fasola - 7342 przepisów (strona:229/490)

FASOLKA PO BRETOŃSKU 131

kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/fasolka.html fasolka Składniki 50 dag fasoli suchej-u mnie czarna i brązowa pół szkl. przecieru pomidorowego , szczypta cukru,lub pomidory z puszki 30 dag kiełbasy czosnkowej ( lub innej grubo mielonej smacznej ) 3 cebule 2 listki laurowe , 2 ziela angielskie sól , pieprz świeżo mielony majeranek 5-6 ząbków czosnku WYKONANIE Fasolka po bretońsku z szybkowaru Fasolę moczyć całą

w mojej kuchni
Zupa meksykańska z kurczakiem 1055

zastąpiłam je kurczakiem. Dodając płatki chilli jej smak staje się wyraźny. Jest to idealna zupa na chłodny, zimowy dzień.  Składniki: 1 filet z kurczaka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 cebula kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego płatki chilli papryka ostra pieprz sól 1 l bulionu warzywnego Filet z kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek, a następnie kroimy(...)małe kawałeczki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojony filet z cebulką i papryką. Dodajemy 1 szklankę bulionu warzywnego, puszkę kukurydzy, puszkę czerwonej fasoli. To wszystko gotujemy na małym ogniu, następnie zawartość patelni przekładamy do reszty gorącego bulionu w garnku i gotujemy na większym ogniu. Aby zagęścić zupę 1 szklankę (bez kurczaka) miksujemy blenderem. Przelewamy do reszty zupy, dodajemy

Salonik smaków
Parówki z meksykańskim czatnejem zapiekane w cieście francuskim. 127

wybyło z domu na tak długo bez nich. Czego użyłem? -5 parówek -ciasto francuskie, kupne niestety Czatnej: -cebula czerwona -sok pomidorowy zagęszczany -po dwie łyżki groszku zielonego, kukurydzy, fasoli czerwonej (konserwowe) -oregano -pomidory suszone starte -papryka czerwona i żółta pokrojona w paski -sól, pieprz -oliwa -ząbek czosnku Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy papryki i posiekany czosnek.Smażymy kilka minut(...)Zalewamy sokiem z pomidorów dodajemy groszku,  kukurydzy i fasoli. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz oregano. W ostatnim etapie dodajemy starte suszone pomidory. Smażymy na małym ogniu, aż cała woda odparuje i powstanie gęsty sos. Ciasto francuskie kroimy na małe prostokąty, wykładamy łyżkę czatneja i układamy na niego połówkę parówki. Zawijamy ciasto w ulubiony sposób i smarujemy żółtkiem. Czynność powtarzamy

BaRepas
Tarta – ciasto podstawowe 329

tarty smarujemy tłuszczem. Wałkujemy ciasto na placek i przenosimy do formy. (ciasto musi być nieco większe niż forma). Ciasto nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i fasolę, by ciasto w pieczeniu zachowało swój kształt. Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika.   Pieczemy 15 minut, zdejmujemy z ciasta papier z fasolą i pieczemy jeszcze około 10 minut

Humanistka w kuchni
Tarta z truskawkami 109

tłuszczem. Wałkujemy ciasto na placek i przenosimy do formy. (ciasto musi być nieco większe niż forma). Ciasto nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenia    i fasolę, by ciasto w pieczeniu zachowało swój kształt. Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika.   Pieczemy 15 minut, zdejmujemy z ciasta papier   z fasolą i pieczemy jeszcze około

Humanistka w kuchni
Tarta z rabarbarem i truskawkami 176

tarty smarujemy tłuszczem. Wałkujemy ciasto na placek i przenosimy do formy. (ciasto musi być nieco większe niż forma). Ciasto nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i fasolę, by ciasto w pieczeniu zachowało swój kształt. Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika.  Pieczemy 15 minut, zdejmujemy z ciasta papier z fasolą. Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone

Humanistka w kuchni
Mini tarty z twarogiem i wiśniami 153

twarogu półtłustego 4 łyżki cukru pudru 15 dag wiśni opcjonalnie 3 łyżeczki kakao Wiśnie drylujemy. Twaróg miksujemy z cukrem na gładką masę. Pieczemy tarty  wypełnione papierem i fasolą około 12 minut. Wyjmujemy papier i fasolę. Tarty wypełniamy nadzieniem z twarogu, na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie. Pieczemy w temperaturze 180 C około 15-20 minut. Możemy wierzch  tarty albo

