fasola - 7342 przepisów (strona:186/490)

Sałatka meksykańska 2167

dzień. Jej wykonanie zajmie Ci dosłownie 10 minut. Prezentuje się niesamowicie apetycznie i odwdzięcza się smakiem. Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża papryka pół pora 200 g sera żółtego majonez sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kukurydzę i fasolę przepłukać na sitku pod wodą. Dobrze odcedzić. Ananasa i paprykę pokroić w kawałki, ser żółty

Mojewlasne.pl
Wegetariańska zapiekanka pod kartofelkiem 194

Kolejna wegetariańska propozycja na szybki i rodzinny obiad tym razem zapiekana pod kartofelkiem. Składniki: - 1 duża cukinia - 1 duża marchew - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 ząbki czosnku - 3 goździki - parę łyżek masła - zioła: tymianek, rozmaryn, oregano, pieprz czarny, sól himalajska, czosnek w proszku, papryka chilli - 6 większych ziemniaków - 30ml mleka W garnku podsmażamy na maśle następujące zioła(...)oraz szczyptę soli, pieprz czarny, pokrojone 2 ząbki czosnku (Ja dodatkowo używam sproszkowanego Rajah - Garlic Powder bo uwielbiam czosnek) Dodajemy pokrojoną marchewkę i cukinie, podsmażamy 10 minut. Dodajemy kukurydzę, fasolę, podsmażamy 10 minut.   W osobnym garnku gotujemy ziemniaki z łyżką soli himalajskiej, gdy będą już miękkie rozgniatamy je na puree dodając łyżkę masła i 30ml mleka. Warzywa przekładamy

upichcona
Tarta ze szparagami i serem 141

również na pikniki plenerowe. Nie brudzi rączek Przypominam o obciążeniu ciasta, w czasie wstępnego zapiekania. Inaczej ciasto podniesie się Wam i nie będzie ładnych brzegów tarty. Ja obciążam tartę fasolą na pomiętym papierze do pieczenia. Są specjalne kulki do obciążania tart, ale jeszcze się ich nie dorobiłam Fasola lub groch są o tyle fajne, że możemy również wykorzystywać je wielokrotnie

Mieszam w Garnku
Kociołek po meksykańsku 346

łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, oregano Na gulasz warzywny:  2 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 papryka czerwona 1 papryka żółta puszka czerwonej fasoli, odsączonej mała puszka kukurydzy, odsączonej 0,5 l przecieru pomidorowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki wędzonej papryki, słodka papryka, kolendra, chili, świeża bazylia, liść(...)papryki i papryczkę chili i smażymy całość kilka minut. Wlewamy przecier pomidorowy i bulion, dodajemy przyprawy (listek laurowy, kilka ziaren ziela, wędzoną paprykę) i gotujemy około 15 minut. Dodajemy fasolę, kukurydzę oraz pulpety i gotujemy kolejnych 10 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i chili, dodajemy świeżą bazylię i szczyptę suszonej kolendry

Smak mojej kuchni
Szybka sałatka warzywna. 276

goście. A my chcemy im coś podać do zjedzenia.., tylko co przygotować na szybko? A no mam pomysł na ekspresową sałatkę. Zapraszam! Składniki; 1 słoik selera 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy z dodatkiem chili 3 ogórki konserwowe 3 jajka na twardo 1 mała czerwona cebula sól, pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Przygotowanie; Seler(...)fasolę  przelać wodą i odsączyć. Kukurydzę wystarczy tylko odsączyć na sitku. Warzywa wkładamy do miski. Cebulę a także ogórki kroimy w drobną kostkę. Ogórki odciskamy z nadmiaru wody, dorzucamy do warzyw. Jajka kroimy tez w kostkę i wrzucamy do reszty. Doprawiamy do smaku, dodajemy majonez i musztardę. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy na jakiś czas aby smaki się "przegryzły". Podajemy. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Mazurek chałwowy z pistacjami i granatem 167

lodówki. Formę smaruję masłem i wkałdam rozwałkowane na cienko ciasto i formuję około 1,5 cm brzegi. Dziurkuję spod, wykładam na ciasto warstwę papieru do pieczenia i obciażam fasolą. Piekę 15 minut. Po tym czasie zdejmuję papier i fasolę. Dopiekam jeszcze 15 minut. Studzę spód. Na zimny przekładam krem chałwowy, posypuję owocami granatu i siekanymi postacjami

