Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na warzywne fajitas przyprawione szczyptą kuminu i wędzonej papryki. Do przygotowania 5 porcji potrzebujemy: - 5 gotowych placków tortilli (u mnie pełnoziarniste) - 1 puszkę czerwonej fasoli (400 g/240 g po odsączeniu) - 1 puszkę soczewicy - 2 czerwone papryki - 1 opakowanie pieczarek (500 g) - 300 g przecieru pomidorowego - 250 g tartego sera mozzarella - 3 ząbki czosnku - sok z połowy(...)dodajemy pokrojoną w paski paprykę i całość podsmażamy jeszcze przez 10-15 min, aby papryka zmiękła (w razie potrzeby należy dolać pół szklanki wody). 4. Następnie dodajemy odsączoną czerwoną fasolę, soczewicę, sok z limonki oraz przyprawy. 5. Ostatni na patelni ląduje przecier pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. 6. Gotowy sos próbujemy
Bez Cebulipierś z kurczaka(podwójna) • 2-3 ząbki czosnku • 1 papryczka chilli pokrojona w drobną kostkę razem z nasionami • cebula pokrojona w piórka • 2-3 papryki w różnych kolorach • puszka fasoli • 3 łyżki oleju • 1 limonka, sok i skórka • 2 tortille • sól, pieprz, goździki PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzaną patelnię, na odrobinę oleju rzucamy posiekany czosnek, po krótkiej chwili dodajemy cebulę, a następnie(...)stłuczonych w moździerzu, do całości dodajemy pokrojoną papryczkę chilli oraz skórkę z limonki, wszystkie składniki mieszamy i podsmażamy, dodajemy sok z limonki, przykrywamy i dusimy, aż sok wyparuje. Dodajemy fasolę, mieszamy i doprawiamy całość solą i pieprzem. W między czasie na suchej patelni podgrzewamy z obu stron placki tortilli. Gotowe danie przekładamy na talerz, podajemy z tortillą pokrojoną w trójkąty
KUCHNIA POLSKAsycące. Szczypiorek robi tutaj furorę:). Mam nadzieję że komuś przypadnie do gustu. Smacznego! Składniki: 2 torebki brązowego ryżu olej kokosowy 250 g mielonej łopatki wieprzowej 400g pomidorów krojonych 200g fasoli czerwonej konserwowej 200g kukurydzy konserwowej szczypiorek 2 łyżki papryki słodkiej szczypta pieprzu cayenne pół łyżeczki kminku mielonego sól pieprz Sposób przygotowania: Do osolonej i gotującej się wody wrzucamy ryż(...)się fajnie wszystko wymieszać. Wrzucamy pomidory i czekamy aż sos zgęstnieje i pomidorki zaczną się rozpadać. W tym czasie możemy pokroić szczypiorek, którym posypiemy całe danie. Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę. Jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, śmiało możecie dolać odrobinę wody :) Ryż odcedzamy i możemy nakładać
Dominacja smakuSmacznego! Składniki: 3 łyżki oliwy 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 300 g mielonej wołowiny 1 marchewka 1,25 l gorącego bulionu 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki ostrej papryki, 0,5 łyżeczki tymianku i oregano, 0,5 mielonego kminku sól, pieprz do smaku Wykonanie: W garnku(...)wlać bulion. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy całość solą i pieprzem. Następnie dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę z puszki. Gotujemy całość z lekko uchyloną pokrywką ok. 20 minut
psgotujemypapryki czerwone 2 papryki żółte lub zielone 2 papryczki chili około 250 g cebuli 700 g passaty pomidorowej 1 puszka 400 g pomidorów krojonych 2 puszki 400 g fasoli czerwonej 5 ząbków czosnku do smaku sól, pieprz papryka ostra olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Chili con carne Przygotowanie: Najpierw przygotuję wszystkie składniki: Umytą(...)oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę. Z papryczki chili usuwam nasionka, drobniutko kroję i dodaję do papryki. Czosnek drobniutko kroję. Cebulę kroję w drobną kostkę. Czerwoną fasolę dokładnie płuczę na sicie pod bieżącą wodą i odstawiam do odsączenia. Składniki mam już pokrojone teraz przygotuję danie: W rondlu na rozgrzanym oleju smażę cebulę przez kilka minut, tak żeby się
Uwaga Babcia GotujeMakaron z pesto z rukoli Makaron z pieczarkami, cukinią i parmezanem Marchew na gęsto Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Naleśniki Naleśniki z jabłkami Naleśniki z serem Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle(...)szpinakiem z dipem z ricotty Pikantna wieprzowina w pomidorach Placuszki z kukurydzy z ziołami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa z warzywami Smażone polędwiczki wieprzowe z cukinią
Moja smaczna kuchniaDobra sałatka makaronowa z tuńczykiem, którą szybko możemy przygotować. Potrzebujemy: 500 g ugotowanego makaronu, 2 puszki tuńczyka, puszkę fasoli, puszkę kukurydzy, marchewkę z groszkiem, 5 ogórków słodko kwaśnych, sól i pieprz, pół szkl. oleju i 4 łyżki octu. Makaron gotujemy, w osolonej wodzie wg zaleceń producenta i dobrze schładzamy. Tuńczyka, fasolę, kukurydzę, groszek... odsączamy, ogórki kroimy w kostkę. Olej