Humanistka w kuchni
Fasolowe burgery z pieczarkami 195

Zdrowe, pyszne i ekonomiczne. Składniki (na ok. 13 burgerów): - 3 szklanki ugotowanej fasoli, - 6 dużych pieczarek, - 1 cebula, - 1 jajko, - 1/4 szklanki sezamu, - 1/4 szklanki słonecznika, - 1/2 szklanki otrębów pszennych (lub innych) albo siemienia lnianego mielonego, - 1/4 szklanki oleju + trochę oleju do smażenia pieczarek z cebulą, - przyprawy: płaska łyżeczka pieprzu, duża szczypta gałki muszkatołowej, łyżka pietruszki (suszonej lub świeżej(...)dodać pół łyżki sosu sojowego lub musztardy (nie zawsze to robię), sól do smaku według potrzeb. ps. zawsze można sobie coś odpuścić np. sezam, albo słonecznik ;)... Przygotowanie: 1. Fasolę blendujemy na gładką masę (nie musi być tak gładka jak w pastach do chleba), 2. Pieczarki i cebulę pokrojone w drobną kostkę smażymy na patelni do zeszklenia

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Słona pasta z fasoli z makiem 143

Najprostsza, najszybsza pasta jaką robię do chleba, kiedy już chcę sobie zrobić przerwę od czosnku. Składniki (na mały słoik): trzy garści ugotowanej fasoli (lub z puszki), 3 łyżki oliwy, sól do smaku, ale to słona pasta z założenia, dwie łyżeczki maku, szczypta soli Fasolę, oliwę, trochę maku, sól i pieprz blendujemy na gładką masę, z tym że pod koniec dodajemy

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Fasolowe sznycle :) 139

Uwielbiam je, wyglądają jak tradycyjne, a są aromatyczne i pachnące.   Składniki (przykładowe) na 6 sztuk:   - 3 szklanki białej fasoli, - 2/3 szklanki otrębów pszennych do wsypania do masy * na marginesie: otrębów pszennych używam w zasadzie do wszystkiego i wciąż znajduję im nowe zastosowania - mam ich niekończące się ilości z własnych upraw moich teściów - na wsi z dobrodziejstw otrębów(...)pieprzu, soli, papryki, tymianku - do smaku - trochę mąki jakiejkolwiek (jeśli konsystencja jest niestabilna).   Składniki są przykładowe, bo zawsze można coś zmienić - dodać innych pestek itd.   Przygotowanie: Fasolę lekko blendujemy, dodajemy resztę składników i mieszamy. Uformowane sznycelki obtaczamy w reszcie otrębów i smażymy ok. 15 min.       Podajemy oczywiście z kaszą jakąś :) Smacznego

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Aromatyczny pasztet z białej fasoli 133

Jest pyszny, aromatyczny, niesamowity i prosty. Na imprezach znika w mgnieniu oka. Składniki na foremkę na chleb: 3 szklanki białej fasoli (już ugotowanej) 2 cebule (spore, pokrojone w talarki) 1 jabłko (drobno pokrojone) 7 łyżek zmielonych płatków owsianych garść ziaren słonecznika garść otrębów pszennych 3 łyżeczki majeranku 2 łyżeczka tymianku pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej łyżeczka(...)sumie każdym: ja staram się smażyć na oleju ryżowym - ma wysoką temperaturę dymienia) - cebula ma się zeszklić, a jabłko ma być miękkie. -> Gdy powyższe wystygnie dodajemy to do fasoli w naczyniu, które daje możliwość wygodnego blendowania. -> Dodajemy resztę składników w tym olej (można zostawić trochę słonecznika do posypania pasztetu) -> Wszystko razem blendujemy na gładką masę i przelewamy

