Dziś mam dla Was kolejny , niesamowicie smaczny przepis na rybę . U mnie dorsz – Wy możecie w ten sposób przyrządzić swoją ulubioną rybę – zarówno łososia , jak i mirunę , morszczuka czy też okonia albo pstrąga . Wszystko zależy tylko i wyłącznie od Waszych upodobań. Zapiekana w niezwykle aromatycznej i smacznej bejcy z dodatkiem chrzanu , musztardy , miodu i świeżego kopru sprawia(...)cały dom jest wypełniony zapachami , a ryba jest niezwykle sycąca , ale zarazem lekka. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * dorsz ( filet ) – 2 szt * chrzan – 2 łyżki * ostra musztarda – 2 łyżki *chleb tostowy – 2 szt * jogurt naturalny gęsty – 200 ml * koperek – 1 pęczek * czosnek – 2 ząbki * miód – 1 łyżka * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Filety oczyszczamy , posypujemy
Ostra na Słodkosoku z cytryny. Obrane ziemniaki podgotowujemy w lekko osolonej wodzie , a następnie kroimy na plasterki. Paprykę kroimy w kosteczkę , marchewki w cienkie plasterki. Na papierze do pieczenia układamy przygotowane ryby , pokrywamy warzywami. Posypujemy jeszcze odrobiną(...)soli , pieprzu i chili. Dodaejmy plasterek cytryny i świeżą gałązkę rozmarynu. Zamykamy , boki zwijamy jak cukierki i wkładamy do nagrzanego na ok. 170C piekarnika. Czas pieczenia zależy od wielkości ryby – ok. 25-30 minut. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkomają neutralny smak ( nie są z tych pachnących ,, ostro,, morzem) to często przygotowuję je podobnie do ryb słodkowodnych. Jeden zestaw smaków zdecydowanie mi pasuje i to zarówno do ryb jak i drobiu czy mięsa. Zioła, przyprawy i owoce. A by nie zakłócać nuty smakowej używam oleju kokosowego ( kupiłam twardy-zastygły). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniRyba pojawia się u nas często, bo mój narzeczony uwielbia. I tak by coś urozmaicić, zrobiłam dzisiaj bardzo cytrynową rybkę z frytkami. Danie idealne na obiad, a samą rybę polecam jako wigilijną potrawę. Składniki : * 6 filetów z limandy * sól, pieprz cytrynowy * sok i skórka otarta z połowy cytryny * mąka do panierowania * olek rzepakowy do smażenia Przygotowanie : Rybę posolić, przyprawić pieprzem(...)polać sokiem z cytryny i całość posypać otartą skórką z cytryny. Odłożyć do lodówki na 10-15 minut. Rybę panierować w mące i smażyć po 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podawać z frytkami bądź ziemniakami oraz dowolną surówką
Magiczne Życie Martyugotowanego ryżu z 3-5 dodatkami zawiniętymi w wodorosty nori. Dodatki do sushi mogą być tak na prawdę dowolne, należy jednak pamiętać, że w składnikach powinny znaleźć się ryby, owoce morza i inne popularne dla kuchni japońskiej produkty. Zachęcam do kierowania się smakiem i tym co lubimy, a nie np. opiniami znajomych typu "do sushi daje się surowego łososia(...)wędzonego"- jak takiego lubimy lub po prostu jedynie takim dysponujemy to go użyjmy. Otóż uważam, że lepiej dodać wędzona rybę z pewnego źródła, niż surową z niepewnego, ponieważ sukces dobrego sushi tkwi nie tylko w doborze produktów ale również w ich jakości. Wybierajmy świeże, sprawdzone pewne i przede wszystkim lubiane przez nas produkty, a sushi z pewnością wyjdzie przepyszne. Poniżej
Słodka Stronazdrowego rozsądku i wolę ograniczyć ilość niż unikać smacznych potraw. Wielki ukłon w tym miejscu dla osób na rygorystycznych dietach - ja nie mam tak silnej woli. Wędzona makrela to ryba tłusta, a więc i kaloryczna. Jest jednak smaczna i idealna na wszelkiego rodzaju pasty czy sałatki. Na jedną z takich sałatek zapraszam Was dzisiaj. Potrzebujemy: średnią wędzoną makrelę, średnią cebulę(...)pół papryki, 2 jajka, sól, pieprz, majonez. Rybę obrać ze skóry, usunąć ości i lekko przesiekać nożem. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. Paprykę i cebulę również pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć, dodać majonez. Doprawić solą i pieprzem. Ja podałam sałatkę z bagietką z masłem :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennasmaki są niepowtarzalne i niestety nie jesteśmy ich w stanie opisać słowami ani przedstawić na zdjęciach. Składniki: -filety z dorsza bez skóry w ilości, zależnej od potrzeb -przyprawa do ryb -sól(...)szklanki mąki -1 szklanka bardzo zimnej wody -1 jajko -olej do smażenia Filety płuczemy, dokładnie osuszamy, dzielimy na połówki i przyprawiamy solą i przyprawą do ryb. Odstawiamy na ok. godzinę. Do mąki dodajemy 1/4 łyżeczki soli, wodę i jajko i dokładnie mieszamy. W garnku rozgrzewamy olej. Filety moczymy w cieście
