fasola - 7342 przepisów (strona:233/490)

Fasolka szparagowa & cząber 188

Ostatni plon fasolki szparagowej z mojej działki.To jedno z moich ulubionych warzyw,własciwie mogłabym jeść je cały okrąły rok.Fasolka szparagowa,czyli fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) należy do warzyw o dużej wartości odżywczej.Sezon działowy na fasolkę dobiegł końca,ale dzięki temu,iż jest przetwarzana na różne sposoby:konserwowanie,mrożenie,możemy cieszyć się jej smakiem przez całą zimę(...)uczynić lekkostrawną.Znasz to ziółko? Cząber ogrodowy (Satureja hortensis L.) należy do jednorocznych roślin leczniczych.Powstrzymuje nadmierną fermentację i wzdęcia,pobudza trawienie,działa słabo moczopędnie i przeciwrobaczo.Jest świetną przyprawą do fasoli i ziemniaków.Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych polepsza trawienie ciężkostrawnych potraw.Cząber występuje w dwóch rodzajach.Letni ma delikatniejszy smak i nadaje się idealnie do zielonych warzyw.Zimowy natomiast sprawdzi się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Salatka z chrupiącym kurczakiem, salsą i sosem czosnkowym 350

pomidory pół dużego ogórka pół czerwonej cebuli 4 jajka ugotowane na twardo SKŁADNIKI NA SALSĘ POMIDOROWĄ: 2 pomidory pół czerwonej cebuli 1/3 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 puszki czerwonej fasoli garść liści świeżej bazylii 4 łyżki pikantnego ketchupu 2 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY: 3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku(...)rozgrzanym tłuszczu. SALSA: Pomidory dobrze umyj i sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Przekrój na pół i wydrąż środek wraz z pestkami. Pokrój w drobną kostkę. Do miski wrzuć kukurydzę, fasolę, pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj pomidory, poszatkowaną drobno bazylię, ketchup i pieprz. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do salsy. Dokładnie wymieszaj. SOS CZOSNKOWY: Do jogurtu dodaj majonez, przeciśnięty przez

Słodko-Słony Świat Ilony
Burrito z mięsem mielonym 285

mięsa mielonego z kurczaka 150 g mięsa mielonego wieprzowego 1 Fix Spaghetti Napoli Knorr 1 cebula czerwona 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 pęczek świeżej kolendry 4 tortille pszenne słodka papryka w proszku do smaku pieprz cayenne do smaku  50 ml oleju 300 ml wody Burrito(...)olejem, na rumiany kolor. Cebulę pokroić w piórka, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski. Do usmażonego mięsa dodać warzywa i podsmażyć na patelni, następnie dodać fasolę i kukurydzę. Całość smażyć około 5-7 minut. Sos neapoli Knorr połączyć z wodą, wymieszać i zagotować w rondelku. Następnie wlać go na patelnię z mięsem i warzywami. Gotować wszystko

Świat Domowej Kuchni
Barszcz ukraiński 209

łyżek suchej fasoli Piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 3 średnie buraczki 3 podudzia z kurczaka włoszczyzna (1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora i białej kapusty) 1/2 cebuli 2 ziemniaki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz Mimo, że jest to jedna(...)kwestiasmaku.com - i teraz już wiem, że będę ją przygotowywać o wiele częściej. Jest to danie dosyć pracochłonne - lecz pomimo to, zdecydowanie zachęcam do przygotowania tej wyjątkowej zupy. Zaczynamy od fasoli, którą należy dobrze opłukać, następnie zalać 1 szklanką wody, posolić i zagotować. Odstawić z ognia, przykryć i zostawić na 2 godziny. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem

Świat Domowej Kuchni
Tarta truskawkowa z bezą 171

widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190°C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasto (spód i boki) okryć dokładnie folią aluminiową. Na spód wysypać suchą fasolę (fot.1) . Piec przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie z fasoli oraz folię (fot.2) i piec jeszcze przez około 13 minut na złoty kolor. Teraz czas na bezę. Białka wlać

