fasola - 7342 przepisów (strona:206/490)

Tarta cytrynowa z bezą 124

ciasto rozwałkować na kształt formy o średnicy 23-25 cm. Umieścić je w wysmarowanej i posypanej bułką tartą formie, dobrze poprzyklejać. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Podpiec przez 10 minut w 180 st.C. Następnie ściągnąć papier z fasolą i podpiekać jeszcze 5-10 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i przestudzić

Nastoletnie Wypiekanie
CHILI CON CARNE 121

więc już może wiecie co jutro przygotujecie na obiad ;) Robi się szybko, a smakuje wyśmienicie   Składniki: 70 dag mięsa mielonego - najlepsza wołowina 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 50 dag pomidorów krojonych z puszki pół papryczki chili 1 papryka czerwona ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 łyżki przecieru pomidorowego sól,pieprz, zioła prowansalskie 1 łyżeczka cukru(...)Wykonanie: Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mielone mięso, obsmażyć. Na patelnię wrzucić pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wszystkie przyprawy. Dusić razem ok 15 minut, po tym czasie dodać fasolę i kukurydzę z puszki oraz dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę zwykłą i chili.Dusić jeszcze ok 5 minut. Tortillę opiec na patelni lub nad palnikiem ( ładnie i szybko stanie się

Z Majeczką w kuchni
sałatka brokułowa z suszonymi pomidorami 166

sosu radzę już nie solić, za to dodatek pieprzu cytrynowego jest świetny, bardzo polecam:) składniki: brokuł 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 125 g sera feta cebula puszka czarnej fasoli garść zielonych i czarnych oliwek sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki oliwy z pomidorów łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku pieprz cytrynowy do smaku Czosnek przecisnąć przez praskę(...)wymieszać z resztą sosu, odstawić w chłodne miejsce. Brokuł ugotować al'dente. Podzielić na różyczki. Fetę pokroić w kostkę ok 1 cm. Cebulę pokroić w piórka. Pomidory w paseczki. Fasolę i oliwki osączyć. Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać, polać sosem. Schłodzić przed podaniem

6niebo
Ryż meksykański (arroz rojo) 519

samodzielnym daniem, jak i dodatkiem czy składnikiem innych (np. do fajitas czy buritos). Jeśli jest podawany samodzielnie, mogą towarzyszyć mu różne dodatki. Ja osobiście podaję go wówczas z czerwoną fasolą i świeżą kolendrą (patrz uwagi pod przepisem). Ryż meksykański (arroz rojo) 2016-01-27 14:41:06 Tradycyjny meksykański ryż określany też m.in. jako ryż czerwony (arroz rojo). Prosty(...)zwykle ok. 25 minut). Uwagi Czerwony ryż możemy podawać jako dodatek, składnik innego dania, albo samodzielnie. W tym ostatnim wypadku ciekawym urozmaiceniem będzie dodanie do gotowego ryżu odsączonej czerwonej fasoli z puszki, a następnie wymieszanie i podgrzanie wszystkiego przez dodatkowe kilka minut. Czerwony ryż często podaje się ze świeżą natką kolendry, co bardzo korzystnie wpływa i na smak

Kulinarna Pokusa
wegańska babeczka szarlotkowa z fasolki i cieciorki (bez pieczenia) 178

ranek/południe spędzone w szkole minęło mi naprawdę przyjemnie i szybko.  Nie mogę się doczekać jutra i grania "śnieżynki" dla dzieci wierzących w jej istnienie :3 SKŁADNIKI: 60g fasoli jaś (ugotowanej) 4 łyżki ciecierzycy (ugotowanej) 2 świeże daktyle/suszone 2 jabłka 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka agaru szklanka wody WYKONANIE: Jabłka obieramy, trzemy na tarce fasolę, ciecierzycę, daktyle*, jabłka blendujemy

