ryba - 22175 przepisów (strona:188/1479)

DOMOWY PAPRYKARZ LCHF BEZ RYŻU (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy) 163

Chyba każdy kojarzy czerwoną puszkę z napisem „PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI”? Czy ktoś tęsknił za nim tak jak ja? Tradycyjny to oczywiście ryba, warzywa i ryż, czyli węglowodany, ale mam dla Was opcję LCHF z wykorzystaniem ryżu konjac bez węgli Dla mnie to fantastyczny patent ponieważ, od zawsze uwielbiam paprykarz, który kojarzy mi się z dzieciństwem a szczególnie z wakacyjnymi(...)wyjazdami Cieszę się, że już nie muszę z niego rezygnować Składniki: 250 g makreli wędzonej 250 g ryby białej świeżej lub mrożonej (u mnie brzuszki dorsza, które hurtowo kupiłam w promocji w e.Leclerc i sobie zamroziłam ) 300 g makaronu konjac w kszatłcie ryżu (waga po odsączeniu) 250 g papryki czerwonej (po wydrążeniu) 200 g cebuli białej 100 g marchewki

Ola la LCHF
Pieczona dorada 98

Pyszna, zdrowa pieczona ryba, dobrze doprawiona. Świetnie smakuje z surówką z papryką, cebulą, bazylią i rzodkiewką! Składniki: 2 dorady, przyprawy: sól, pieprz cytynowy, bazylia, oregano, imbir 2 gałązki koperku Przygotowanie: Ryby muszą być ypatroszone, wyczyszczone z łusek, u mnie także bez głowy. Ryby posypujemy z obu stron i środku przyptawami, W środek ryby wkładami po gałązce koperku. Odkładamy

Lena Gotuje
Ryba z ajwarem, cukinią i pomidorem, pieczona w papilotach 154

masz czasu na przygotowanie pysznego obiadu? Podaję na dłoni gotowy przepis. Całkowity czas przygotowywania 30-35 minut.  SKŁADNIKI: 4 porcje 4 kawałki białej ryby bez skóry (miruna, dorsz) Mała cukinia Pomidor  1-1.5 woreczka ryżu Mały ząbek czosnku Szalotka Kilka kawałeczków sera feta 4 łyżki ajwaru 2 łyżki sosu sojowego Kurkuma Tymianek Oliwa z oliwek Świeża bazylia Papier(...)pieczenia PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy. Szalotkę przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy drobno posiekany czosnek, ugotowany ryż-całość doprawiamy sosem sojowym i kurkumą. Rybę solimy i posypujemy tymiankiem. Wycinamy 4 większe kwadraty z papieru do pieczenia-na każdym układamy ryż, na to kładziemy rybę, smarujemy ją odrobiną oliwy, Na rybie rozcieramy po łyżce ajwaru (można dodać odrobinę płatków chili), kładziemy plasterki

Kopystką po garach
Orientalne pstrągi z patelni 119

Przepis na orientalnie przyprawione pstrągi ugotowane na głębokiej patelni. Sos na bazie mleka kokosowego i aromatycznych przypraw bardzo pasuje do zwartego i sprężystego mięsa ryby. Całe pstrągi na talerzu pięknie wyglądają i wybornie smakują. W sklepach bez problemu można kupić sprawione całe pstrągi. Nie trzeba już z nimi nic specjalnego robić, są gotowe do obróbki termicznej. Przygotowane w całości świetnie(...)Łatwo dają się upiec w piekarniku w folii, ale równie dobrze można je ugotować na patelni. Wcale nie trzeba mieć jakiś super sprzętów, piekarników i parowarów, żeby przyrządzić apetycznie rybę. Dziś danie z patelni, ale nie smażone. Zobaczcie zresztą sami. Składniki na 2 porcje : 2 sprawione pstrągi (ok. 200g każdy) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka czarnuszki 1 ząbek czosnku

Dietolog
Pieczona dorada 144

Pyszna, zdrowa pieczona ryba, dobrze doprawiona. Świetnie smakuje z surówką z papryką, cebulą, bazylią i rzodkiewką! Składniki: 2 dorady, przyprawy: sól, pieprz cytynowy, bazylia, oregano, imbir 2 gałązki koperku Przygotowanie: Ryby muszą być ypatroszone, wyczyszczone z łusek, u mnie także bez głowy. Ryby posypujemy z obu stron i środku przyptawami, W środek ryby wkładami po gałązce koperku. Odkładamy

