fasola - 7342 przepisów (strona:234/490)

BARSZCZ UKRAIŃSKI 199

potrzeba na barszczyk: kawałek żeberka wędzonego 4 buraki (korzystam z tych ugotowanych są mięciutkie i słodkie) 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek białej kapusty 2 ziemniaki biała fasola (używam z puszki) sól, pieprz,ew.cukier odrobina majeranku liść laurowy ziele angielskie łyżka koncentratu pomidorowego koncentrat barszczu czerwonego Wykonanie: Żeberko zalać zimną wodą, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, sól, gotować(...)czym dorzucić pokrojone także w słupki ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dorzucić pokrojone w słupki buraki (dodaję na końcu ponieważ używam już ugotowanych) oraz odsączoną wcześniej białą fasolę. Teraz już tylko pozostaje doprawić zupkę łyżką koncentratu pomidorowego, koncentratem barszczu czerwonego, solą ew. cukrem, pieprzem i majerankiem. Oczywiście warzywa można zetrzeć na oczkach, ale cały urok barszczu

Walijskie Pichcenie
Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym 376

limonka 2 papryczki chilli szczypior czosnek łyżka masła kukurydza mini kolby, 4 szt. warzywa z bulionu: 1 lub 2 marchwie, mała pietruszka, kawałek pora opcjonalnie: kiełki fasoli mung, po łyżce kukurydzy i zielonego groszku z puszki Wykonanie: Wszystkie składniki kroimy wg preferencji, ja kroiłam w plastry: Warzywa z bulionu: Pieczarki: Kukurydzę w kolbach: Chilli: Szczypior: Na tarce o drobnych oczkach(...)wlewamy mleko kokosowe i gotujemy całość na wolnym ogniu. W kolejnym kroku dodajemy bulion i obficie doprawiamy zupę pieprzem cytrynowym, pikantnym sosem imbirowym z soją i solą, dodajemy kiełki fasoli mung oraz część szczypioru. Podajemy z makaronem ryżowym lub sojowym i szczypiorem. Smacznego

Taste Of My Day
Zupa PHO z kurczakiem 421

czosnek, ok 7 ząbków sos sojowy pieprz czarny w ziarnach, łyżeczka goździki, ok 7 szt ziarna kolendry, łyżeczka pół laski cynamonu cukier, sól Podanie: makaron ryżowy (grube wstążki) kiełki fasoli mung świeża kolendra (bardzo polecam, "robi robotę" ;) ) świeża mięta szczypior mięso z wywaru jajko ugotowane na twardo sos sojowy tabasco chilli limonka lub cytryna   Wykonanie: Kurczaka dokładnie myjemy, zalewamy(...)plastry kroimy mięso z piersi kurczaka, a w ćwiartki ugotowane na twardo jajko. Gdy przygotujemy wszystkie składniki, do miski nakładamy makaron, mięso, zalewamy bulionem. Następnie dokładamy dodatki, czyli kiełki fasoli mung, chilli, jajko, kolendrę, miętę, szczypior. Doprawiamy tabasko, sosem sojowym, sokiem z limonki. Całość mieszamy, by składniki i smaki połączyły się ze sobą, po czym jemy :) Smacznego

Taste Of My Day
CHILI CON CARNE W WERSJI LIGHT 309

oliwek lub oleju kokosowego - sól, pieprz, chili, oregano, kmin rzymski, dałam także ostrą i słodką paprykę - 3/4 szklanki domowej passaty (lub pomidorów z puszki rozdrobnionych) - 1 mała puszka fasoli czerwonej lub białej, lub pomieszane (ja dałam białą, z braku czerwonej) - 1 mała puszka kukurydzy - natka pietruszki lub kolendra - starty parmezan do posypania W średnim garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną(...)całość bulionem, dodajemy kmin rzymski, oregano, chili, papryki, sól i pieprz. Gotujemy pod przykryciem ok.20 minut. Po tym czasie dodać passatę, można także doprawić ketchupem (nie trzeba). Dorzucamy odsączoną fasolę i kukurydzę. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy jeszcze raz do smaku, posypujemy kolendrą lub natką pietruszki i podajemy. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ostre babeczki z jajek i serka kremowego 156

