lubisz ryb? Na wspomnienie gotowanego groszku z marchewką od razu się krzywisz? To spróbuj tego przepisu ! Od zawsze nie cierpiałam ryb, zwłaszcza smażonych. Zapach, konsystencja.. jak mogłam od razu uciekałam. Odkąd próbowałam zrzucić trochę kilogramów przekonałam się do łososia i tuńczyka. Ale takie opanierowane nadal mi nie odpowiadały. Teraz już wiem, że robotę robi sos albo warzywa, przyprawy(...)łyżki masła 1 łyżeczka curry 1/4 szklanki bulionu 1/4 szklanki śmietany 18% koperek lub natka pietruszki sól i pieprz mąka pszenna do panierowania oliwa do smażenia Rybę rozmrozić. Kaszę gotować wg instrukcji około 15 min w osolonej wodzie. Jeśli marchewkę z groszkiem mamy w zalewie to odsączamy ją na sitku i przepłukujemy wodą. W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła
W kuchni bez szafekSzybki obiad w piekarniku. Miałam dwa gatunki ryby, do tego warzywa które były na stanie. Czyli batat, pomidor, fasolka,kalafior. 3 kawałki polędwicy z dorsza 1 kawałek filetu łososia 1 cebula biała 1 cebula czerwona 1 batat ½ kalafiora 1 pomidor 200 g fasolki szparagowej zielonej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, płatki chili zioła suszone:oregano(...)bazylia, tymianek, natka pietruszki, majeranek olej rzepakowy 1 cytryna Rybę przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę białą, posypuję solą, pieprzem, tymiankiem,majerankiem i odstawiam na noc do lodówki albo przynajmniej na godzinę. Batata obieram i kroję w paski, kalafior dzielę na małe różyczki, fasolkę obieram,cebulę czerwoną kroję w krążki. Warzywa przekładam do miski, wlewam 40 ml oleju, posypuję solą
wesoła kuchniawymaga też większego przygotowania – część warzyw kroimy, pozostałe rzeczy przekładamy z puszki, mieszamy i pyszne jedzenie gotowe 🙂 Tuńczyk – jak jeść i kupować mądrze Tuńczyk to jedna z najpopularniejszych ryb w Polsce i na świecie. W 2018 r. wartość sprzedaży produktów tuńczykowych wyniosła aż 42 mld USD, odpowiadając czyli prawie 30% globalnej sprzedaży ryb i owoców morza . Liczby potwierdzają więc(...)mamy do czynienia z ogromnym popytem na tę rybę. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Popularność tuńczyka miała jednak swoją cenę. Intensywne połowy tej ryby odbiły się negatywnie na populacji wielu innych gatunków. W sieci do połowu tuńczyków wplątują się m.in. delfiny, żółwie czy ptaki. Dlatego tak ważne jest, by przy zakupie wybierać produkty pochodzące ze zrównoważonych połowów. Tu uprzedzam Wasze wątpliwości
Na-talerzu.pldomaga się głośno żarcia. Zamówienie i dowóz jedzenia zajęłoby mniej więcej tyle samo lub więcej czasu niż przygotowanie, więc stajesz przy garach i w minut osiem robisz filety z ryby w sosiku ze szpinaku, pomidorków, słodkiej śmietanki i pasty tagine. Tej ostatniej nie musicie dodawać i tak będzie dobrze. Po 20 minutach Króliś zażera się rybą duszoną w sosiku(...)Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins Czas gotowania / Cook time: 20 mins Czas całkowity / Total time: 25 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: 270 g filetów z ryby basa 250 g szpinaku (mrożony lub świeży) 8 winnych pomidorków przekrojonych na pół 200 g małych pieczarek 150 ml słodkiej smietanki