healthy dreams
Sałatka z zupek chińskich - najprostsza 395

szybko, wiec nie napracujecie się przy jej przygotowywaniu. Składniki: 2 zupki chińskie o smaku kurczaka Vifon ( 1 pikantna, 1 łagodna ) 1 świeży ogórek 1 czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy majonez Wykonanie: Makaron z zupek pokruszyć, wsypać do miski/salaterki. Dodać zawartość saszetek, bez zieleniny. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Fasolę opłukać na sicie pod bieżącą wodą

kolorowotorcikowo
Ciasto fasolowo-sernikowe 175

Kolejna kombinacja w kuchni. Tym razem połączenie fasoli z serkiem. Ciasto fasolowe stało się moim ulubionym, więc postanowiłam połączyć je z sernikiem. Smak jest niebiański! Polecam! Składniki: Ciasto fasolowe: puszka odsączonej i przepłukanej czerwonej fasoli  1 dojrzały banan 1 jajko 2 łyżki karobu (można zastąpić kakao) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru trzcinowego 1/3 szklanki płatków owsianych

Truskawkowa Fiesta
Czy produkty sojowe są zdrowe? 136

wysokiej jakości bialko. Ale również spośród wszystkich roślin zawiera najwięcej (wspomnianych juz wcześniej) izoflawonów, które imitują naturalne estrogeny. Znajdziemy je również w innych roślinach strączkowych jak ciecierzyca, czy fasola, a także w orzechach ziemnych, lucernie i chmielu. Odgrywają one korzystną (choć nie bez pewnych kontrowersji) rolę w chorobach krążenia i nowotworach. Trzeba jednak zaznaczyć, że wiele osób przyswaja(...)szklanek dziennie. Kiełki soi (ale to inna odmiana soi – soja zielona w odróżnieniu do soi żółtej, szeroko uprawianej, która stanowi pierwsze zródło białka roślinnego). Jest ona dalekim krewnym fasoli, stąd nosi nazwę haricot mungo. Z powodzeniem mozna dorzucić ją do wiosennych czy letnich sałatek warzywnych. Bibliografia David Servan-Schreiber Anticancer Dominique Rueff Hormones végétales naturelles aujourd

MODA NA BIO
Kinder kanapka/Mleczna kanapka w wersji fit 426

także dietetyczne :) Ps. Jeżeli macie ochotę możecie dodatkowo wierzch oblać polewą czekoladową np. z gorzkiej czekolady. Składniki na 4 sztuki o wymiarach  6x10,5 cm: ciasto: puszka białej fasoli (240g po odsączeniu) 2,5 łyżki kakao 1 banan 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru (może być ksylitol,miód czy stewia) - do smaku 1 łyżeczka cynamonu(...)czubata łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru lub innego słodzidła (do smaku) 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie) 210g serka homogenizowanego naturalnego (u mnie tutti 0%)- 1,5 opakowania Przygotowanie: Ciasto: Fasolę odsączyć i opłukać. Banana obrać. Wrzucić do blendera wraz z jajkiem. Zmiksować na gładką masę. Następnie dodać słodzidło, proszek do pieczenia, kakao i opcjonalnie cynamon. Ponownie zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć

Fabryka pomysłów
Zupa Meksykańska 154

prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna więc polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 500 g mięsa mielonego 2 papryki czerwone 1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej 1 puszka 400 g fasoli czerwonej 2 średnie cebule (około 130 g) 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili lub mielona papryka ostra 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej olej(...)zupy meksykańskiej: Podsmażone składniki na patelni przekładam do garnka z wywarem, dodaję koncentrat pomidorowy, papryczkę chili, doprawiam i od momentu zagotowania zupę gotuję około 20 minut. Następnie dodaję odsączoną fasolę, kukurydzę i jeszcze gotuję około 10 minut. Sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa. Zupa meksykańska jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Wegańska Wigilia - relacja z warsztatów kulinarnych 222

