Właściwości : bierze udział w przemianie węglowodanów,białek i tłuszczów w energię, wspomaga działanie układu nerwowego Dzienne zapotrzebowanie: 0.9-1.2 mg Źródło występowania: nasiona słonecznika,orzechy pistacjowe, migdały, fasola, groch, kasza jaglana i gryczana, szynka, chleb żytni, ryba, ryż brązowy. Witamina B2 Właściwości:bierze udział w przemianie w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię. Dzienne zapotrzebowanie(...)kefiry. Witamina B6 Właściwości:bierze udział w przemianie aminokwasów oraz wytwarzaniu enzymów i hormonów, wspomaga działanie ukł. nerwowego Dzienne zapotrzebowanie: 1.3- 1.7 mg Źródło występowania:drożdże, banany, drób,groszek, fasola, kalafior, szpinak, pestki dyni i orzechy włoskie Witamina B9/ B11 Właściwości: wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu, zapewnia sprawne działanie wątroby,żołądka i jelit Dzienne
Fit & Healthy Lifepikantną pastę. która przygotował w całości mój mąż ja jedynie zrobiłam zdjęcia :) Pasta jest genialna no i oczywiście super alternatywą dla wędliny czy sera. Składniki: puszka fasoli pinto (Dawtona) 2 papryczki piri-piri (z zalewy octowej, Helcom) 2 słodkie cebul ząbek czosnku 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy z miodem sól, pieprz do smaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku(...)łyżka oliwy Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na patelnie z podgrzana oliwą i podsmażamy 2-3 minuty. Po chwili dodajemy odsączoną fasolę, posiekany czosnek i papryczki. Podsmażamy na małej mocy palnika ok.10 minut. Całość ma się lekko uprażyć. Następnie studzimy. Wkładamy do blendera, dodajemy majonez, musztardę i blendujemy. Na koniec dodajemy łyżkę posiekanego szczypiorku
Delicious Titbitsdawno takich nie zrobiłam :) żytnie pierogi z nadzieniem ziemniaki curry, z mleczkiem kokosowym cukiniowe gofry z burakiem smażonym w miodzie z tymiankiem pieczone kotlety z tofu, fasoli i dyni z masłem orzechowym pieczone kotlety fasola-dynia z suszonymi pomidorami i słonecznikiem, sos (chyba czosnkowy) jaglane kluski marchewkowe z serem feta
More food, love and dreamschyba na dobre. Liczne badania naukowców dowodzą, że składniki użyte do ich wyrobów mogą przyczynić się do rozwoju nowotworów. A kanapki można pysznie zjeść z pastą. Choćby z białej fasoli ze skórką cytrynową. 100 gram ( suchego produktu) ugotowanej do miękkości fasoli 2 ząbki czosnku skórka z cytryny 1 łyżka soku cytrynowego łyżka oliwy z oliwek fileciki anchois
AZgotuj!zrobiłam) upiec babeczki Formę wykładamy rozwałkowanym ciastem i delikatnie je nakłuwamy. Ciasto przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia (papier śniadaniowy itp) wysypujemy na nie np fasole i pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach. Następnie zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy jeszcze kilka minut (ok 5) Na patelni dusimy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę
sierotka maRysia w kuchniwałkujemy na grubość ok 1 mm i wykładamy nim foremki to tartaletek (razem z brzegami). Ciasto nakłuwamy widelcem przykrywamy folia aluminiowa lub papierem do pieczenia i wysypujemy po brzegi fasolą. Pieczemy w 200 stopniach ok 5 minut po czym zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy aż spód delikatnie się zarumieni. Pierś z kurczaka drobno kroimy, oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem
sierotka maRysia w kuchnidzięki temu ciasto nie skurczy się podczas pieczenia). W tym czasie rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Pieczenie kruchego ciasta Ciasto wyłożyć folią aluminiową i posypać suszoną fasolą, przyciskając ją do brzegów. Piec przez 10 min. Następnie wyjąć z piekarnika i usunąć folię wraz z fasolą. Wstawić z powrotem i piec przez 20 minut. Posmarować żółtkiem i piec jeszcze przez
Right Behind The KitchenSkładniki : * 4 duże ziemniaki * 300g mięsa wieprzowego z kością np. żeberek * duża marchewka * liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego * pół papryczki chili * korzeń pietruszki * puszka białej fasoli * majeranek * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Mięso zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pół papryczki chili i pokrojoną marchewkę wraz z pietruszką. Gotować wywar około 40 minut(...)Dodać ziemniaki i gotować aż będą miękkie. Dołożyć odsączoną fasolę i majeranek. Zagotować, przyprawić do smaku. Podawać na ciepło z pieczywem
