fasola - 7342 przepisów (strona:198/490)

Chili Con Carne 142

łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku   sól   świeżo zmielony czarny pieprz   pieprz cayenne   250 ml wywaru z wołowiny lub warzywnego   1 puszka czerwonej fasoli “kidney”, odsączonej z zalewy   1 puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy   natka pietruszki   tarty żółty ser do posypania Sposób przygotowania:   Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju(...)bulion,  przecier pomidorowy, cukier oraz przyprawy- oregano, kumin, sól, pieprz, słodką paprykę.  Całość mieszamy i  gotujemy na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje. Na końcu dodajemy fasolę i  kukurydzę, dusimy na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Na koniec doprawiamy wszystko świeżymi ziołami i mielonym cayenne. Opcjonalnie- podajemy posypane startym żółtym serem.  Chili con carne

Aromatyczne Podróże
Tarta bakewell 159

formy i podpiec w temp. 200°C przez 12 - 15 minut. Aby brzegi ciasta nie opadły podczas pieczenia, formę z surowym ciastem wykładamy folią aluminiową i wysypujemy po brzegi fasolą. Gdy brzegi zaczynają się złocić, wyjmujemy ciasto z piekarnika, folię łapiemy za 4 rogi i usuwamy fasolę. Formę z ciastem wkładamy z powrotem do piekarnika na 1-2 minuty

Posadzone i zjedzone
Tarta z gruszkami i kremem śmietankowym 124

brzegi formy i podpiec w temp. 190°C przez 12 minut. Aby brzegi ciasta nie opadły podczas pieczenia, formę z surowym ciastem wykładamy folią aluminiową i wysypujemy po brzegi fasolą. Gdy brzegi zaczynają się złocić, wyjmujemy ciasto z piekarnika, folię łapiemy za 4 rogi i usuwamy fasolę. Formę z ciastem wkładamy powrotem do piekarnika na 1-2 minuty, aby dopiec

Posadzone i zjedzone
Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami 98

formy do tart. Nadmiar ciasta usunąć, zagnieść w kulę i ponownie włożyć do lodówki. Ciasto jeszcze nam się przyda do pokrycia owoców. Formę przykryć folią aluminiową i wysypać suchą fasolą aż po same brzegi. Wtedy ciasto dobrze trzyma kształt. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C . Po tym czasie wyjąć z piekarnika i usunąć fasolę łapiąc folię aluminiową

Posadzone i zjedzone
94 przepisy na drugie śniadanie 222

dymką i rzodkiewką Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z cieciorki z kabanosem  i zielonym ogórkiem Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z fasoli i ciecierzycy Sałatka z fasoli z suszonymi pomidorami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kaszy gryczanej z mozzarellą i oliwkami Sałatka z kaszy gryczanej z bobem

Moja smaczna kuchnia
Makaronowa sałatka z pieczonym kurczakiem i grillowanymi paprykami – chorwacka improwizacja 129

sezonie. Składniki: Makaron z zupek chińskich 2 filety pieczone z kurczaka ( pojedyncze ) 2 - 3 grillowane papryki 5 jajek 4 łyżki oliwek ½ czerwonej cebuli 3 – 4 ogórki konserwowe Czerwona fasola z puszki Majonez Sól Pieprz czarny Wykonanie: Makaron z zupek przyprawiamy złączonymi dodatkami i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy. Fasolę wykładamy na sito i przepłukujemy. Filety kroimy w dużą kostkę. Jajka gotujemy

Smaki Ewy
Sałatka z wędzoną makrelą, jajkiem i oliwkami 141

Wystarczy kawałek bagietki i danie gotowe. Składniki: 1 cała wędzona makrela obrana z ości 10 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie fety w kostce 4 jajka ugotowane na twardo puszka czerwonej fasoli garść wydrylowanych czarnych i zielonych oliwek 1 średnia cebula 4 suszone pomidory kilka listków świeżej bazylii sos: 1,5 łyżki musztardy 1,5 łyżki dowolnego miodu 1,5 łyżki oliwy(...)przyrządzić? Do dużej miski układaj: pokrojone na pół pomidorki, jajka w ćwiartki, cebulę pokrojoną w drobne piórka, suszone pomidory w kostkę oraz całe oliwki. Dodaj odsączoną z sosu czerwoną fasolę oraz fetę. Wymieszaj delikatnie, dodając listki świeżej bazylii i kawałki makreli. Zrób sos: do miseczki wlej musztardę, miód, sok z cytryny i oliwę z oliwek, połącz trzepaczką

Zasmakuj Kuchni
Egipt -Tajine z jagnięciną i okrą 176

spotkałam się z nazwą Tajine. Dziś postanowiłam przenieść się na wschód do Egiptu.I spróbować innego smaku. Składniki: 500g jadnięciny polecam comber z kością 1 puszka ciecierzycy 1/2 szklanki  fasoli ADZUKI 1/2 szklanki  fasoli OKRA piżman jadalny 1 puszka pomidorów 300 g mieszanki warzywnej pokrojona w duża kostkę (brukiew,rzepa,seler,marchew) 1 szklanka nasion FENUGREEK (namoczone w gorącej