warsztatach własnoręcznie przyrządziliśmy i co najważniejsze wspólnie zjedliśmy (!) : korzenne boczniaki a'la śledzie majonez wegański kartoffelsalat z domowym majonezem, cebulą i ogórkami kiszonymi smalec z białej fasoli pasztet z zielonej soczewicy ze śliwką i majerankiem tofurnik kutia z kaszą jaglaną witariańskie kuleczki piernikowe Każdy uczestnik został obdarowany zbiorem powyższych przepisów, krok po kroku przeprowadzających przez etapy gotowania poszczególnych potraw(...)intensywnej pracy - wreszcie wyżerka!!! Korzenne boczniaki a'la śledzie Pasztet z zielonej soczewicy z suszoną śliwką i majerankiem Kutia z kaszą jaglaną Witariańskie kuleczki piernikowe Smalec z białej fasoli Sałatka ziemniaczana z wegańskim majonezem i ogórkiem kiszonym Wegański majonez - rewelacja!!! Nad przebiegiem warsztatów czuwała

Grunt to przepis!
Pasta z fasoli białej i czosnku 158

Podsmaż posiekany por z czosnkiem krótko na oleju, tak aby go nie zrumienić. Dodaj do odcedzonej fasoli białej z puszki. Dodaj również łyżeczkę posiekanego rozmarynu, otartą skórkę z połowy cytryny oraz sok z niej. Dużą szczyptę pieprzu mielonego i sól oraz łyżkę oliwy z oliwek. Zmiksuj wszystko blenderem i już masz gotowy dodatek do pieczywa lub pieczonych warzyw

Pasje Jolki
Sałatka z kiszoną kapustą i burakami 170

spróbować – przygotowałam i oszalałam. Ta sałatka śmiało może zastąpić naszą sałatkę jarzynową na przyjęciach. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 8 marchewek – 8 ziemniaków – 2 puszki czerwonej fasoli – 4 ugotowane buraki – 400 g kiszonej kapusty – ogórki kiszone lub korniszony (mały słoik) – młody szczypior lub białą cebulę pokrojoną w księżyce – 1/4 filiżanki oleju słonecznikowego(...)prażonego) Marchew, ziemniaki myjemy i gotujemy. Gdy są miękkie studzimy i obieramy. W misce umieszczamy umytą i odsączoną fasolę oraz dodajemy pokrojone w średnią kostkę warzywa. Całość mieszamy, doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu i polewamy olejem. Odstawiamy na około 1 godzinę do „przegryzienia” się smaków. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Papryka faszerowana z indykiem, fasolą i kukurydzą 138

ryżu  350 g filetu z indyka 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 puszka (400g) kukurydzy konserwowej 1 puszka (400g) fasoli czerwonej lub czarnej 2 puszki pomidorów krojonych (2 x 400g) 1 łyżeczka cukru sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy do dań meksykańskich 1 cebula 2 ząbki czosnku starty ser żółty Mięso(...)Dodać mięso i dokładnie oblepić marynatą. Pozostawić na kilka godzin lub na całą noc, w lodówce. Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać odsączoną kukurydzę,fasolę bez zalewy i pomidory. Gotując na średnim ogniu, mieszać do zagotowania, zmniejszyć ogień i dusić ok 20 minut. Dodać mięso i ryż. Wymieszać. Jeśli sos będzie za rzadki można

Chocolate Muffin Blog
Zupa jarzynowa z pęczakiem 102

biała część) 1 pietruszka 1 mały seler 2 ziemniaki 1 łyżeczka masła 1,5 l wrzącej wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka przyprawa do fasoli 100 g kaszy pęczak natka pietruszki sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki obieramy i razem z pokrojonym w piórka porem podsmażamy(...)rozgrzanym maśle. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę do fasoli, gotujemy pod przykryciem przez 40 minut. Do zupy wrzucamy pęczak i gotujemy do jego miękkości. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen