Ochłodziło się trochę zatem odpalamy piekarniki i na obiad robimy pyszną rybę z brokułami w sosie chrzanowym - to danie z gatunku tych które lubię najbardziej lekkie, smaczne i zdrowe i dość szybkie w przygotowaniu. Składniki: ok 500 g filetów rybnych (u mnie tym razem miruna) ok 500 g ziemniaków ok 400 g brokułów (użyłam mrożonych, ale świeże będą jeszcze(...)najlepiej świeżego ale jeśli nie macie to może być ze słoika, tylko poszukajcie takiego o dużej zawartości "chrzanu w chrzanie") 3 jaja 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Rybę oprószamy solą i pieprzem ze wszystkich stron. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i podgotowujemy do miękkości, ale uważamy by ich całkiem nie rozgotować. Brokuły wykładamy na durszlak i przelewamy wrzątkiem
Cynamonowe szczęściekarmą, ze wszystkimi najważniejszymi certyfikatami – to dlatego znajdziecie go w najlepszych restauracjach. Co ważne – mają krótki termin przydatności do spożycia, dzięki czemu zawsze trafimy na wyjątkowo świeżą rybę. Przygotowując takiego łososia musicie tylko pamiętać, aby wybrać dojrzałe, miękkie w środku awokado – dzięki temu salsa typu guacamole będzie rozpływać się w ustach. Taką rybę można jeść samą(...)Dokładnie mieszamy i próbujemy czy salsa jest odpowiednio słona. Łososia przyprawiamy solą i smażymy z dwóch stron – jeśli używamy minutowych steków Mowi, wystarczy 1 minutę z każdej strony. Rybę wykładamy na talerze i na wierzchu układamy czubatą łyżkę salsy z awokado. Podajemy z limonką pokrojoną w ćwiartki – skropiona nią ryba jest jeszcze lepsza. Post Łosoś
Poezja smakusię już coś wrzucić na ruszt? Dziś chciałam zachęcić Was do lekkiego grillowania. Zamiast klasycznej karkówki, kaszanki i kiełbasy, mam dla Was przepisy na pyszny grillowany drób, ryby i warzywa. Dobrze przyrządzone są równie smaczne, a przy tym kolorowe i bardziej fit. Co zrobić, aby dania z grilla były lżejsze? Przede wszystkim zwróćcie uwagę na produkty, które wrzucacie(...)rakotwórczych związków w trakcie grillowania. Ja proponuję Wam pyszną, pikantną marynatę z dodatkiem oliwy, musztardy, ziół, papryczki chilli i miodu, która świetnie komponuje się z mięsem kurczaka. Uwielbiam także ryby oraz warzywa z grilla. Te pierwsze grilluję w całości, zawinięte w folię aluminiową lub umieszczone w specjalnych kratkach. Do grillowania najlepiej nadają się ryby o zwartej strukturze, czyli np. łosoś
Chilli Czosnek i OliwaPaprykarz to tradycyjna potrwa kuchni węgierskiej składająca się z mięsa ryb, pomidorów i ryżu. W moim wydaniu zdrowe mięso ryby połączone z marchewką, koncentratem pomidorowym, ryżem i aromatyczną papryką tworzą idealną pastę do świeżego pieczywa. Składniki: 400g filetu z dorsza 150g ryżu 3 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 400g koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej(...)papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 4 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżeczki przyprawy do ryb sól pieprz Wykonanie: 1. Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryby i świeżym pieprzem. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawić
Szalona Kuchnia EwelinyDzisiaj przepis na pstrąga z grilla z masłem i lubczykiem. Ryba wyszła bardzo smaczna. Polecam. SKŁADNIKI : 2 pstrągi 3 gałązki lubczyku 2 ząbki czosnku 50 g masła sól do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Pstrągi myjemy i osuszamy. Masło mieszamy z posiekanym lubczykiem, przeciśniętym czosnkiem i solą. Ryby nacieramy od strony brzucha masłem i dokładnie skórę. Odkładamy na 10 minut do lodówki aby naszły przyprawami. Grilujemy od razu lub ryby zawijamy w folię aluminiową i grillujemy później. Gdybyśmy ryby grilowali bez foli, należy je polać dodatkowo oliwą aby skórka nieprzywarta do rusztu. Pstrągi
