fasola - 7342 przepisów (strona:183/490)

papryka faszerowana quinoa z batatami, czerwoną fasolą i pomidorami 109

papryka faszerowana quinoa 8 średnich kulistych papryk, 1 szkl. quinoa, 2 szkl. wywaru warzywnego, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 bataty, 2 łyżki oleju, 1 szkl. ugotowanej czerwonej fasoli, 2 duże pomidory, 16 wąskich plasterków sera żółtego, 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki mielonego kminku, sól, pieprz opcjonalnie: kwaśna śmietana lub guacamole Quinoa tak długo płukać(...)Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj zmiażdżony czosnek i pokrojone w drobną kostkę bataty. Smaż około 5 minut, aż zmiękną. Do quinoa, dodaj cebulę z batatami, fasolę i pokrojone drobno pomidory. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Papryki przekrój wzdłuż i wkładaj do nich nadzienie z górką. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem i przykryj folią aluminiową. Piecz

Eksperyment sobotni
Zapiekanka ziemniaczano-pomidorowa z kapustą 153

normalne tory. Składniki: ziemniaki (około 5 sztuk) kilka liści młodej kapusty kilka plastrów żółtego sera (użyłam Podlaskiego i Morskiego OSM Mońki) 400 g pomidorowej passaty 1 puszka białej fasoli 4 jajka 50 g śmietany 30% 2 łyżki kaszy manny przyprawa do ziemniaków słodka papryka w proszku majeranek zioła prowansalskie tymianek sól i pieprz  Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy w plastry(...)majerankiem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie wlewamy, tym razem znacznie większą część sosu pomidorowego i oprószamy kaszą manną. Układamy drugą warstwę sera i kapusty - polewamy sosem, wsypujemy odsączoną fasolę i znów polewamy sosem - pozostałą częścią. Na wierzch układamy drugą warstwę z plastrów ziemniaków, tak, aby w połowie zatapiały się w sosie. Górę posypujemy przyprawą do ziemniaków, majerankiem, tymiankiem

Kolorowy Przepisownik
Gulasz z batatów 114

strony, nie tylko mi smakowała… Dzisiaj postanowiłem przygotować szybki i prosty gulasz z batatów . Jest on przygotowany w stylu afrykańskim i nie odnoszę się tutaj tylko do czarnej fasoli… Chodzi o połączenie smaków i składników, które są charakterystyczne dla tego kontynentu. Tym razem pokusiłem się o użycie sklepowego masła orzechowego, ale oczywiście możecie zrobić je samodzielnie ( jak zrobić(...)masło orzechowe ). Ponadto, czarną fasolę możecie zastąpić czerwoną – będzie równie dobra. Podałem gulasz z batatów w towarzystwie ryżu skropionego sokiem z cytryny, ale świetnie sprawdzą się również chlebki naan . Jeśli lubicie masło orzechowe w wytrawnej odsłonie, to polecam sos orzechowy . Jest rewelacyjny! Artykuł Gulasz z batatów pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
sałatka meksykańska król imprezy 405

składniki: 500 g mięsa mielonego 500 g pieczarek 1 opakowanie chipsów nachos 1/2 główki sałaty np. rzymskiej lub lodowej 3 cebule 4 pomidory 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 200 g sera żółtego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 6 łyżek majonezu 500 ml gęstego jogurtu naturalnego tłuszcz do smażenia sproszkowana ostra papryka sól, pieprz wykonanie: Cebule obieramy, jedną kroimy(...)dnie salaterki układamy warstwowo: porwaną sałatę, na niej układamy pomidory (możemy delikatnie posolić i popieprzyć). Na pomidory rozkładamy wystudzone mięso i pieczarki. Następnie wykładamy kukurydzę i przepłukaną czerwoną fasolę. Całość polewamy sosem jogurtowo majonezowym. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na sos. Nachosy układamy przy krawędzi salaterki tworząc „koronę”, pozostałe kruszymy i posypujemy wierzch sałatki