Magiczne Życie Martybardzo smaczna pasta, idealna do pieczywa :) Składniki: -1 puszka czerwonej fasoli -2 małe cebulki dymki (biała i zielona część) lub pęczek szczypiorku -3 łyżeczki przecieru pomidorowego -sól i pieprz Wykonanie: Odcedzoną i opłukaną fasolę przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekaną cebulkę (szczypiorek), przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego! inspiracja od: erVegan
KasiekGotujePlasterki kiełbasy chorizo pokroiłam na małe kawałki i podsmażyłam na patelni. Następnie dodałam pokrojone pomidory. i na koniec czerwoną fasolę z puszki. Dodałam pokrojoną drobno świeżą ostrą paprykę,starty czosnek, bazylię, oregano,pieprz i sól. Podlałam wszystko wodą i smażyłam około 10 minut. Zamiast czerwonej fasoli można dodać np.ciecierzycy. Sos wymieszałam z makaronem. Danie to jest bardzo szybkie
potrawyregionalnekurkumy. Składniki mięso: piersi z indyka/kurczaka curry kurkuma imbir czosnek ostra czerwona papryka pieprz,sól oregano oliwa Salsa z bakłażana: 1 szt.bakłażanu 1/2 małej cukini puszka czerwonej fasoli czerwona świeża papryka 1 szt.cebuli pasta pomidorowa czosnek sól,pieprz oliwa Składniki sos: jogurt grecki 2-3 szt.ogórka kiszonego 2-3 ząbki czosnku świeży koperek kawałek sera feta Pokroiłam drobno(...)cebulę,paprykę,bakłażana i cukinię. Warzywa podsmażyłam na patelni. Przełożyłam je do garnka,dodałam fasolę i sos pomidorowy. Doprawiłam solą,czosnkiem i pieprzem. Dusiłam aż warzywa zmiękną. Piersi z indyka pokroiłam na cienkie paseczki. Doprawiłam przyprawami,polałam oliwą i odstawiłam na około godzinę do lodówki. Podsmażyłam je na oliwie na patelni. Ugotowałam ryż z dodatkiem kurkumy. Gdy ryż się gotował
potrawyregionalneszt.pomidorów świeże gałązki tymianku świeże gałązki oregano 1 liść laurowy sól pieprz oliwa do smażenia kawałek parmezanu do wyboru - opcjonalnie: 1/2 bulwy kopru włoskiego 200g białej/czerwonej fasoli (namoczonej przez noc) 200g świeżego szpinaku kapusta włoska groszek 4 plasterki bekonu Przygotowałam składniki. Umyłam, obrałam i pokroiłam je w kostkę. Fasolkę na małe części. Lepiej przygotować sobie wszystkie warzywa(...)Wlałam resztę bulionu, doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam zupę aż warzywa były miękkie. Jeśli uznacie,że jest zbyt gęsta wlejcie jeszcze trochę bulionu albo wywaru z gotowania fasoli ( jeśli ją używaliście). Minestrone idealnie smakuje z makaronem. Ja go nie użyłam, ale bez niego jest równie pyszna. Można go dodać bezpośrednio do zupy. Poczekajcie aż się w niej ugotuje
potrawyregionalneząbki czosnku dymka 3-5 łyżek sosu sojowego 5-7 łyżek sosu ostrygowego 2 pieczarki 1 szt.cebuli szklanka kukurydzy konserwowej 1 szklanka (można więcej) bulionu 180g kiełek fasoli mung sól i pieprz do smaku olej do smażenia makaron chow mein Tak jak wspomniałam na początku zaczynamy od przygotowania warzyw. Pokroiłam w słupki: marchewki i pietruszkę, pieczarki, cukinię(...)chwilę podsmażyłam. Warzywa powinny być lekko chrupiące. Dodałam pieczarki i pokrojonego pora. Wlałam sos sojowy i sos ostrygowy. Wsypałam następnie kukurydzę konserwową. Do woka dołączyła cukinia i kiełki fasoli mung. Dodałam wcześniej podgotowane ( góra 5 minut ) różyczki brokuł. Na koniec dorzuciłam dymkę. Doprawiłam solą i pieprzem. Bulion i sosy są słone więc zrobiłam to pod koniec smażenia warzyw. Makaron
potrawyregionalnejest naprawdę fajną i pyszną propozycją na obiad. Składniki: filety z dowolnej ryby 1 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 1 mała cebula kawałek zielonej części pora garść kiełków fasoli mung 2-3 liście kapusty pekińskiej 3 cm kawałek świeżego korzenia imbiru dymka 2-3 ząbki czosnku grzybki mung skórka z limonki sok z połowy limonki sos rybny sos ostrygowy(...)Pokrojony imbir i czosnek. Marchew i pietruszkę. Słupki pora i pokrojone grzybki mun. Pokrojone liście kapusty pekińskiej. Wykroiłam z nich twarde części. Ostatni składnik to kiełki fasoli mung. Warzywa powinny się smażyć na dużym ogniu. Wlałam sosy:ostrygowy, sojowy i rybny. Przyprawiłam solą i pieprzem. Wsypałam skórkę z limonki i sok z niej. Na koniec dodałam
potrawyregionalne