fasola - 7342 przepisów (strona:188/490)

Barszcz ukraiński 147

marchew, obrana i starta na tarce 1 czerwona papryka, posiekana 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duży pomidor, pokrojony w kostkę 1/4 białej kapusty, poszatkowanej 400 g (1 puszka) czerwonej fasoli kidney, odsączonej i wypłukanej sól pieprz 2,5 litra bulionu wołowego* 100 ml śmietany pęczek koperku * Bulion wołowy: 1 kg mięsa wołowego z kością 2 cebule, opalone nad ogniem liść(...)marchew będzie miękka i zacznie się karmelizować. Wrzucamy na patelnię paprykę i przecier pomidorowy i pomidora. Smażymy przez kilka minut, po czym dodajemy do zupy. Dorzucamy kapustę i fasolę, gotujemy jeszcze 7 minut. Podajemy ze śmietaną i siekanym koperkiem

Smakowity Blog Kulinarny
Chili con carne 163

dowolnego innego) 2 średnie cebule 4-5 ząbków czosnku 1 czerwona papryka papryczka chili (użyłam suszonej)  słoik domowego przecieru pomidorowego (lub puszka pomidorów) puszka kukurydzy  puszka czerwonej fasoli olej do smażenia  po łyżeczce przypraw: kumin, słodka papryka, oregano, sól, chili cayene Cebulę siekamy dodajemy rozgnieciony czosnek i posiekaną papryczkę chili podsmażamy na oleju (ja robię to najczęściej(...)mięso i smażymy, gdy mięso przestanie być surowe dodajemy pomidory i ok 0,5 szklanki wody. Gotujemy to wszystko pod przykryciem przez ok 20 minut. Dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę, gotujemy jeszcze 5 minut. Ja zawsze na tym etapie próbuję i jeśli całość jest mało pomidorowa dodaję jeszcze 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oraz doprawiam do smaku. Jeśli

Cynamonowe szczęście
Tarta Jeżyk 147

minut.   Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Na schłodzone ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać specjalne kuleczki ceramiczne. Jeśli ich nie posiadamy, można je zastąpić, np. fasolą lub grochem. Dzięki obciążeniu ciasto się nie "wybrzuszy" w trakcie pieczenia. Piec w 200 st.C przez 10 minut, następnie ostrożnie zdjąć papier z kulkami lub fasolą i zapiekać już bez obciążenia przez

Nastoletnie Wypiekanie
Warstwowa sałatka z tuńczykiem 214

chwalę , tylko pokazuję " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy ( mała lub 1/2 dużej ) 1 puszka czerwonej fasoli 4-5 ogórków konserwowych kawałek kapusty pekińskiej 1 czerwona cebula – mała czerwona papryka , najlepiej spiczasta , gdyż jest najsłodsza i chrupiąca sól sos : 3 łyżki słodkiego sosu chilli 1 łyżka(...)zalewy na sitku , żeby nie barwiła pozostałych składników , odsączamy . Tak samo odcedzamy z zalewy kukurydzę i tuńczyka . Następnie w dużej, przejrzystej misce układamy warstwę kapusty pekińskiej ( lekko solimy ) , fasoli , kukurydzy , papryki , tuńczyka , cebuli ogórka – kolejność możecie zmienić , wedle fantazji Składniki z listy sos, mieszamy ze sobą w misce i polewamy ,grubą warstwą ,wierzch sałatki . Wykańczamy tartym serem i szczypiorkiem

Ogrodnik w podróży
Sałatka After Party 198

można spokojnie wszystkie składniki wtórnie wykorzystać. Wystarczy dodać sos, dwie puszki i mamy pyszną sałatkę. Składniki: 300 - 400 makaronu typu świderki, wstążki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli firmy Jamar 200 g dowolnej szynki 200 g żółtego sera np. gouda 1 mały majonez sałatkowy 1/2 małego słoiczka musztardy sarepskiej pieprz, sól Wykonanie : Do dużej miski wsypujemy ugotowany i dobrze(...)odsączony z wody makaron. Następnie dodajemy pozostałe składniki: kukurydzę, czerwoną fasolę, szynkę pokrojoną w kostkę oraz ser , który też kroimy w kosteczkę. Dodajemy majonez i musztardę, doprawiamy przyprawami i wszystko razem mieszamy. I gotowe :) Dobra i szybka sałaka. Do przepisu wykorzystałam ponieważ miałam okazję testować kolejny fajny produkt firmy Jamar , który polecam

