dokładali sobie na talerzyki...:) Więcej pisać na ten temat nie będę:) Składniki: 300g makaronu (wstążeczki, kokardki, świderki, itp.); 2 pojedyncze piersi z kurczaka; 1 puszka kukurydzy; 1 puszka fasoli czerwonej; 2 czerwone papryki; 1 opakowanie ziół prowansalskich; majonez; sól i pieprz; Wykonanie: Makaron ugotować all dente i przestudzić. Piersi kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Kukurydzę odsączyć(...)zalewy, fasolę czerwoną odsączyć i przepłukać pod zimną bieżącą wodą. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać sporo ziół prowansalskich (wsypuję prawie całe opakowanie), dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem. Składniki wymieszać. Sałatkę przed podaniem lekko schłodzić. Jeżeli chodzi o mnie, to dodaję jeszcze mały pęczek pokrojonej zielonej pietruszki
In my kitchenAutorem przepisu jest Trusia. Składniki: 1 słoiczek cebulki konserwowej; 1 puszka kukurydzy; 0,5 opakowania marchewki mrożonej w kostce (ja użyłam z Hortexu); 20 dkg szynki konserwowej; 1 puszka fasoli czerwonej; 4 ogórki konserwowe; 4 jajka ugotowane na twaedo; nieduży por (biała część); 200 ml majonezu; 200 ml śmietany lub jogurtu naturalnego; 15 dkg sera żółtego (starty na tarce); natka(...)trochę go posolić i popieprzyć. Układać w salaterce warstwy od dołu; - cebulka; - kukurydza; Posmarowałam trochę majonezem; - ugotowana i ostudzona marchewka; - szynka pokrojona w paseczki; I znowu posmarowałam majonezem; - czerwona fasola; - ogórek pokrojony w półplasterki; I znowu majonez; - jajka pokrojone w kosteczkę; - por pokrojony w piórka; I znowu dałam już cały pozostały majonez; - starty żółty ser; - posiekana natka pietruszki
In my kitchenprzygotowaniu, na obiad zatem może być na tzw. 2 dni:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki na 4 porcje: 4 placki tortilli; 300 g mięsa mielonego; 1 puszka czerwonej fasoli; 0,5 puszki kukurydzy; 1 cebula; 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego; 2 konserwowe papryki; sól i pieprz; 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; 1 łyżeczka majeranku; 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)łyżki oleju; ser żółty (jeżeli lubimy); Wykonanie: Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju, dodać mięso i usmażyć. Pod koniec smażenia mięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolę, paprykę pokrojoną w kostkę i koncentrat pomidorowy wymieszany z 0,5 szklanki wody. Całość doprawić do smaku przyprawami i jeszcze przez chwilkę dusić wszystko razem. Farsz nakładać na placki tortilli, zwinąć
In my kitchentutaj . Składniki: 4 tortille (25 cm średnicy); 0,75 szklanki startego żółtego sera; 75 g szpinaku (świeży lub mrożony); pół dużej cukinii; 2 małe marchewki; czerwona papryka; garść czerwonej fasoli z puszki; 0,25 puszki kukurydzy; 2 ząbki czosnku; papryczka chili (opcjonalnie); sól, pieprz do smaku; Składniki na sos pomidorowy: 1,25 szklanki rozgniecionych pomidorów z puszki; 1,25 szklanki(...)wywaru z warzyw; 2 małe cebule lub szalotki; ząbek czosnku; 1 łyżeczka cukru; mielone chili; Szpinak, fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, papryczkę chili, marchewkę i cebulę oraz rozgnieciony czosnek podgrzewamy do miękkości na patelni (świeży szpinak blanszujemy i kroimy liście). Miękkie warzywa doprawiamy solą i pieprzem. Jednocześnie zaczynamy przygotowywać sos: wszystkie składniki wrzucamy do garnka i doprowadzamy
