współgrają 😋👌 Składniki: 4 płaty matiasa pokrojone w kostkę (moczone wcześniej 1h w zimnej wodzie) 3 ugotowane jajka pokrojone w kostkę 3 korniszony pokrojone w kostkę 1/2 puszki odcedzonej czerwonej fasoli 1 mała cebula pokrojona w kostkę pieprz majonez Wykonanie: Układamy (najlepiej w szklanej miseczce) warstwami: fasolę, śledzie, cebulę, warstwę majonezu, korniszony i jajka. Pieprzymy. Chłodzimy 1 godzinę
Walijskie Pichcenieświątecznym stole nie może zabraknąć sałatek, dlatego spieszę do Was z kolejną propozycją. Składniki: - 3 pory - 1 puszka groszku - 1 puszka fasoli czerwonej - 8 jajek - 1 puszka kukurydzy - 2 puszki ananasa - majonez - sól i pieprz Przygotowanie: Pory myjemy, kroimy w półkrążki, solimy i odstawiamy aby zmiękły a następnie odciskamy. Groszek, fasolę, kukurydzę oraz ananasa odsączamy. Ananasa kroimy w kostkę
Zainspirowana w kuchnigodzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Wykładamy nim formę do tart wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Ciasto w formie kujemy widelcem oraz wykładamy grochem lub fasolą, aby nie wyrosło mocno. Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut. Po 15 minutach zdejmujemy groch lub fasolę z ciasta. Pieczemy dalej w 180 stopniach przez kolejne 15 minut. Studzimy. Śmietanę
Ciasta z tradycjamiczyli jedno z najbardziej popularnych dań jednogarnkowych. Syte, rozgrzewające i aromatyczne jest świetną propozycją na chłodne zimowe dni. Składniki (4 porcje) -500 g mielonej wołowiny -1 puszka czerwonej fasoli -1 puszka pomidorów -2 papryczki chilli -2 cebule -3 ząbki czosnku -1 czerwona papryka -2 łyżki oliwy z oliwek -100 ml bulionu lub wody -1 łyżeczka oregano -1/2 łyżeczki(...)płomień. Dodać pokrojone w drobną kostkę papryczki chilli przypawić solą i cayenne. Dusić około 20 minut. Paprykę umyć, pokroić w kostkę ok 1x1cm. Dodać i dusić kolejne 5 minut. Fasolę odsączyć i przepłukać na sicie. Dodać do potrawy i dusić kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Podawać gorące z ryżem lub plackami tortilli. Wartość energetyczna (1 porcja
Zielona Kuchniadokładnie wysmarowaną tłuszczem formę i ponownie dobrze schłodzić, nawet kilka godzin, zapobiega to spływaniu brzegów tarty. 9) Ciasto przed pieczeniem nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np.: fasolą. Obciążenie zdejmujemy po ok. 15 min i dalej pieczemy do zarumienienia ciasta. 10) Przygotowane ciasto zawsze wkładamy prosto z lodówki do dobrze nagrzanego piekarnia , czyli od razu do takiej temperatury(...)przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto. 6) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 7) Piec około 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Nadzienie makowo-jabłkowe
Fitsweet.mepozwala zapomnieć o cudownych i pysznych latach dzieciństwa :) Składniki: 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyżka selera naciowego 1/4 selera 3 ziemniaki 2 duże buraki 1 puszka fasoli (czerwonej lub białej) 2 łyżki odciśniętej kiszonej kapusty 0,5 kg wędzonych żeberek (lub dla wegetarian łyżka papryki wędzonej) + 1 udko 5 ziaren ziela angielskiego łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżeczka(...)zielem angielskim . W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę po czym dorzucamy do garnka. Całość gotujemy do miękkości warzyw, na końcu dodając odsączoną fasolę oraz kapustę. Przyprawiamy zupę do smaku. Podajemy na gorąco z chlebem. Pyszna jest również podana z kwaśną śmietaną. Smacznego
ChilliJemyprzepis na chilli con carne znajdziecie poniżej: Chilli con carne – składniki 400 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego lub wołowo- wieprzowego) 1 cebula 2 czerwone papryki puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy olej do smażenia 3 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka tymianku sól pieprz Chilli con carne – przepis(...)papryką, majerankiem, tymiankiem. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do mięsa. Paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Jak papryka delikatnie zmięknie dodajemy do potrawy odcedzoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Całość dusimy przez ok. 8 minut i dodajemy pomidory z puszki. Wszystko razem dusimy przez kolejne 5-8 minut i możemy podawać nasze chilli con carne. Smacznego! Post Danie jednogarnkowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżeczka cukry Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory obrane ze skórki lub z puszki 5-6 pomidorków suszonych bez zalewy puszka fasoli czerwonej ząbek czosnku 20 dag startej mozzarelli 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka smalcu pieprz, sól, łyżeczka kminku mielonego, łyżeczka majeranku, garść posiekanej świeżej kolendry(...)pooddychania. Mięso podsmażyć na smalcu, dodać zgnieciony czosnek, pokrojone pomidory. Dusić ok. 2-3 min aż pomidory nabiorą konsystencji kremowej ( rozwalą się po prostu). Dodać fasolę, koncentrat,przyprawy, wymieszać. Farsz powinien być gęsty, nie wodnisty. W razie konieczności dodać łyżę mąki,chociaż dzięki zawartości koncentratu struktura powinna wyjść odpowiednia. Odstawić do przestygnięcia. Dodać ser. Każdy krążek napełniać łyżeczką farszu