Viola cooks with passion
Naleśniki zapiekane z kurczakiem i fasolą. 143

Składniki: 1 pierś z kurczaka 6 naleśników 1 czerwona papryka 420 g fasoli czerwonej konserwowej papryka ostra mielona, sól, bazylia mozzarella 3 łyżki śmietany 18% 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego słodka papryka mielona, oregano, sól Pierś z kurczaka oraz paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju kiedy już mięso nam się zrumieni dodajemy fasolę wraz z zalewą - przyprawiamy papryką, solą

Moje-pitraszenie
TARTA JEŻYNOWO - POMARAŃCZOWA Z PIEPRZNYM SMACZKIEM 158

dokładnie wymieszać i gotować aż zgęstnieje.  Tortownicę wylepić ciastem,nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach. Ciasto powinno być bardzo cienkie, także można obciążyć przy pierwszych 15 minutach pieczenia suszoną fasolą, a kolejne 10 minut już bez fasoli. Ale to opcjonalnie, bo może ktoś lubi bardziej wyrośnięte.  Po wystudzeniu spodu nałożyć nadzienie i przed podaniem schłodzić w lodówce :-) a potem

pieprzny smaczek
Eintopf warzywny z kurczakiem 136

pomysł. Składniki : 500g piersi z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do obsmażenia 2 marchewki korzeń pietruszki 2 kalarepy 2 garście fasolki szparagowej 1/ puszki kukurydzy ½ puszki czerwonej fasoli 4 pomidory lub puszka pelatti sos sojowy sos słodko-kwaśny czarny pieprz, zioła prowansalskie, tymianek Sposób przygotowania : W dość dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy na niej posiekaną cebulkę(...)końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa dodajemy do mięsa i doprawiamy sosem sojowym oraz słodko-kwaśnym. Całość dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i słodko-kwaśnym oraz używanymi wcześniej przyprawami. Serwujemy z brązowym ryżem lub kaszą

Pyry na Gaz
Barszcz wołyński 131

Barszcz ukraiński ma 39 odmian. Tym razem proponujemy barszcz wołyński.  Składniki 500 g mięsa wołowego ( u mnie szponder) 500 g małych buraków 1 szklanka namoczonej i ugotowanej fasoli 1 pęczek włoszczyzny ćwiartka kapusty włoskiej 4 ziemniaki sól pieprz listek laurowy pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany zielenina   Przygotowanie  Mięso ugotowałem poprzedniego dnia, po wyjęciu oddzieliłem je od kości(...)wywaru, w którym gotowało się mięso włożyłem poszatkowaną kapustę, obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotowałem do miękkości warzyw. Następnie dodałem ugotowaną fasolę razem z częścią wywaru, ugotowane i obrane buraki ( pokrojone w paski ). Wrzuciłem świeże listki laurowe (mogą być suszone ), gotowałem jeszcze kilka minut. Zdjąłem z ognia, dodałem zahartowaną śmietanę , wrzuciłem zieleninę

R'n'G Kitchen
Tarta na kruchym cieście z budyniem i owocami 102

wtedy budyń idealnie skomponuje się z ciastem i owocami. Przed pieczeniem przypominam o nakłuciu widelcem w kilku miejscach ciasta w blasze i położeniu papieru do pieczenia obciążonego suszonym grochem, fasolą lub ryżem. Drukuj Tarta na kruchym cieście z budyniem i owocami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka Jako krem(...)składników szybko zagniatamy ciasto kruche. Owijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30-60 min. Ciasto wałkujemy, wyklejamy blaszkę, nakłuwamy widelcem. Obciążamy ciasto np grochem, ryżem czy fasolą rozłożonymi na papierze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 piekarnika i pieczemy 15 min. Usuwamy papier wraz z kaszą/grochem i pieczemy jeszcze 30 min. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją

Mieszam w Garnku
Sałatka winegret 130

mundurkach 2 marchewki ugotowane ze skórką opakowanie 500 ml tartych buraków (odsączonych) albo 2 ugotowane buraki 4 kiszone ogórki  pokrojone w kostkę po puszce groszku i białej fasoli  (odsączonych z zalewy) sos winegret: 2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku z cytryny+ łyżeczka musztardy francuskiej + szczypta pieprzu+ząbek czosnku przetarty przez praskę.   Przygotowanie: Warzywa wystudzić, obrać i pokroić(...)kostkę, dodać ogórka, groszek i fasolę. Przed samym podaniem polać sosem i dokładnie wymieszać. Smacznego! Artykuł Sałatka winegret pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Zabawy fundamentalne - czyli jak wspierać rozwój intelektualny i zdolności naszego dziecka 123

nami, próbuje naśladować nie tylko ruchy, udoskonalając zręczność swoich małych paluszków, ale i dźwięki. Wspomagamy wówczas rozwój krtani, a co za tym idzie - mowy. Zabawy manipulacyjne - przesypywanie piasku, fasoli i grochu Drugim etapem wspomagającym rozwój maluszka są zabawy manipulacyjne z wykorzystaniem materiałów sypkich t.j. groch, fasola, soczewica, ryż, piasek itd. Jak twierdzą twórcy opisywanego programu, te zabawy mają istotny wpływ

Anioszek w kuchni