oryginalnie smakujących babeczek. Szczerze polecam. Składniki (6 szt.): 100 g serka kremowego Apetina pomidory i bazylia, 2 jajka, 4 pomidory suszone, 1 łyżeczka kapary, 100 g ugotowanej czarnej fasoli (może być z puszki), ½ papryczki chili, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól do smaku, garść świeżej bazylii, 2 łyżki ziaren słonecznika,   1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny(...)uzyskania jednolitej gładkiej masy. Dodajemy pokrojone drobno pomidory suszone i  kapary.  Masę serowo jajeczną przelewamy do sylikonowych foremek na babeczki, do każdej dodajemy ok. 3 -4 fasole czarne. Pieczemy ok. 25 min w rozgrzanym piekarniku do 180 ° C.   Babeczki podajemy z pesto z bazylii. Smacznego

Moniki Smakołyki
Wegetariański pasztet z " Jaśka" 138

mięsa lubię wszelkie wariacje na temat past i pasztetów z warzyw. Jeśli znudziła się Wam szyneczka i serek, to zróbcie sobie taki pasztet, jest pyszny…. Składniki:  2 szklanki fasoli,  20dag pieczarek, 2 cebule, ziemniak,  marchew, pietruszka,  kawałek selera,  2 jajka,  czerstwa bułka,  szklanka mleka,  majeranek,  sól, pieprz,  słonecznik Wykonanie(...)Fasolę namoczyć na noc, a następnie ugotować, cebulę i pieczarki poddusić na oleju, bułkę namoczyć w mleku, warzywa ugotować na parze. Wszystkie składniki zemleć, do otrzymanej masy dodać jajka, przyprawy nie żałować majeranku. Wyłożyć do foremki, wierzch obficie posypać  słonecznikiem i położyć kawałki masła. Piec w 180 stopniach przez godzinę.Smacznego

Anioły w kuchni
Tarta cytrynowa 111

składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.Ciastem wyłożyć formę tarty ok 27 cm średnicy i ponownie schodzić w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Na ciasto wyłożyć papier i wysypać fasolę. Piec ok. 20 minut.Wyjąć fasolę i piec jeszcze przez 5 minut. Wykonanie musu. Żółtka ubić na puszystą masę. Dodać mleko skondensowane i skórkę z cytryny oraz sok z cytryny

Anioły w kuchni
Fasolka po Bretońsku 168

Składniki : 50 dag  fasoli białej 40 dag boczku najlepiej trochę wędzonego i trochę surowego bądź parzonego 40 dag kiełbasy podwawelskiej koncentrat pomidorowy 190 g 1 łyżka musztardy sarebskiej 2 łyżki mąki czosnek cebula  liść laurowy ziele angielskie sól , pieprz Wykonanie : Fasolkę moczymy 8 - 12 h ( najlepiej przez noc ) Odlewamy wodę w której się moczyła ( nie jest(...)koloru to zawartość patelni - bez tłuszczu   przekładamy do garnka z fasolką Do gorącego tłuszczu dodajemy mąkę ciągle mieszamy aż się zrumieni Dodajemy ostrożnie chochelkę wywaru z garnka z fasolą Po wymieszaniu wlewamy do reszty fasolki Przyprawiamy solą , pieprzem , majerankiem , łyżką musztardy i czosnkiem . Smacznego :) To danie jak wiadomo nie jest dietetyczne , ale proponuje do gorącej fasolki na talerzu

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
W Innych Garnkach Gotować Nie Chcę! 176

linia White Stone Salento A teraz pokażę Wam jedną z potraw, które przygotowałam w tak zachwalanym przeze mnie garnku Ballarini White Stone Salento. Jest to Wiejska Zupa z Czarną Fasolą . Typ zup na bazie duszonych i smażonych składników, które można łatwo przypalić, ale nie z Salento! Zupa wbrew pozorom jest lekka, ale pożywna, polecam. Przepis znajdziecie w podlinkowanej nazwie(...)cebulę pokrojoną w kostkę. Poniżej już widać, że dorzuciłam mrożone mini marchewki, które sobie dusiłam razem z porem i cebulą pod przykryciem. A na koniec dorzuciłam namoczoną wcześniej czarną fasolę, zesmażony boczek i kiełbasę, wszystko zalałam bulionem, dodałam świeże zioła i przyprawy i gotowałam na małym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny. Naczynia tej linii bardzo długo utrzymują ciepło. SERDECZNIE