pieprzny smaczekzawodowe. Mają wielką świadomość znaczenia tradycyjnej kuchni w wielu aspektach życia. Ich wiedza umacnia zarówno społeczność narodową jak i lokalną. Trzema podstawowymi składnikami wyżywienia, od czasów przedhiszpańskich są kukurydza, fasola i papryka chili. Czytałam wiele artykułów o tym, że przed przyjazdem Hiszpanów, kuchnia meksykańska była praktycznie wegańska. Może dlatego tak ją lubię, bo do tej pory można przyrządzić całą masę(...)dodatkiem strączków, kocham przeróżne odmiany papryki, lubię testować ich ostrość. Tabasco i inne tego typu sosy z chili, kupuję prawie […] Artykuł Kuchnia meksykańska i domowe tortille z fasolą i mango pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogSKŁADNIKI: 400g fasoli białej 170g kiełbasy toruńskiej 160g kiełbasy wiejskiej 180g boczku 1,5 l wody 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 3-5 łyżek przecieru pomidorowego 3-4 ziela angielskie liść laurowy 2 łyżki majeranku sól pieprz 1-2 łyżki ketchupu kotlin WYKONANIE: 1. Suchą fasolę zalać zimną wodą i pozostawić na całą
Dziś Ja gotujeciasta francuskiego 130 g cukru pudru 100 ml śliwowicy 4 białka 1 łyżeczka cynamonu 50 g masła 0,5 kg śliwek mąka + tłuszcz do formy + fasola + papier do pieczenia. Wykonanie: Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką i wykładamy formę ciastem francuskim nie zapominając o brzegach. Nadmiar ciasta odcinamy. Na górę(...)ciasta wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy do środka fasolę aby ciasto podczas pieczenia nam się nie podniosło. Ciasto podpiekamy wstępnie w temp. 170* C przez 15 minut. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, suszymy i kroimy na ćwiartki. Do garnuszka wrzucamy masło, które roztapiamy następnie wrzucamy nasze śliwki, zalewamy je śliwowicą i gotujemy na dużym ogniu przez klika minut cały czas
W Moim Magicznym Domupietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 4-5 ziemniaków średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 łodygi natki pietruszki 1 duża puszka białej fasoli 1 łyżka masła 1 pełna łyżka mąki majeranek mielony kminek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w pół(...)natką pietruszki, i ziarnami ziela. Wszystko przez kilka smażymy przez kilka minut, następnie pod przykryciem chwilę dusimy i zalewamy wrzątkiem ( około 2 litrów ). Gotujemy pod przykryciem 10 min, dodajemy fasolę wraz z zalewą, ponownie gotujemy 10 min. Na rozgrzanym maśle, podsmażamy mąkę, dodajemy 100-150 ml wrzątku z zupy, rozprowadzamy na gładko. Całość dodajemy do zupy, dokładnie łączymy, zagotowujemy
R'n'G KitchenNastępnie dodać kiełbasę, cebulę, podsmażyć. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać 1-1,5 szklanką wody, zagotować. Całość gotować 10 minut, po tym czasie dodać całą zawartość puszki z fasolą, przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze 5 minut
magiczna kuchnia KasiUmyte mięso i boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Marchewki obrać, umyć, pokroić w cienkie słupki bądź w kostkę. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, drobno poszatkować. Fasolę umyć, odciąć końce, gotować 15 min w osolonym wrzątku, odcedzić, pokroić na kawałki długości 5 cm. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, przełożyć(...)mięso i boczek, podsmażyć. Dodać cebulę, marchewkę, fasolę i kapustę. Wsypać przyprawę jarzynową. Wlać bulion, składniki wymieszać. Dusic około 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Ok 15 min. przed końcem gotowania dodać pomidory, koncentrat pomidorowy oraz estragon. Bigosik doprawić papryką, solą, pieprzem, posypać posiekanym koperkiem, wymieszać. Podawać z pieczywem
Kuchenne aromatySkładniki: 4 czerwone papryki 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo – wołowe) 1/3 łyżeczki wędzonej, mielonej papryki 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki ketchupu Premium Folwark olej sól pieprz 1 kulka mozzarelli Na patelnię wlewam olej. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaję mięso(...)Smażę. Dodaję sól, pieprz, wędzoną paprykę, fasolę i kukurydzę a także ketchup Premium Folwark – chwilę duszę. Dlaczego ketchup Premium Folwark? Jest mocno pomidorowy, a zarazem nadaje genialnej słodkości mięsu. Super się komponuje z czerwoną papryką. Z papryki wykrawam gniazda nasienne, nakładam mięso. Na wierzch układam plasterek mozzarelli. Pieke w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Artykuł
MojaQchnia.pl