AZgotuj!
TARTA Z KARMELEM CZEKOLADOWYM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 110

ciasto: ● 250 g mąki (najlepiej typu 550) ● 125 g dobrze schłodzonego masła ● 1 żółtko ● 2 łyżki zimnej wody ● 20 g cukru pudru ● szczypta soli ● papier do   pieczenia ● drobna fasola lub szklane kulki do wysypania foremki   Karmel czekoladowy: ● 6 łyżek mleka ● 150 g miodu ● 100 g cukru ● 50 g gorzkiej czekolady ● 300 ml słodkiej śmietanki ● 300 g orzechów włoskich(...)lodówki. Spód i boki ciasta przykryj dużym kołem wyciętym z papieru do pieczenia tak, aby papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło i się nie zniekształciło. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Piecz 10-15 min, aż brzegi ciasta się zetną. Zdejmij papier z fasolkami i piecz jeszcze

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Azjatycka zupa warzywna 250

kurczaka kawałek (100g) selera korzennego 300g chińskiej kapusty: pekińskiej lub pak choi 250g batata (słodkiego ziemniaka) 3-4 cm świeżego imbiru 50g cebulek perłowych z zalewy 75g kiełków fasoli mung 2-3 kawałki trawy cytrynowej (lub 1 czubata łyżeczka mielonej w zalewie) 2 liście kafiru 2 ząbki czosnku 500ml esencjonalnego bulionu drobiowego (może być z kostki) olej arachidowy sól(...)zupy po 20 minutach gotowania. Zwiększamy na chwilę ogień, aby doprowadzić zupę ponownie do wrzenia, po czym już spokojniej gotujemy 7-8 minut. Dodajemy kapustę, cebulki oraz kiełki fasoli, doprowadzamy raz jeszcze do wrzenia i gotujemy ostatnie 2-3 minuty. W międzyczasie możemy ostrożnie dosolić do smaku. Gotowej zupie pozwalamy przed podaniem nieco się odstać, aby wszystkie smaki dobrze się

Kulinarna Pokusa
najlepsze ciasto z białej fasoli... 161

Składniki: jajka 4 sztuki "L", fasola biała z puszki 800 gram/2 puszki, cukier 3/4 szklanki, kakao 3 łyżki, olejek migdałowy 2 krople, otręby 6 łyżek/orkiszowe, ostropest 1 łyżka, mleko 3,2% 100 ml, śmietana 12% 100 ml, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 4 łyżki, skórka pomarańczowa kandyzowana 125 gram, śmietana(...)ciasta temp. pokojowa, śmietana do ubicia zimna, zamiast ostropestu i otrąb można dać płatki owsiane błysk.i np czystek,siemie mielone lub same płatki + 1 łyżka zamiast = białe fasole z puszek wylać na durszlak, dobrze opłukać pod zimną wodą, odsączyć, wsypać do pojemnika z jajkami i pałką blendera wszystko dobrze zblendować wsypać kakao, otręby orkiszowe lub inne, ostropest, cukier, olejek

W Mojej Kuchni Lubię
Meksykańskie tortille 147

placki tortilli 1 słoiczek pasty warzywnej o smaku paprykowym Rolnik 200 gram piersi z indyka 1 papryka czerwona 50 gram rukoli 3 łyżki kukurydzy konserwowej 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki Sos meksykański Przyprawa do indyka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy przyprawą do indyka i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor(...)gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski, ukolę myjemy i osuszamy z nadmiaru wody. Placki tortilli smarujemy pasta paprykową, na brzegu tortilli układamy rukolę, kawałki mięsa, papryki oraz kukurydzę i fasolę, polewamy sosem meksykańskim. Tortille zwijamy składając boki do środka, opiekamy z obydwu stron na grillu elektrycznym lub na suchej patelni grillowej