Kulinarne Fantazje MarioliChrupiący dorsz z płatkami papryki Smażona ryba , to najbezpieczniejszy sposób na piątkowy obiad . Propozycja chrupiącego dorsza z płatkami papryki jest naprawdę obiecująca i warto się na nią skusić . Taka ryba ma tylko dwie wady , pierwsza taka ,że szybko znika Druga taka, że niestety płatki papryki , które wystają z panierki lubią się zrobić czarne co nie wygląda zbyt ładnie . Na szczęście(...)smak jest wyborny . Polecam , szybkie , wegetariańskie i smaczne danie Składniki na 4 osoby : 4 filety z dorsza , bez skóry ( może też być inna ryba ) 1,5 łyżeczki ostrych lub łagodnych , suszonych płatków papryki ( my lubimy ostre , ale łagodne też są smaczne ) 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego sól selerowa i pieprz cytrynowy do smaku 2 jajka
Ogrodnik w podróżyPRZYGOTOWANIE : Rybę myjemy, nacinamy skórę w kilku miejscach. Kalafior tniemy na kawałki i wkładamy do dzbana robota, zalewamy 1 litrem wody. Masło mieszamy z solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, natką i szczypiorkiem. Rybę nacieramy ziołowym masłem, na wierzchu układamy plastry cytryny. Rybę zawijamy w folię, ale tylko od spodu. Układamy ją w naczyniu do gotowania na parze. Robota(...)ustawiamy na 25-30 minut, temperatura 120 % C. Kalafior odcedzamy, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz masło, następnie blendujemy. Po tym czasie rybę ściągamy, wyjmujemy z foli i układamy na talerzu, dodajemy porcję kalafiora i ulubionej surówki. Danie jest smaczne i lekkie
Kulinarne Fantazje Mariolismaku opcjonalnie sos sojowy Zagotuj wodę na makaron. Usuń skórę z fileta, jeśli ją posiada. Wyjmij ości. Dopraw solą i pieprzem. Wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj do niego rybę. Obtocz rybę dokładnie w soku. Odstaw. Rozgrzej patelnię. Wrzuć makaron do gotującej się wody. Rybę wraz z sokiem przełóż na patelnię. Dodaj sos sojowy, jeśli używasz. Smaż krótko z każdej(...)strony, a następnie zmniejsz ogień, smaż pod przykryciem. Odcedź makaron, podawaj z rybą. Użyłam makaronu cytrynowego. Jeśli masz ochotę, możesz do zwykłego makaronu zetrzeć odrobinę skórki z cytryny lub z pomarańczy. Będzie smakowało jeszcze lepiej
KucharzycaSushi to potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, tofu, i ziarna sezamowego. W ostatnich latach sushi stało się bardzo popularne. Powstaje coraz więcej lokali serwujących te smakołyki, ale coraz chętniej przygotowujemy je w domu. W produkty do sushi możemy zaopatrzyć się w specjalistycznych sklepach(...)istnieje kilka rodzajów sushi. Wszystkie są przepyszne, ale różnią się od siebie wyglądem i smakiem. TEMAKI - rolka zwijana na kształt rożka; SUSHI - kulka ryżu otoczona tasiemką z wodorostów, wypełniona rybą lub owocami morza; NIGIRI - wałeczek ryżu, na który nałożony jest kawałek ryby z wodorostem w środku; SASHIMI - Platy surowej ryby podawane z wasabi i imbirem; FUTOMAKI - duża rolka, często
Życie zaczyna się w kuchniLekka zapiekanka z rybą, koprem włoskim, ziemniakami które zostały z obiadu poprzedniego i groszku mrożonego. Na ten świeży musimy jeszcze poczekać. Sałatka pachnie fenkułem który uwielbiam, za jego anyżowy smak. Tego nie da się opisać to trzeba spróbować. 30 dkg ugotowanych ziemniaków 50 dag filetu z dorsza 1 fenkuł 4 łyżki sera żółtego startego 1 szklanka groszku mrożonego(...)śmietany 18 % gęstej 1 cebula 2 jajka 100 g jogurtu greckiego sól, pieprz przyprawa do ryb płatki chili olej rzepakowy Filety z dorsza posypuję solą , pieprzem, przyprawą do ryb i odstawiam na 30 minut. Ziemniaki ugotowane kroję w plastry. Przekładam do naczynia do zapiekania, posypuje solą, pieprzem, płatkami chili. W misce mieszam śmietanę, jogurt, jajka, sól, pieprz. Na patelni
