fasola - 7342 przepisów (strona:191/490)

Zupa fasolowa z salami 96

ziemniaki 4 ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula 3 połówki kolorowej papryki 2 marchewki olej 1,5 l bulionu warzywnego sól pieprz wędzona papryka mielona majeranek puszka czerwonej fasoli     Przygotowanie   Czosnek drobno posiekałem. Cebulę pokroiłem w cienkie piórka. Papryki po oczyszczeniu pociąłem w paski. Ziemniaki i marchewkę pokroiłem w kostkę, kiełbasę w plasterki. W garnku z grubym(...)gorącym bulionem warzywnym. Gotowałem pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Doprawiłem solą, pieprzem, papryką wędzoną i majerankiem. Pod koniec gotowania dodałem osaczoną z zalewy i lekko przepłukaną fasolę. Zupę podgrzałem, nie gotując

R'n'G Kitchen
“Pyszne do pudełka”-recenzja 127

Możemy też w weekend upiec całą blachę muffinów, zamrozić je i mieć przekąskę na 12 kolejnych dni roboczych. Sporo jest dań egzotycznych: hinduskich jak aloo gobi czy curry z fasoli Jaś, albo azjatyckich jak szpinak z sosem sezamowym czy jajko barwione sosem sojowym. Są też swojskie smaki jak kanapka z kotletem schabowym, biała kiełbasa a’la curry wurst(...)omletowe muffinki. Chętnie zabrałabym do pracy frittatę, bulion azjatycki, zupa z selerem i kukurydzą z puszki czy z soczewicy i zielonego curry, sałatka z ciecierzycy i fasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane ciasto z wiśniami, holenderski deser z rabarbarem, czekoladowe muffiny z cukinią i sernik w słoiku. Mocną stroną tej książki są ładne ilustracje. Z ładną zastawą, eleganckimi

Ugotowane pozamiatane
Zupa meksykańska 192

sycącą zupę lub danie jednogarnkowe.  Na taką pogodę jest idealna :)  Porcja na 6-8 osób Składniki: 500g mięsa mielonego 2-3 marchewki cebula puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 3 puszki pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku sól, pieprz czosnek granulowany papryka słodka papryka ostra lub tabasco 1 litr bulionu Cebulę kroimy na drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju(...)Dodajemy pomidory oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy ok 40 minut. Następnie wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy jeszcze ok 30 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę i fasolę. Gotujemy 10 minut. Doprawiamy przyprawami. Zupa powinna mieć ostry, zdecydowany smak. Gotowe

Czerwona Porzeczka
Sałatka 4 składnikowa z kurczakiem 608

Kilka głównych składników - zaledwie 4 sprawia, że powstaje nam bardzo smaczna i syta sałatka. 1 filet z piersi kurczaka 250 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli Przyprawa do kurczaka 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy do miękkości na patelni. Kukurydzę oraz czerwoną fasolę odsączamy

VioletoweKucharzenie
Hummus od podstaw – jak gotować ciecierzycę 250

wodzie równie dobrze jak mydło. Wsypujemy ciecierzycę do garnka, zalewamy 5 szklankami zimnej wody i wsypujemy łyżeczkę sody oczyszczonej. Mieszamy całość i zostawiamy ziarna do namoczenia i napęcznienia, jak fasolę, na około 10-12 godzin – nie skracajcie tego czasu .   Na drugi dzień namoczoną ciecierzycę znowu płuczemy na sicie, znowu zalewamy 5 szklankami wody i wsypujemy kolejną łyżeczkę sody oczyszczonej(...)kożuch z piany (tak, to znowu saponiny!), która utworzy się parę minut po zagotowaniu ciecierzycy – garnka nie przykrywamy, ciecierzyca łatwo i szybko kipi.   Po co soda? Suszoną, namoczoną fasolę czy groch, jak już pewnie widzieliście we wszystkich moich przepisach, gotujemy z dodatkiem ziół. Majeranek, cząber czy liść laurowy zapobiegają wzdęciom i różnym jelitowym sensacjom, z których znane są rośliny

Karo in the Kitchen
Tarta z cukinią i mięsem mielonym. 233

minut. Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz  przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę). Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 10 minut. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i zeszklić razem

zadanie-gotowanie
Sałatka jaglana z selerem naciowym i fasolką 130

jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze, dlatego dziś sałatka z kaszą jaglaną. 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 kłącze selera naciowego 1 puszka czerwonej fasoli 2 jajka 4 ogórki konserwowe majonez sól, pieprz Kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Seler pokroić na drobno, posolić, dokładnie wymieszać(...)odstawić na sicie na przynajmniej pół godziny, aby puścił wodę. Fasole przepłukać zimną wodą. Ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, przyprawić, dodać majonez, wymieszać

Jadło i czytadło
Zupa pomidorowa z mięsnymi kulkami, czerwona fasolą i makaronem 149

zimnej wody dodatkowo: olej do obsmażenia mąka pszenna do obtoczenia zupa: około 300 g gęstego przecieru pomidorowego (nie koncentratu) 3 duże ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 puszka czerwonej fasoli (około 400 g) sól i pieprz do smaku 1 łyżka słodkiej papryki Mięso zmielić. Dodać przyprawy i wodę, dobrze wyrobić. Formować niewielkie kulki (wielkości mniej więcej orzecha włoskiego) i oprószyć(...)zagotować. Przelać do garnka z kulkami.  Do garnka dolać tyle wody, aby zakryła mięso. Całość gotować przez około 10 minut na niewielkim ogniu. Na końcu dołożyć odsączoną czerwona fasolę i przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Podawać z ugotowanym oddzielnie makaronem. Czy wiesz, że pomidor to owoc

