był zjadliwy. Nie potrzebuje zbyt wielu przypraw. U mnie obowiązkowo musi być czosnek, cebula i pietruszka. Mmm...pycha! Składniki: makaron Lubella świderki policzki wieprzowe szpinak świeży pomidory malinowe fasola czerwona cebula biała czosnek świeży sos chilli * natka pietruszki sól Przygotowanie: Zaczynamy od mięsa. Myjemy je pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Smarujemy z obu stron sosem chilli(...)razu wrzucać do garnka. Doprawiamy odrobiną cukru (1 łyżeczka) oraz solą do smaku. Zagotowujemy i dodajemy, odcedzoną z zalewy i przepłukaną wodą bieżącą czy wrzątkiem, fasolę czerwoną. Chyba, że nie mamy nic przeciwko takim dodatkom, to śmiało można pominąć krok opłukiwania. Teraz przejdźmy do czynności bardziej czasochłonnej, jeśli używamy świeżego szpinaku, zakupionego w warzywniaku. Jego umycie i poszatkowanie
Karczma HonoriettySkładniki 2 cebule 4 ząbki czosnku 500 g mielonej wołowiny sól, pieprz szczypta oregano, majeranku, lubczyku pół lampki białego półwytrawnego wina fasola i kukurydza z puszki 2 puszki sosu pomidorowego chilli szczypior Przygotowanie Mięso podsmażyć na łyżce oleju kokosowego, dodać przyprawy, drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlać winem i trzymać na ogniu ok 5 min niech(...)alkohol odparuje. Wlać dwie puszki sosu pomidorowego i dusić ok 15 - 20 min. Na końcu dodać fasolę i kukurydzę (według własnych smaków). Podawać z ryżem i wmieszanym szczypiorkiem.. Smacznego
Gaździnka warzysera cheddar 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka zielona 1 mała papryka żółta 1 mała papryczka chili 1/2 szklanki czerwonej fasoli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kuminu 3-4 łyżki przyprawy fajita 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 limonki sól Dodatkowo świeża kolendra Instructions Bataty dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół(...)podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chili razem z pestkami. Mieszamy, doprawiamy do smaku kuminem, słodką papryką i przyprawą do fajity. Na końcu dodajemy fasolę i sok z limonki. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy każdą połówkę batata. Wierzch posypujemy startym cheddarem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i zapiekamy przez
Wędrówki po kuchnipodawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku sól do smaku (około pół łyżeczki) 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta chilli(...)minut. Pomidory oraz paprykę drobno posiekać i dodać na patelnię wraz z przecierem pomidorowym. Zamieszać i dusić pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem lub pieczywem oraz łyżką śmietany
Bulliominut. Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę). Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 10 minut. Por oczyścić, przeciąć wzdłuż i pokroić w piórka. Podsmażyć na maśle
zadanie-gotowanieminut. Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę). Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 5 minut, aż się zrumieni. Składniki na masę umieścić w misce i wymieszać
zadanie-gotowanieangielskiego 1 cebula kawałek korzenia selera 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 3 ugotowane buraki 2 łyżki masła 200 g ugotowanej białej fasoli 1/8 niewielkiej główki kapusty 1 marchew 4-5 niewielkich ziemniaków kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku(...)zalewamy mięsnym bulionem. Po zagotowaniu bulionu z warzywami dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki, drobno posiekaną kapustę, ugotowane, (wcześniej obrane ze skórki) i pokrojone w talarki buraki, oraz fasolę. Wszystko gotujemy do czasu aż ziemniaki i kapusta będą miękkie, następnie d odajemy słodką śmietanę, solimy, pieprzymy i ponownie zagotowujemy. Gotową zupę rozlewamy do talerzy i podajemy posypując obficie
Miód i pieprzczasem warto dodać do już znanego smaku coś nowego ,co urozmaici nasze danie.Ja proponuję suszone pomidory ,które bardzo podkreślają aromat i smak tego dania. Składniki : 500 g świeżej fasoli ,typu Jaś 300 g dobrej ,chudej kiełbasy 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 cebula 100 g suszonych pomidorów mała cukinia mała papryka czerwona ulubione przyprawy -majeranek ,sól ,pieprz , ziele angielskie(...)kulki i jedno listko laurowe . Fasole zalewamy woda ,dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości ,około 30 minut .W połowie gotowania dodajemy do niej liść laurowy i ziele angielskie . Cebulkę kroimy na drobno i przesmażamy na złoty kolor. Odkładamy ,umażoną na talerz.Na tej samej patelni smażymy pokrojoną kiełbasę ,następnie dodajemy paprykę pokrojoną na kawałki i cukinię.Kiedy papryka i cukinia
Ladylaura.dodatki, to tutaj wyznaję zasadę „hulaj dusza, piekła nie ma”. Co lubicie, to dawajcie. U mnie bardzo często gości taki zestaw smaków jak na zdjęciu, czyli fasola biała lub czerwona, suszone pomidory i oliwki oraz na wierzchu świeże zioła posypane już po upieczeniu. Na spód pizzy zazwyczaj daję mój ulubiony sos do pizzy , którego używam również jako sosu(...)mąki orkiszowej lub pszennej + do podsypania 125ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 20g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli *dodatki do pizzy: sos, oliwki, suszone pomidory, fasola, tofu, kapary... co kto lubi. Wykonanie: 1 W kubeczku wymieszaj 2 łyżki wody, łyżeczkę mąki, drożdże i cukier. Odstaw na 15 minut. 2 W misce umieść mąkę i wmieszaj
