka cebula, sól i pieprz do smaku, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, olej do smażenia. Sposób przygotowania(...)paseczki a cukinię w półksiężyce i dodaję do mięsa, smażę przez chwilę aby warzywa nie były już surowe ale pozostały chrupiące po czym dodaje odsączona fasolę. Pomidory miksuję blenderem i dodaje do mięsa z warzywami, całość mieszam, doprawiam do smaku i duszę jeszcze przez około 5 minut żeby smaki się wymieszały
Gotuj Się Kto Możenadal smak jest inny to w daniu całkowicie nie przeszkadzało mi to. ZUPA: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 łyżka masło Polskie Extra Mlekovita 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów bez skórki 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 czerwona papryka 4 łyżki papryki słodkiej 1 litr bulionu warzywno-mięsnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie przyprawa(...)ziele angielskie liść laurowy garść ugotowanej kasy jaglanej NALEŚNIK: mąka 250 g 1 szklanka mleko Wydojone bez laktozy Mlekovita 1 szklanka wody jajko pół łyżeczki soli Przygotowujemy zupę: Kukurydzę, fasolę oraz pomidory wraz z zalewą z puszek wlewamy do garnka. Dolewamy bulion warzywno-mięsna oraz dosypujemy przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz słodką paprykę). Gotujemy na małym ogniu
Kuchnia w oparachryż brązowy, bo tamtego nie miałam. Jak ktoś wolałby wersję z mięsem, to spokojnie może dodać ;-) Miłego dnia :-) Składniki na około 6 porcji: 2 duże pomidory 1 puszka czerwonej fasoli 1 duży bakłażan 1 większa cukinia 2 cebule 2 większe czerwone papryki 300 g ryżu arborio lub brązowego 1 cała główka czosnku olej roślinny 1 litr wody 2 łyżki słodkie(...)czerwonej papryki 2 - 3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1 gałązka rozmarynu sól pieprz około 400 g passaty pomidorowej 1. Warzywa kroimyy w niewielką kostkę, wielkość podobna do fasoli. Czosnek obieramy, przecieramy. W wysokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy do niej warzywne składniki. Doprawiamy solą, papryką, czosnkiem, pieprzem i mieszamy. 2. Gdy warzywa będą dość miękkie, wrzucamy do patelni suchy ryż. Zwiększamy
kruche babeczkijest właśnie piękne w tym daniu, że sos pomidorowy możecie dowolnie wzbogacać o rożne warzywa (dosłownie pozbywając się resztek z lodówki) - paprykę, cukinię, bakłażana, grzyby, ziemniaki, jarmuż czy fasolę. Szakszuka uzupełniona o strączki staje się daniem naprawdę treściwym, więc polecam ją wtedy na lunch lub ciepłą kolację. ➤ Zobacz także: Jak zrobić klasyczną tunezyjską szakszukę? Sekretem udanej szakszuki jest aromatyczny(...)zetną (a żółtka ugotują się według Twoich preferencji). Gotową szakszukę posyp listkami świeżej bazylii lub posiekaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem. ➤ Rada: Zamiast ciecierzycy możesz użyć białej fasoli. Szakszuka będzie świetnie smakować posypana pokruszonym serem feta. Wpis powstał we współpracy z Monini
Chilli Czosnek i Oliważycia i miłość do beskidzkiej ziemi. Latem korzystali oni z dobrodziejstwa pół uprawnych i lasów. Zimą i na przednówku było jednak ciężej. Podstawę ich wyżywienia stanowiły wówczas ziemniaki, kapusta, fasola, grube kasze oraz mąka, głównie razowa. Choć dzisiaj Ziemia Dukielska słynie głównie wyrobami wędliniarskimi, kilka z nich znajduje się nawet na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych, to podstawę regionalnej kuchni stanowią(...)białym serem - kuchnia podkarpacka Po więcej przepisów KUCHNI PODKARPACKIEJ zapraszam TUTAJ Zapraszam również na pozostałe regionalne pierogi :) Dukielskie pierogi z kaszą gryczaną i mięsem Kupieńskie pierogi z grochem (fasolą) Pierogi srokate (z kiszoną kapustą i białym serem) Pierogi oszukańce (z kaszą jęczmienną i mięsem) Pierogi ruskie Pierogi z kiszoną kapustą Pierogi z soczewicą i boczkiem Pierogi z kaszą jaglaną
Trzeci talerzsurówką z czerwonej kapusty. Składniki: 700 g chudej wołowiny 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane 1,5 dużej papryki lub 2 małe 500 ml passaty pomidorowej puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy przyprawa do chili con carne ok. 1 łyżki wędzonej papryki olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do garnka. Wlać(...)kostkę, zeszklić na oleju. Dodać posiekany czosnek. Usmażyć. Przełożyć do uduszonego mięsa. Dodać również wypestkowaną i pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy papryka zmięknie dodać passatę pomidorową, kukurydzę i przepłukaną fasolę. Doprawić chili, papryką wędzoną, solą i pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut, aż wszystkie smaki się połączą. Podawać z kaszą, ryżem i dowolną surówką
Czerwień i błękitprzychodzę jednak z propozycja na fajny gulasz, z dodatkiem warzyw, mega pyszny Składniki: 400g szynki wieprzowej 200 g piersi kurczaka 3 szklanki bulionu warzywnego pół puszki czerwonej fasoli pół puszki kukurydzy 3 marchewki 1 pietruszka pól szklanki posiekanej natki pietruszki słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku sól, pieprz przecier pomidorowy mąka do panierki Wykonanie: Szynkę(...)kroimy w kosteczkę, oprószamy solą, pieprzem, obiema paprykami, obtaczamy w mące, obsmażamy. Do garnka z gorącym bulionem przekładamy obsmażone mięso. Dokładamy pokrojone na kosteczkę marchwie i pietruszkę, wrzucamy również fasolę i kukurydzę.Gotujemy razem ok 45 minut. Po tym czasie dodajemy przecier, mieszamy, jeśli jest potrzeba doprawiamy. Na koniec wsypujemy natkę, mieszamy
Z Majeczką w kuchniforemki' z francuskiego ciasta. Ciasto pokroić na kwadraty (ok 11x11cm - zależy od wielkości ciasta), wyłożyć nimi formę do muffinek. Każdy kawałek ciasta nakryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem. Wielkość naszych kwadratów zależy od wielkości foremek muffinkowych. Ciastem powinniśmy zakryć i dno i boki foremek. Piec w 180 st - ok 15, a następnie wyjąć papierki(...)fasolą i piec kolejne 10 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Wyjąć z formy, ostudzić na kratce. W międzyczasie ubić śmietanę z serkiem, ekstraktem waniliowym i ksylitolem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Na dno każdej foremki położyć plasterek banana, wycisnąć porcję kremu, przybrać borówkami. Jeżeli nie mamy rękawa, możemy krem nałożyć łyżką. Smacznego
Stare Gary