In my kitchenjest bogate w białko. Stanowi wartościowy dodatek do składników posiadających zdecydowany smak, gdyż samo tofu nie ma wyrazistego, dominującego smaku. 1 kalafior 150 g tofu 1 puszka czerwonej fasoli ½ pęczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka roztopionego masła 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Kalafior umyć, podzielić na różyczki(...)ugotować do miękkości w posolonej wodzie. Dobrze odcedzić. Tofu rozdrobnić widelcem. Fasolę odcedzić i rozgnieść widelcem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem, uformować małe kotleciki, i opanierować w bułce. Usmażyć na oleju
Trzeci talerzobiad dla tych co nie mają na niego pomysłu :) Składniki: 200 g makaronu świderki, 2 piersi kurczaka, 300 ml domowego koncentratu pomidorowego, 1/3 puszki kukurydzy, 1/3 puszki czerwonej fasoli, 2 garście zielonej szparagowej fasolki, 2 garście świeżego szpinaku, 1 łyżeczka przyprawy do drobiu, suszone pomidory z czosnkiem, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy(...)kurczaka pokrojonego w kostkę i przyprawionego przyprawą do drobiu. Następnie dodajemy warzywa: kukurydzę, czerwoną fasolę, zieloną fasolkę szparagową, liście szpinaku i zalewamy koncentratem. Po 15 minutach wrzucamy makaron. Gotujemy, aż makaron będzie al dente i przyprawiamy. Dekorujemy liśćmi szpinaku
Aga w kuchnijest seler konserwowy, który można kupić w słoiku w niemal każdym sklepie. Składniki : seler konserwowy ze słoika 2 łyżki kaparów pół pęczka natki pietruszki 5 plastrów szynki puszka czarnej fasoli 3 połówki brzoskwiń z puszki pół czerwonej papryki pieprz ewentualnie: kiełki Seler i fasolę odcedzić. Porozdzielać paski selerowe widelcem. Paprykę, wędlinę i brzoskwinie pokroić w kostkę (wielkość według uznania). Pietruszkę
Weekendy w domu i ogrodzielazanię. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Naprawdę warto. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 papryka czerwona (mała) 1 papryczka chili, pomidory krojone z puszki, fasola czerwona z puszki kukurydza z puszki, 30 dag sera żółtego, 5 placków tortilli, pieprz, papryka słodka i ostra bazylia, WYKONANIE: Cebulę, i papryki kroimy w kostkę. Na oleju szklimy(...)mięsa dodajemy paprykę z cebulą i wszystko dusimy około 30 minut. Kolejno dodajemy pomidory z puszki. Dusimy jeszcze chwilkę na wolnym ogniu dodając przyprawy. Do wszystkiego dodajemy kukurydzę i fasolę czerwoną- mieszamy. Czosnek wyciskamy i dodajemy do farszu. Na dno naczynia do zapiekania układamy 2 placek tortilli, kładziemy farsz, posypujemy startym serem. Tak samo robimy z następnymi
W kuchennym oknie Ewyspotkanie z bliskimi ale również jako przekąska do pracy. Sałatka z tortellini Skład: opakowanie tortellini z szynką, 4 jajka, czerwona papryka, puszka kukurydzy, puszka groszku, puszka czerwonej fasoli, majonez, sól, pieprz. Wykonanie: Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo. Paprykę i jajka kroimy w większą kosteczkę. Makaron, paprykę i jajka wrzucamy do miseczki(...)dodajemy groszek, czerwoną fasolę, kukurydzę i majonez. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
paapilotkaaDziś prezentuję Wam wersję na wypasie bo kotlety zapiekłam z mozzarellą i brokułami. Proponuję też opcję dla dziecka, w postaci małych pulpecików zapiekanych z sosem pomidorowym. Smacznego :) puszka czerwonej fasoli 6-7 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej ząbek czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki sambal oelek sól, pieprz, chili do smaku kulka mozzarelli 200 g brokułów ugotowanych na parze łyżka posiekanego(...)szczypiorku mielona papryka 2-3 łyżki passaty pomidorowej lub tomate frito do podania dodatkowo guacamole Fasolę miksujemy z kaszą i ząbkiem czosnku. Dodajmy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy małą porcję dla dziecka po czym dodajemy sambal oelek i chili do smaku. Formujemy 5 kotletów które układamy wraz z brokułami w formie do pieczenia. Na każdego kotleta kładziemy
