fasola - 7342 przepisów (strona:196/490)

RECENZJA KSIĄŻKI "STRĄCZKI" MARII BANACH 113

strączkowych, natomiast k ażde danie zawiera krótki opis, składniki, sposób przygotowania oraz zdjęcie autorskie.  Książka została podzielona na rozdziały: 1. Soczewica 2. Groch i groszek 3. Ciecierzyca 4. Fasola i fasolka 5. Bób 6. Soja "Strączki" zawierają aż 88 przepisów na różne dania, np: Pierogi z zieloną soczewicą, boczkiem i kurkami. Sałatka z groszku, ogórka i koperku. Hummus(...)mango i kokosem. Wieprzowina z wolnowaru z czerwona fasolą. Chłodnik z bobu. Bagietka z klopsikami sojowymi. I wiele innych. Gwarantuje, że każdy znajdzie coś dla siebie

Zrób to smacznie
Paprykowe mumie 136

gotowania 20 min Czas przygotowania 50 min Ingredients 250 g mini papryk słodkich 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 mały filet z kurczaka 3 łyżki kukurydzy z puszki 3 łyżki fasoli czerwonej z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki przyprawy chili con carne 1 czubata łyżka serka philadelphia 1/2 pęczka natki pietruszki szczypta cukru 2 łyżki oliwy pieprz czarny sól(...)patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekany filet z kurczaka i doprawiamy przyprawą chili con carne. Mieszamy i smażymy do momentu, aż kurczak będzie usmażony. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Mieszamy i podsmażamy około 5 minut. Pod koniec dodajemy serek philadelphia, doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami i mieszając co jakiś czas gotujemy około 2-3 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną

Wędrówki po kuchni
Domowa sałatka wielowarzywna. 214

średnich marchewek 4-5 szt korzenia pietruszki 1 mały seler 2 czerwone papryki słodkie 1 puszka konserwowego zielonego groszku 1 puszka konserwowej kukurydzy 1 puszka konserwowej czerwonej fasoli 2 jabłka 1 por majonez śmietana 18 % sól  pieprz mielony zielona natka pietruszki Sposób wykonania :   M archewkę i korzeń pietruszki umyj, ugotuj do miękkości w wodzie. Następnie odcedź, ostudź, obierz(...)czerwoną paprykę umyj, posiekaj w kostkę , dodaj do pokrojonych wcześniej warzyw. Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie dodaj konserwowy, odcedzony na sitku groszek, fasolę i kukurydzę. Natkę pietruszki umyj, posiekaj. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszaj razem. Na końcu dopraw do smaku pieprzem i solą , dodaj po kilka łyżek śmietany i majonezu, wymieszaj. Gotowe

Przepisy i porady kulinarne
Pulpeciki z mięsa i kaszy gryczanej w sosie pomidorowym. 101

razem wysmyczyłam to zapraszam Was do dalszej lektury.   Do przygotowania 4 porcji (20 pulpecików) potrzebujemy: – 1 szklankę kaszy gryczanej – 1 pierś z kurczaka – puszkę czarnej fasoli – 2 jajka – sól, pieprz – curry, bazylię, kozieradkę – domowy sos pomidorowy Kaszę gryczaną wrzucić do wrzącej wody (gotujemy 1:2 czyli 1 szklanka kaszy i 2 szklanki(...)wody (ok. 20 minut). Po tym czasie ostudzić. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, dodać kaszę, przyprawy oraz jajka całość zmiksować aż konsystencja będzie jednolita. Dodać opłukaną i odsączoną czarną fasolę i wymieszać. Formować pulpeciki, które smażymy na patelni bez tłuszczu. Potem zawartość patelni zalewamy sosem pomidorowym i podgrzewamy. Ja zjadłam tylko w towarzystwie sosu pomidorowego. A wy na jaki dodatek

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z buraków i ogórków kiszonych 160

potrzebujemy: – 2 ugotowane buraki (kupiłam ugotowane zapakowane próżniowo, niestety świeżych nie było) – 4 ogórki kiszone (u mnie były to małe lub średniej wielkości) – 1 puszka czerwonej fasoli – 1/2 czerwonej cebuli – 1 łyżka oleju lnianego – sól, pieprz do smaku Fasolę odsączamy z zalewy, przepłukujemy wodą i odstawiamy do odcieknięcia. Buraki i ogórki kroimy w kostkę

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z kabanosami 227

kabanosów; 200 g sera żółtego w kawałku (u mnie edamski); 1/2 średniej, czerwonej papryki; 1/2 średniej, zielonej papryki; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g); Puszka czerwonej fasoli konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 240 g); Pęczek szczypiorku; 3 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kabanosy pokroić w plasterki. Ser żółty pokroić w kostkę. Dodać do kabanosów. Kukurydzę odcedzić(...)zalewy. Do dodać do sałatki. Wymieszać. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z ziaren i błon, pokroić w drobną kostkę. Dodać do miski z sałatką. Wymieszać. Czerwoną fasolę odcedzić z zalewy, opłukać na sicie, pod bieżącą wodą. Dodać do sałatki. Wymieszać. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Odrobinę pozostawić do posypania po wierzchu, resztę dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać majonez. Przyprawić

Gospodyni Miejska
Zupa barszcz ukraiński 232

postacią książki o dość znaczącym tytule: "Zupa musi być." Czyżby coś sugerował:)? Składniki: - 3 buraki - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 ziemniaki - pół główki kapusty - 1 cebula - 30 dag czerwonej fasoli - 1,5 litra wywaru mięsnego - vegeta natur - śmietana - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - sól, pieprz Sposób przygotowania: Do gotującego się wywaru wrzucamy umytą i pokrojoną w kostkę: marchewkę, pietruszkę, buraki, cebulę(...)oddzielnym garnku dusimy ją na maśle i w jednej szklance wody doprawiając jedną łyżką koncentratu.  Następnie dodajemy do reszty gotujących się warzyw. Po około 15 minutach dodajemy fasolę.  Całość doprawiamy vegetą natur i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut. Podajemy ze śmietaną

