fasola - 7342 przepisów (strona:231/490)

KOTLECIKI Z CZERWONEJ FASOLI I BURACZKÓW 131

frytkami z selera i swojską kiszoną kapustą, ale równie dobrze będą się komponowały z bułką, jako burgery. Polecam jako miłą odskocznię, od tradycyjnych mielonych. SKŁADNIKI: 1 puszka czerwonej fasoli 2 małe czerwone buraki (ugotowane) 1 cebulka dymka razem ze szczypiorkiem 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej lub kukurydzianej sól pieprz zioła prowansalskie szczypta chilli bułka tarta olej(...)smażenia A jak to zrobić: Fasolę przełożyć na sito i dokładnie przepłukać. Wsypać do miski i dokładnie rozdrobnić widelcem lub blenderem. Dodać starte na grubych oczkach buraczki, i posiekaną drobno cebulkę ze szczypiorkiem, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać mąkę i wlać roztrzepane jajko, całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę, doprawiając do smaku. Z przygotowanej masy formować kotleciki, panierować

Kuchnia w opałach
Feijoada completa, czyli brazylijski gulasz 181

karkówki wieprzowej - 10 dag kabanosów - 20 dag boczku - 2 czerwone cebule - 5 ząbków czosnku - duża papryka czerwona - szklanka mieszanki meksykańskiej Hortex (bez fasolki szparagowej) - 2 papryczki chilli - puszka czerwonej fasoli - sól czosnkowa - przyprawa do wołowiny - pieprz kajeński - ostra i słodka papryka - pieprz - 4 łyżki oliwy - 2 łyżki masła - pęczek szczypiorku - pęczek pietruszki Przygotowanie:   Karkówkę i wołowinę ugotować po czym(...)czym dodać pokrojone mięso wieprzowe i wołowe i wymieszać. Dolać szklankę wody i dusić przez 15 minut. Po tym czasie mocno doprawić, by gulasz był bardzo ostry, dodać fasolę osączoną z zalewy i gotować do miękkości. Podawać posypany poszatkowanym szczypiorkiem i pietruszką.   Tradycyjnie feijoadę podaje się z ryżem, ale uwierzcie mi - sama w sobie jest cudownie sycącym daniem

W poszukiwaniu inspiracji
Kurczak curry z mleczkiem kokosowym 224

zmielonego pieprzu 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 3 łyżki oleju sól (płaska łyżeczka) puszka mleczka kokosowego (400 ml) wersja bogatsza może zawierać marynowane pędy bambusa  lub kiełki fasoli mung ryż  Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić w małe kawałeczki, dodać olej, curry, chili, kolendrę, imbir, dokładnie wymieszać i odstawić najlepiej na około 2 godziny(...)głębokiej patelni i smażyć około 10 minut (dobrze jest przykryć). Dodać czosnek, świeżo zmielony pieprz i sól, następnie wlać mleczko kokosowe i ewentualnie pędy bambusa lub kiełki fasoli. Po dodaniu mleczka już nie przykrywać, aby trochę odparowało, gotować jeszcze przez około 10 - 15 minut. Można powstały sos zagęścić, dodając 1 łyżeczkę mąki rozmieszaną z odrobiną zimnej wody. Ja mąki

Kuchcik gotuje
Tarta z kremem cytrynowym 210

minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na niego suchą fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni c po czym zdejmujemy papier z fasola i pieczemy jeszcze 10 minut. Cytryny po sparzeniu wrzątkiem ocieramy ze skórki. Wyciskamy sok z cytryn

Pyry na Gaz
TUŃCZYKOWA SAŁATKA Z FASOLĄ 130

pałaszowała go przy mnie na przerwie w pracy. Aniu dziękuję za inspirację :)   Sałatka idealne wkomponuje się w imprezowe menu, chociaż dzisiaj pełni funkcję mojej kolacji. SKŁADNIKI: mała puszka fasoli białej (gotowanej na parze) mała puszka fasoli czerwonej (gotowanej na parze) mała puszka kukurydzy 1 jajko ugotowane na twardo 1 kiszony ogórek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżeczka

