fasola - 7342 przepisów (strona:177/490)

PROSTA SAŁATKA Z CZERWONEJ FASOLI, SERA I SELERA NACIOWEGO 185

Składniki: 1 odsączona puszka czerwonej fasoli kawałek żółtego sera 1-2 łodygi selera naciowego 2-3 ugotowane na twardo jajka majonez sól pieprz Wykonanie: Ser, jajka i seler kroimy w kostkę. Dodajemy czerwoną fasolą, majonez, sól i pieprz do smaku. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby składniki wzajemnie przeszły smakiem

Walijskie Pichcenie
BARSZCZ ZIELONY Z FASOLĄ I SADZONYM JAJKIEM 116

Szybka zupa szczawiowa troszkę inna niż gotujemy w swoich domach.   4 łyżki białej fasoli  3-4 ziemniaki słoik szczawiu marchewka jajko na twardo(po jednym na głowę) cebula natka pietruszki lub koperek sól pieprz liść laurowy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Fasolę moczymy całą noc,potem gotujemy z pokrojoną marchewką i cebulą.W trakcie gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i szczaw.Pod koniec

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
SAŁATKA Z KURCZAKA Z FASOLĄ 157

Kolejna odsłona sałatki jarzynowej , też bardzo smaczna ale z dodatkiem pysznego kurczaka i fasoli. 1 duża pierś z kurczaka przyprawa uniwersalna 4 ugotowane ziemniaki w mundurku 0.5 ugotowanego selera 2szt.pietruszki 5 ugotowanych na twardo jajek 1jabłko 1puszka kukurydzy 1puszka groszku z marchewką1 puszka białej fasoli 1 majonez 2 łyżki musztardy biała część pora 3 ogórki kiszone Sól i pieprz

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Phở Bò 114

rybny. Ja przygotowałam klasyczny wariant tej zupy, czyli tak zwany Pho Bo, którego podstawą jest bulion wołowy, a jeżeli chodzi o dodatki to obowiązkowo plasterki polędwicy wołowej, kiełki fasoli mung, listki kolendry i posiekany szczypior.  Składniki na 2 duże porcje: na bulion: 500 g mięsa wołowego z kością np. szponder duża cebula 5 cm kawałek świeżego imbiru 2 gwiazdki(...)anyżu 2 goździki laska cynamonu kilka ziaren pieprzu czarnego sól, cukier trzcinowy 50 ml sosu rybnego do podania: 100 g polędwicy wołowej 300 g makaronu ryżowego wstążki kiełki fasoli mung szczypior świeża kolendra limonka sos sriracha Wołowinę wstępnie obgotować: włożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Gotować około 10 minut, po czym wylać wodę, przepłukać mięso i ponownie zalać

wyzwania kuchenne
Schab z Czerwoną Fasolą 102

SKŁADNIKI: 700g Schabu 3 cebule 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej firmy ORZECH 1 puszka krojonych pomidorów 80g koncentratu pomidorowego 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej 150ml wody 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej odrobina oleju sól pieprz WYKONANIE: 1.Schab pokroić na plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem. 2.Pieprz,czosnek,paprykę słodką(...)pokrojone w paski, doprawić solą i pieprzem. 4.Cebulę obierać i pokroić w talarki. 4.W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: 1/2 porcji schabu, 1/2 porcji kukurydzy, 1/2 porcji fasoli, 1/2 cebuli, 1/2 sosu pomidorowego i ponownie tak samo by powstały dwie warstwy. 5.Schab pieczemy w temp. 200* około 2 godziny

Dziś Ja gotuje
Makaronowa sałatka z tuńczykiem 119

swój smak. Pełna dowolność. Przepis mam od koleżanki z pracy. Polecamy!  Składniki : * puszka tuńczyka w sosie własnym  * puszka groszku konserwowego  * puszka kukurydzy  * puszka czerwonej fasoli * 300g ugotowanego makaronu * zielony ogórek * czerwona papryka * czerwona cebula * koperek * sól, pieprz  * 3 łyżki majonezu  Przygotowanie : Ogórka, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Kukurydzę, groszek, fasolę i tuńczyka odsączyć

