szafran. Moim zdaniem cudownie podkreślają smak sosów pomidorowych, a nawet zupy pomidorowej. Spróbujcie :) Składniki: pół opakowania makaronu spaghetti 1 cukinia 3 plastry boczku lub kawałek boczku wędzonego pół puszki fasoli czerwonej ok. 400 gram przecieru pomidorowego pół cebuli (może być czerwona) 2 ząbki czosnku łyżka cukru łyżeczka rozmarynu łyżeczka imbiru szczypta szafranu sól, pieprz masło lub oliwa do smażenia cebulki(...)Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na podsmażoną cebulkę i smażymy ok.5 minut. Cukinię myjemy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na patelnię do boczku i cebulki. Do tego dorzucamy fasolę (nie musimy odcedzać). W tym czasie nastawiamy wodę na makaron. Gdy się woda zagotuje wrzucamy makaron. W międzyczasie na patelnię ze smażonymi warzywami i boczkiem wlewamy przecier pomidorowy. Dodajemy cukier
Pyza i Surówkawięc jest to potrawa w stylu: im starsza tym lepsza :) Smacznego! Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 czerwona papryka pół papryczki chili puszka krojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy cebula 3 ząbki czosnku oliwa przyprawy: oregano, kumin, pieprz cayenne, słodka papryka sól, pieprz Wykonanie: Na odrobinie oliwy podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mięso i smażymy(...)straci surowy kolor. Potem dodajemy papryki pokrojone w kostkę, puszkę pomidorów, przyprawiamy danie i dusimy je przez ok. 15 min do miękkości papryki. Następnie dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę i dusimy jeszcze chwilę do połączenia się ze sobą wszystkich składników. Danie podajemy z ryżem, tortillą lub nachosami
psgotujemysmakuję z dobrym, czerwonym winem, które ugasi ostrość dania. Składniki: 500 g wołowego mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów w kawałkach 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki 3 papryczki chili sól, pieprz Przygotowanie: Pokrojoną w kostkę(...)puszki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozbawione pestek, posiekane papryczki chili. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy odcedzoną fasolę z puszki, dusimy jeszcze 5-10 minut i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Podajemy z ryżem lub na plackach tortilla. Smacznego
Symfonia smakowapyszne, aromatyczne dzięki świeżym listkom mięty i nasionom fenkułu, które podczas jedzenia uwydatniają warstwy smaku. Składniki: kapusta 1,5 szklanki bulionu warzywnego Nadzienie: puszka białej fasoli (jeśli nie przepadacie za puszkowaną to trzeba ją ugotować dzień wcześniej, żeby starczyło czasu na przygotowanie dania) szklanka ryżu u mnie jaśminowy pół łyżeczki(...)oczkach pomidor bez skórki pokrojony w kostkę 1 spora cebula kostka sól pieprz Zblanszuj liście kapusty w osolonej wodzie. Przygotuj nadzienie: ugotuj ryż, z fasoli zrób pure. Dodaj do niego ugotowany wystudzony ryż, dodaj marchew, cebulę i zioła. Wymieszaj. Faszeruj liście kapusty. Na dno rondla połóż liście kapusty. Układaj
AZgotuj!Można ją zrobić na wiele sposobów. Na szybko lub bardziej slow. Od Ciebie zależy czy fasole ugotujesz cierpliwie czy weźmiesz z puszki, czy paprykę - polecam Rolnika - opieczesz sama czy weźmiesz ze słoika. Czy dodasz do środka rukolę czy natkę. puszka białej fasoli lub ugotowanej papryka czerwona opieczona w piekarniku
AZgotuj!Nadziany bakłażan. Dwie wersje z boczkiem dla mięsożernych i z fasolą dla wege. 4 średniej wielkości bakłażany pół szklanki ryżu arborio do risotto szklanka tartego parmezanu czerwona cebula ząbek czosnku olej do podsmażenia oregano do smaku boczek/ puszka białej fasolki dla wegetarian sól i pieprz szczypta pieprzu cayenne pomidor świeży obrany ze skórki natka(...)faszerowaniem wylać zebraną się tam wodę. W rondlu ugotuj osolonej w wodze ryż al dente. Odcedź. Przepłucz w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę, boczek / fasolę. Zrumień. Dodaj pokrojone w małą kosteczkę wnętrze bakłażana. Dopraw solą. Teraz dodaj pomidor pokrojony w dość dużą kostkę. Na koniec ryż i pieprz cayenne oraz oregano. Całość wymieszaj. Faszeruj
AZgotuj!pracochłonne. Jest to dobry pomysł na szybki obiad lub na spotkanie ze znajomymi. Składniki: - opakowanie tortilli ( 6 sztuk ) - 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - puszka pomidorów bez skórki - 3 ząbki czosnku - 2 cebule - oregano suszone - przyprawa chili con carne - mozzarella - ser żółty w plastrach - sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę(...)dalej smażymy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku i dalej smażymy. Kiedy mięso jest usmażone dodajemy pomidory (z zalewą), odsączoną kukurydzę i fasolę (z zalewą). Smażymy dalej przez około 10 min. Doprawiamy 2 łyżeczkami oregano, 4 łyżeczkami przyprawy chili con carne ( jeśli ktoś lubi bardzo ostre potrawy można dodać więcej) i lekko solimy. Całość