Lena Gotuje
Tuńczyk smażony, wędzony w sianie 123

jakiś czas temu, podawałam go jako przekąskę. Siano paliłam, w uzyskanym popiele obtaczałam kawałki tuńczyka i smażyłam. Tym razem tuńczyka ułożyłam w sianie i dopiero spaliłam siano, dzięki temu ryba się podwędziła.  stek z tuńczyka, pieprz grubo mielony, oliwa, skórka otarta z 1/3 cytryny, siano (kupuję siano ekologiczne dla zwierząt domowych), płatki soli, cząstka cytryny, 1 łyżka masła Steka(...)Naczynie żaroodporne wyłożyć sianem, ułożyć na nim steka, przykryć sianem, skropić oliwą.  Podpalić siano – ja to robię na balkonie, z daleka od materiałów łatwopalnych. Gdy siano się wypali, rybę oczyścić z pozostałości siana, nie usuwając popiołu. Na dnie rozgrzanej patelni położyć papier do pieczenia, wlać 2 – 3 łyżki oliwy. Ułożyć steka, smażyć dwie minuty, odwrócić na drugą stronę, smażyć

królestwo garów
Łosoś z pieprzem cytrynowym 150

Witajcie. Dziś przepis na szybką rybkę na obiad. Robiłam już tego łososia bardzo dawno temu. Teraz praktycznie już tej ryby nie kupuję, bo jest strasznie droga. Ale jak kiedyś stanieje to jeszcze zrobię :) Myślę, że i wersja z białą rybą byłaby równie smaczna. Składniki: 3-4 kawałki łososia sok z połowy cytryny pieprz cytrynowy sól morska masło klarowane do smażenia(...)Sposób przygotowania: 1. Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie kawałki dokładnie skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut do lodówki. 2. Następnie oprószyć solą morską oraz pieprzem cytrynowym z obu stron. 3. Na patelni rozgrzać masło klarowane, rybę usmażyć z obu stron. 4. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne Szaleństwa Margarytki

Kuchnia domowa Ani
Sałatka makaronowa z ananasem i pstrągiem 132

Trochę egzotyki zimową porą. Lekka sałatka z ananasem i rybą oraz makaronem. Moja rodzina uwielbia takie sałatki i mogą jeść codziennie. Trochę słońca na talerzu o tej porze roku. 1 ananas świeży 150 g makaronu Barilla Orecchiette 30 dkg pstrąga łososiowego 1 garść roszponki 10 truskawek 10 pomidorków koktajlowych natka pietruszki melisa świeża sól, pieprz przyprawa do ryb 1 łyżka(...)śmietany 18 % gęstej olej Pstrąga sole, pieprzę, dodaję przyprawę do ryb i odstawiam a godzinę do lodówki. Ananasa kroję na pół. Ostrym nożem wycinam niejadalny środek. Następnie wycinam miąższ ananasa i kroję  w kostkę. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie i studzę. Przekładam do miski, dodaję ananasa, truskawki pokrojone i pomidorki. Rybę zawijam w folię aluminiową i smażę

wesoła kuchnia
DORSZ POD KRUSZONKĄ Z PIEKARNIKA 164

DORSZ POD KRUSZONKĄ Z PIEKARNIKA Kolejna wariacja smakowa ryby. Chyba nigdy nie skończą mi się pomysły. Rybę jemy często, głównie dorsza, a taka inna kombinacja dodaje lepszego smaku. Kruszonka jest pyszna ! Chrupiąca i aromatyczna.  PRZEPIS filety z dorsza bez skóry 2 duże szt.  sól, pieprz do oprószenia olej kokosowy 4 łyżki bułka tarta 4 łyżki koperek świeży(...)kokosowy. Do miseczki wsypać bułkę tartą, posiekany koperek, pokrojony w drobną kostkę lub plasterki boczek oraz posiekany czosnek. Zalać olejem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowaną kruszonkę wyłożyć na płaty ryby. Piekarnik rozgrzać na 190 stopni. Wstawić blachę z rybą. Piec około 30 minut, aż kruszonka zarumieni się.  UWAGA !  Czas pieczenia może być krótszy w zależności od piekarnika

Kuchnia Paulettes
ryba zawijana w cukinii 117

ryby powinniśmy jeść, każdy wie. Ale czy muszą być to zawsze ryby w panierce lub pieczone w piekarniku? Nie koniecznie. Tym razem przychodzę do Was z propozycją szybką i smaczną. Idealna na obiad czy wczesną kolację. Ryba w zasadzie dusi się w mgnieniu oka, a dodatek cukinii nadaje jej specyficznego smaczku.  Składniki: filet z dorsza niewielka cukinia sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: filet oprószamy solą i pieprzem z każdej strony  cukinię obieramy obieraczką do warzyw na długie paski rybę zawijamy w cukinię i smażymy na rozgrzanej patelni w niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron przez kilka minut podajemy z ryżem lub kaszą  Smacznego

