fasola - 7342 przepisów (strona:217/490)

Chili con carne. 162

smakuję z dobrym, czerwonym winem, które ugasi ostrość dania.   Składniki:   500 g wołowego mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów w kawałkach   1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula   3 ząbki czosnku   1 łyżka oleju 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki   3 papryczki chili sól, pieprz Przygotowanie: Pokrojoną w kostkę(...)puszki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozbawione pestek, posiekane papryczki chili. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy odcedzoną fasolę z puszki, dusimy jeszcze 5-10 minut i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Podajemy z ryżem lub na plackach tortilla. Smacznego

Symfonia smakowa
Kapusta faszerowana gołąbki bez mięsa 167

pyszne, aromatyczne dzięki świeżym listkom mięty i nasionom fenkułu, które podczas jedzenia uwydatniają warstwy smaku.  Składniki: kapusta 1,5 szklanki bulionu warzywnego Nadzienie: puszka białej fasoli (jeśli nie przepadacie za puszkowaną to trzeba ją ugotować dzień wcześniej, żeby starczyło czasu na przygotowanie dania) szklanka ryżu u mnie jaśminowy pół łyżeczki(...)oczkach pomidor bez skórki pokrojony w kostkę 1 spora cebula kostka sól pieprz Zblanszuj liście kapusty w osolonej wodzie. Przygotuj nadzienie: ugotuj ryż, z fasoli zrób pure. Dodaj do niego ugotowany wystudzony ryż, dodaj marchew, cebulę i zioła. Wymieszaj. Faszeruj liście kapusty. Na dno rondla połóż liście kapusty. Układaj

AZgotuj!
Pasta do chleba z fasoli, rukoli, i pieczonej papryki 127

Można ją zrobić na wiele sposobów. Na szybko lub bardziej slow. Od Ciebie zależy  czy fasole ugotujesz cierpliwie czy weźmiesz z puszki, czy paprykę  - polecam Rolnika - opieczesz sama czy weźmiesz ze słoika. Czy dodasz do środka rukolę czy natkę.  puszka białej fasoli lub ugotowanej papryka czerwona  opieczona w piekarniku

AZgotuj!
Faszerowany bakłażan 99

Nadziany bakłażan. Dwie wersje z boczkiem dla mięsożernych i z fasolą dla wege. 4 średniej wielkości bakłażany pół szklanki ryżu arborio do risotto   szklanka tartego parmezanu czerwona cebula ząbek czosnku  olej do podsmażenia  oregano do smaku   boczek/ puszka białej fasolki dla wegetarian sól i pieprz szczypta pieprzu cayenne pomidor świeży obrany ze skórki natka(...)faszerowaniem wylać zebraną się tam wodę.  W rondlu ugotuj osolonej w wodze ryż al dente. Odcedź. Przepłucz w zimnej wodzie.  Na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę, boczek / fasolę. Zrumień. Dodaj pokrojone w małą kosteczkę wnętrze bakłażana. Dopraw solą.  Teraz dodaj pomidor pokrojony w dość dużą kostkę. Na koniec ryż i pieprz cayenne oraz oregano. Całość wymieszaj. Faszeruj

AZgotuj!
Meksykańska lazania (lasagne) z tortilli 186

pracochłonne. Jest to dobry pomysł na szybki obiad lub na spotkanie ze znajomymi. Składniki: - opakowanie tortilli ( 6 sztuk ) - 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - puszka pomidorów bez skórki - 3 ząbki czosnku - 2 cebule - oregano suszone - przyprawa chili con carne - mozzarella - ser żółty w plastrach - sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę(...)dalej smażymy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku i dalej smażymy.  Kiedy mięso jest usmażone dodajemy pomidory (z zalewą), odsączoną kukurydzę i fasolę (z zalewą). Smażymy dalej przez około 10 min. Doprawiamy 2 łyżeczkami oregano, 4 łyżeczkami przyprawy chili con carne ( jeśli ktoś lubi bardzo ostre potrawy można dodać więcej) i lekko solimy. Całość

Pan i Pani Smith w kuchni
Tarta z bakłażanem, cukinią i szynką parmeńską 135

wodę i krotko wyrabiamy ciasto.  Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 45 min. Rozwałkujemy ciasto i układamy w formie. Nakładamy na ciasto papier do pieczenia i wysypujemy fasole. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie ściągamy fasolę i pieczemy same ciasto przez 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. W  miseczce mieszamy śmietanę, jajko, ser i doprawiamy

Pan i Pani Smith w kuchni
Tarta dyniowa-czekoladowa 141

wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na formę palcami, postaraj się o ranty po obwodzie, które zabezpieczą później krem. Połóż papier do pieczenia i połóż na nim fasolę/cieciorkę. Piecz ok. 10 minut w 180 stopniach. Następnie wyjmij tartę, wyciągnij fasolę i papier. Piecz kolejne 5-8 minut, aż tarta się przyrumieni. Potem wyciągnij i zostaw do ostygnięcia. Krem

Corner With Recipes
Kawowa tarta z truskawkami i mascarpone 138

ciastem do zamrażarki na 10-15 minut, po tym czasie wkładasz ro rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczesz 15-20 minut;  2- wykładasz ciasto papierem, posypujesz fasolą/grochem itd., pieczesz 10 minut z obciążeniem, wyciągasz, zdejmujesz papierem z fasolą, wkładasz ponownie do piekarnika na kolejne 5-10 minut. Po tym czasie odstaw spód do wystygnięcia. * Oczywiście może być