W Moim Magicznym Domu
Sałatka makaronowa jarska z musztardą francuską 201

się w sałatce. Wykorzystane składniki często posiadacie w domu, więc do dzieła. Kolacja będzie smaczna. Składniki: Szklanka ugotowanego makaronu w kształcie ryżu Mieszanka warzywna z marchewką i groszkiem Biała fasola z puszki 2 ogórki konserwowe Papryka konserwowa grillowana Pieczarki marynowane ( mały słoik ) 3 jajka ugotowane na twardo Posiekana natka pietruszki Majonez Musztarda francuska ( ok. 2 łyżki ) Sól Pieprz Wykonanie: Mieszankę(...)warzywną razem z białą fasolą wykładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą. Pozostawiamy do odcieknięcia. Ogórki i jajka kroimy w kostkę, paprykę w paseczki a pieczarki w plasterki. Wszystko razem łączymy z makaronem. Dodajemy majonez i natkę pietruszki.  Doprawiamy solą, pieprzem oraz musztardą. Delikatnie mieszamy. I smacznego. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Zupa wiosenna z krewetkami 89

prostu musiały zaistnieć ;) Składniki 2 marchewki 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 100 g kapusty pekińskiej 2 dymki ze szczypiorem 200 g mrożonych krewetek 200 g fasoli mamut 135 g makaronu konjac 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju sezamowego     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki kroimy w julenkę, przekładamy do garnka(...)dodajemy sos sojowy i zalewamy zimnym bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 5-6 min na średnim ogniu. Fasolę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy, gotujemy kolejne 5 min. Posiekaną kapustę i dymkę ze szczypiorem dodajemy do zupy, po chwili krewetki i gotujemy   na wolnym ogniu kolejne 5-6 min. Do zupy wrzucamy osączony z zalewy makaron, lekko

R'n'G Kitchen
Pyszna potrawka z białej fasolki 130

przygotowuję. Fasolkę w takiej wersji gotuję bardzo często, ponieważ jej smak wszystkim, którzy ją próbowali bardzo przypadł do gustu. Pyszna potrawka z białej fasolki Składniki: 80 dag suszonej białej fasoli (średniej wielkości, raczej nie tej największej typu Jaś ) albo 1 kg już namoczonej 2 marchewki 2 pietruszki 1 duży por ( tylko biała i jasnozielona część) 1 seler 1 ząbek czosnku(...)Suchą fasolkę wsyp do garnka, zalej wodą i zostaw na noc. Na drugi dzień zagotuj w tej samej wodzie. Po zgotowaniu wodę odlej i zalej fasolkę czystą wodą (czasem fasola ma w sobie goryczkę i lepiej się jej pozbyć), dodaj angielskie ziele, liście laurowe. Gotuj, aż będzie zupełnie miękka (około 45 minut). Jeżeli woda wyparuje należy ją uzupełniać. Po ugotowaniu

Moja Mama Gotuje
Co zawierają w sobie różne rodzaje kiełków? 111

witaminy: A, B, C i E oraz w składniki mineralne (potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, fosfor, fluor, mangan, selen i siarka) jak również w karoten, chlorofil i białko (20%), fasola  (adzuki) – zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6 i B9, a także błonnik, fitosterol, białko (25%) oraz składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, mangan, fosfor, miedź(...)selen),  fasola mung – nieocenione źródło witamin: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K, błonnika, karotenu, białka (25%) oraz składników mineralnych (wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen i miedź), kapusta – źródło witamin: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K, błonnika, chlorofilu, karotenu, białka (35%) oraz składników mineralnych (wapń

