fasola - 7342 przepisów (strona:226/490)

BIAŁA FASOLA W POMIDORACH I Z INDYCZYMI PULPECIKAMI 150

któremu nawet podczas remontu mogę dalej przygotowywać wspaniałe i pyszne dania.  SKŁADNIKI: 1 duża cebula czerwona (posiekać) 3 ząbki czosnku (posiekać) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 puszki białej fasoli 2 puszki pomidorów pokrojonych 2 łyżki suszonego lubczyku 350 ml wody świeżo mielony pieprz 1 posiekana papryczka czerwona jalapeno (posiekać) PULPETY: 750 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko(...)cebulę i czosnek, dodać olej. Ustawić program FRY i czas 5 minut. Podsmażyć. Po upływie czasu ustawić program STEW i czas 60 minut. Dodać wodę, fasolę, pomidory i przyprawy. Przemieszać. zamknąć pokrywę.  W tym czasie zrobić wymieszać mięso z w/w składnikami. Otworzyć misę multicookera. Formować mięsne

ClauditteMissCooking
2. Pasztet gryczany z sosem 99

Pasztet ten jest moją autorską modyfikacją wielu przepisów. Wyśmienicie smakuje ze świeżym chlebem. kasza gryczna   3/4 szklanki płatki owsiane  1/2 szklanki fasola biała  1 szklanka jajka 4 sztuki seler 1/2 sztuki marchew 2 małe lub 1 duża cebula  2 sztuki natka pietruszki 1 pęczek czosnek 4 ząbki majeranek, sól, pieprz oliwa(...)łyżki sos jogurt grecki lub bałkański  400 gramów, 1 pęczek  rzodkiewki, 1 mały  ogórek zielony, szczypiorek Sposób przygotowania Fasole i kaszę gryczaną ugotować osobno w osolonej wodzie, a po ostudzeniu zmielić na jednolitą masę. Płatki owsiane zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić z nadmiaru wody. Drobno posiekaną cebulę i czosnek zrumienić na oliwie, dodać warzywa utarte

Jadło i czytadło
66. Pasztet z surimi 90

kasza gryczana – 3/4 szkl. płatki owsiane   1/2 szkl. fasola biała - 1 szkl. jajka - 4 sztuki seler – 1/2 szt. marchew - 2 szt. cebula - 1 szt. natka pietruszki - 1 pęczek czosnek – 5 ząbków 2 kostki rosołowe paluszki surmi – 1 opakowanie majeranek, sól, pieprz, Vegeta Fasole i kaszę gryczaną ugotować osobno w osolonej wodzie z kostkami rosołowymi, a po ostudzeniu zmielić

Jadło i czytadło
84. Gulasz z fasolą i pieczarkami 138

mięsa (dowolnego) 2 szklanki fasoli 1/2 kg pieczarek 50 g proszku pomidorowego lub przecieru papryka w proszku ostra i słodka, sól, pieprz olej do smarzenia przyprawa do gulaszu Fasole dzień wcześniej namoczyć a następnie ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą do gulaszu, odstawić na ok pół godziny, a następnie usmazyć

Jadło i czytadło
Cannelloni i Casarecce z kurczakiem i szpinakiem w sosie beszamelowym 167

sycąca zapiekana z dwoma rodzajami makaronu. Uwielbiam połączenie szpinaku, kurczaka i sosu beszamelowego. 11 rurek makaronu Cannelloni 150 g makaronu Casarecce 1 puszka kukurydzy (285 g) 150 g czerwonej fasoli z puszki 300 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła Sól Pieprz 500 g piersi z kurczaka Przyprawa do kurczaka Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki(...)miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak dusimy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanym maśle, doprawiamy solą i pieprzem.  Mieszamy szpinak, kurczaka, kukurydzę oraz fasolę. Przygotowanym farszem napełniamy surowe rurki cannelloni. Formę lub naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem. Na dno wykładamy makaron Casarecce, następnie układamy rurki, boki wypełniamy pozostałym farszem. Całość zalewamy sosem beszamelowym