Maminek kulinarnyCurry to sposób przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ryby, mięso i inne składniki dania głównego w sosie. Nazwa pochodzi od tamilskiego kari co dosłownie znaczy "sos". Potrawa jest znana pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Na Zachodzie "curry" kojarzy się bardziej z gotową mieszanką sproszkowanych przypraw niekiedy zmieszanych z olejem (pasta curry). Zwyczaj(...)południowo-zachodnim wybrzeżu Indii. Tereny Kerali są kolebką indyjskiego chrześcijaństwa. Tam, według legendy, działał święty Tomasz Apostoł. Prawdopodobnie to właśnie z tradycji kulinarnej keralskich chrześcijan pochodzi danie przygotowywane z ryb w gęstym, kremowym, aromatycznym sosie. Potrawa ta zyskała wielką popularność wśród kolonizujących te obszary Europejczyków. Obecnie jest to jedna z bardziej znanych indyjskich potraw rybnych, serwowana powszechnie w restauracjach
Smakowity Blog Kulinarnysól i pieprz tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filety rybne rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym. Rybę oprószyć solą i pieprzem. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać tłuszcz, wrzucić warzywa na patelnię, podsmażyć. Podsmażone warzywa ostudzić. Na filetach rybnych układać warzywa i zwijać ryby w roladki, spiąć roladki wykałaczkami. Wierzch oprószyć solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanym(...)tłuszczu z obu stron na rumiano. Następnie zmniejszyć ogień i smażyć na wolnym ogniu, aby ryba w środku się usmażyła. Podawać rybę z ryżem lub ziemniakami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusioleju rydzowego Wykonanie: Pstraga myjemy,obsuszamy.Wszystkie zioła mieszamy z olejem,dodajemy sok z pół cytryny.Marynata dokładnie obsmarowujemy ryby,kładziemy w naczyniu polewając reszta marynaty.Odstawiamy na kilka godzin,żeby ryba przeszła marynatą.Kilkakrotnie przewracamy w marynacie.Grilujemy na rumiano z obu stron.Podajemy polaną sokiem z reszty cytryny i cząstkami cytryny Ten przepis bierze udział w konkursie BLOG ZE ZNAKIEM SMAKU
Z Majeczką w kuchniGłów i kręgosłupów z ryb słodkowodnych nigdy w naszym domu się nie wyrzucało. Prababcia i Babcia gotowały z nich pyszne zupy rybne. Potem wędkował Tata, a następnie mój Mąż. I znów świeże ryby były stałym gościem w domu. Kiedy po latach zmuszona zostałam do kupowania ryb w sklepie okazało się, że nie tylko wybór jest ograniczony ale i z reguły(...)filety , bądź tusze bez głów. Aż w końcu trafiłam na sklepik w którym sami filetują ryby i można umówić się na to że po prostu zostawią łby od określonych ryb. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnichodzi o przygotowanie takich posiłków w domu- to wyzwanie zostawiam sobie na później, a póki co pozostanę tradycjonalistką bo nie jestem w stanie odmówić sobie niektórych smakołyków, a szczególnie ryb. Dzisiaj króluje ukochany łosoś w iście doborowym towarzystwie, które wcale nie jest przypadkowe. Pierwszy powód takiego(...)doboru składników już poznaliście- chwilowa ucieczka do krainy pełnej słońca, którego teraz tak bardzo brakuje. Drugi- przygotowanie na zimę i wzmacnianie odporności. Kwasy tłuszczowe omega 3, których źródłem są ryby, witamina C zawarta w pomidorach oraz cenne bakteriobójcze właściwości rukoli to połączenie wspomagające barierę ochronną naszego organizmu, tak niezwykle ważną w czasie pogodowych kaprysów. Do tego szklanka zielonej herbaty
peanutbuttermonsterzapach. Najczęściej wykorzystuje się go jako bazę do różnych potraw np. zupy rybnej. Dania przygotowane na tak esencjonalnym wywarze stają się wyraziste w smaku i pyszne… Składniki: resztki ryby (kręgosłup, skóra, głowa(...)skrzeli i oczu itp.) 4 marchewki 1 cebulka 1 duża pietruszka 1/3 pora kawałek selera 3 liski laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 l wody sól, pieprz Przygotowanie: Resztki ryb umyć. Warzywa obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki włożyć do garnka, zalać wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie i sól. Zagotować i zdjąć szumowiny. Gotować na małym
Oryginalny smakrobiliście jeszcze rybnego curry, to zachęcam do spróbowania. Jest pyszne i bardzo, bardzo aromatyczne… Do przygotowania tej potrawy użyłam dorsza atlantyckiego, ale równie dobrze można użyć innej białej ryby o zwartym mięsie. Składniki: 1/2 kg filetów dorsza atlantyckiego 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 1 papryczka chilli 1 laska cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka kurkumy kawałek(...)kardamon. Mieszaj i jeszcze chwilę rumień. Dodaj pastę imbirowo – czosnkową, szczyptę cukru, pastę tamaryndową, bulion, liście curry, laskę cynamonu i mleko kokosowe. Wymieszaj i chwilę gotuj. Włóż pokrojoną rybę i duś, aż sos się zredukuje, a ryba będzie ugotowana. Dopraw solą. Gotowe rybne curry posyp posiekana kolendrą. Możesz również delikatnie skropić sokiem z limonki. Podawaj z chlebkiem naan
Oryginalny smakszczypiorku Do miski przełożyć makrelę razem z sosem pomidorowym. Kawałki ryby rozdrobnić łyżką. Następnie dodać pokruszone tofu. Wszystko wymieszać. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby i tofu. Dodać też majonez oraz posiekany szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać. Sałatkę podawać z ulubionym pieczywem lub waflami ryżowymi, u mnie pieczywo chrupkie
Monia miesza i gotuje