Kuchnia w opałach
ŻEBERKA W POMIDORACH Z FASOLĄ 120

zrobiłam. Dzisiaj dzielę się tym przepisem z Wami, bo uważam, że warto. Mięso jest kruche i aromatyczne, myślę, że Wam posmakuje. SKŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych 1 puszka białej fasoli 2 cebule 3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 4 łyżki pikantnego ketchupu majeranek zioła prowansalskie sól pieprz papryka słodka mielona 2-3 łyżki oleju A jak to zrobić: Żeberka(...)folią i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć zamarynowane żeberka z każdej strony. Przełożyć je do żaroodpornego naczynia. Fasolą przepłukać na sitku i rozsypać równo po wierzchu żeberek. Cebulę obrać, posiekać i dodać do pasaty, którą doprawić ziołami, papryką, solą i pieprzem. Polać żeberka i zamknąć naczynie. Wstawić

Kuchnia w opałach
BRUSCHETTA Z FASOLĄ I CHORIZO 121

trzeba. Ratuję się zatem, czym mogę :) Dziś stawiam na pyszną i pikantną bruschettę.   SKŁADNIKI: 8-10 kromek bagietki (ukrojonych pod skosem) 1/2 strączka papryczki chilli 1 puszka białej fasoli 1 szalotka 1 duży ząbek czosnku 50 g chorizo 12 pomidorków koktajlowych (użyłam czerwonych i żółtych) 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (użyłam z bazylią) sól  pieprz szczypiorek oliwa z oliwek(...)zrobić: Na patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekaną szalotkę, chilli i czosnek, chwilkę przesmażyć. Dodać wypłukaną fasolę, pokrojone chorizo i przecier, wymieszać i doprawić do smaku. Na koniec dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki. Całość smażyć, aż się wszystkie składniki dobrze połączą i zagrzeją. W między czasie kromki bagietki skropić oliwą i zrumienić na rozgrzanej patelni z dwóch stron

Kuchnia w opałach
PASTA KANAPKOWA Z CZERWONEJ FASOLI I SUSZONYCH POMIDORÓW 231

sama je bardzo lubię. Kombinuję jednak czym zastąpić masło i tak powstają kolejne wersje "smarowideł" czytaj past ;) Dziś zdradzę Wam pomysł, na jedną z nich. SKŁADNIKI: 1 puszka czerwonej fasoli 6 suszonych pomidorów (w oleju) 2 łyżeczki oleju (tego w którym były suszone pomidory) 2 ząbki czosnku świeże listki oregano i tymianku (ilość w\g gustu) sól pieprz(...)zrobić: Fasolę przełożyć na sito i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, odstawić aby obciekła. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce

Kuchnia w opałach
Fasola w sosie pomidorowym z parówką 229

Warto na zimę zaopatrzyć naszą spiżarnię w zapasy, które później możemy wykorzystać na szybki obiad, jak w tym przypadku, użyliśmy zrobione jesienią pomidory z cebulką . Składniki: 300 gram fasoli  1 słoik pomidorów z cebulą 150 g boczku wędzonego  2 cebule 200 g parówek z szynki majeranek, papryka mielona słodka oraz ostra, sól, świeżo zmielony pieprz. 1 łyżka oliwy(...)Wykonanie: Fasolę moczymy na noc w zimnej wodzie, gotujemy . Boczek kroimy w kosteczkę, cebulę obieramy, kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy boczek chwilę smażymy, dodajemy pokrojoną cebulę smażymy 5 minut. Parówkę kroimy w plasterki dorzucamy do  garnka smażymy 5 minut. Blenderem miksujemy pomidory i wlewamy do garnka gotujemy 15 minut. Przyprawiamy do smaku. Smacznego

kgwjanczewo
Burrito 3220

plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: mięso mielone (użyłam mięsa z jednej piersi kurczaka) pół papryki pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki soli 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta chilli (w zależności od upodobań(...)oraz paprykę drobno posiekać. Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie z przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać posiekane warzywa i przecier pomidorowy. Smażyć kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodać kukurydzę i fasolę. Smażyć jeszcze kilka minut. Salsa: 1 pomidor 1/3 małej czerwonej papryki 1/3 czerwonej cebuli sok wyciśnięty z 1/4 limonki szczypta pieprzu szczypta soli ząbek czosnku pół łyżeczki cukru trzcinowego Wszystkie

Bullio
Stir fry z kurczakiem i makaronem chow main 160

średnich pieczarek 1 - 2 cebule dymki  - szczypior 6 łyżek ciemnego sosu sojowo-grzybowego łyżka octu ryżowego 2 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 marchewki puszka kiełków fasoli mung chili (opcjonalnie) 300 ml wody sól pieprz cytryna makaron chow main Wykonanie: Kurczaka kroimy w paseczki, odrobinę solimy i podsmażamy w woku lub głębokiej patelni.  Marchewkę kroimy w słupki(...)warzywami, gotujemy ok. 5 min. Do smaku dodajemy chili, pieprz i sok z 1/3 cytryny, jeżeli danie będzie za mało słone to dosalamy. Na koniec dokładamy puszkę kiełków fasoli mung.Całość mieszamy i gotowe. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładamy makaron i kurczaka z warzywami w sosie. Całość posypujemy cebulą dymką. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Faszerowany kurczak pieczony w szampanie 141

książki "Gordon Ramsay's ultimate cookery course". Przepis nieco zmodyfikowałam. Składniki: kurczak (w całości) Nadzienie: kiełbasa suszona dobrej jakości (ok. jednej dużej laski) lub kabanosy 1 puszka czerwonej fasoli 2 średniej wielkości cebule 3/4 słoika suszonych pomidorów 1/2 cytryny szampan 4 ząbki czosnku papryka wędzona lub jak ktoś nie ma może być zwykła sproszkowane chili (według uznania) sól, pieprz Wykonanie(...)Kurczaka natrzeć solą, pieprzem i papryką lub po prostu gotową przyprawą do kurczaka Na patelni podsmażyć kiełbasę, cebulę i suszone pomidory. Dodać fasolę, pokrojone ząbki czosnku i doprawić papryką i chili. Nadziać kurczaka gorącym farszem, żeby farsz nie wyleciał zatykamy otwór połówką cytryny (miąższem do środka). Jeżeli otwór jest nadal za duży i farsz wypada najlepiej zaszyć go wykałaczkami

IMPRESJA SMAKU
Sałatka z ananasem, czerwoną fasolą i żółtym serem 713

pochodzi z zeszytu mamy... w zanadrzu mam jeszcze ok. 10 bardzo szybkich sałatek do wypróbowania... może któraś przypadnie wam do gustu Składniki: 125 g żółtego sera 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki ananasa 100 g wędliny (np. wędzonego schabu) 1/2 pora (tylko biała część) 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Wykonanie: Ser, ananasa i wędlinę kroimy w kostkę(...)najlepiej podobnej wielkości. Pora kroimy w półkrążki. Fasolę odcedzamy i płuczemy wodą. Następnie łączymy wszystkie składniki. Dodajemy majonez, musztardę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Gulasz pomidorowo - paprykowy z chorizo po meksykańsku. 173

krząta się po kuchni w przygotowaniu tortu dla mnie, a ja między kąpielą wodną białej czekolady, a ubijaniem śmietany działam z dzisiejszym szybkim obiadem. Czego użyłem? -małe puszki fasoli czerwonej i kukurydzy -chorizo pęto -czosnek, posiekany ząbek -papryka czerwona świeża obrana -świeże oregano -papryka słodka i ostra w proszku -szalotka -wino półwytrawne -sól, pieprz -pomidory w puszcze w kawałkach(...)garnku szklimy na maśle klarowanym szalotkę, dodajemy czosnek i pokrojoną w paski paprykę; gdy papryka będzie na ząb solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Dodajemy fasolę i kukurydzę, podsmażamy chwilkę i zalewamy pomidorami. Podgotowujemy kilka minut pod przykryciem. Na patelni, pokrojone w plastry, podsmażamy bez tłuszczu chorizo. Dodajemy do sosu. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do zgęstnienia. Smacznego

BaRepas
Sałatka z czerwoną fasolą kabanosem i anansem 152

Sałatka dość szybka . Przygotujemy na pewno dla niespodziewanych gości. Wystarczy mieć w domu kilka składników. SKŁADNIKI: 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli, 2-3  cienkie kabanosy drobiowe 15 dag. sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach, 2 plastry świeżego ananasa pieprz, sól - do smaku, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego. 1 łyżka ketchupu łagodnego WYKONANIE Kukurydzę(...)czerwoną fasolę przepłukujemy zimną wodą na durszlaku. Kabanosy kroimy na ok 1 cm. kawałki 2 plastry świeżego ananasa kroimy w kostkę.  Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dodajemy majonez, jogurt naturalny, ketchup. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej

W kuchennym oknie Ewy