Pan i Pani Smith w kuchniwodę i krotko wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 45 min. Rozwałkujemy ciasto i układamy w formie. Nakładamy na ciasto papier do pieczenia i wysypujemy fasole. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie ściągamy fasolę i pieczemy same ciasto przez 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. W miseczce mieszamy śmietanę, jajko, ser i doprawiamy
Pan i Pani Smith w kuchniwyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na formę palcami, postaraj się o ranty po obwodzie, które zabezpieczą później krem. Połóż papier do pieczenia i połóż na nim fasolę/cieciorkę. Piecz ok. 10 minut w 180 stopniach. Następnie wyjmij tartę, wyciągnij fasolę i papier. Piecz kolejne 5-8 minut, aż tarta się przyrumieni. Potem wyciągnij i zostaw do ostygnięcia. Krem
Corner With Recipesciastem do zamrażarki na 10-15 minut, po tym czasie wkładasz ro rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczesz 15-20 minut; 2- wykładasz ciasto papierem, posypujesz fasolą/grochem itd., pieczesz 10 minut z obciążeniem, wyciągasz, zdejmujesz papierem z fasolą, wkładasz ponownie do piekarnika na kolejne 5-10 minut. Po tym czasie odstaw spód do wystygnięcia. * Oczywiście może być
Corner With RecipesSkładniki: 100 g makaronu ryżowego 10 szt krewetek ogórek zielony pomidorki koktajlowe pół szklanki kiełków fasoli Mung mięta Sos: 1/3 szklanki octu ryżowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka startego imbiru pół łyżki sosu sojowego Makaron ryżowy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, po ugotowaniu pociąć na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić na połówki, ogórki(...)plasterki. W misce wymieszać makaron, pomidorki, ogórek, kiełki fasoli. W rondelku zagotować ocet z brązowym cukrem i imbirem. Po około minucie gotowania dodać oczyszczone krewetki, gotować około 2 min, zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i sos sojowy. Polać dressingiem sałatkę, dodać miętę. Smacznego! Przepis z modyfikacjami pochodzi z Kwestii Smaku
Moja Galeria Smakulodówki na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Wyjąć tartaletki z lodówki, nakłuć widelcem spód. Nałożyć papier do pieczenia i położyć coś na wierzch np fasole. Piec przez 20 minut. Po tym czasie zdjąć fasole i papier i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić, wyjąć z formy. Nadzienie: 125 g mascarpone 80 g jogurtu greckiego łyżeczka cukru
Moja Galeria Smakusoczyste. Ostrrrrre, rozgrzewające i mocno pikantne danie obiadowe. Oczywiście z ostrości można w łatwy sposób zrezygnować pomijając przyprawy i papryczkę chilli. :-) 500g karkówki 3 cebule 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 3 papryczki chilli 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 100ml wody 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki ostrej, czerwonej papryki 1 łyżeczka(...)papryczki chilli, solimy do smaku. Dokładnie mieszamy. Pieczarki kroimy w plastry.Cebulę kroimy w krążki. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: 1/2 porcji karkówki, 1/2 porcji kukurydzy, 1/2 porcji fasoli, 1/2 cebuli, 1/2 sosu pomidorowego i ponownie tak samo by powstały dwie warstwy. 4. Karkówkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około
Szefowa kuchniSkładniki: Puszka fasoli białej lub czerwonej Puszka kukurydzy Kawałek żółtego sera 3 jajka 1 cebula Natka pietruszki 1 Papryka żółta lub czerwona Majonez Sól i pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Należy również ugotować brokuły. Następnie pokroić w kostkę ser żółty, paprykę, brokuły, cebulę i jajka. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, kukurydzę, fasolę i majonez. Doprawić
The Sweet Damseljest wspaniałą przystawką dla niespodziewanych gości zrobiła renomę w śród moich znajomych Od kiedy znam ten przepis u mnie w domu można zawsze znaleźć puszkę fasoli w zapasie Składniki - 1 puszka fasoli czerwonej - 1 ząbek czosnku średni - sos sałatkowy koperkowo - ziołowy - 2- 3 łyżki oleju Sposób przygotowania 1. - Fasolkę z puszki dać na sito i odcedzić
W królestwie smaków Beaty