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowa rolada szwajcarska z "serkiem" z nerkowców i jagodami leśnymi (bez glutenu, bez laktozy, bez cukru) 120

zimą można użyć mrożonych jagód, albo innych owoców. Mam nadzieję, że ciacho się spodoba :) Składniki: 2 płaskie łyżki mąki z quinoy 5 łyżek kakao 3 jajka 100 gram czerwonej fasoli z puszki 2/3 szklanki erytrolu 1/3 szklanki oleju z pestek winogron pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli  pół ziarenka bobu tonka 1 łyżkę pudru z liofilizowanej czarnej porzeczki (opcjonalnie(...)miksujemy blenderem. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je ze szczyptą soli na gęstą pianę, pod koniec ubijania dodajemy sodę oczyszczoną. Żółtka ucieramy z erytrolem, następnie dodajemy stopniowo masę z fasoli, mąkę z quinoy wymieszaną z 3 łyżkami kakao i pudrem z liofilizowanej czarnej porzeczki (warto wcześniej przesiać przez sitko), dosypujemy starty na proszek bób tonka, a na końcu powoli wlewamy

Quinoa Raz!
Gulasz wołowy 139

wołowiny z łopatki 1 cebula 1 marchewka 3 ząbki czosnku 1 łyżka sproszkowanych grzybków 1 puszka czerwonej fasoli smalec do smażenia sól pieprz chili majeranek hyzop estragon 1 łyżka mąki Wołowinę kroimy w kostkę, dodajemy cebulę , czosnek. Wkładamy łyżkę smalcu i smażymy aż odparuje cały płyn i wołowina lekko się przyrumieni, podlewamy wodą ok 0,5 l dodajemy pokrojoną(...)kostkę marchewkę, grzybki i przyprawy bez soli. Przykrywamy i dusimy gulasz aż do miękkości, w razie potrzeby dodajemy wody, pod koniec dodajemy fasolę i zagęszczamy odrobiną mąki

Gotowanie jest łatwe
Tarta z truskawkami i borówkami z kremem mascarpone 156

żółtko, cukier oraz śmietanę. Składniki siekamy nożem po czym energicznie zagniatamy. Brzegi i boki formy natłuszczamy lekko i wylepiamy ciastem. Spód nakłuwamy widelcem a następnie przykrywamy pergaminem obciążonym fasolą. Tartę pieczemy do czasu , aż tarta nabierze pięknego złocistego koloru. ok. 30 minut.  Można 5 minut wcześniej zdjąć fasolę i ok. 5 minut ,( uważając , żeby nie przypalić spodu ) przyrumienić

Różne smaki w kuchni
ekspresowa fasolka z pieczarkami 350

składniki: 400 g fasoli z puszki Piękny Jaś Jamar 200 g pieczarek 1 cebula ok. 300 g kiełbasy, ulubionej 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego ok. 200 ml wody 1 łyżka mąki 1 łyżka masła natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle z pokrojoną np. w kostkę lub piórka cebulę. Kiełbasę obieramy z osłonek(...)osobnej patelni. Do garnka przekładamy pieczarki z cebulą, podsmażoną kiełbasę, koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą oraz mąką. Wszystko razem mieszamy i chwilkę gotujemy. Na koniec dodajemy odsączoną z zalewy Fasolę Piękny Jaś Jamar oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z pieczywem. * wpis zawiera lokowanie produktu

Domowy Smak Jedzenia
Zupa z tortellini i pomidorami 178

podana gościom zachwyca smakiem i wyglądem. Spróbujcie i pokochajcie ją tak jak my:) Składniki:  25 dag makaronu tortellini o dowolnym nadzieniu  25 dag świeżego szpinaku puszka białej fasoli 50 dag pomidorków koktailowych (można zastąpić zwykłymi) 1,5 szklanki rozdrobnionego mięsa z kurczaka (użyłam mięsa z rosołu) 1 duża biała cebula 1/2 szklanki tartego żółtego sera (można pominąć(...)gotującego się wywaru wsypujemy pierożki. Gotujemy  przez ok. 7 minut. Dokładamy przekrojone na pół pomidorki i przecier. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy mięso, szpinak, odcedzoną z zalewy fasolę. Zupę zabielamy śmietaną. Dodajemy ser. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Czekamy aż ser dokładnie się rozpuści.  Uwaga: Jeśli zupę gotujesz poprzedniego dnia, ser dodaj dopiero  następnego