Pan i Pani Smith w kuchni
Chili con carne z suszonymi pomidorami 94

duża biała cebula 3 ząbki czosnku 1,5 czerwonej papryki 3 suszone pomidory 0,5 łyżeczki ostrego chilli 0,5 łyżeczki przyprawy do mięs 2 pomidory 1 puszka czerwonej fasoli (240 g) 1 puszka kukurydzy (285 g) 4 duże pieczarki 1 łyżeczka cząbru Ostra czerwona papryka 1 szklanka wody 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru Oliwa z oliwek Cebulę(...)Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane suszone pomidory oraz chilli. Dusimy wszystko do momentu zmięknięcia warzyw. Następnie dodajemy mięso oraz przyprawę do mięs. Pomidory kroimy w kosteczkę, kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy, pieczarki kroimy w plasterki. Wszystko dodajemy do podsmażonego mięsa, mieszamy. Wlewamy wodę oraz koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy cząbrem, ostra czerwoną papryką oraz cukrem. Dusimy około 30-35 minut

VioletoweKucharzenie
Zupa z czerwonej fasoli 86

zrobić ;) Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera 2 ząbki czosnku 50 g masła 300 g ziemniaków 1,2 bulionu warzywnego 50 g kaszy orkiszowej 1 puszka czerwonej fasoli (425 ml) 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach, podsmażamy na maśle razem(...)posiekanym czosnkiem i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę i gotujemy na wolnym ogniu do ich miękkości. Pod koniec dodajemy osączoną z zalewy fasolę i majeranek. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent

R'n'G Kitchen
31 najlepszych przepisów z makaronem 125

czosnkiem Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią(...)czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pappardelle w ostrym sosie z żółtych warzyw z czarnuszką i natką z pietruszki Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem  Spaghetti

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z opuncją i wędzonymi małżami 139

Składniki: sałata lodowa opuncja małże wędzone cebula szalotka pomidor malinowy fasola czerwona konserwowa koper świeży ser mozzarella z zalewy Przygotowanie: Warzywa i owoce dokładnie myjemy. Uważajcie na opuncję, bo bestia jest kolczysta. Należy ją obrać ze skórki, uważając właśnie na te kolce, by nam nie wpadły do sałatki. To będzie najcięższa robota przy tej sałatce. Resztę kroimy wg uznania. Fasolę

Karczma Honorietty
Policzki wieprzowe na szpinaku 132

był zjadliwy. Nie potrzebuje zbyt wielu przypraw. U mnie obowiązkowo musi być czosnek, cebula i pietruszka. Mmm...pycha!  Składniki: makaron Lubella świderki policzki wieprzowe szpinak świeży pomidory malinowe fasola czerwona cebula biała czosnek świeży sos chilli * natka pietruszki sól Przygotowanie: Zaczynamy od mięsa. Myjemy je pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Smarujemy z obu stron sosem chilli(...)razu wrzucać do garnka.  Doprawiamy odrobiną cukru  (1 łyżeczka) oraz solą do smaku. Zagotowujemy i dodajemy, odcedzoną z zalewy i przepłukaną wodą bieżącą czy wrzątkiem, fasolę czerwoną. Chyba, że nie mamy nic przeciwko takim dodatkom, to śmiało można pominąć krok opłukiwania. Teraz przejdźmy do czynności bardziej czasochłonnej, jeśli używamy świeżego szpinaku, zakupionego w warzywniaku. Jego umycie i poszatkowanie

Karczma Honorietty
Chili con carne z odrobiną białego wina 142

Składniki 2 cebule 4 ząbki czosnku 500 g mielonej wołowiny sól, pieprz szczypta oregano, majeranku, lubczyku pół lampki białego półwytrawnego wina fasola i kukurydza z puszki 2 puszki sosu pomidorowego chilli  szczypior Przygotowanie Mięso podsmażyć na łyżce oleju kokosowego, dodać przyprawy, drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlać winem i trzymać na ogniu ok 5 min niech(...)alkohol odparuje. Wlać dwie puszki sosu pomidorowego i dusić ok 15 - 20 min. Na końcu dodać fasolę i kukurydzę (według własnych smaków). Podawać z ryżem i wmieszanym szczypiorkiem.. Smacznego

Gaździnka warzy
Bataty faszerowane kurczakiem fajitas 221

sera cheddar 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka zielona 1 mała papryka żółta 1 mała papryczka chili 1/2 szklanki czerwonej fasoli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kuminu 3-4 łyżki przyprawy fajita 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 limonki sól Dodatkowo świeża kolendra Instructions Bataty dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół(...)podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chili razem z pestkami. Mieszamy, doprawiamy do smaku kuminem, słodką papryką i przyprawą do fajity. Na końcu dodajemy fasolę i sok z limonki. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy każdą połówkę batata. Wierzch posypujemy startym cheddarem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i zapiekamy przez

Wędrówki po kuchni
Chili con carne drobiowe 103

podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku sól do smaku (około pół łyżeczki) 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta chilli(...)minut. Pomidory oraz paprykę drobno posiekać i dodać na patelnię wraz z przecierem pomidorowym. Zamieszać i dusić pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem lub pieczywem oraz łyżką śmietany

Bullio