fasola - 7342 przepisów (strona:219/490)

Ciasto serowo - pomidorowe 160

masę, którą zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepiamy spód i brzegi formy na tarte. Spód wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy ( ja używam fasoli) i pieczemy 10 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy fasolę i pieczemy spód jeszcze 15 minut. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Twaróg ucieramy z kaszą manną

Zainspirowana w kuchni
prosta czekoladowa tarta z truskawkami 249

lodówki na ok. 45 min. Następnie schłodzone ciasto, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Przekładamy do natłuszczonej foremki o średnicy 27 cm. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem i obciążamy np. suchą fasolą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15 min. a następnie usuwamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 5 min. składniki na krem czekoladowy: 500 ml mleka

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z truskawkami i masą budyniową 422

tart. Ciasto bardzo łatwo przenosi się za pomocą wałka :) Dokładnie przykleić do formy. Na spodzie nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać na niego np fasolę lub ryż, aby go obciążyć. Piec w piekarniku nagrzanym na 200*C przez 15 min. Następnie zdjąć fasolę i znów piec przez około 10 min. Można delikatnie odjąć temperaturę. Ciasto wyjąć

Jemy Pijemy
Tartaletki z rabarbarem i budyniem 100

razem w mniejszych blaszkach Składniki na ciasto: 10 łyżek mąki pszennej 1 jajko 6 łyżek masła 6 łyżek cukru 100g masy marcepanowej pół łyżeczki proszku do pieczenia fasola lub kulki ceramiczne do obciążenia ciasta Składniki na nadzienie: 900-1000g rabarbaru 9 łyżek cukru opakowanie galaretki truskawkowej szklanka mleka pół opakowania budyniu waniliowego 50ml śmietany kremówki łyżka cukru waniliowego Wykonanie(...)wylepić ciastem (uwaga: nie trzeba smarować blaszek masłem i posypywać bułką tartą). Na ciasto (na każdą tartaletkę) wyłożyć po kawałku folii aluminiowej, a na nią wrzucić po kilka ziaren fasoli, by obciążyć ciasto. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. (Moje się trochę przychwyciły bo piekłam 20 minut). Ostudzić. Wykonanie nadzienia: Rabarbar umyć, oczyścić, a następnie obrać ze skórki

Mania Wypiekania
Tajski chłodnik z zielonego curry z ogórkiem i szpinakiem 261

świeżego imbiru (oskrobany ze skórki) 2 puszki (230 g) gęstego cremu kokosowego (nie mylić z mleczkiem) 4 łyżki sosu rybnego 3 łyżki soku z cytryny garnisz: 125 g kiełków fasoli mung (taugè) kilka krążków papryczki chili listki azjatyckiego zioła Atsina cress (opcjonalnie) krewetki z patelni lub grillowane Kolendrę opłukać,osączyć z wody,oberwać ok. połowy listków od łodyżek(...)zupę. Doprawić zupę sokiem z cytryny i umieścić co najmniej na godzinę w lodówce so schłodzenia. Schłodzoną już zupę rozlać do czarek i do każdej dodać kopczyk świeżych korzonków fasoli mung. bron:emte

Sztuka gotowania w/g Samiry
Chili con carne 129

reklamować ;) Składniki: 1kg mielonego mięsa wołowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 duże puszki pomidorów, lub około 2 kg świeżych, sparzonych i obranych ze skóry 3 puszki czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy odrobina przecieru pomidorowego 2-3 papryczki chili łyżka sosu tabasco (ja używam zielonego) łyżka cukru odrobina majeranku słodka i ostra papryka w proszku 2 listki laurowe sól(...)Mięso podsmażam na oleju z posiekanym chili, dodaję cebulę, czosnek i przecier pomidorowy. Po dość mocnym obsmażeniu dodaję pomidory i gotuję dalej pod przykryciem. Po około godzinie wrzucam odsączoną fasolę i kukurydzę, dosypuję przyprawy i gotuję przez następnych kilka godzin, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory same się rozpadną. Można podawać z ryżem, pieczywem, dekorować kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka z zupek chińskich 299

zupki chińskie o dowolnym smaku (najlepsze moim zdaniem są ostre firmy Vifon "Kurczak curry" - czerwone opakowanie) 1 pierś kurczaka 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duża łyżki oliwy lub oleju szczypta soli 1/4 małej kapusty pekińskiej kawałek jasnozielonej części pora (jeśli sałatkę bądziemy przechowywać kilka(...)połowy limonki 1. Zupki chińskie lekko pokruszyć (nie otwierając opakowania), wyjąć z nich przyprawy (torebki z tłuszczem wyrzucić). Pokruszony makaron wrzucić do dużej miski, wsypać posiekanego pora oraz odsączoną fasolę i kukurydzę, pokrojoną na paski lub w kostkę kapustę pekińską. 2. Paprykę pokroić w krótkie, cienkie paski, poddusić na rozgrzanej oliwie ze szczyptą soli, aż zmięknie i puści sok, jeszcze

Kuchnia Prezydentowej
Wietnamska kwaśna zupa z łososiem (Canh chua ca hoi) 170

odmianach. Do jej przygotowania używa się przeróżnych gatunków ryb, występujących w rzece Mekong oraz bulionu, któremu kwaśny smak nadaje proszek z tamaryndowca i pomidory. Ważnym składnikiem są też kiełki fasoli i kawałki ananasa, czasem dodaje się też inne warzywa, takie jak okra lub liście alokazji wonnej . Jako dodatki stosuje się plasterki i sok z cytryny, pachnącą limnofilię* ,podpieczone plasterki czosnku(...)puszki) - ja nie dawałam bo nie przepadam i rzadko mam w domu 1 łyżka cukru trzcinowego 1 limonka pokrojona na ćwiartki 2 łodygi zielonej cebulki duża garść kiełków fasoli lub soi listki kolendry z 2-3 łodyżek pieprz do smaku 1. W niewielkiej szklanej misce mieszam sos rybny i 2 przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Kawałki łososia mieszam z marynatą