Bajeczna Kuchnia
Kotlety z wołowiny, fasoli i kukurydzy 105

Proste i szybkie kotlety z dobrej wołowiny, czerwonej fasoli i słodkiej kukurydzy. Są bardzo sycące i odżywcze o lekko słodkawym posmaku. Trzeba tylko uważać, żeby nie zmielić fasoli zbyt mocno, bo wtedy ich konsystencja nie będzie taka dobra jak powinna

Milion Smaków
Tortilla z przepysznym farszem warzywnym - wege i bez glutenu :) 177

mają lekko ostry smak, choć możesz też zrobić wersję łagodną), są mięciutkie i niezwykle aromatyczne. Po prostu pycha! 😋 Składniki (4 toritlle): 2 garści świeżego szpinaku  1/2 puszki czerwonej fasoli (Polski Koszyk) 1 cebula 2 ząbki czosnku  1/2 czerwonej papryki  2 łyżki koncentratu pomidorowego  awokado  1 łyżeczka curry indyjskie (Polski Koszyk) 1 łyżka oleju kokosowego(...)podsmaż przez chwilę posiekaną cebulę z czosnkiem oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie wlej trochę wody i duś pod przykryciem przez około 15 minut.  Kolejno dodaj przyprawy, fasolę oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj i pogotuj jeszcze przez chwilę. Jeżeli występuję nadmiar wody podkręć gaz i gotuj bez przykrycia w celu jej odparowania.  Warzywne tortille lekko zwilż wodą

Zdrowie na języku :P
MEKSYKANSKA IMPREZA - TORTILLE Z TUNCZYKIEM 120

cebula 1 papryczka chilli czerwona 1 ząbek czosnku odrobina cukru i soli 2 łyżki oliwy z oliwek 3/4 szklanki tuńczyka z puszki (osączonego z zalewy) 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki (osączonej z zalewy) 1/2 szklanki kukurydzy z puszki (również osączonej) 2 łyżki świeżych liści kolendry, posiekanych do podania: 4 placki tortilla 1/4 główki sałaty lodowej (poszatkowanej) 2 pomidory pokrojone(...)chilli i czosnek drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, posypujemy odrobiną cukru oraz soli, smażymy około 5 minut lub do czasu, aż zaczną się karmelizować. Następnie dodajemy tuńczyka, kukurydzę, fasolę i posiekaną kolendrę, smażymy przez około 3 minuty lub do czasu kiedy zawartość patelni stanie się gorąca - utrzymujemy w cieple. Krok 2. Placki tortilli podgrzewamy jeden po drugim na patelni

Moja Książka Kucharska
Makaron w sosie szpinakowym 130

Ekspresowe danie, sycący makaron z kremowym sosem szpinakowym. Pieczarki i czerwona fasola wzbogacają smak. Użyłam pełnoziarnistego makaronu Tagliatelle, można użyć dowolnego. Przepis z opakowania makaronu Lubella. Polecam!   Makaron w sosie szpinakowym Składniki na 4 porcje: 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g pieczarek 300g mrożonego szpinaku pół puszki czerwonej fasoli 150g serka mascarpone opakowanie makaronu Tagliatelle świeżo posiekana bazylia przyprawy

Smak mojej kuchni
Tarta z pieczarkami, szynką i porem 136

szybko zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto schładzamy około 60 minut, następnie rozwałkowujemy tak, by pokryło dno i boki formy do tarty. Przekładamy do natłuszczonej formy, nakłuwamy widelcem, obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi i podpiekamy 10 minut w 180 stopniach, następnie zdejmujemy fasolę i pieczemy jeszcze 10 minut. Farsz: cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Po chwili

Smak mojej kuchni