Świat Ciasta
Chili con carne 95

ktoś nie lubi pikantnych potraw można dodać mniej pieprzu cayenne. Składniki: 0.5 kg mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego pół czerwonej papryki 1 mała cebula 1 czosnek puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy pieprz cayenne sól Sposób przyrządzenia: Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę, dalej posiekany czosnek. Gdy poczujemy aromat tego, co na patelni, wrzucamy mięso, które następnie(...)doprawiamy solą oraz pieprzem cayenne (ilość w zależności od upodobań). Kiedy mięso będzie podsmażone, do całości dodajemy przecier pomidorowy oraz odsączoną z puszki fasolę i kukurydzę. Dusimy całość pod przykryciem około 10 minut i danie mamy gotowe

upichcic
Chili con carne 398

nawet w najbardziej mroźne dni. Potrzebne nam (na 4 porcje): - 500 g mielonej wołowiny - 2 cebule czosnkowe - 4 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego - puszka czerwonej fasoli - mała puszka kukurydzy - 1 spora czerwona papryka - 1 średnia żółta papryka -150 ml bulionu warzywnego - oliwa z oliwek lub olej rzepakowy - 2-3 papryczki chili marynowane - ostra papryka mielona(...)czas mieszając. Papryki pokroić w sporą kostkę, chili (po uprzednim usunięciu pestek) drobno poszatkować i dodać razem z kukurydzą do mięsa. Po około 5-7 minutach dodać osączoną czerwoną fasolę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jeśli jest za mało pikantne dodać ostrej mielonej papryki. Gotować jeszcze 5 minut, tak żeby papryka była miękka. Podawać z ryżem, makaronem

W poszukiwaniu inspiracji
Naleśniki po meksykańsku 159

super gładkie ciasto, patelnie dobrze rozgrzewam i zaczynam smażenie. Farsz: Mięso mielone 0,5 kg cebula 1 szt. pieczarki ok.6 szt. koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki kukurydza puszka czerwona fasola puszka czosnek 2 ząbki przyprawy ( sól, pieprz ziołowy,majeranek, przyprawa do mięsa mielonego, oregano) W czasie gdy smażę (albo pomocnik) naleśniki przygotowuję farsz. Kroję cebulkę w kostkę, smażę na małej(...)ilości oleju, kroję pieczarki, dodaję i smażę przez 10 minut, później dodaję mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Pod koniec dodaję kukurydzę, fasolę, czosnek (drobno pokrojony) i koncentrat pomidorowy.  Składniki na biały sos: woda 2 szkl vegeta 1 łyżka śmietana 0,5 szkl serek śmietankowy topiony 2 trójkąciki pieprz mąka ziemniaczana 2 łyżki

NA MOIM TALERZU
Sałatka gyros 180

porcji co widać na zdjęciach, ale podaje ilość składników dla 4-5 osób. Składniki: 1 pierś z kurczaka (ale im więcej tym lepiej) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2-3 ogórki kiszone śr ednia kapusta pekińska majonez ketchup 2 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz czarny świeżo mielony jogurt naturalny przyprawa do gyrosa  Pierś(...)szklanej miski. Ogórki pokroiłam w kostkę, wyłożyłam na mięso. Pokroiłam cebulę w drobną kostkę i posyłam na ogórki.. Następnie nałożyłam ketchup na ogórki i wyłożyłam odsączoną kukurydzę i fasolę. Wszystko to zalałam majonezem wymieszanym z jogurtem i czosnkiem. Kapustę poszatkowałam, doprawiłam szczyptą cukru, soli i odrobiną soku z cytryny. Dlatego, że przygotowywałam wszystko z połowy porcji sałatki było też

NA MOIM TALERZU
Zupa po meksykańsku 236

niebieskim zeszycie, który powstał pod koniec liceum i z którego bardzo często korzystam. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 2 duże cebule mały koncentrat pomidorowy puszka kukurydzy puszka fasoli czerwonej puszka soi (ja nie miałam) 3 ząbki czosnku 2 duże łyżki majeranku łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz Mięso oraz cebulę pokrojoną w kostkę obsmażyłam. W garnku zagotowałam litr wody, dodałam(...)mięso, gotowałam 30 min na wolnym ogniu. Następnie dodałam fasolę, kukurydzę, (soję), majeranek i dodałam tyle wody by przykrył a wszystkie składniki, gotowałam 20 minut.Później przyprawiłam czosnkiem, ziołami, koncentratem, solą i pieprzem. Gotowałam kolejne ok. 30 minut na wolnym ogniu. Najlepiej smakuje jak gotuje się zupę wieczorem , na noc wstawi do lodówki i następnego dnia podaje na gorąco