VioletoweKucharzenie
Mini burgery z patelni. Z kalifornijskim pozdrowieniem dla mięsożerców 194

Jakiś czas temu przedstawiłam Wam prosty i przepyszny przepis na czarną fasolę duszoną ze świeżą kolendrą i chili japapeno . W wersji podstawowej, jest to znakomity posiłek dla wegetarian i wegan. Dziś, w ramach równouprawnienia podaję przepis dla mięsożerców, który jest doskonałym uzupełniam tejże fasolowej potrawy. Mini burgery ze świeżą kolendrą i chili jalapeno. Mięsożercom się kłaniam. Mini burgery ze świeżą

Jem więc Jestem
Zapiekanka ziemniaczana 197

sosem śmietanowo-pomidorowym tworzy zgrany duet :) Składniki: - 2 kg ziemniaków - 2 cebule - 1/2 kg pieczarek - 1 mała główka czosnku - 500 g mięsa mielonego - 1/2 puszki kukurydzy - 1/2 puszki fasoli czerwonej - 350 g sera żółtego sos: - 1/2 małej śmietany - 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego - 1/2 pęczka natki pietruszki - 1/2 pęczka szczypiorku - 1/2 pęczka koperku - 1 szklanka bulionu - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, czosnku(...)Wszystkie składniki na sos łączymy i mieszamy. Mięso mielone podsmażamy, zalewamy przygotowanym sosem i jeszcze chwilę dusimy. W naczyniu żaroodpornym układamy plasterki ziemniaków, na to przygotowane pieczarki, kukurydzę, fasolę oraz podsmażone mięso mielone. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30 minut, zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pokrojonym w plasterki serem żółtym i pieczemy jeszcze przez

Zainspirowana w kuchni
Gulasz z karkówki, fasoli mung i soczewicy (443 kcal) 121

Zostały mi resztki fasoli mung i soczewicy, więc zrobiłam z nich pyszny gulasz. Danie jest bardzo sycące, więc nie gotowałam dodatkowo żadnych ziemniaków czy klusek. Składniki (ok 3 porcje): 1/2 szklanki zielonej fasoli mung 1/2 czerwonej soczewicy średnia marchew 350 g karkówki 2 łyżki koncentratu pomidorowego zielona papryczka pepperoni sól, pieprz kumin, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka Przygotowanie Fasolkę i soczewicę

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak z warzywami po meksykańsku 326

kurczaka z ryżem, a za chwile słodka kukurydza z papryką.  Przepis na 4 lub nawet więcej porcji: Składniki: podwójny filet z kurczaka czerwona papryka puszka kukurydzy konserwowej puszka fasoli czerwonej 2 cebule przyprawa chili sól, pieprz do smaku olej do podsmażania Wykonanie: (ok. godziny) Kurczaka, paprykę i cebulę pokroić w kostkę.  Podduśić na głębokiej patelni. Dodać soli, pieprzu(...)Odcedzoną kukurydzę i fasolę z sokiem dodać do reszty. Dusić pod przykryciem ok. 15 min.   Posypać chili, wymieszać i jeszcze troszkę podusić.  Podawać z ryżem lub kaszą :) Smacznego

W kuchni bez szafek
Kasza jaglana po meksykańsku 194

Dodatkowo jest to pomysł na szybki obiad, produkty z puszki nie wymagają długiej obróbki termicznej. 200g kaszy jaglanej 2 filety z kurczaka 2 duże czerwone cebule 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 4 średniej wielkości pomidory lub puszka pomidorów krojonych 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka chilli(...)kroimy w kostkę, podsmażamy do momentu aż się zeszkli. Mięso kroimy, obsypujemy solą, papryką słodką, papryka chilli, oregano i czosnkiem, przekładamy na patelnię. Smażymy do zarumienienia. 3. Dodajemy odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz pomidory (w przypadku świeżych obrane i pokrojone). Podsmażamy kilka minut. Dodajemy ugotowaną kaszę, koncentrat. Podsmażamy jeszcze 2-3 minuty