Blendmanfastwood...Fajny przepis na wykorzystanie naleśników z poprzedniego dnia. Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 i 1/4 szkl. mąki 2 szkl. mleka 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1/2 puszki czerwonej fasoli 20 dag.piersi z kurczaka zmielonej 1 czerwona cebula(u nas jej nie było i użyłam białej:(...) 2 łyżki oleju 10dag. startego sera żółtego przyprawa meksykańska sól pieprz kajeński ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto(...)naleśniki miksujemy i odstawiamy na 15 min.Smażymy na złoty kolor z obu stron. Fasolę odsączamy,przelewamy wodą.Cebulę kroimy w piórka,dusimy,dodajemy mięso mielone z kurczaka ,smażymy na oleju,przyprawiamy solą, przyprawą meksykańską i pieprzem kajeńskim,dodajemy starty ser żółty,mieszamy. Farsz nakładamy na naleśniki,zwijamy lub spinamy ,albo robimy kieszonkę.Zapiekamy 15 min. w formie w temp.180st
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitworzę takie oto szybkie co nie co , smakuje fajnie , i szybkie w przygotowaniu . Składniki 1 puszka kukurydzy 2 ogórki kiszone sałata lodowa 3 łyżki fasoli czerwonej 2 pomidory 1 średnia cebula czerwona Sos 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka balsamico sól pieprz pieprz ziołowy(...)Wykonanie Sałatę rozrywam na kawałki , ogórka kroję w plastry , następnie dodaję fasolę czerwoną , kukurydzę , pomidory oraz cebulę pokrojoną , i wcześniej przygotowany sos z podanych składników , wszystko dokładnie mieszam , i gotowe do podania
Mój SmakSkładniki na 8 tortilli: 500 g mięsa mielonego (u nas wieprzowe) 1 woreczek kaszy gryczanej 1 duża cebula 1 średnia papryka czerwona 250 - 300 g pieczarek 1 puszka czerwonej fasoli 550 g sosu meksykańskiego sól, pieprz, ostra papryka mielona, przyprawa do mięsa mielonego 8 placków tortilli Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, doprawić przyprawą(...)wrzucić pieczarki, posolić i przykryć patelnię, aby puściły sok, gdy zaczną się kurczyć dorzucić paprykę. Chwilę smażyć pod przykryciem, a potem odkryć, aby nadmiar płynu mógł wyparować. Następnie dodać fasolę i sos, wymieszać, doprawić. Na koniec dodać ugotowaną kaszę, ponownie wszystko razem wymieszać. Placki tortilli podgrzać, np. w kuchence mikrofalowej (każdy osobno), na każdym kłaść kilka łyżek farszu
Simply Foodprośbę męża ser zamieniłam na szynkę i muszę powiedzieć, że w tej kombinacji jest równie smaczna. Składniki: 1 słoiczek selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka ananasa 1 dość duży por ok. 300-350 g szynki konserwowej w kawałku kilka łyżek majonezu przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy Seler odsączyć z zalewy, jeśli ma bardzo(...)długie paski odrobinę go posiekać, wrzucić do dużej miski. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do selera. Fasolę odsączyć i przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, wrzucić do miski. Ananasa pokroić w dużą kostkę, odsączyć z nadmiaru soku, dodać do pozostałych składników. Białą część pora umyć i pokroić na półplasterki, dorzucić do miski. Szynkę pokroić w kostkę, dodać do miski
Simply Foodcałe małe główki czosnku (obrać ząbki ze skórki) 5 cm kawałek imbiru 4-5 łyżeczek chili w proszku 2 łyżeczki suszonego cayenpeper (opcjonalnie) 3 łyżeczki Siczuańskiej pasty z ciemnej fasoli (bonen pasta) 3 łyżeczki ryżu octowego 3 łyżeczki sosu ostrygowego (oestersaus) 3 łyżeczki cukru Wykonanie: Kapustę a głównie białą część pokroić w kawałki 3x3 cm. Cebulę pokroić w spore kawałki(...)kapustę. Po tym czasie można kapustę przemieszać dłońmi. pasta czosnek+chili: imbir posiekać i wrzucić z czosnkiem do malaksera, zemleć. Dodać chili w proszku i cayennepeper, pastę z fasoli i ocet ryżowy oraz sos ostrygowy i cukier. Dodać następnie też łyżkę wody lub dwie tak by po zmieleniu powstała gęsta pasta. Dodać do pasty cebule i szczypior, wymieszać i marynować
Sztuka gotowania w/g Samirynajlepiej kolorowego) 1/2 kostki sera feta 3 łyżki pestek dyni 10 pomidorków koktajlowych 100g jogurtu naturalnego zioła prowansalskie sól (może być np. z trawą cytrynową) pieprz 1 puszka czerwonej fasoli Sałatka z brokułem i fetą - przepis: Brokuła gotujemy al dente. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia, a najlepiej zahartować go zimną wodą. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Do miseczki dodajemy(...)różyczki brokuła, makaron, odsączoną czerwoną fasolę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojoną w kostkę fetę i całość mieszamy z sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego i ziół prowansalskich. Wierzch sałatki posypujemy uprażonymi pestkami dyni. Przepisy na sałatki z brokułem: Sałatka z tortellini i brokułem Sałatka makaronowa z brokułem Sałatka brokułowa z kurczakiem Post Sałatka z brokułem i fetą pojawił się poraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!