Magiczne Życie Marty
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z FASOLĄ I PULPETAMI 142

codziennie.  Zupa ta najlepsza jest następnego dnia, z kromką chleba albo ciepłą bułeczką ;) Składniki: * 2,5 litra wody * 1 kość wieprzowa * 4 marchewki * 4-5 ziemniaków * 2 puszki fasoli  Piękny Jaś   (Jamar) * 1 korzeń pietruszki * 1/4 korzenia selera * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * 4 liście laurowe * 5-6 ziarenek ziela angielskiego * 2 łyżki majeranku * sól, pieprz(...)solą i pieprzem. Uformować maleńkie pulpeciki. Obtoczyć je w mącę i kiedy warzywa w zupie będą prawie miękkie dodać pulpeciki.  Na samym końcu do zupy dodać odcedzoną białą fasolę. Zupę chwilę jeszcze gotować na małym ogniu

Zrób to smacznie
ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ INACZEJ ŚLEDŹ W BURACZKACH 117

Podaje sie ja w każdym domu i na każdej imprezie , nieodwołalnie zajmuje pierwsze miejsce na naszych odświętnych stołach i nie tylko. 10SZT.PŁATÓW ŚLEDZIOWYCH-POKROIĆ W PASECZKI 1 puszka fasoli białej perłowej 4 UGOTOWANE JAJKA-ZETRZEĆ NA TARCE O DROBNYCH OCZKACH 5 MAŁYCH ZIEMNIAKÓW-UGOTOWANE I STARTE NA TARCE O DUŻYCH OCZKACH 5 MAŁYCH BURAKÓW-- LUB MAŁY SŁOICZEK GOTOWYCH-UGOTOWAĆ(...)ZETRZEĆ 2 CEBULE-SPARZYĆ I DROBNO POSIEKAĆ MAJONEZ  SÓL,PIEPRZ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ W SZKLANEJ MISCE UKŁADAĆ WARSTWOWO: -ŚLEDZIE -NA NIE MAJONEZ -STARTE ZIEMNIAKI -MAJONEZ -PIEPRZYMY -STARTE BURACZKI - fasola -MAJONEZ -PIEPRZYMY -STARTE JAJKA -MAJONEZ Przystroić jak kto lubi i wstawić do lodówki.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chili con carne 170

puszka pomidorów (użyłam świeżych pomidorów śliwkowych) 1 kostka rosołowa/warzywna 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki groszku Sposób przygotowania: 1. Cebulę posiekać w kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. 2. Do zeszklonej cebuli dodać zmielone mięso, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięs i smażyć(...)której należy rozmieszać koncentrat i ketchup. 4. Mięso dusić z pokrojonymi pomidorami i papryką do miękkości. Dodać kostkę rosołową/warzywną. 5. Pod koniec gotowania dodać kukurydzę, groszek i fasolę. 6. Całość doprawić solą, pieprzem oraz bazylią. 7. Podawać z ryżem (u mnie jaśminowy

A Ty Smakuj Mnie
Chili con carne 279

małych dzieci możemy zrezygnować z doprawiania go papryczką chili lub dodać jej mniej. 0,5 kg mięsa mielonego 3-4 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 puszki czerwonej fasoli 3 łyżki kukurydzy konserwowej 150 g fasolki szparagowej 2 puszki pomidorów czerwona papryka 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonego chili sól pieprz do smaku Cebulę i czosnek obieramy i drobno(...)kroimy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju. Podsmażamy cebulę do zarumienienia. Następnie do garnka wrzucamy mięso i czosnek i podsmażamy razem. Następnie dodajemy odsączoną fasolę, fasolkę szparagową oraz kukurydzę i smażymy razem kilka minut. Dodajemy pomidory, pokrojoną w paski paprykę. Doprawiamy kminem (można go wcześniej rozetrzeć w moździerzu), mielonym chili, pieprzem i solą. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Dusimy razem pod przykryciem