wesoła kuchniaZupę rybną przygotowuję przy okazji robienia kotletów rybnych, czy pierogów z rybą. Kupuję tusze, filetuję i na „odpadach” - kręgosłupach gotuję zupę. Trochę ryby dodaję do zupy, z reszty robię właśnie pierogi lub kotlety. 1 kg tusz rybnych (u mnie miętus), 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 nieduża cebula, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy, 1,5 cm kawałek imbiru(...)sól, oliwa do smażenia. Włoszczyznę obrać. Rybę oczyścić, zdjąć skórę, wyciąć filety. Kręgosłupy włożyć do garnka, dodać 1 marchewkę, 1/2 pietruszki, pół kawałka selera, cebulę, pokrojony imbir, przyprawy. Zalać wodą, tak aby tylko przykryła zawartość garnka. Gotować na niewielkim ogniu, aż włoszczyzna będzie miękka. Zupę przecedzić. Doprawić do smaku solą. Pozostałą włoszczyznę pokroić w julienne (cienkie zapałki), lekko podsmażyć
królestwo garówMagda Smak soczystego, dobrze upieczonego łososia broni się sam, ale dodanie do niego kremowego sosu, ze świetnie pasującymi do siebie, prostymi składnikami, wynosi rybę na nowy wymiar smakowy. Początkowo upieczona, a następnie chwilę duszona w sosie ryba jest perfekcyjnie przygotowana a pomidorowo-szpinakowy sos idealnie pasuje do jej delikatnego mięsa. Do podania ze świeżym pieczywem – uwielbiam kawałkami bagietki zbierać(...)miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odcedzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w średniej wielkości kostkę. Szpinak opłukujemy i odcedzamy. Czosnek obieramy. Rybę myjemy, łuski zeskrobujemy ostrym nożem i jeszcze raz dokładnie myjemy. Duże kawałki dzielimy na ładne filety – dobrze aby wszystkie kawałki miały podobną wielkość, wtedy upieką się w jednym czasie. Osuszamy
Smaczna StronaUwielbiam ryby .Często je jemy w naszym domu . Dziś zapraszam na pyszną Mirunę :) Świeża (kupuję u dostawcy) w złotej, chrupiącej panierce z koprem. Idealna propozycja na bezmięsny obiad i nie tylko. Polecam Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI(...)skórką Sól i pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia 1/3 szklanki bułki tartej domowej 1/3 szklanki mąki np orkiszowej 2 jajka 50 ml mleka PRZYGOTOWANIE: Rybę rozmrażamy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy płat kroję na 3 części. Posypuję solą, pieprzem. Na jeden talerz wysypuje bułkę tartą, na drugi mąkę (ja dałam orkiszową) a na trzeci rozbijam
Gotowanie Patkikorzeniowe, czyli marchewki, pietruszki, selery to tylko niektóre z nich. Wracając ostatnio do domu po zakupach przechodziłam obok znajomego sklepu rybnego i bez namysłu stwierdziłam, że dawno nie jedliśmy ryby. Weszłam, kupiłam i po przyjściu do domu postanowiłam, że będzie zupa! I nie właśnie zupa z warzywami korzeniowymi. Lekka ale sycąca, smaczna i pięknie pachnąca. Składniki: 500g filetów rybnych(...)ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty Przygotowanie: Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Dodajemy starte na tarce na grubych oczkach marchewki, pietruszki oraz seler. Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części. Każdy kawałeczek oprószamy solą, pieprzem, obtaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na maśle na złoty kolor. Na pozostałym maśle smażymy posiekaną drobno
Życie ze smakiemŁosoś... uwielbiam tą rybę. Pyszny obiad do przygotowania dosłownie w mniej niż pół godziny. Kremowy sos, któremu całego smaku nadaje świeży koperek, ryba pieczona w piekarniku, do tego purree z ziemniaków i ulubiona surówka. Idealny obiad :) Składniki: * około 400 g filetu z łososia * 2 łyżki soku z cytryny * 2 łyżki oleju * 1 łyżka golden syrup (złoty syrop) (można(...)garść posiekanego świeżego koperku Wykonanie: W miseczce wymieszać sok z cytryny, olej i golden syrup. Tak przygotowaną marynatą natrzeć filety (pokrojone na kawałki) z łososia z obu stron. Kawałki ryby zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 170'C nie dłużej niż 15 minut. W między czasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać olej, wsypać mąkę, zrobić zasmażkę
Zrób to smacznie