Spice things upNigdy nie byłem mocny w robieniu ryby panierowanej, może dlatego że nigdy też nie usmażyłem panierowanego kotleta. Jeśli już to wolałem upiec rybę w piekarniku lub kombiwarze. Świetnie komponuje się z surówką z kapusty kiszonej i mamy idealny obiad... 😁 Link do filmu z przepisem: 046 Smażona ryba w panierce z sezamu(...)złotego siemienia lnianego Składniki: Ryba (dowolny gatunek) Sezam Siemię lniane złote Jajka Sól Pieprz Tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewieprzowiny i wołowiny , a chodzi o względy ideologiczne. Jeśli mieliście okazję zapoznać się z tekstem na stronie „ O mnie ”, to wiecie, że przez pięć lat go nie jadłam (wyłączając ryby ). Powrót do niego był podyktowany tylko i wyłącznie kwestiami zdrowotnymi. Jako posiadaczka grupy krwi „0” jestem typowym mięsożercą z natury. Jednak zawsze czułam wyrzuty sumienia z faktu, że zwierzę musi(...)nasze zdrowie czy też czynniki poboczne jednak mają większą wagę…? Oczywiście wszystko ma znaczenie, ale pytanie czy dla mojego organizmu to rzeczywiście taka różnica czy źródłem białka będą jaja , ryby czy też inny rodzaj mięsa … Wydaje mi się, że jeśli dieta będzie zbilansowana pod względem makro i mikroskładników, to nie ma to większego znaczenia. Białko to białko… Idąc tym tropem
Modern Cave GirlOstatnio towarzyszą nam meksykańskie rytmy, a wszystko to za sprawą naszych gości. Dziś, króluje cudownie delikatna biała ryba jaką jest halibut, zatem przygotowaliśmy ceviche. Przystawka idealna na imprezę, świeża, kolorowa, którą podajemy z tortillą lub plackami kukurydzianymi. Składniki: 300 g świeżego halibuta 1 mango 1 avocado 1 mała czerwona cebula 0,5 małej papryczki chilli garść świeżej kolendry(...)sól do smaku Przygotowanie: Najpierw obrabiamy filet, ściągamy skórę i sprawdzamy czy nie zostały w nim ości. Filet kroimy w małą kosteczką 1-2 cm, umieszczamy w misce. Do ryby dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i 2 limonek. Mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie kroimy w drobną kostkę mango oraz avocado. Papryczkę kroimy
Niezły MłynekOstatnio towarzyszą nam meksykańskie rytmy, a wszystko to za sprawą naszych gości. Dziś, króluje cudownie delikatna biała ryba jaką jest halibut, zatem przygotowaliśmy ceviche. Przystawka idealna na imprezę, świeża, kolorowa, którą podajemy z tortillą lub plackami kukurydzianymi. Składniki: 300 g świeżego halibuta 1 mango 1 avocado 1 mała czerwona cebula 0,5 małej papryczki chilli garść świeżej kolendry(...)sól do smaku Przygotowanie: Najpierw obrabiamy filet, ściągamy skórę i sprawdzamy czy nie zostały w nim ości. Filet kroimy w małą kosteczką 1-2 cm, umieszczamy w misce. Do ryby dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i 2 limonek. Mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie kroimy w drobną kostkę mango oraz avocado. Papryczkę kroimy
Niezły Młynekzrobić aby ryba nie była nudna? Moja propozycja, to dorsz w mocno pomidorowym słodko-kwaśnym sosie. Sos doprawiłam tymiankiem, czerwona cebulą i świeżym tymiankiem-mówię wam zapach obłędny! Do tego danie przygotowuje się naprawdę ekspresowo. Dorsza polecam podać z ugotowanym na sypko ryżem. 500 g fileta z dorsza 400 g pomidorów krojonych z puszki 10 pomidorków koktajlowych 4 połówki suszonych(...)suszone pomidory. Wszystko zeszklić. Następnie na patelnię dodać pomidory z puszki i suszony tymianek, smażyć aż sos zgęstnieje doprawić go solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Rybę posypać solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego przełożyć sos, na sosie ułożyć rybę oraz połówki pomidorków koktajlowych. Zapiekać rybę przez 30 minut. Smacznego
