Sałatka wielkanocna 141Prosta i szybka w przygotowaniu, niesamowicie smaczna. Składniki: 6 jajek 1 puszka białej fasoli 1 łyżka majonezu 1 łyżka chrzanu tartego sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane na twardo jajka, kroimy w kostkę. Fasolę odcedzamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, do smaku doprawiając solą i pieprzem
R'n'G Kitchen
Szakszuka z choriso 194Pokazywałam Wam już przepisy na szakszukę klasyczną, taką z boczkiem, kurkami czy fasolą. Przyszedł więc czas na szakszukę z choriso, pikantną kiełbasą która idealnie pasuje do pomidorów i jajek. Zapraszam do tego przepisu i wszystkich pozostałych przepisów na szakszukę. Polecam Wam także przepisy na: – klasyczna szakszuka – szakszuka z boczkiem – szakszuka z dynią – szakszuka z kurkami – szakszuka z fasolą – zielona
nietylkopasta.pl
Meksykańska enchilada z kurczakiem 168umywa się do samodzielnie przygotowanego dania:). Sami możemy regulować poziom ostrości. Dziś meksykańska enchilada z kurczakiem - pycha! 4 placki tortilli 2 duże filety z kurczaka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów krojonych 2 czerwone papryki 2 cebule przyprawa do kuchni meksykańskiej sól olej koncentrat pomidorowy 200g startego żółtego sera 1 duży świeży pomidor 1 czerwona(...)cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy filet, obsypujemy go przyprawami. Kiedy filet się zarumieni dodajemy paprykę i cebulę, smażymy chwilę po czym dodajemy odsączoną z zalewy fasolę i pomidory z puszki. Dusimy do całkowitego odparowania wody, przez około 15 minut. Na koniec dodajemy starty ser (garstkę zostawiamy do posypania), mieszamy, studzimy. 2. Na placki tortilli Wykładamy farsz
Szefowa kuchni
Potrawka z indyka i warzyw. 169indykiem. Można zjeść samą bez niczego albo z ziemniakami czy kaszami. Szybkie i smaczne a to idealne danie dla zabieganych. Składniki; 30 dag filetu z indyka 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 pomidory 2 ząbki czosnku sól i pieprz, słodka papryka do smaku 2 łyżki zielonej siekanej pietruszki 3 łyżki oleju 1 cebula Przygotowanie(...)skórki. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, starty czosnek i smażymy do miękkości. W razie potrzeby podlewamy małą ilością wody. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Na końcu dorzucamy odsączoną fasolę i posiekaną pietruszkę. Dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy. Podajemy z kaszą jaglaną. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka na ciepło z dynią i kuskusem 190najlepsza na ciepło, ale w temperaturze pokojowej też super. Składniki (na 2-3 porcje): połowa małej dyni piżmowej 100g kuskusu izraelskiego – można użyć też zwykłego pół puszki czerwonej fasoli 1 średnia czerwona cebula 2 garści roszponki 100g sera feta 2 łyżki pestek dynii łyżka oliwy sól i pieprz Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny(...)Odcedzamy, wsypujemy do miski i trzymamy w cieple. Upieczoną, gorącą dynię z cebulą dorzucamy do ciepłego kuskusu, razem z oliwą z pieczenia. Dodajemy odcedzoną i opłukaną pod wodą fasolę, pestki dyni oraz rozkruszamy w palcach fetę. Całość polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy listki roszponki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Sałatkę od razu podajemy ciepłą
Smaczna Strona
Quesadilla z kurczakiem 235przypraw: pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki ostrego chilli, pół łyżeczki papryczki wędzonej, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki kuminu – 2 łyżki oleju do smażenia – 1/3 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki) – 1/3 szklanki kukurydzy z puszki – papryczki jalapeno – ilość dobierz według własnych upodobań – 130-150 g tartej mozzarelli – 2 duże tortille – pszenne lub pełnoziarniste – domowe(...)blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze ułóż jedną tortillę, posyp ją połową sera, a na serze rozłóż grillowanego kurczaka, kukurydzę i czerwoną fasolę. Dodaj resztę sera i przykryj drugą tortillą. Możesz także zrobić dwie osobne połówki, nakładając ser i dodatki na połowę tortilli i składając na nią drugą wolną połowę. Tak przygotowaną queasdillę włóż do piekarnika
nietylkopasta.pl
Chili con carne z indykiem (zdrowe i dietetyczne) 184Danie jest dietetyczne, bo z chudym mięsem z indyka i tak samo smaczne lub nawet smaczniejsze niż jego oryginalna wersja:). 500g mięsa mielonego z indyka 1 puszka czerwonej fasoli 2 czerwone papryki 2 cebule 2 puszki pomidorów 5 ząbków czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kminek, oregano, kolendra 2 łyżki oleju do podania: jogurt naturalny, starty(...)rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone do zarumienienia. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę cebule i papryki oraz posiekany drobno czosnek. Smażymy przez 5 minut, po czym dodajemy fasolę odsączoną z zalewy i pomidory. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut. 2. Do dania dodajemy przyprawy według smaku i uznania. Nie żałujemy przypraw - danie powinno być aromatyczne. 3. Chili