Kuchnia Prezydentowej
Orzechowy krem, bez wyrzutów. 274

Orzechowy krem z fasoli i banana*; z malinami  *z masłem orzechowym  Do wstania z łóżka i doczłapania się na te kilka godzin w szkole motywuje mnie jedynie kubek kawy i pyszne śniadanie w lodówce, dobrze, że już prawie koniec ;) Ask Facebook  Przepis: 150-180g fasoli z puszki duży banan ok.40g masła orzechowego cynamon szczypta soli Wszystkie

More food, love and dreams
Sałatka z makaronu orzo 172

sobotę karnawału :) Składniki: 1 szklanka suchego makaronu w kształcie ziarenek ryżu 2 pojedyncze laski klasycznych kabanosów wieprzowych czerwona papryka 1 duża dymka ze szczypiorem 1 puszka 420 g konserwowej fasoli Red Kidney 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 135g sera typu feta kiełki rzodkiewki do posypania łyżka jogurtu bałkańskiego 2 łyżki majonezu łyżka ketchupu – u mnie łagodny duża szczypta mielonego kminku pieprz(...)wystudziłam. Paprykę opłukałam, osuszyłam, usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam w krótkie paseczki. Dymkę ze szczypiorem opłukałam, pokroiłam w plasterki. Kabanosy pokroiłam w ukośne cienkie plasterki. Kukurydzę osączyłam z zalewy. Fasolę przepłukałam na sicie pod bieżącą wodą, osączyłam. W małej miseczce rozmieszałam jogurt, ketchup, majonez i kminek. W większej misce wymieszałam z sosem wszystkie składniki, doprawiłam pieprzem – sól okazała się już

Kuchenne zapiski Edyty
Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem pełnoziarnistym 130

gęstej zupy :) Składniki: 1 łyżka masła mały kawałek bulwy selera 1 łodyga selera naciowego 1 pietruszka 1 marchewka kawałek pora ćwierć małej główki kapusty włoskiej puszka 420 g czerwonej fasoli konserwowej 3 garście pełnoziarnistego makaronu świderki 2 drobiowe kostki bulionowe 2 litry wody 4 ziela angielskie liść laurowy sól pieprz kminek mielony suszony koperek Wykonanie: Warzywa obrałam i umyłam. Marchew(...)litrami wrzącej wody. Dodałam kostki bulionowe – ideałem byłby bulion domowy, ale czasem trzeba się posiłkować gotowizną – oraz ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadziłam do wrzenia, dorzuciłam kapustę, osączoną fasolę z  puszki i makaron - nie za dużo, bo przecież znacznie zwiększy objętość. Gotowałam do momentu, aż makaron był odpowiednio miękki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem mielonym i suszonym koperkiem

Kuchenne zapiski Edyty
Tarta z pieczarkami 235

międzyczasie można przygotować nadzienie. Po wyjęciu ciasta z lodówki ponakłuwać je widelcem, dno i boki pokryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu), dno obciążyć suchą fasolą. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię z fasolą i piec przez ok. 15 min. - na złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale piekarnika nie wyłączać. Nadzienie: Cebulę pokroić w kostkę

Domowa Cookierenka Agi
Tarta ze szparagami 156

międzyczasie można przygotować nadzienie. Po wyjęciu ciasta z lodówki ponakłuwać je widelcem, dno i boki pokryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu), dno obciążyć suchą fasolą. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię z fasolą i piec przez ok. 15-20 min. - na złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale piekarnika nie wyłączać. Nadzienie: Cebulę pokroić w piórka

Domowa Cookierenka Agi
.775. wegańskie placki i wegańskie inspiracje obiadowe 187

potraktujcie je po prostu jako inspiracje :) Wszystkie obiady są wegańskie.  fasolka szparagowa, cukinia, ziemniaki, dynia ze smażonym tofu (wcześniej zamarynowanym w sosie sojowym i przyprawach) ryż z czerwoną fasolą, brokułem i smażonym tofu (wcześniej zamarynowanym w sosie sojowym i przyprawach) fasolka szparagowa zielona i żółta, domowy pasztet z soczewicy (przepis na pasztet będzie na drugim blogu) cukinia faszerowana granulatem(...)sojowym (z dodatkiem passaty i podduszonych pieczarek), kalafior curry, kasza kuskus z koperkiem dyniowo-pomidorowa potrawka a'la curry z białej fasoli, ciecierzycy, kalafiora, cukinii, papryki i pieczarek, podana z chlebem pełnoziarnistym

breakfast of dreams
.938. z czego można zrobić tartę? z ciecierzycy! 140

kokosowe tarteletki z ciecierzycy z kokosowym tofu i malinami~ Kilka dni temu na jakimś blogu zobaczyłam pomysł na tartę na spodzie z ciecierzycy (albo to była fasola - nie pamiętam!). Musiałam tego spróbować! Dzisiaj dzielę się z Wami moim przepisem i szczerze polecam spróbowanie tych mini-tart bo są przepyszne! Nikt nie zgadłby, że spód jest wykonany z warzywa :) Wczoraj prawie(...)musi zastygnąć, poza tym najlepiej smakują po wystygnięciu :)). Smacznego! Przy okazji zapraszam na kolejny wegański pasztet! Tym razem w wersji mini - upieczony w foremkach na muffiny :) Wykonany z białej fasoli, z dodatkiem suszonej żurawiny, Był przepyszny! (kliknij na zdjęcie poniżej

breakfast of dreams