Pobite gary Barbary
gęsta zupa,gularz warzywny z wolnowaru 144

Składniki 230 g marchewki 150 g pietruszki 240 g pieczarek 200 g papryki zielonej,czerwonej 300 g młodej fasoli łuskanej -ziarno 1 puszka kukurydzy opcjonalnie 2 cebule białe 1 mała cebula czerwona 4 duże ząbki czosnku ulubione zioła świeże ,lub suszone sól ,pieprz do smaku opcjonalnie 2 łyżki oleju kokosowego 1 szklanka wody kostka szpikowa 2-3 pomidory pokrojone(...)pusta rozgrzana patelnie włożyć marchewkę z pietruszką wymieszaną z ziołami,oraz 2 łyżkami oleju kokosowego,wszystko zarumienić na zloty kolor. Przygotować garnek wolnowaru . Układać warstwami ,na dno fasola,marchewka z pietruszka ,następnie pieczarki,cebula ,papryka,pomidory. Sol opcjonalnie ,oraz kukurydze z puszki. Dodać 1 szklankę wody i włączyć wolnowar na HIGH 4 godziny ,i smacznego

w mojej kuchni
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym 134

lodówce około godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim podłużną formę do pieczenia (starczyło mi jeszcze ciasta na małą tarteletkę). Nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem i wsypujemy suchy groch lub fasolę, aby obciążyć spód i boki. Pieczemy „na biało” przez 10 minut w temperaturze 180 st. Usuwamy papier i groch (fasolę), pieczemy jeszcze 5-8 minut. Oczyszczone z gniazd

Pieguskowa Kuchnia
Surówka z kapusty i świeżych ogórków 157

się zarówno do obiadu jak i na kolację czy imprezę. Potrzebujemy główkę młodej kapusty ~1,5 kg, świeże ogórki 0,5-0,8 kg,  trochę kolorowych dodatków: papryka, fasola, groszek, zielenina. Do przyprawienia przygotowujemy: 1 łyżeczkę soli , 1 łyżeczkę płaską pieprzu,  łyżkę cukru, 1/3 szklanki oleju, 3 łyżki octu.  Kapustę i ogórki ucieramy na grubych oczkach, paprykę(...)cebulę, szczypior kroimy,  fasolę i  groszek płuczemy i odsączamy na sitku. Wszystkie składniki łączymy razem w misce dokładnie mieszając. Potem przekładamy warstwowo do misek i serwujemy uprzednio schłodzone. Przy okazji powstał jeszcze kolorowy twarożek w łódeczkach  twarozek... Warto również upiec sobie pyszny   chleb...   Smacznego

chleba naszego
Kuskus gigant w stylu meksykańskim, rewelacyjna zapiekanka 148

super konsystencję i sprawiają, że danie staje się bardzo oryginalne. Składniki: 200g kuskusu gigant (najlepiej pełnoziarnistego) papryka czerwona papryka żółta cebula czerwona 2 ząbki czosnku puszka pomidorów puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy wędzona papryka, słodka papryka, chilli, sól, pieprz świeża kolendra łyżka oleju rzepakowego 200g żółtego sera Sposób przygotowania: Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj pokrojoną(...)kostkę papryki i jeszcze chwilę podsmażaj. Zalej pomidorami i gotuj aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodaj fasolę oraz kukurydzę. Wymieszaj z ugotowanym kuskusem. Wyłóż do foremki do zapiekania. Posyp tartym żółtym serem i zapiecz (około 20 minut 180ºC

wysmienity
Sataye z kurczaka z imbirowym sosem 113

orientalne szaszłyki, a te są niezwykle proste do wykonania – paski mięsa z piersi kurczaka nabite na drewniany patyczek. Dopełnieniem dania jest makaron z fasoli Mung, który nie wymaga gotowania, i spaghetti z cukinii. Kropką nad i jest słodko-ostry sos ze świeżego imbiru i żółtych śliwek. Składniki(...)piersi z kurczaka – sól, pieprz do smaku – 2 łyżki sosu sojowego – 3 cukinie zielone – 1 paczka makaronu z fasoli Mung Sos imbirowo-śliwkowy – 4 duże żółte śliwki – kawałek imbiru, ok. 4 cm – 1 sztuka trawy cytrynowej – 2 łyżki cukru – 100 ml octu winnego – sól, pieprz do smaku   Wykonanie: – Piersi

To co kocham