Gotowanie z pasją
NUGGETSY RYBNE 170

RYBNE NUGGETSY Małe, cudowne nuggetsiki <3 Trzeba rybkę jeść, bo rybka zdrowa jest ! Nawet w takiej formie. Idealne dla maluszków. Proste w przygotowaniu. Ryba 100 %.  ~~PRZEPIS~~ filet z dorsza 2 duże płaty ( norweski ) jajko sól 1 łyżeczka koperek świeży 1 łyżka lub suszony marchewka 1/2 szt.  cebula 1/2 szt.  pieprz 1/2 łyżeczki bułka tarta 2 łyżki(...)olej do smażenia bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Usunąć ości z filetów z dorsza.  Rybę pokroić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i koperek. Marchewkę obrać i bardzo drobno posiekać ( można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach ), dodać do ryby. Cebulę obrać i posiekać. Zarumienić na oleju. Dodać do ryby. Wszystko dobrze

Kuchnia Paulettes
Nototenia smażona - pyszna rybka na Wigilię 184

Jest tyle gatunków ryb, że nie trzeba karpia na Wigilię.  Wiem że to tradycja, ale karpie są coraz droższe, a ich jakość gorsza ....niestety, bo bardzo lubimy te ryby.  No ale cóż, jest okazja do próbowania innych, nowych smaków:)  Polecam nototenię, jej mięsko jest delikatne i bardzo smaczne :) 1 kg tuszek nototeni sok z cytryny sól pieprz(...)cytrynowy skrobia kukurydziana ( może być mąka pszenna) masło Ryby oczyszczam z łusek, myję i wycinam płetwy.  Osuszam ręcznikiem papierowym, skrapiam sokiem z cytryny, oprószam sola i pieprzem cytrynowym. Odstawiam na 10 minut ( rybka szybko „łapie” smaki) Po tym czasie ryby obtaczam w skrobi i smażę na maśle z obydwu stron

Takie tam pichcenie
Śledzie z jabłkami i orzechami włoskimi 219

Zastanawiam się jakie ryby pojawią się na Waszych świątecznych stołach. U mnie tra dycją są śle dzie w oleju z ceulką (przepis ---> TUTAJ) oraz ryba po grecku. W tym roku jako #Je dnaZ dwunastu pojawi się ryba, a konkretnie matijas po d jabłeczną pierzynką z orzechami włoskimi. Pyszny :) Skła dniki: 3 płaty matijasa w oleju (u mnie SEKO(...)mieszamy je ze śmietaną i drobno posiekaną cebulką. Solimy i pieprzymy do smaku pierzynkę. Orzechy drobimy i łączymy z jabłkami. Całość przekła damy na talerz, mieszając jabłka z rybą. Smacznego

ChilliJemy
pstrąg i brzuszki dorsza pieczone... 139

Składniki: pstrąg patroszony 1 średni, dorsz 6 sztuk/brzuszki dorsza, przyprawa do ryb 1/2 opakowania, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba/chili z pstrąga odciąć ogon, płetwy, brzuszki dorsza i pstrąga opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym natrzeć ryby dobrze przyprawami z każdej strony, brzuszki dorsza zawinąć w rulony forma z papierem do pieczenia, w formie ułożyć ryby(...)rozsypać pokrojoną cebulę, skropić olejem rzepakowym chili i piec w 200C, grzanie góra/dół około 40 minut, podać z czym się lubi - ryby smakują i na ciepło i na zimno do pieczywa z masłem............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka, pasta z ryby wędzonej 133

około 20 wytwórców regionalnych. Razem z nimi gotowaliśmy, smakowaliśmy i świetnie się bawiliśmy odkrywając podlaskie smaki. Ale wróćmy do sałatki, czy pasty... Podczas warsztatów przygotowaliśmy między innymi pierogi z rybą wędzoną, ogórkiem i koperkiem.  Do farszu został dodany majonez, wszystko zostało zapakowane w ciasto i tak powstały pierogi. Postanowiłam lekko zmodyfikować farsz, wyrzucić majonez i podać jako sałatkę. ryba(...)Rydzewskich ”, kopiasta łyżka posiekanego koperku, 3 szalotki, pieprz, 3 -4 łyżki oleju z pestek słonecznika (u mnie olej z podlaskiej firmy Olejowy Raj ), 1-2 łyżki soku z cytryny, Rybę obrać z ości i rozdrobnić. Ogórki i szalotkę posiekać w drobną kostkę. Połączyć rybę, szalotki, ogórki (nie dodawać wszystkich ogórków od razu, może się okazać, ze wystarczy mniej, wszystko zależy

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania