fasola - 7342 przepisów (strona:210/490)

Sałatka z fasoli szparagowej Basi 164

stołach fasolka szparagowa, sezon na nią trwa krótko, ale można ją przyrządzić korzystając z mrożonek, równie smacznej i wartościowej, jak świeża Składniki: 270 g sera feta 300 g fasoli szparagowej (może być mrożona) 2 duże pomidory 1 cebula czerwona sos 3 łyżki oliwy 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka octu winnego szczypta cukru, bazylii oregano sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Fasolę

kgwjanczewo
BARSZCZ ZE ŚLEDZIEM I FASOLĄ 124

dag.suszonych grzybów 2 łyżki oleju sól i pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szkl.fasoli jaś ********************************* Umyte grzyby zalewamy przygotowaną wodą i zostawiamy na noc.To samo robimy z fasolą.Śledzie moczymy w wodzie , a potem w mleku i zostawiamy na godzinę.Opłukane buraki Pieczemy w piekarniku.Gotujemy Grzybki , następnie kroimy je w paski.Na oleju zeszklić cebulę drobno posiekaną.Buraki obieramy(...)cebulę i Gotujemy 15 minut .Cedzimy , dodajemy Śledzie i grzyby ,doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem.Fasolę Ugotować , pod koniec ją posolić , odcedzić , wymieszać z olejem .BARSZCZ Podajemy z fasolą .Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa meksykańska z mięsem 166

Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego puszka czerwonej fasoli 3 papryki w różnych kolorach 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 i 1/2 l bulionu sól pieprz papryczka chili olej do smażenia Wykonanie: W garnku podgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulę, następnie dodać mięso i podsmażyć na końcu dodając czosnek przeciśnięty przez praskę, sól(...)gotować 15 minut, Paprykę pokroić w paski lub duże kwadraty i podsmażyć ją krótko na patelni. Do zupy dołożyć przecier pomidorowy  oraz paprykę chili. Pod koniec dodać czerwoną fasolę, podsmażona paprykę i gotować jeszcze 5 minut. Uwaga! Zupę podawać z łyżką kwaśnej śmietany, z nią zupa na prawdę ma inny smak

Pychotkaaa
Sałatka z kurczakiem i orzechami wg Siostry Anastazji 226

Składniki: piersi z kurczaka puszka kukurydzy słoik selera marynowanego duża garść rodzynek duża garść orzechów włoskich puszka białej fasoli średni słoik pieczarek marynowanych 4 jajka ugotowane na twardo szczypiorek majonez sól pieprz Wykonanie: Piersi kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Rodzynki sparzyć, orzechy przyrumienić na patelni następnie pokroić. Pieczarki, jajka i szczypiorek drobno pokroić w kostkę. Selera(...)kukurydzę, fasolę odcedzić i wymieszać z resztą składników

Pychotkaaa
Zupa rozgrzewająca z pulpecikami 186

pieczarek 2- papryki słodkie 2- słoiki sosu meksykańskiego 2- puszki fasoli czerwonej sól i pieprz 1- marchewka 1- pietruszka 0,5- selera 0,5 - pora 1- łyżka masła 1- cebula liście laurowe ziele angielskie majeranek 3,5 l wody Pulpety 0,5 kg-mięso mielone jajko - 1 szt bułka tarta - 3 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka(...)pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego.  Pulpeciki obtaczać w mące, smażyć na tłuszczu, przełożyć do warzyw, gotować.  Papryki pokroić w kostkę, dodać do pulpetów, razem z odlaną z zalewy fasolą, oraz sos meksykański, razem podgotować 3 minuty, doprawić do smaku solą i pieprzem.  Gdyby zupa będzie za rzadka, zaciągnąć ją 2 łyżkami mąki, rozrobionej z wodą, zagotować.   (function

Kuchnia Danusi
Chili Sin Carne 215

blogu Marty, który śledzę, co tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że książki raczej nie kupię. Niemniej dzisiejsze danie polecam! Chili Sin Carne 2 puszki lub 1 szkl. suchej czerwonej fasoli (gotujemy ją wg przepisu do miękkości) 3 kolorowe papryki 2 cebule 2 łodygi selera naciowego pół szkl. przecieru pomidorowego po 1,5 łyżeczki mielonego kuminu i ostrej papryki(...)suchej patelni grillowej. Kroimy w drobna kostkę. Selera i cebule również kroimy w kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa i przyprawy. Mieszamy i dusimy ok 10 minut. Dodajemy fasolę,przecier, ocet, cukier, sól i pieprz. Mieszamy i dusimy ok godzinę. Doprawiamy do smaku. W czasie gdy chili pyrkocze gotujemy ryż. Ja gotuję go 10 minut ( z cynamonem i szczypta

Dzieje kuchennej Wiewióry
Barszcz ukraiński 132

Zupka wyszła bardzo pyszna,   treściwa i pożywna. Czyli taka jak lubię ;-). Jest to idealna zupa na jesienne dni. Zapraszam!!! Składniki: dowolne mięso, 6 dużych buraków, 1 puszka białej fasoli, ¼ główki białej kapusty ( małej), 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, 2 ziemniaki ( duże), 0,5 cebuli, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, 3 liście laurowe, 0,5 łyżeczki ziela angielskiego(...)kostkę. Bardzo lubię smak buraka w zupie.   Cebulę i kapustę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do zupy.   Gotujemy. Na samym końcu dodajemy odsączoną z zalewy fasolę, koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy kilka minut i gotowe. Podajemy z łyżeczką śmietany. Smacznego

Passion of Cooking
Miód z Sejneńszczyzny / Łoździejszczyzny 77

geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania odbywają się na tym obszarze. Do tej pory oznaczeniem ChNP wyróżniono w Polsce 9 produktów. Oprócz miódu z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny są to: bryndza podhalańska, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, fasola wrzawska, karp zatorski,, oscypek, podkarpacki miód spadziowy, redykołka, wiśnia nadwiślanka

królestwo garów
Szybka sałatka meksykańska 100

więcej niż 5-10minut, a potem możemy już tylko rozkoszować się jej pysznym smakiem :) Polecam zabranie sałatki na drugie śniadanie do pracy lub szkoły! Składniki: puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 ogórki kiszone 1-2 papryki czerwone 2 łyżki majonezu (można ewentualnie dołożyć) papryka słodka papryka ostra pieprz ziołowy sól Wykonanie: Kiszone ogórki(...)pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie słupki, a następnie w kostkę. Kukurydzę i fasolę osączyć na sitku z zalewy. Tuńczyka rozdrobnić widelcem. W salaterce wymieszać warzywa z tuńczykiem i majonezem. Przyprawić sałatkę do smaku papryką słodką i ostrą, pieprzem ziołowym i odrobiną soli. Smacznego

MyCookBook.pl
Sałatka z kurczakiem, fasolą i pieczarkami 840

Szybka i smaczna sałatka ideala na każdą okazję. Polecam! Składniki: Podwójna pierś z kurczaka por kukurydza z puszki fasola czerwona z puszki ok. 250 g pieczarek 4 jajka ugotowane na twardo majonez sól i pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i doprawić ulubioną przyprawą do kurczaka. Podsmażyć na patelni na minimalnej ilości oliwy. Pieczarki obrać, pokroić(...)kostę i chwilę podgotować. Por (ok 5 cm kawałek) pokroić w paseczki. Do miski dodajemy kurczaka, pieczarki, pokrojone w kostkę jajka, por oraz kukurydzę i fasolę. Dodać majonez i doprawić solą i pieprzem - wszystko dokładnie wymieszać. Łatwo szybko i pysznie

The Sweet Damsel
Fasolka po bretońsku 111

Wszystkim znana ale zawsze na czasie   Składniki fasola "Jaś",  500g boczek wędzony, 500g cebula, 1 duża sztuka pomidory krojone, 2 puszki majeranek, 1-2 łyżki liść laurowy, 3-4 sztuki ziele angielskie, 5 sztuk czosnek, 4-5 ząbków sól, pieprz mąka pszenna, 3 kopiaste łyżki Przygotowanie Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie zalewamy