Blondynka Gotuje
18 dań na Światowy Dzień Makaronu 294

Światowy Dzień Makaronu Viva la pasta! Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym, Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne z żółtą

Moja smaczna kuchnia
Zupa fasolowa 123

kielbasa 100 g  boczek 200 g  cebula 1 duza  2 puszki fasoli w pomidorach  Kielbase i boczus pokroic w kostke  Cebule drobno pokroic  Cebule, kielbase i boczek podsmarzyc na patelni  Do garnka wrzucic fasole i dodac do niej przesmarzona cebule z kielbasa i boczkiem Nalezy dodac wody aby konsystecja nie byla za gesta

Klaudynkowa kuchnia
Ragoût Christophera. 203

drobiu, krewetek, zup, sosów.  Składniki dla 5 osób: 50 dag  polędwica wieprzowa  pokrojona w cienkie plasterki, 20 dag  świeżych oczyszczonych krewetek, 20 dag młodej szerokiej fasoli 20 dag fasolka szparagowa 2 cebule pokrojone w pól plasterki 1 młoda cukinia pokrojona w paski 2 łodygi selera naciowego 2 szt. czerwona  papryki pokrojonej w paski(...)Wszystko razem wymieszać i włożyć pokrojoną w plasterki polędwicę. W osobnym naczyniu zamarynować krewetki, sos sojowy i sambal oelek. Polędwiczki i krewetki trzymać w zalewie około 30 minut. Dwie fasole blanszujemy we wrzątku około 5 minut. Odcedzamy. Całą potrawę wykonujemy w woku. Na gorący olej wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną  polędwicę, mieszamy, chwilę smażymy, dodajemy cebulę pokrojoną w pół

Kulinarny karnet Christophera
Wigilia , starodawne zwyczaje… 225

Wielkopolsce  siemieniotka , no i „ moczka” ,którą dzisiaj na Śląsku każdy robi inaczej . W góralskiej kuchni  dominowała kwaśnica ,oczywiście postna oraz  fizoły ,zupa z czerwonej fasoli oraz zuwka  z serwatki i białego sera. Pod Tatrami lubiano (lubią)potrawy z ziemniaków  kluski z bryndzą ,moskole , kołoce , bukty.  Ponieważ  wieczerza była posiłkiem postnym  dominowały dania(...)przeniosły nas zbyt szybko w niebiosa. Uszka z grzybami  prawdziwymi  , kotlety z grzybów ,kapusta z grzybami dają  siłę i zdrowie. Rośliny strączkowe wpływają korzystnie na płodność. Fasola gotowana z miodem i imbirem ponoć ma „moc przyciągania pieniędzy”. O znaczeniu kasz można pisać dużo, przecież „Polak nie da sobie w kaszę dmuchać”. Gryka na pewno daje bogactwo. Jęczmień

Kulinarny karnet Christophera
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 233

następnie za pomocą szerokiej łopatki położyć upieczone śledziki. Ozdobić wg uznania. Sałatka śledziowa. 2 śledzie, matiasy w oleju 2 cebule średnie 2 ogórki kiszone 3 jajka ugotowane 1 puszka fasoli czerwonej 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketczupu Śledzie pokroić w paseczki .Wsypać osączoną i przepłukaną na sicie fasolę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ogórki oraz jajka   ugotowane

Kulinarny karnet Christophera
Tarta z jabłkami i orzechami w karmelu 793

foremkę  ( odkrawając wystające ciasto i uzupełniając ewentualn e braki na brzegach).     Nakłuwamy ciasto widelcem. Układamy na cieście folię aluminiową i wysypujemy na nią suchą fasolę, aby ciasto po środku nie wybrzuszyło się. Pieczemy w ten sposób przez 15 min z termoobiegiem w temp. 170 stopni.     Zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze przez

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania