obiad dla tych co nie mają na niego pomysłu :) Składniki: 200 g makaronu świderki, 2 piersi kurczaka, 300 ml domowego koncentratu pomidorowego, 1/3 puszki kukurydzy, 1/3 puszki czerwonej fasoli, 2 garście zielonej szparagowej fasolki, 2 garście świeżego szpinaku, 1 łyżeczka przyprawy do drobiu, suszone pomidory z czosnkiem, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy(...)kurczaka pokrojonego w kostkę i przyprawionego przyprawą do drobiu. Następnie dodajemy warzywa: kukurydzę, czerwoną fasolę, zieloną fasolkę szparagową, liście szpinaku i zalewamy koncentratem. Po 15 minutach wrzucamy makaron. Gotujemy, aż makaron będzie al dente i przyprawiamy. Dekorujemy liśćmi szpinaku
Aga w kuchnijest seler konserwowy, który można kupić w słoiku w niemal każdym sklepie. Składniki : seler konserwowy ze słoika 2 łyżki kaparów pół pęczka natki pietruszki 5 plastrów szynki puszka czarnej fasoli 3 połówki brzoskwiń z puszki pół czerwonej papryki pieprz ewentualnie: kiełki Seler i fasolę odcedzić. Porozdzielać paski selerowe widelcem. Paprykę, wędlinę i brzoskwinie pokroić w kostkę (wielkość według uznania). Pietruszkę
Weekendy w domu i ogrodzielazanię. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Naprawdę warto. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 papryka czerwona (mała) 1 papryczka chili, pomidory krojone z puszki, fasola czerwona z puszki kukurydza z puszki, 30 dag sera żółtego, 5 placków tortilli, pieprz, papryka słodka i ostra bazylia, WYKONANIE: Cebulę, i papryki kroimy w kostkę. Na oleju szklimy(...)mięsa dodajemy paprykę z cebulą i wszystko dusimy około 30 minut. Kolejno dodajemy pomidory z puszki. Dusimy jeszcze chwilkę na wolnym ogniu dodając przyprawy. Do wszystkiego dodajemy kukurydzę i fasolę czerwoną- mieszamy. Czosnek wyciskamy i dodajemy do farszu. Na dno naczynia do zapiekania układamy 2 placek tortilli, kładziemy farsz, posypujemy startym serem. Tak samo robimy z następnymi
W kuchennym oknie Ewyspotkanie z bliskimi ale również jako przekąska do pracy. Sałatka z tortellini Skład: opakowanie tortellini z szynką, 4 jajka, czerwona papryka, puszka kukurydzy, puszka groszku, puszka czerwonej fasoli, majonez, sól, pieprz. Wykonanie: Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo. Paprykę i jajka kroimy w większą kosteczkę. Makaron, paprykę i jajka wrzucamy do miseczki(...)dodajemy groszek, czerwoną fasolę, kukurydzę i majonez. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
paapilotkaaDziś prezentuję Wam wersję na wypasie bo kotlety zapiekłam z mozzarellą i brokułami. Proponuję też opcję dla dziecka, w postaci małych pulpecików zapiekanych z sosem pomidorowym. Smacznego :) puszka czerwonej fasoli 6-7 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej ząbek czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki sambal oelek sól, pieprz, chili do smaku kulka mozzarelli 200 g brokułów ugotowanych na parze łyżka posiekanego(...)szczypiorku mielona papryka 2-3 łyżki passaty pomidorowej lub tomate frito do podania dodatkowo guacamole Fasolę miksujemy z kaszą i ząbkiem czosnku. Dodajmy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy małą porcję dla dziecka po czym dodajemy sambal oelek i chili do smaku. Formujemy 5 kotletów które układamy wraz z brokułami w formie do pieczenia. Na każdego kotleta kładziemy
Mienta blogskładniki: 1 puszka zielonej fasolki szparagowej 5 jaj 2 jabłka 2 cebule 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 200 g sera żółtego majonez ketchup pikantny sproszkowane papryka słodka wykonanie: W przeźroczystej salaterce układamy warstwowo: odsączoną fasolka szparagowa – pokrojone w kostkę jajka – majonez, aby pokryć jajka – pokrojone w drobną kostkę jabłka – ketchup – odsączoną z zalewy i przepłukaną wodą fasolę
Domowy Smak JedzeniaKolejna wersja pieczonych żeberek. Tym razem z kolorową fasolką i dużą ilością warzyw. Składniki: -ok. 1,5 kg żeberek -puszka czerwonej i puszka białej fasoli -puszka krojonych pomidorów -10 pomidorów suszonych -3 marchewki -czerwona papryka -2 ząbki czosnku -olej i 2 dkg masła -czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, słodka papryka oraz składniki do peklowania mięsa ( patrz mięsa pieczone(...)Mięso wkładamy do solanki i pozostawiamy na noc. Marchew kroimy w plasterki, paprykę w paski, czosnek w plasterki i suszone pomidory w duże kawałki. Fasolę odsączamy. Żeberka płuczemy, dzielimy na mniejsze kawałki i posypujemy słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, układamy żeberka i obsmażamy z każdej strony. Zdejmujemy z patelni do naczynia żaroodpornego. Posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Na patelnię