NA MOIM TALERZU
Jarzynka duszona z mięsem 138

sprzed lat, przyrządzany przez mamę i udało się.  Smakuje tak samo, czyli wyśmienicie. Nie udało nam się poprzestać na jednej porcji - potrzebna była dokładka :) Składniki: -25 dkg ugotowanej fasoli -5 średnich czerwonych buraczków -5 średnich ziemniaków -1/4 średniej główki białej kapusty -4 marchewki -1/2 kg mięsa (szynki) -10 suszonych śliwek -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, koperek(...)grubych oczkach buraczki i marchewkę.    Kapustę szatkujemy a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Śliwki suszone kroimy w kosteczkę.    W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę, śliwki, mięso i pokrojony koperek.    Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem (musi mieć zdecydowany smak - będzie podstawą smaku całej potrawy). Bulionem zalewamy naczynie mniej więcej

Maminek kulinarny
Oto królowa imprez - sałatka Gyros 544

Składniki: 1 pierś z kurczaka 6 ogórków konserwowych 1 duża cebula czerwona 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli kapusta pekińska 125 g żółtego sera sól i pieprz do smaku sos czosnkowy ketchup Przygotwanie: Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć i ostudzić. Przygotować sos czosnkowy. Kapustę poszatkować ułożyć pierwszą warstwę. Ogórki(...)Paprykę czerwoną i żółtą pokroić w 3 cm paski, dodać jako kolejną warstwę. Usmażoną pierś wyłożyć na papryce i posmarować ja ketchupem. Kolejną warstwą jest kukurydza, a następnie czerwona fasola (wcześniej przepłukana). Żółty ser pokroić w 0,5 cm kostki i posypać po fasolce. Ser posmarować sosem czosnkowym i na koniec całość posypać pociętą kapustą pekińską

cooklife
Sezamowy quiche z papryką i chorizo 205

ponakłuwać jego dno widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać groch/fasolę jako obciążenie (ja na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę, żeby nie marnować grochu czy fasoli). Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 mniut. W międzyczasie przygotować nadzienie. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić paski(...)się wałkuje. Obciążenie ciasta grochem/fasolą ma na celu zapewnienie odpowiedniego kształtu ciasta podczas  pieczenia. Ja na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę, żeby nie marnować grochu czy fasoli). Źródło przepisu:   Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
BURITO 856

mięsem mielonym...Smacznie, pożywnie, syto...Idealnie na takie chłodne dni jak dzisiaj Składniki: 6 placków tortilli 1/2 kg mięsa mielonego np. z łopatki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka pomidoów bez skórki 1 cebula 1 papryka czerwona sól, pieprz słodka lub ostra papryka w proszku wg upodobań rozmaryn olej do smażenia Wykonanie: Na niewielkiej ilosci oleju podsmażamy cebulę pokrojoną(...)kosteczkę, kiedy sie zrumieni dokładamy mieso, przyprawiamy papryką w proszku, solą, pieprzem i przecisniętym przez praskę czosnkiem lub czosnkiem granulowanym. Zumieniamy, dodajemy pomidoy z puszki, pokojona w kostkę paprykę, fasolę , kukurydzę. Podduszamy razem ok 10 minut, mieszając,żeby nie przywierało do patelni.  Placki tortiilii podgrzewamy np  w piekarniku, na każdy placek wykładamy dośc sporo farszu, zwijamy w rulon

Z Majeczką w kuchni
Chilli con carne z pieczarkami- chilli con carne with mushrooms 259

wzburzyłam :) całą recepturę chilli con carne , tak jak i historia potrawy zmieniła mnie :) Polecam i zapraszam po przepis. Zaczynamy: Składniki: 600 gr mielonego 2 cebule 2 puszki czerwonej fasoli 2 puszki pomidorów 200 gr pieczarek 3 ząbki czosnku sól, pieprz, chilli oliwa natka pietruszki Wykonanie: Posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wyciskamy do cebuli przez praskę czosnek. Dodajemy mięso- smażymy(...)mięso przestanie być różowe. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Dodajemy fasolę I pomidory- doprawiamy- ok 0,5 łyżeczki soli , pieprzu I chilli. Dusimy pod przykryciem ok 40 min. Doprawiamy do smaku I gotowe :) Chilli con carne podajemy z ryżem lub chlebem. Życzę smacznego :) * chilli con carne - historia

Smaki Edyty