Szefowa kuchni
Sałatka z kurczakiem i porem 239bardzo ją lubimy i naszym znajomym też bardzo posmakowała. 2 filety z kurczaka przyprawa gyros 2 łyżki oleju op. makaronu w kształcie ryżu 2 pory puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli sól, pieprz mały słoik majonezu Filety umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć gyrosem i usmażyć. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Pora pokroić w cienkie plasterki, oprószyć(...)solą, wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć z soku. Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu, ostudzić. Kukurydzę i fasolę odcedzić. Wszystkie składniki sałatki wymieszać i doprawić do smaku. Odstawić w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły
Smakołyki Asi
Fasolowa rybna zupa 176innym wydaniu, na ostro i rybna. Zupa ma fajny wędzony smak dzięki wędzonej rybie i papryce. Zapewniam was że nie oderwiecie się od talerza. 1 i 1/2 szklanki fasoli ugotowanej 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 40 dag filetu z dorsza 30 dag wędzonego dorsza 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki wędzonej(...)wlewam dwa litry wody, dodaję ziele, liść laurowy, chili papryczkę pokrojoną, sól, pieprz i gotuję 15 minut. Na wierzch zupy dodaję filety z dorsza, serek topiony, sos sojowy, fasolę i gotuję na wolnym ogniu jeszcze 10 minut. Na końcu dodaje kawałki ryby wędzonej obrane, widelcem rozdrabniam ugotowane filety ryby, doprawiam według uznania. Zupę podaję z natką pietruszki
wesoła kuchnia
Wieprzowina po meksykańsku 203Wieprzowina po meksykańsku Kuchnia meksykańska kojarzy się nam głównie z fasolą i kukurydzą . Nic dziwnego , gdyż są to najbardziej popularne w tym kraju dodatki . Niemniej jednak w Meksyku jada się także sporo mięsnych , pikantnych potraw . Mi kojarzą się one z gulaszami , ale ich smak jest zdecydowanie inny , dzięki unikalnej kombinacji przypraw i dodatków takich jak czekolada . Polecam wypróbować fajna zabawa(...)upływie dwóch godzin sos powinien samoczynnie się zagęścić . Dodajemy czekoladę , mieszamy do rozpuszczenia . Serwujemy na gorąco z ryżem lub innymi dodatkami . Moi chłopcy lubią to danie najbardziej ze smażoną fasolą i tortillą serową . Smacznego ! Artykuł Wieprzowina po meksykańsku pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży
Zupa po meksykańsku 156niebieskim zeszycie, który powstał pod koniec liceum i z którego bardzo często korzystam. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 2 duże cebule mały koncentrat pomidorowy puszka kukurydzy puszka fasoli czerwonej puszka soi (ja nie miałam) 3 ząbki czosnku 2 duże łyżki majeranku łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz Mięso oraz cebulę pokrojoną w kostkę obsmażyłam. W garnku zagotowałam litr wody, dodałam(...)mięso, gotowałam 30 min na wolnym ogniu. Następnie dodałam fasolę, kukurydzę, (soję), majeranek i dodałam tyle wody by przykrył a wszystkie składniki, gotowałam 20 minut.Później przyprawiłam czosnkiem, ziołami, koncentratem, solą i pieprzem. Gotowałam kolejne ok. 30 minut na wolnym ogniu. Najlepiej smakuje jak gotuje się zupę wieczorem , na noc wstawi do lodówki i następnego dnia podaje na gorąco
Na moim talerzu
Sałatka meksykańska z czerwoną fasolą, serem i papryką 141Sałatka meksykańska z czerwoną fasolą, serem i papryką, czyli doskonała propozycja na lekki lunch lub ciekawy obiadowy dodatek. Sałatka dzięki aromatycznej kolendrze jest niezwykle orzeźwiająca. Spróbujcie jej koniecznie! Artykuł Sałatka meksykańska z czerwoną fasolą, serem i papryką pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.pl
Zupa z burakami i czerwoną fasolą 160przypomina. Jeżeli jesteście posiadaczami zakwasu z buraków, zróbcie ją koniecznie. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 500 ml zakwasu z buraków 3 buraki 3 ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka octu jabłkowego sól pieprz mały kubek jogurtu naturalnego lub śmietany (przepis na 5 porcji) Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, pieczemy 40 minut(...)stopniach. Po tym czasie obieramy je i kroimy w większą kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie dodajemy do tego zakwas, buraki, odsączoną fasolę, rozdrobniony czosnek, ocet i przyprawy. Całość gotujemy jakieś 15 minut. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Zabielamy ją jogurtem lub śmietaną. Jogurt polecam dodać dopiero do miski z zupą, wtedy
Kardamonovy
Dietetyczny piernik z fasoli (bez cukru) 270około 130 kcal SKŁADNIKI (na keksówkę 14x30 cm) 5 jajek 1 łyżeczka cynamonu 240 g czerwonej fasoli z puszki (zwykle 1 puszka po odsączeniu) 3 łyżki ciemnego kakao 150 g ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 tabliczka czekolady deserowej (gorzkiej
Moje Kuchenne Rewelacje