Krylowa Kuchnianiebo zdrowsze od kupnych paluszków rybnych. Podane na purée groszkowym będą się również doskonale prezentowały na eleganckiej kolacji w gronie znajomych. Składniki: Na kotleciki: 500 g filetów z białej ryby bez skóry (sandacz, halibut, dorsz, mintaj) 1 łyżka posiekanego tymianku (można pominąć) 2 średnie jajka 1 średnia cebula szalotka bułka tarta sól, pieprz do smaku masło klarowane do smażenia(...)śmietanę kremówkę, po czym wszystko zblenduj tak, aby otrzymać gładką masę. Przed końcem blendowania dodaj przyprawy oraz sok z cytryny. Jajka roztrzep widelcem wraz z przyprawami w miseczce. Jeśli ryby były wcześniej mrożone, po osiągnięciu temperatury pokojowej musisz je dobrze odsączyć. Następnie zblenduj je blenderem lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Połącz z jajkami, dosyp mniej więcej jedną czubatą łyżkę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pomysłów na obiad z rybą nigdy za wiele. Zrobiliśmy pulpeciki w sosie koperkowym z marchewką i chcemy podzielić się z wami przepisem, abyście sami mogli się przekonać, jakie są pyszne. Przepis na pulpeciki rybne Składniki: 500 gramów fileta z białej ryby morskiej (najlepszy będzie dorsz), 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej i jedna łyża mąki pszennej, 2 cebule, 1 ząbek(...)ćwiartki cytryny, sól, pieprz, olej i masło do smażenia. Jak zrobić pulpeciki rybne? 1 cebulę drobno posiekaj, przesmaż na odrobinie masła. Filety rybne bardzo dokładnie osusz dociskając ręcznikiem papierowym. Rybę pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z posiekaną cebulą – zmiel w maszynce lub rozdrobnij blenderem. Do ryby dodaj bułkę tartą i mąkę, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób, odstaw
Kulinarna PolskaZapiekanka ziemniaczana z wędzona rybą , z wędzoną makrelą. 1 kg obranych ziemniaków, 180 ml mleka, 2 jajka, gałka muszkatołowa, masło, 200 g oczyszczonej z ości wędzonej makreli, 1 cebula, sól, bułka tarta, Rybę posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na 1 łyżce masła. Przestudzoną cebulę wymieszać z rybą. Jajka rozbełtać, wymieszać z mlekiem. Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować(...)ubić tłuczkiem do ziemniaków. Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową. Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Połową masy ziemniaczanej wyłożyć dno formy. Na niej ułożyć rybę. Przykryć drugą częścią ziemniaków. Posmarować łyżką roztopionego masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 – 40 minut. talerz
królestwo garówŚwieża pieczona makrela z dodatkiem czosnku i kilku przypraw to pomysł na lekki, zdrowy obiad lub kolację. Składniki: 2 świeże ryby makrele, łyżeczka masła (może być klarowane), sól, pieprz cytrynowy, majeranek, 2 ząbki czosnku cytryna Przygotowanie: Oczyszczoną i umytą rybę nacinamy z obu stron w 4 miejscach. Czosnek obieramy i kroimy w plastry, wkładamy w nacięcia. Do masła dodajemy szczyptę(...)soli, pieprzu oraz majeranku, nacieramy nim rybę (także w środku). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut - ryba będzie lekko zarumieniona. Po upieczeniu, przed podaniem mięso delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny
Lena GotujeDziś postaram się namówić na rybny obiadek. A do tego banalnie prosty. Opowiem Wam o rybce: Karmazyn to ryba drapieżna , występująca w zimnych wodach na dużych głębokościach mórz północnych oraz zachodniego Atlantyku. Ta cały czas egzotyczna dla polskiego konsumenta ryba wyróżnia się małą zawartością tłuszczu i cholesterolu – w 100 g mięsa znajdziemy 1,54 g tłuszczu i tylko(...)walinę (0,74 g/100 g), izoleucynę (0,72 g/ 100 g) i treoninę (0,70 g/ 100 g). Karmazyn źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Karmazyn jest rybą chudą, która w większości zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, jednak znajdziemy w niej także tłuszcze wielonienasycone, w tym kwasy omega-3. To co robimy? Co nam trzeba? na 2 osoby, pół kg filetów z karmazyna
Latosiowydom