Kochani to prosta w przygotowaniu, rozgrzewająca, smaczna zupka. Moja rada- ugotujcie wcześniej fasolę i kaszę jaglaną. Reszta pójdzie jak z płatka! Składniki 2 duże marchewki kawałek dyni kawałek selera 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku szklanka ugotowanej czarnej fasoli Skworcu szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 2 daktyle natka pietruszki pół łyżeczki curry suszony koperek kawałek pora szczypta majeranku sól himalajska
Z Kuchni Do Kuchnisosie pomidorowym, zapieczone z żółtym serem, podane z salsą z awokado i sosem śmietanowym. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 puszki pomidorów, 1 puszki czarnej fasoli, 1 cebuli, 4 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryki słodkiej, 3 czerwonych papryczek chili, 200 gram sera cheddar, 4 dużych tortilli, 1 łyżeczki suszonego oregano, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 1 łyżeczki(...)ziaren kolendry, łyżeczkę suszonego tymianku oraz łyżeczkę kminu rzymskiego roztarłem w moździerzu i dodałem na patelnię. Po około minucie smażenia przypraw z papryką dodałem mielone mięso i puszkę czarnej fasoli i smażyłem przez 10 minut, aż mięso lekko się zarumieniło. Doprawiłem solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Oczywiście można przygotować łagodniejszą wersję dania pomijając pestki z papryczki chili, które
Wyprawy kulinarneprzygotowaniu i syta, idealnie nadaje się na kolację lub jako drugie śniadanie do pracy. Będziemy potrzebować: 300 g kaszki kuskus 1 puszka kukurydzy konserwowej (puszka 400 g) 1 puszka fasoli czerwonej (puszka 400 g) 4 ogórki kiszone około 300 g pomidorów 1 puszka tuńczyka w kawałkach około 20 oliwek 1 strąk papryki pęczek szczypiorku na sos: 3 łyżki majonezu(...)skórką w nie za dużą kostkę. Umyty i osączony szczypiorek drobno siekam. Oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w kostkę. Oliwki kroję na mniejsze kawałki. Czerwoną fasolę przekładam na durszlak i dokładnie płuczę pod bieżącą wodą i odsączam. Kukurydzę również odsączam z zalewy na durszlaku. Tuńczyka odsączam. Teraz przygotuję sos: Do miseczki daję 3 łyżki majonezu
Uwaga Babcia Gotujechili mleko do posmarowania bułek mak i sezam do posypania burgery (przepis na burgery z moimi małymi zmianami pochodzi z książki „Warzywo” Dominiki Wójciak): puszka czerwonej fasoli 150 g pieczarek pęczek dymki ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1/4 łyżeczki wędzonej papryki 1/4 łyżeczki cayenne 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych łyżka oleju dodatki: 4 łyżki surowki z buraczków(...)nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Na oleju szklimy posiekaną dymkę ze szczypiorkiem. Dodajemy obrane […] Artykuł Burgery z fasoli i pieczarek pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogpotrawka meksykańska z ryżem się poleca do przygotowania. Potrawka meksykańska z ryżem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 duża cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów pelati 6 małych pieczarek sól morska czarny mielony pieprz 1/2 łyżeczki mielonej papryki 1/2 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonego chili olej do smażenia 1 szklanka suchego(...)tłuszczu na patelni. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa i smażymy, aż cebula się zeszkli. Pieczarki kroimy na pół lub na ćwiartki i wraz z fasolą z puszki i pomidorami dodajemy do mięsa. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy przyprawy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 20 minut. W międzyczasie gotujemy ryż, zgodnie ze wskazówkami producenta
Kulinarne przygody Gatitypierś kaczki - Jak przygotować mieso kaczki do pieczenia SKŁADNIKI: 6 łyżek sosu hoisin 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego (najlepiej ciemnego) 2 łyżki pasty z brązowej fasoli (black bean paste) 3-4 łyżki brązowego cukru, miodu lub ostatecznie zwykłego miałkiego cukru 1-2 łyzki zimnej wody 1 łyżka miałkiej mąki kukurydzianej dodatkowo wybrane z poniższych(...)najlepiej oczywiście w stylu kaczki po pekińsku) Wykonanie: Mąkę kukurydzianą wymieszać w zimnej wodzie i odstawić Patelnię postawić na ogniu i dać na nią olej sezamowy, pastę z czarnej fasoli, sos hoisin, cukier i wszystko wymieszać. Gdy masa jest ciepła, dodać wodę z mąką kukurydzianą, zamieszać i zagotować by powstał gęsty sos. Jeśli chcesz zrobić wyjątkowy sos do kaczki
Sztuka gotowania w/g Samirysłoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki Świeży pomidor - drobno posiekany (albo pół bardzo dużego pomidora ;) ) Oliwa z oliwek Bazylia, oregano, słodka papryka, chilli Łyżeczka cukru Szczypta soli Dodatki: Pół puszki czerwonej fasoli Pół puszki kukurydzy Pomidor Czerwona cebula 2 kulki mozzarelli Przygotowanie Płatki mieszamy w misce z mąką i solą, robimy zagłębienie, wkruszamy do niego drożdże, zalewamy połową szklanki wody, dodajemy cukier(...)rozgrzać oliwę w rondelku, przesmażyć posiekanego pomidora, dodać koncentrat i przyprawy. Sos smażyć kilka minut. Przygotowujemy resztę składników: pomidora kroimy w plastry, jeżeli jest bardzo soczysty - usuwamy gniazda nasienne, fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy wodą, kukurydzę odsączamy, cebulę kroimy w krążki. Mozzarellę odsączamy i wyciskamy w rękach z zalewy. Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy sosem, nakładamy warzywa. Następnie odsączoną mozzarellę rozrywamy