Maminek kulinarnysię już w drugiej połowie tygodnia. Składniki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 500g wyfiletowanych 1 łyżka przyprawy 5 smaków 150g pokrojonych kasztanów wodnych 250g kiełków fasoli mung olej do smażenia sos sok z puszki ananasa 3 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu śliwkowego 3 łyżki ketchupu Sposób przygotowania Cebulę i czosnek(...)przyprawą 5 smaków i przesmażamy kolejne 5 minut. Wlewamy sos, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu 15 minut. Na koniec dodajemy kasztany i kiełki fasoli mung. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia kolejne 10 minut. W tym czasie gotujemy ryż. Można dodać pokrojonego ananasa z puszki. Podajemy kurczaka z ryżem
W kuchni wieczoremnaszym stole regularnie. Dzisiaj proponuję właśnie jedną z sałatek śledziowych. I naprawdę polecam! Składniki dla 4 osób: 3 duże filety śledziowe solone 100 g (ok. pół puszki) czerwonej fasoli 1 biała cebula 3 ogórki konserwowe 100 g marynowanej papryki czerwonej 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka posiekanego koperku pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżka oleju Śledzie wymoczyć(...)pokroić w piórka. Śledzie wyjąć osączyć na grubym ręczniku papierowym, pokroić w dzwonka. Rybę ułożyć w naczyniu, posypać pieprzem, przykryć warstwą cebuli. Całość skropić olejem, odstawić na 15 minut. Fasolę osączyć na sitku. Paprykę osączyć, pokroić w niewielkie paski. Ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać razem. Jogurt rozmieszać z majonezem, doprawić pieprzem. Polać sałatkę. Odstawić, żeby smaki się
Pełny talerztortilla ( najlepiej kukurydziana lub mieszana) 200 g upieczonego kurczaka 150 g startego żółtego sera 1 cebula 1 średnia czerwona papryka 1 łyżka oleju 1 duże awokado 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki 2 łyżki kukurydzy z puszki 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy sól pieprz kajeński Pomidorki przekroić na ćwiartki. Wymieszać(...)misce z fasolą,kukurydzą i szczypiorem. Wymieszać z łyżeczką soku z cytryny i oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć 2-3 minuty cebulę i paprykę. Kurczaka pokroić w paski. Rozgrzać patelnię grillową. Na każdy placek nałożyć porcję sera, kurczaka
Pełny talerzmąką. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełożyć do formy, docisnąć. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Na wierzchu ułożyć arkusz papieru do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w 190-200°C przez 15 minut. Ostrożnie zdjąć fasolę i papier do pieczenia. Piec kolejne 10 minut. Podpieczony spód odstawić do ostudzenia. Farsz 100 g newelli klasycznej
Pełny talerzskładniki: 2 pory 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 4 łyżki śmietany ok. 7 łyżek majonezu ok. 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz wykonanie: Fasolę przepłukujemy i odsączmy razem z kukurydzą. Pory przekrawamy na wzdłuż i siekamy. Czerwona paprykę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy śmietanę, majonez i sok z cytryny oraz doprawiamy
Domowy Smak Jedzeniasmaku rzodkiewka doskonale paruje się z grillowaną wołowiną i słodkim mango. Składniki: 2 ulubione steki o grubości około 3-4 cm 6 filiżanek mixu sałat 2 szklanki kiełków fasoli 1 szklanka pomidorków cherry 1 mango pokrojone w bardzo cienkie paseczki ½ długiego ogórka pokrojonego w cienkie paseczki 2 rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki ½ czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki ½ szklanki liście(...)tniemy je w cienkie paski w poprzek włókien. W międzyczasie przygotowujemy dressing łącząc wszystkie składniki w szklanym słoiku i energicznie nim potrząsając. W dużej salaterce mieszamy mix sałat, kiełki fasoli i pozostałe składniki. Podajemy na talerzu posypane paskami grillowanej wołowiny i przyozdobione plastrami cebuli dymki. Grillowany stek z sałatką z mango i rzodkiewki is a post from: naRuszcie.pl The post
naRuszciepotrzebujemy: - 250 g ugotowanej czerwonej fasoli - filiżankę quinoa (po ugotowaniu powinniśmy otrzymać ok 2-3 filiżanki) - 2 starte marchewki - 1 jajko - cząber - tymianek - sól i pieprz Fasolę zblendować, ale nie trzeba na zupełnie gładką masę. Dodać ugotowaną komosę, zetrzeć marchewki, Wbić jajko, dodać przyprawy i całość wymieszać. Formować jednakowej wielkości kuleczki. Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: 4 okrągłe cukinie ½ szklanki brązowego ryżu 1 spora cebula 1 mała czerwona papryka 1 szklanka mrożonej mieszanki groszku i marchewki ½ szklanki kukurydzy (mrożonej lub z puszki) ½ szklanki czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki) ½ szklanki mleka kokosowego 2 płaskie łyżeczki curry 1 szklanka sosu salsa 3 garście liści szpinaku 1-2 szklanki bulionu W pierwszej kolejności przygotuj cukinie: umyj, kolejno(...)bulionu. Kiedy zacznie „tańczyć” po powierzchni, dodaj cebulę. Duś pod przykryciem przez 3 minuty, aż zmięknie, po czym dorzuć pokrojoną paprykę, a także mieszankę groszku i marchewki, kukurydzę i fasolę. Podgotuj całość 5 minut. Następnie do kolorowej mieszanki dodaj mleko kokosowe, sos salsa oraz przyprawę curry. Duś całość przez kolejne 3-4 minuty, na minutę przez końcem gotowania dodaj umyte
Roślinna - blog wegański