Szefowa kuchni
897. Kto by powiedział?...że z fasoli! 186

Kakaowe gofry z fasoli,  z gorzką czekoladą; borówkami, jagodami i jogurtem naturalnym  Jedne z najgrubszych gofrów jakie kiedykolwiek zrobiłam! :O I kto by posądził je o to, że są z fasoli? Chyba nikt :D Szczególnie gdyby ich spróbował :D I ciągle nie wierzę, w to jakimi cudownymi osobami jestem otoczona. W to, że mogę na nich zawsze polewać

More food, love and dreams
Chili con carne 200

gałki muszkatołowej 1 gałązka  tymianku 2 zielone chili 1 czerwona papryka 1 żółta papryka garść czarnych oliwek 1 puszka  pomidorów  bez skórki 400g 1 puszka  fasoli  400g ( ja miałam białą) 1 szklanka bulionu wołowego 1 łyżeczka czerwonej wędzonej papryki w proszku sól i pieprz do smaku Dodatkowo: chipsy   limonka świeża kolendra lub pietruszka Sposób(...)cynamon, gałkę, tymianek, posiekane chilli i pokrojone dość grubo obie papryki. Smażć około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dorzucić pomidory z puszki wraz z zalewą i odcedzoną fasolę. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, wędzoną paprykę wymieszać i pozostawić na ogniu jeszcze 2-3 minuty. Na końcu dodać

Gosia gotuje
Sałatka z kurczakiem, czerwoną fasolką i ogórkiem 183

jest sprawdzony i polecany przez moją rodzinę :)   Składniki : 400 g piersi z kurczaka lub indyka główka kapusty pekińskiej 3 łyżki oliwy 100 g chudego boczku  puszka czerwonej fasoli 6 ogórków kiszonych (lub więcej w zależności od wielkości) 1 średnia czerwona cebula sól pieprz  Sos czerwony: 2/3 szklanki keczupu 1/3 szklanki majonezu 1/2 łyżki oregano suszonego (do smaku(...)pół, a następnie na plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Fasolkę odsączyć z zalewy na sitku. Kapustę pokroić na paski. Przygotować dużą miskę. Umieścić w niej kapustę, mięso, boczek, fasolę, cebulę i ogórki. Wymieszać. Podawać polane wybranym sosem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Chili 137

Składniki:  (wystarczają na 3-4 porcje) -500g mielonego mięsa -3 średniej wielkości cebule -puszka czerwonej fasoli -puszka kukurydzy (opcjonalnie) -jeden kartonik (ok 200ml) przecieru pomidorowego -puszka krojonych pomidorów (można zastąpić świeżymi, obranymi ze skórki) -łyżeczka koncentratu pomidorowego (jak ktoś lubi mocno pomidorowe) -świeża papryczka chili, lub chili w proszku -dwie-trzy łyżki oleju do smażenia -sól, pieprz Przygotowanie(...)kolei przecier, pomidory i ewentualnie koncentrat (tak przygotowana potrawa ma bardzo mocny pomidorowy smak, jeśli komuś on nie odpowiada można zrezygnować z koncentratu lub użyć mniej pomidorów), dodajemy również fasolę, kukurydze (nie jest konieczna w tej potrawie), chilli i dusimy na małym ogniu kilka chwil dotąd aż wszystko ładnie się połączy i zmięknie. Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem

Tanie przepisy studenckie
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą z puszki 219

też do niego pasują. To sekret naszych babć! 2 udka z kurczaka 3 nieduże ziemniaki 2 marchewki 2 buraki 1/2 małej główki kapusty (1/4 dużej główki) 1 puszka czerwonej fasoli 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 250ml świeżego soku buraczano-jabłkowego Marwit 1. Udka myjemy, gotujemy. Po zagotowaniu wodę odcedzamy, udka płuczemy i wlewamy świeżą wodę w ilości około(...)buraki i marchewkę. Chwilę smażymy i zalewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. 4. Do garnka z udkami i ziemniakami dorzucamy podsmażone warzywa, posiekaną kapustę i odcedzoną fasolę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 30 minut, do miękkości warzyw i mięsa. 5. Przed podaniem możemy posypać zupę majerankiem

Szefowa kuchni