chleba naszegołyżce piany, aż do skończenia. Ciasto wlewaj na rozgrzaną gofrownicę. Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystudzenia. (Ale lepiej będzie jeść prosto z gofrownicy). Przygotuj sałatkę: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 papryczka chili 250 gram pomidorków koktajlowych 1 sztuka czerwonej cebuli garść świeżej natki kolendry 1 sztuka awokado 1 sztuka limonki 2-3 łyżki oliwy(...)Papryczkę chili i cebulę posiekaj drobno. Fasolę i kukurydzę przełóż do miski. Dodaj pomidorki, awokado, papryczkę, cebulę. Skrop limonką i oliwą. Wymieszaj. Całość posyp natką kolendry
AZgotuj!ciasto bez dodatku cukru, ale idealne dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Zdrowa słodycz pachnąca kakaem i cynamonem. Bez glutenu i bardzo szybkie w przygotowaniu. Składniki: puszka czerwonej fasoli (400g) 3 duże jaja 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku ro pieczenia ½ szklanki kakao ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżki dżemu niskosłodzonego truskawkowego 50g topionego masła Ponadto: łyżka tartej deserowej(...)czekolady dżem truskawkowy Fasolę należy dobrze osączyć na sitku. Wrzucamy ją do malaksera razem z jajami, masłem, dżemem i suchymi składnikami. Wszystko razem dokładnie miksujemy. Całość wylewamy do kwadratowej formy o wymiarach ok 20cm. Wierzch posypujemy płatkami startej czekolady. Pieczemy ok 30 minut w 180 o C. Studzimy w formie. Ciasto dekorujemy truskawkową konfiturą. Smacznego! Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto
Słodki Zakątekimprezę zwłaszcza gdy jest ona nieco zakrapiana. Oto moja sylwestrowa sałatka, która z pewnością zaskoczy i waszych gości. Składniki: 2 średnie piersi 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 średnia czerwona papryka 1 woreczek ryżu (100 g) ostry ketchup i majonez przyprawa gyros + ostra papryka Wykonanie: Piersi dokładnie myjemy, obieramy z błonek. Kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy(...)wsiąkało smaki należy ugotować ryż według podanego na opakowaniu czasie w lekko osolonej wodzie. Dokładnie płuczemy, odcedzamy z nadmiaru płynu i dodajemy do mięsa. Na sitku obmywamy i odsączamy fasolę i kukurydzę, kroimy paprykę w kostkę usuwając nasiona i dodajemy do ryżu i mięsa. Na sam koniec do całej mieszanki dajemy ok. 2 łyżek ostrego ketchupu i 1 łyżkę majonezu
W Moim Magicznym Domukolacje. Można je przygotowywać na wiele sposobów, jak np. sałatki warzywne, mięsne, z makaronem, kaszą lub ryżem. Przyrządzić je z konserwowych warzyw, świeżych, pieczonych. Dziś sałatka z pomidorkami, czerwoną fasolą i pleśniowym serem Lazur. Składniki: kilkanaście pomidorków koktajlowych 90 g sera pleśniowego błękitnego Lazur 1 mniejsza cebula 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki sól, pieprz oliwa do polania Przygotowanie: Pomidorki
Zasmakuj Kuchniformy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Ułóż na cieście papier do pieczenia i wysyp na wierzch groch lub fasolę. Robimy to po to, aby ciasto zbytnio nie urosło.Tak przygotowana formę z ciastem piecz 10 minut następnie zdejmij papier do pieczenia z fasolą
kuron.com.plbiałą fasolką. Idealna przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno na wszelakie towarzyskie spotkania jak i imprezy :) Składniki na klopsiki: 250 g kiszonej kapusty 160 g fasoli białej Jaś
Kuchenne Wariacjełyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju 4 gramy świeżych drożdży Farsz: 200 gram kabanosów pieczonych 1 czerwona papryka 10 malutkich ogórków konserwowych 1 mała puszka czerwonej fasoli 150 gram sera żółtego Ostra papryka Dodatkowo: Papier do pieczenia 1 jako Czarny sezam do posypania Mąką do podsypania Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy niewielką ilość mąki, dodajemy wodę, cukier oraz(...)wyrabiamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Umytą paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, kabanosy i ogórki kroimy w cienkie plasterki, fasolą odsączamy z zalewy, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Składniki farszu łączmy ze sobą, doprawiamy do smaku ostrą papryką. Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, cienką wałkujemy, metalową
Bajeczna Kuchniakuchni południowoamerykańskiej. Jest tylko odrobinę mniej pikantna. Jej podstawę stanowi kurczak, owoce morza, kukurydza i ryby. Popularnymi daniami są: frytki robione z yuki, patacones (placki z platanów), dania z fasoli, ceviche (owoce morza i ryby marynowane w soku limonkowym), corvina (biała ryba pacyficzna), ryż z kurczakiem i fasolą, empanadas (coś w rodzaju pierogów z kruchego lub francuskiego ciasta z nadzieniem
Codzienna kuchnia niecodzienna