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z kurczakiem 173

gustu:) Składniki: dwie średniej wielkości części z kurczaka (u mnie piersi) usmażone, grillowane lub upieczone; jedna mała lub pół dużej główki kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej; pół puszki przepłukanej, czerwonej fasoli; trzy duże ogórki konserwowe; trzy jajka ugotowane na twardo; pół białej części pora; kilka przekrojonych na połówki cebulek konserwowych; szczypiorek; Dressing: 2 czubate łyżki majonezu; 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego(...)ostra mielona papryka, szczypta cukru, curry; Ogórki, kurczaka i jajka pokroić w drobną kostkę, pora pokroić w tzw. piórka. Przygotowane składniki dodać do pokrojonej kapusty, Do tego dołożyć czerwoną fasolę i cebulki oraz posiekany szczypiorek, wymieszać.  Składniki sosu wymieszać, zalać nimi sałatkę i wszystko delikatnie przemieszać. Wstawić do lodówki na dwie, trzy godziny. Sałatkę przed podaniem można udekorować ósemkami

In my kitchen
Prosta zupa dyniowa z grzankami z gruszką, jarmużem i gorgonzolą 186

jest nudna. Polecam także inne zupy na zimowe chłody :) toskańska ribollita egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą i tahini zupa z fasolą borlotti ekspresowa zupa z kapustą i fasolą zupa z pieczonej dyni i czosnku egipska zupa z czerwonej soczewicy * Przepis na prostą zupę dyniową znajdziecie także w najnowszym wydaniu  Magazynu Green Canoe

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa meksykańska 118

sobie ;) Składniki na ok. 5-6 porcji: (Inspiracja: Zanimzjesz,pl ) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 średnie cebule 2 marchewki 2 czerwone papryki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 700 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku chilli świeżo mielony pieprz sól suszone zioła prowansalskie ok. 0,5 łyżeczki cukru   Mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu, doprawić chilli(...)Obie razem wrzucić na patelnię i smażyć, aż zaczną mięknąć, następnie całą zawartość patelni razem z płynem, który się wytworzył przełożyć do garnka. Dorzucić odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Wszystko zalać passatą pomidorową i odrobiną wody, doprawić solą, ziołami, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotować na niedużym ogniu, pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Gdyby było

Simply Food
barszcz czernichowski 113

rozgrzewa jak nic innego! składniki: kość ze schabu marchew pietruszka kawałek korzenia selera 5 ziemniaków 1/4 niedużej kapusty (moja włoska) 3 buraki ćwikłowe cebula kwaśne jabłko cukinia puszka czerwonej fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy łyżka masła natka pietruszki jogurt grecki Kości wymyć, zalać ok 2l wody, doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy oraz pokrojone w słupki marchew, pietruszkę(...)rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać starte na tarce buraki. Dusić ok 5 minut, dodać do zupy, gotować aż warzywa zmiękną. Dodać koncentrat pomidorowy i osączoną fasolę

6niebo
Meksykańska sałatka według Marty 146

mięsa * łyżka oliwy * 300g pieczarek * łyżka masła  * 3 czerwone cebule * mały koncentrat pomidorow y  * sól , pieprz do smaku * 200g sera żółtego  * puszka kukurydzy  * puszka czerwonej fasoli * sos czosnkowy     Przygotowanie : Mięso przesmażyć z przyprawami i cebulą pokrojoną w kostkę na łyżce oliwy. Dodać koncentrat i wystudzić mięso. Pieczarki pokroić w pl asterki, przesmażyć na maśle(...)wystudzić. W misce układać warstwami sałatę lodową,ogórek, pomidory, paprykę, mięso, pieczarki, kukury dzę i fasolę oraz starty ser. Całość polać sosem czosnkowym i schłodzić

Magiczne Życie Marty
Burrito 97

kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: 400 g mięsa mielonego (użyłam mięsa z piersi kurczaka) pół papryki pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki soli 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta chilli (w zależności od upodobań można(...)oraz paprykę drobno posiekać. Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie z przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać posiekane warzywa i przecier pomidorowy. Smażyć kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodać kukurydzę i fasolę. Smażyć jeszcze kilka minut. Salsa: 1 pomidor 1/3 małej czerwonej papryki 1/3 czerwonej cebuli sok wyciśnięty z 1/4 limonki szczypta pieprzu szczypta soli ząbek czosnku pół łyżeczki cukru trzcinowego Wszystkie

Bullio
Farfalle z sosem a’la bolognese 115

Farfalle z sosem a’la bolognese Na 4 porcje: 500 g mięsa mielonego, dowolnego, jednak wołowe lub wołowo-wieprzowe będzie najlepsze 700 g passaty, sosu pomidorowego 400 g fasoli czarnej (z puszki) 125 g miękkiej mozzarelli 400 g makaronu farfalle przyprawy: czosnek, zioła prowansalskie, oregano, sól Mięso podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, zalewamy passatą, dodajemy fasolę. Doprawiamy

Kucharzyca