Corner With Recipes
Sałatka tajska z krewetkami 127

Składniki: 100 g makaronu ryżowego 10 szt krewetek ogórek zielony pomidorki koktajlowe pół szklanki kiełków fasoli Mung mięta Sos: 1/3 szklanki octu ryżowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka startego imbiru pół łyżki sosu sojowego  Makaron ryżowy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, po ugotowaniu pociąć na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić na połówki, ogórki(...)plasterki. W misce wymieszać makaron, pomidorki, ogórek, kiełki fasoli. W rondelku zagotować ocet z brązowym cukrem i imbirem. Po około minucie gotowania dodać oczyszczone krewetki, gotować około 2 min, zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i sos sojowy. Polać dressingiem sałatkę, dodać miętę. Smacznego! Przepis z modyfikacjami pochodzi z Kwestii Smaku

Moja Galeria Smaku
Tartaletki z owocami i mascarpone 93

lodówki na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Wyjąć tartaletki z lodówki, nakłuć widelcem spód. Nałożyć papier do pieczenia i położyć coś na wierzch np fasole. Piec przez 20 minut. Po tym czasie zdjąć fasole i papier i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić, wyjąć z formy. Nadzienie: 125 g mascarpone 80 g jogurtu greckiego łyżeczka cukru

Moja Galeria Smaku
Karkówka pieczona w piekarniku po meksykańsku 441

soczyste. Ostrrrrre, rozgrzewające i mocno pikantne danie obiadowe. Oczywiście z ostrości można w łatwy sposób zrezygnować pomijając przyprawy i papryczkę chilli. :-)  500g karkówki 3 cebule 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 3 papryczki chilli 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 100ml wody 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki ostrej, czerwonej papryki 1 łyżeczka(...)papryczki chilli, solimy do smaku. Dokładnie mieszamy. Pieczarki kroimy w plastry.Cebulę kroimy w krążki. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: 1/2 porcji karkówki, 1/2 porcji kukurydzy, 1/2 porcji fasoli, 1/2 cebuli, 1/2 sosu pomidorowego i ponownie tak samo by powstały dwie warstwy.  4. Karkówkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około

Szefowa kuchni
Sałatka z fasolą, jajkiem i brokułami 320

Składniki: Puszka fasoli białej lub czerwonej Puszka kukurydzy Kawałek żółtego sera 3 jajka 1 cebula Natka pietruszki 1 Papryka żółta lub czerwona Majonez Sól i pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Należy również ugotować brokuły. Następnie  pokroić  w kostkę ser  żółty, paprykę, brokuły, cebulę i jajka. Dodać drobno posiekaną  natkę pietruszki, kukurydzę, fasolę i majonez. Doprawić

The Sweet Damsel
Przystawka fasolki z puszki 185

jest wspaniałą przystawką  dla niespodziewanych gości zrobiła renomę w śród moich znajomych  Od kiedy znam ten przepis u mnie w domu można zawsze znaleźć   puszkę fasoli w zapasie Składniki - 1 puszka fasoli czerwonej - 1 ząbek czosnku średni - sos sałatkowy koperkowo - ziołowy - 2- 3 łyżki oleju Sposób przygotowania 1. - Fasolkę z puszki dać na sito i odcedzić

W królestwie smaków Beaty
Akademia Smaku Bosch. Warsztaty kulinarne z pieczenia chleba "Chlebem i solą" 120

wszystkim trzeba panować, wtedy jest dobrze. Potem wszystko szło już gładko, chleb za chlebem, współpraca w naszej grupie przebiegała bezproblemowo, lubimy tak. W międzyczasie przygotowaliśmy jeszcze pastę z fasoli (bo w końcu nie samym chlebem człowiek żyje), a inna grupa masło kokosowe z miodem. I jedno i drugie wyszło fantastyczne, ale masło kokosowe to wręcz poezja smaku. Nie znaliśmy(...)wszystko mi się na koniec zlało w jedno doskonale zorganizowane wydarzenie :) Wszystko ładnie sobie wyrastało więc ochoczo zabraliśmy się za coś do chleba. Idealna okazała się pasta z fasoli. Tutaj też nie było jakiegoś konkretnego przepisu więc mogliśmy się cieszyć czterema różnymi pastami, każda z grup przygotowała nieco inaczej. Do tego jeszcze masło kokosowe. Pierwszy raz jadłem, ale już wiem

Marder&Marder Manufacture
Zupa meksykańska 165

sycące, rozgrzewające i co najważniejsze łatwe danie, które powinno zachwycić każdego. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie zmielona łopatka) szklanka zielonej soczewicy 2 puszki kukurydzy konserwowej 2 puszki fasoli czerwonej puszka pomidorów lub słoiczek koncentratu pomidorowego 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki słodkiej szczypta pieprzu cayenne łyżeczka pieprzu(...)rozgrzanej patelni z oliwą. Następnie dodać mięso mielone, obie papryki, pieprz cytrynowy, sól do smaku i przesmażyć. Usmażone mięso, wrzucamy do gotującej się soczewicy. Dokładamy puszki kukurydzy i fasoli razem z zalewami, koncentrat pomidorowy lub zblenderowane pomidory z puszki i gotujemy wszystko ok. 20 min. Na koniec dosmaczamy solą i ewentualnie pieprzem cayenne jeśli ktoś lubi bardziej na ostro. Smacznego

na moim stole...