Moja Mama Gotuje
Tarta na cieście francuskim z sosem pomidorowym, mozzarellą i pomidorami 178

opakowania i wykładamy nim spód i brzegi posmarowanej masłem formy do tarty (jeżeli nie mamy to możemy użyć blaszki prostokątnej*). Nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową i obciążamy cały spód fasolą lub ryżem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Zdejmujemy folię(...)ciągnący. Smacznego! *Jeżeli używamy prostokątnej blaszki, to żeby uzyskać efekt wyższego brzegu tarty, na rozłożone ciasto kładziemy drugą, mniejszą formę  (wtedy boki pozostaną na zewnątrz) i również obciążamy fasolą, ryżem albo czymś co mamy w zasięgu. Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Tarta ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami 108

opakowania i wykładamy nim spód i brzegi posmarowanej masłem formy do tarty (* jeżeli nie mamy to możemy użyć blaszki prostokątnej). Nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową i obciążamy cały spód fasolą lub ryżem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (funkcja góra-dół). Zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5 minut, aż się ładnie zarumieni. Jeżeli(...)tylko spód tarty. *Jeżeli używamy prostokątnej blaszki, to żeby uzyskać efekt wyższego brzegu tarty, na rozłożone ciasto kładziemy drugą, mniejszą formę (wtedy boki pozostaną na zewnątrz) i również obciążamy fasolą, ryżem albo czymś co mamy w zasięgu. Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
sałatka z fasolą, brokułem i chorizo 189

kolację jak i imprezę w szerszym gronie. Podczas przygotowania sosu należy pamiętać, żeby ostrożnie dosypywać soli, bowiem zarówno feta, jak i chorizo są dość słone. składniki: brokuł puszka czerwonej fasoli 2 pomidory 150 g sera feta 200 g kiełbasy chorizo pęczek szczypiorku sos: 1/3 szkl oliwy 3 łyżki wody łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku łyżeczka miodu łyżeczka ulubionych(...)minut. Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić na lekko osolony wrzątek, ugotować na półmiękko. Kiełbasę pokroić w plasterki, wrzucić na suchą patelnię, wysmażyć aż staną się chrupiące. Fasolę osączyć. Pomidory pokroić na cząstki. Ser pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Składniki sałatki wrzucić do salaterki, polać sosem, wierzch posypać szczypiorkiem

6niebo
Tortilla w stylu KFC Quritto 168

się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 4 sztuki tortilli 1 łyżka papryczek jalapeno 6 łyżek czerwonej fasoli w sosie 4 łyżki sosu bbq 10 dkg sera żółtego (Gouda bądź inny dowolny ser żółty) Farsz: 1 pierś z kurczaka 1 łyżka oliwy 1 czerwona papryka 1 mała czerwona(...)oliwę. Smażymy na małym ogniu przez 3 minuty. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy przez kolejne 3-4 minuty. Na tortillę wykładamy dwie łyżki fasoli w sosie, smarujemy cały płat lekko rozgniatając fasolkę łyżką. Na warstwę fasolową wykładamy połowę usmażonego farszu, na niego kilka papryczek jalapeno. Posypujemy dokładnie żółtym serem i polewamy sosem

mecooks
Naleśniki po meksykańsku 177

Pychotka Naleśniki wykonać według przepisu na idealne naleśniki . Składniki: 2 duże marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 kg mięsa mielonego 1/3 szklanki przecieru pomidorowego 4 łyżki keczupu olej do smażenia papryka czerwona łagodna w proszku zioła prowansalskie sól pieprz Sposób wykonania: Marchew, pietruszkę i selera obrać(...)warzyw. Do warzyw z mięsem dodać przecier pomidorowy, keczup, sól, pieprz, paprykę w proszku i zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę dusić. Na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Gorącym sosem przekładać ciepłe naleśniki, podawać polane keczupem lub posypane serem żółtym

Cukiernia Pychotki