Kuchnia w szuwarachziemniaki 1 marchewka 1 jabłko 1 puszka białej fasoli 1 cebula 300 g śledzia marynowanego 1 łyżka kaparów 2 łyżki majonezu 1 łyżki śmietany kwaśnej 2 łyżeczki musztardy sól pieprz Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać. Wszystkie produkty pokroić w drobniutką kostkę, Fasolę odcedzić na sicie. Majonez wymieszać z musztardą i śmietaną. Wymieszać i doprawić sałatkę do smaku
Gotowanie jest łatweboki tortownicy). Zdjąć papier od góry, ciasto przenieść na arkuszu, odwrócić na góry nogami, tj papier ma być na wierzchu, na to wysypać ok 0,5 kg fasoli – w celu obciążenia ciasta, żeby nam nie falowało podczas pieczenia. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika(...)zdjąć fasolę i papier i piec jeszcze 5 min bez obciążenia. W czasie gdy spód się piecze przygotować masę serową. Masa serowa: 825 gr sera białego (ja użyłam 2xPilos Chudy, 1xPilos Półtłusty, 275 gr każdy) (w oryginalnym przepisie był ser półtłusty lub tłusty) 250 gr jogurtu naturalnego (w oryginalnym przepisie była 1 szklanka kremówki) 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka
moj przepis nadanie które możemy przyrządzić w niecałe pół godziny, lubię takie dania przyrządzać gdy nam mało czasu. Składniki: 1 opakowanie mrożonych warzyw po włosku 1 puszka białej fasoli 150 gram makaronu kukurydzianego świderki Fabijańscy 300 ml. przecieru pomidorowego słodka i ostra papryka sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa(...)torebki, smażymy do momentu aż będą miękkie. Wlewamy przecier pomidorowy, odsączoną z zalewy fasolę, dusimy przez kilka minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryka. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu, ostudzony dodajemy do gulaszu , delikatnie mieszamy
Bajeczna KuchniaSkładniki: 400 g Pomidorów krojonych bez skórki z puszki 400 g fasoli czerwonej konserwowej 4 łyżki kukurydzy konserwowej 1/2 cebuli czerwonej 1 szklanka wody Chili pieprz cayenne, natka pietruszki, sól 1/2 papryki czerwonej Pomidory wraz z zalewą przekładamy do garnka, fasolę odcedzamy i dodajemy do pomidorów - zalewamy wodą, doprawiamy do smaku(uważać z chili żeby nie było za ostre). Gotujemy
Moje-pitraszeniewyrazistym i pikantnym smaku. Idealna na sylwestra lub na świąteczny stół. Szybko, pysznie, kolorowo:) Dla 4-5 osób: 35 dkg mięsa z piersi kurczaka puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 15 dkg ostrego żółtego sera por ( jasna część) 1 papryka czerwona lub zielona 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej + sól do smaku 4 łyżki oliwy(...)pozostałym tłuszczu i ostudzić. Por przekroić wzdłuż na połowę a następnie w piórka i sparzyć wrzątkiem. Odcedzić i ostudzić. Ser pokroić w drobną kostkę. Fasolę opłukać wodą. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć w naczyniu. Majonez wymieszać z ketchupem. Dodać do sałatki i wymieszać. Ewentualnie doprawić
Maślane ciasteczkoprostu musiałam zrobić! Z każdej strony słyszę jakie to smarowidło jest pyszne. Sprawdziłam i potwierdzam, choć domowy smalec mojej mamusi też jest mega! Składniki : * puszka białej fasoli * jabłko * 2 cebule * liść laurowy * ziele angielskie * pół łyżeczki majeranku * pół łyżeczki oregano * łyżka oliwy * sól, pieprz Przygotowanie : Cebulę i jabłka obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć razem z przyprawami. Wyjąć(...)ziele i liść laurowy. Zmiksować razem z białą fasolą na gęstą masę. Przyprawić do smaku. Oryginalny przepis znajdziecie na blogu Marty
Magiczne Życie MartySzybka, zdrowa i bardzo sycąca zupa z kaszą bulgur, polecam. Składniki: 100 g kaszy bulgur ok 1,5 L bulionu drobiowego 1 puszka pomidorów 1 puszka białej fasoli 3 łodygi selera naciowego 1 marchewka 1 cebula olej do podsmażenia sól, pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, seler pokroić w paseczki, liście(...)doprawić do smaku, zagotować. Gotować 15 minut na małym ogniu. W tym czasie ugotować kaszę według przepisu na opakowaniu. Gdy nasza kasza będzie gotowa przełożyć ją do zupy, dodać fasolę osączoną z zalewy, ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem. Rozlać do talerzy i posypać pokrojonymi liśćmi selera. Smacznego
magiczna kuchnia Kasikażdą imprezę. Jeszcze zdążycie ją przygotować na jutrzejszą imprezę sylwestrową. Gwarantuję, że będzie hitem :) Przepis podpatrzyłam w grupie "Tak smacznie jak u mamy". 6 kabanosów wieprzowych puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1/2 czerwonej cebuli czerwona papryka 6 ogórków konserwowych 200g sera żółtego 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu łyżka keczupu płaska łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Czerwoną fasolę i kukurydzę
Smakołyki Asi