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Wegańskie NALEŚNIKI Z HUMMUSEM i SUROWYM SZPINAKIEM 152

hummus? Pasta z ciecierzycy.   A co to jest ciecierzyca? ;) Takie kulki podobne do grochu tylko większe, zresztą inaczej zwane grochem włoskim. Ciecierzyca zawiera bardzo dużo białka, dlatego obok fasoli powinna być mile widzianym gościem w naszej kuchni... Ma zaskakujący jak na strączek, lekko orzechowy smak, dlatego smakuje świetnie w różnej postaci a mnie osobiście przypadła do gustu o wiele(...)bardziej, niż soja. Ciecierzycę, podobnie jak fasolę, namaczamy przez noc, zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości. Można też (wersja dla nie mających czasu na 2-godzinne gotowanie strączków) kupić ją w puszcze lub słoiku, gotową do jedzenia. Jeśli gotujemy sami w domu, solimy dopiero po ugotowaniu! (inaczej nie zmięknie). Oprócz ciecierzycy w skład hummusu obowiązkowo wchodzi sezam, czosnek, cytryna, oliwa

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wegańska domowa PIZZA/CALZONE + drożdżowe BUŁECZKI Z KAPUSTĄ/PIEROŻKI Z PIECZARKAMI + inne wariacje na temat ciasta drożdżowego 338

lubi :)) Co by to nie było, sprawa jest prosta - wystarczy pokroić (pieczarki, cebulę, paprykę, pomidory, cukinię, brokuła na kawałki czy cokolwiek innego) lub/i wysypać z puszki (kukurydzę, fasolę, itp.) i kiedy wszystko już pod ręką, NASTAWIAMY PIEKARNIK (220 stopni, pieczenie góra-dół) i wracamy do wyrośniętego już ciasta. Z ilości podanej w przepisie wychodzą 2 blachy piekarnikowe, więc dzielimy ciasto(...)uwielbiam połączenie ketchupu z  SOSEM CZOSNKOWYM   własnej produkcji. Z drugiej części ciasta możemy zrobić drugą pizzę płaską albo kilka  CALZONE  (farsz super express: kukurydza, czerwona fasola i groszek z puszki z sosem pomidorowym i cebulką) albo w ogóle zamiast pizzy: DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ (i już jest przekąska do pracy/szkoły na następny dzień). Jeśli

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
KOTLECIKI Z CZERWONEJ FASOLI I BURACZKÓW 140

frytkami z selera i swojską kiszoną kapustą, ale równie dobrze będą się komponowały z bułką, jako burgery. Polecam jako miłą odskocznię, od tradycyjnych mielonych. SKŁADNIKI: 1 puszka czerwonej fasoli 2 małe czerwone buraki (ugotowane) 1 cebulka dymka razem ze szczypiorkiem 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej lub kukurydzianej sól pieprz zioła prowansalskie szczypta chilli bułka tarta olej(...)smażenia A jak to zrobić: Fasolę przełożyć na sito i dokładnie przepłukać. Wsypać do miski i dokładnie rozdrobnić widelcem lub blenderem. Dodać starte na grubych oczkach buraczki, i posiekaną drobno cebulkę ze szczypiorkiem, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać mąkę i wlać roztrzepane jajko, całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę, doprawiając do smaku. Z przygotowanej masy formować kotleciki, panierować

Kuchnia w opałach
Feijoada completa, czyli brazylijski gulasz 192

karkówki wieprzowej - 10 dag kabanosów - 20 dag boczku - 2 czerwone cebule - 5 ząbków czosnku - duża papryka czerwona - szklanka mieszanki meksykańskiej Hortex (bez fasolki szparagowej) - 2 papryczki chilli - puszka czerwonej fasoli - sól czosnkowa - przyprawa do wołowiny - pieprz kajeński - ostra i słodka papryka - pieprz - 4 łyżki oliwy - 2 łyżki masła - pęczek szczypiorku - pęczek pietruszki Przygotowanie:   Karkówkę i wołowinę ugotować po czym(...)czym dodać pokrojone mięso wieprzowe i wołowe i wymieszać. Dolać szklankę wody i dusić przez 15 minut. Po tym czasie mocno doprawić, by gulasz był bardzo ostry, dodać fasolę osączoną z zalewy i gotować do miękkości. Podawać posypany poszatkowanym szczypiorkiem i pietruszką.   Tradycyjnie feijoadę podaje się z ryżem, ale uwierzcie mi - sama w sobie jest cudownie sycącym daniem

W poszukiwaniu inspiracji

Proponowane wyszukiwania