Mienta blogskładniki: 1 puszka zielonej fasolki szparagowej 5 jaj 2 jabłka 2 cebule 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 200 g sera żółtego majonez ketchup pikantny sproszkowane papryka słodka wykonanie: W przeźroczystej salaterce układamy warstwowo: odsączoną fasolka szparagowa – pokrojone w kostkę jajka – majonez, aby pokryć jajka – pokrojone w drobną kostkę jabłka – ketchup – odsączoną z zalewy i przepłukaną wodą fasolę
Domowy Smak JedzeniaKolejna wersja pieczonych żeberek. Tym razem z kolorową fasolką i dużą ilością warzyw. Składniki: -ok. 1,5 kg żeberek -puszka czerwonej i puszka białej fasoli -puszka krojonych pomidorów -10 pomidorów suszonych -3 marchewki -czerwona papryka -2 ząbki czosnku -olej i 2 dkg masła -czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, słodka papryka oraz składniki do peklowania mięsa ( patrz mięsa pieczone(...)Mięso wkładamy do solanki i pozostawiamy na noc. Marchew kroimy w plasterki, paprykę w paski, czosnek w plasterki i suszone pomidory w duże kawałki. Fasolę odsączamy. Żeberka płuczemy, dzielimy na mniejsze kawałki i posypujemy słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, układamy żeberka i obsmażamy z każdej strony. Zdejmujemy z patelni do naczynia żaroodpornego. Posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Na patelnię
Maminek kulinarnysię już w drugiej połowie tygodnia. Składniki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 500g wyfiletowanych 1 łyżka przyprawy 5 smaków 150g pokrojonych kasztanów wodnych 250g kiełków fasoli mung olej do smażenia sos sok z puszki ananasa 3 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu śliwkowego 3 łyżki ketchupu Sposób przygotowania Cebulę i czosnek(...)przyprawą 5 smaków i przesmażamy kolejne 5 minut. Wlewamy sos, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu 15 minut. Na koniec dodajemy kasztany i kiełki fasoli mung. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia kolejne 10 minut. W tym czasie gotujemy ryż. Można dodać pokrojonego ananasa z puszki. Podajemy kurczaka z ryżem
W kuchni wieczoremnaszym stole regularnie. Dzisiaj proponuję właśnie jedną z sałatek śledziowych. I naprawdę polecam! Składniki dla 4 osób: 3 duże filety śledziowe solone 100 g (ok. pół puszki) czerwonej fasoli 1 biała cebula 3 ogórki konserwowe 100 g marynowanej papryki czerwonej 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka posiekanego koperku pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżka oleju Śledzie wymoczyć(...)pokroić w piórka. Śledzie wyjąć osączyć na grubym ręczniku papierowym, pokroić w dzwonka. Rybę ułożyć w naczyniu, posypać pieprzem, przykryć warstwą cebuli. Całość skropić olejem, odstawić na 15 minut. Fasolę osączyć na sitku. Paprykę osączyć, pokroić w niewielkie paski. Ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać razem. Jogurt rozmieszać z majonezem, doprawić pieprzem. Polać sałatkę. Odstawić, żeby smaki się
Pełny talerztortilla ( najlepiej kukurydziana lub mieszana) 200 g upieczonego kurczaka 150 g startego żółtego sera 1 cebula 1 średnia czerwona papryka 1 łyżka oleju 1 duże awokado 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki 2 łyżki kukurydzy z puszki 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy sól pieprz kajeński Pomidorki przekroić na ćwiartki. Wymieszać(...)misce z fasolą,kukurydzą i szczypiorem. Wymieszać z łyżeczką soku z cytryny i oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć 2-3 minuty cebulę i paprykę. Kurczaka pokroić w paski. Rozgrzać patelnię grillową. Na każdy placek nałożyć porcję sera, kurczaka
Pełny talerz