Dieta bez mleka
Wegetariańskie wrapy/ buritto z łososiem i mango! 136

innego jak swojego rodzaju nazwijmy to wrap z tortilli, która zazwyczaj jest grillowana lub ocieplana na patelni czy parze, z nadzieniem. Nadzienie takie typowe dla Meksyku to mięso, fasola i, albo ryż, albo frytki. W Ameryce buritto można kupić niemalże ze wszystkim, wersja wege, fit, z różnymi rodzajami mięs, ryb i dodatków mocno odbiegających od tradycyjnej wersji burito.  Sama(...)szukać pana Juana Mendez, jako"jedzenia z buritto" (jedzenia z osiołka). Oryginalne burito można nabyć w  Ciudad Juarez, są zazwyczaj małe, cienkie z ubogą liczbą składników głównie mięsem, fasolą i ziemniakami. Można je nabyć w wersji łagodnej po czysty ogień-  salsa verde (dla tych, którzy lubią poczuć moc heheh). Także dziś u mnie mocno naciągane buritto

SMYKWKUCHNI
Kurczak Dak Bulgogi z surówką i ryżem 106

oleju sezamowego 1 łyżka sezamu sól, pieprz Surówka z kapusty pekińskiej: 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 10 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka wężowego 1 mały słoik kiełków fasoli mun Dressing : 50 ml oleju z pestek winogrona kilka kropli oleju sezamowego 1 łyżka cukru palmowego 50 ml octu ryżowego sól, pieprz Dodatkowo : 200 g ryżu jaśminowego olej do smażenia(...)dokładnie w niej obtaczamy. Odstawiamy na około 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy surówkę z kapusty pekińskiej. Kapustę cienko szatkujemy, do niej dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, kiełki fasoli, pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki, ogórek obrany i pokrojony w dużą kostkę. Przygotowujemy dressing: Do słoika (200 ml) wlewamy olej z pestek winogrona, kilka kropli oleju sezamowego, ocet ryżowy, cukier palmowy

R'n'G Kitchen
Sałatka warzywno-białkowa 167

dużo cukru). Najlepiej przygotować ketchup domowy bez ton cukru i mieć na każdą okazję. Przy okazji przepis na ketchup kliknij link i wszystko wiesz:  Ketchup domowy Składniki: puszka fasoli czerwonej puszka groszku papryka zielona papryka czerwona 1/4 lub 1/3 kapusty pekińskiej 200g sera żółtego majonez pieprz sól Przygotowanie: Fasolę i groszek odcedzamy z zalewy. Papryki  kroimy w kostkę

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pieczone fajitas z warzywami 136

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na warzywne fajitas przyprawione szczyptą kuminu i wędzonej papryki. Do przygotowania 5 porcji potrzebujemy: - 5 gotowych placków tortilli (u mnie pełnoziarniste) - 1 puszkę czerwonej fasoli (400 g/240 g po odsączeniu) - 1 puszkę soczewicy - 2 czerwone papryki - 1 opakowanie pieczarek (500 g) - 300 g przecieru pomidorowego - 250 g tartego sera mozzarella - 3 ząbki czosnku - sok z połowy(...)dodajemy pokrojoną w paski paprykę i całość podsmażamy jeszcze przez 10-15 min, aby papryka zmiękła (w razie potrzeby należy dolać pół szklanki wody). 4. Następnie dodajemy odsączoną czerwoną fasolę, soczewicę, sok z limonki oraz przyprawy. 5. Ostatni na patelni ląduje przecier pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. 6. Gotowy sos próbujemy

Bez Cebuli
KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU 164

pierś z kurczaka(podwójna) • 2-3 ząbki czosnku • 1 papryczka chilli pokrojona w drobną kostkę razem z nasionami • cebula pokrojona w piórka • 2-3 papryki w różnych kolorach • puszka fasoli • 3 łyżki oleju • 1 limonka, sok i skórka • 2 tortille • sól, pieprz, goździki PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzaną patelnię, na odrobinę oleju rzucamy posiekany czosnek, po krótkiej chwili dodajemy cebulę, a następnie(...)stłuczonych w moździerzu, do całości dodajemy pokrojoną papryczkę chilli oraz skórkę z limonki, wszystkie składniki mieszamy i podsmażamy, dodajemy sok z limonki, przykrywamy i dusimy, aż sok wyparuje. Dodajemy fasolę, mieszamy i doprawiamy całość solą i pieprzem. W między czasie na suchej patelni podgrzewamy z obu stron placki tortilli. Gotowe danie przekładamy na talerz, podajemy z tortillą pokrojoną w trójkąty

KUCHNIA POLSKA