Gotowanie moimi oczami
Sałatka makaronowa 209

Moja propozycja na sałatkę z makaronu. Składniki • opakowanie makaronu Lubella małe muszelki lub kokardki • ćwiartkowy słoiczek cebulki marynowanej • ćwiartkowy słoiczek pieczarek konserwowych • ćwiartkowy słoiczek kiełków fasoli • 2 małe świeże papryki czerwone lub jedna duża • 30-40 dag chudej wędliny • 3 ząbki czosnku (polskiego ) • majonez • sól • pieprz Sposób przygotowania Makaron gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu  Cebulkę marynowaną odcedzamy(...)kroimy na pól Pieczarki marynowane odcedzamy i kroimy w plasterki Dodajemy odcedzone kiełki fasoli  Paprykę czerwoną kroimy w kostkę. Wędlinę kroimy w kostkę  Wszystko razem mieszamy .  Doprawiamy solą , pieprzem, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i majonezem.  Sałatka musi postać 2 godz., żeby się przegryzła

Darcia w kuchni
SAŁATKA ŚLEDZIOWA 124

BARDZO SZYBKA W PRZYGOTOWANIU SAŁATKA  I BARDZO SMACZNA Składniki 4 - 5 MATIASÓW PUSZKA KUKURYDZY PUSZKA FASOLI CZERWONEJ PUSZKA GROSZKU KONSERWOWEGO PÓŁ PORY PIEPRZ MAJONEZ Sposób przygotowania FASOLĘ ODSĄCZYĆ I WYPŁUKAĆ GROSZEK KONSERWOWY ODSĄCZYĆ KUKURYDZĘ ODSĄCZYĆ PORĘ PRZEKROIĆ NA PÓŁ UMYĆ POKROIĆ W PÓŁKSIĘŻYCE MATIASY POKROIĆ W KOSTKĘ DODAĆ PIEPRZ I MAJONEZ, WYMIESZAĆ, ODSTAWIĆ NA GODZINĘ DO LODÓWKI

Darcia w kuchni
Kukurydziane naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym 151

naleśników, ale tylko delikatnie, do lekkiego zarumienienia.  Teraz czas na farsz!  Składniki na farsz: 3 cebule 450 g szpinaku mrożonego w liściach 1 papryka 1 puszka czerwonej fasoli 2 piersi z kurczaka 6 ząbków czosnku 300 g sera żółtego jogurt naturalny (duży) przyprawy: sól himalajska, pieprz, kurkuma, curry, imbir, papryka słodka - po jednej łyżeczce Rozpoczynamy od posiekania cebuli(...)osobnego garnka, do gotującej się i posolonej wody, wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Gotujemy około 5-10 minut. Cedzimy. Wracamy do patelni ze szpinakiem :) Czas dodać do niej przepłukaną fasolę, 3 zgniecione ząbki czosnku oraz ugotowanego już kurczaka. Przyprawiam solą himalajską, pieprzem, kurkumą, curry, imbirem oraz słodką papryką. Całość gotuję około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaję garść startego sera

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Uzależniająca zupa tajska mojego taty 141

pieprz do smaku ·          100 g pędów bambusa ·          200 g kiełków fasoli mung ·          1 mała marchewka ·          garść dowolnych kiełków ·          pierś(...)pieczarki kroimy na ćwiartki, większe na 6 części i podsmażamy na tłuszczu do miękkości, doprawiając sola i pieprzem, wrzucamy do zupy. Do zupy dodajemy też pędy bambusa i kiełki fasoli mung . Dolewamy mleczko kokosowe . Kilka papryczek siekamy drobniuteńko i dodajemy po trochu, próbując, by nie była dla nas za ostra. Gdybyśmy jednak przesadzili zawsze można złagodzić smak dolewając nieco mleczka

Bazując na smaku