jakiś czas temu, podawałam go jako przekąskę. Siano paliłam, w uzyskanym popiele obtaczałam kawałki tuńczyka i smażyłam. Tym razem tuńczyka ułożyłam w sianie i dopiero spaliłam siano, dzięki temu ryba się podwędziła. stek z tuńczyka, pieprz grubo mielony, oliwa, skórka otarta z 1/3 cytryny, siano (kupuję siano ekologiczne dla zwierząt domowych), płatki soli, cząstka cytryny, 1 łyżka masła Steka(...)Naczynie żaroodporne wyłożyć sianem, ułożyć na nim steka, przykryć sianem, skropić oliwą. Podpalić siano – ja to robię na balkonie, z daleka od materiałów łatwopalnych. Gdy siano się wypali, rybę oczyścić z pozostałości siana, nie usuwając popiołu. Na dnie rozgrzanej patelni położyć papier do pieczenia, wlać 2 – 3 łyżki oliwy. Ułożyć steka, smażyć dwie minuty, odwrócić na drugą stronę, smażyć
królestwo garówWitajcie. Dziś przepis na szybką rybkę na obiad. Robiłam już tego łososia bardzo dawno temu. Teraz praktycznie już tej ryby nie kupuję, bo jest strasznie droga. Ale jak kiedyś stanieje to jeszcze zrobię :) Myślę, że i wersja z białą rybą byłaby równie smaczna. Składniki: 3-4 kawałki łososia sok z połowy cytryny pieprz cytrynowy sól morska masło klarowane do smażenia(...)Sposób przygotowania: 1. Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie kawałki dokładnie skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut do lodówki. 2. Następnie oprószyć solą morską oraz pieprzem cytrynowym z obu stron. 3. Na patelni rozgrzać masło klarowane, rybę usmażyć z obu stron. 4. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne Szaleństwa Margarytki
Kuchnia domowa AniTrochę egzotyki zimową porą. Lekka sałatka z ananasem i rybą oraz makaronem. Moja rodzina uwielbia takie sałatki i mogą jeść codziennie. Trochę słońca na talerzu o tej porze roku. 1 ananas świeży 150 g makaronu Barilla Orecchiette 30 dkg pstrąga łososiowego 1 garść roszponki 10 truskawek 10 pomidorków koktajlowych natka pietruszki melisa świeża sól, pieprz przyprawa do ryb 1 łyżka(...)śmietany 18 % gęstej olej Pstrąga sole, pieprzę, dodaję przyprawę do ryb i odstawiam a godzinę do lodówki. Ananasa kroję na pół. Ostrym nożem wycinam niejadalny środek. Następnie wycinam miąższ ananasa i kroję w kostkę. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie i studzę. Przekładam do miski, dodaję ananasa, truskawki pokrojone i pomidorki. Rybę zawijam w folię aluminiową i smażę
wesoła kuchniaDORSZ POD KRUSZONKĄ Z PIEKARNIKA Kolejna wariacja smakowa ryby. Chyba nigdy nie skończą mi się pomysły. Rybę jemy często, głównie dorsza, a taka inna kombinacja dodaje lepszego smaku. Kruszonka jest pyszna ! Chrupiąca i aromatyczna. PRZEPIS filety z dorsza bez skóry 2 duże szt. sól, pieprz do oprószenia olej kokosowy 4 łyżki bułka tarta 4 łyżki koperek świeży(...)kokosowy. Do miseczki wsypać bułkę tartą, posiekany koperek, pokrojony w drobną kostkę lub plasterki boczek oraz posiekany czosnek. Zalać olejem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowaną kruszonkę wyłożyć na płaty ryby. Piekarnik rozgrzać na 190 stopni. Wstawić blachę z rybą. Piec około 30 minut, aż kruszonka zarumieni się. UWAGA ! Czas pieczenia może być krótszy w zależności od piekarnika
Kuchnia Paulettesryby powinniśmy jeść, każdy wie. Ale czy muszą być to zawsze ryby w panierce lub pieczone w piekarniku? Nie koniecznie. Tym razem przychodzę do Was z propozycją szybką i smaczną. Idealna na obiad czy wczesną kolację. Ryba w zasadzie dusi się w mgnieniu oka, a dodatek cukinii nadaje jej specyficznego smaczku. Składniki: filet z dorsza niewielka cukinia sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: filet oprószamy solą i pieprzem z każdej strony cukinię obieramy obieraczką do warzyw na długie paski rybę zawijamy w cukinię i smażymy na rozgrzanej patelni w niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron przez kilka minut podajemy z ryżem lub kaszą Smacznego
Gotowanie z pasjąRYBNE NUGGETSY Małe, cudowne nuggetsiki <3 Trzeba rybkę jeść, bo rybka zdrowa jest ! Nawet w takiej formie. Idealne dla maluszków. Proste w przygotowaniu. Ryba 100 %. ~~PRZEPIS~~ filet z dorsza 2 duże płaty ( norweski ) jajko sól 1 łyżeczka koperek świeży 1 łyżka lub suszony marchewka 1/2 szt. cebula 1/2 szt. pieprz 1/2 łyżeczki bułka tarta 2 łyżki(...)olej do smażenia bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Usunąć ości z filetów z dorsza. Rybę pokroić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i koperek. Marchewkę obrać i bardzo drobno posiekać ( można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach ), dodać do ryby. Cebulę obrać i posiekać. Zarumienić na oleju. Dodać do ryby. Wszystko dobrze
Kuchnia PaulettesJest tyle gatunków ryb, że nie trzeba karpia na Wigilię. Wiem że to tradycja, ale karpie są coraz droższe, a ich jakość gorsza ....niestety, bo bardzo lubimy te ryby. No ale cóż, jest okazja do próbowania innych, nowych smaków:) Polecam nototenię, jej mięsko jest delikatne i bardzo smaczne :) 1 kg tuszek nototeni sok z cytryny sól pieprz(...)cytrynowy skrobia kukurydziana ( może być mąka pszenna) masło Ryby oczyszczam z łusek, myję i wycinam płetwy. Osuszam ręcznikiem papierowym, skrapiam sokiem z cytryny, oprószam sola i pieprzem cytrynowym. Odstawiam na 10 minut ( rybka szybko „łapie” smaki) Po tym czasie ryby obtaczam w skrobi i smażę na maśle z obydwu stron
Takie tam pichcenieZastanawiam się jakie ryby pojawią się na Waszych świątecznych stołach. U mnie tra dycją są śle dzie w oleju z ceulką (przepis ---> TUTAJ) oraz ryba po grecku. W tym roku jako #Je dnaZ dwunastu pojawi się ryba, a konkretnie matijas po d jabłeczną pierzynką z orzechami włoskimi. Pyszny :) Skła dniki: 3 płaty matijasa w oleju (u mnie SEKO(...)mieszamy je ze śmietaną i drobno posiekaną cebulką. Solimy i pieprzymy do smaku pierzynkę. Orzechy drobimy i łączymy z jabłkami. Całość przekła damy na talerz, mieszając jabłka z rybą. Smacznego
ChilliJemySkładniki: pstrąg patroszony 1 średni, dorsz 6 sztuk/brzuszki dorsza, przyprawa do ryb 1/2 opakowania, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba/chili z pstrąga odciąć ogon, płetwy, brzuszki dorsza i pstrąga opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym natrzeć ryby dobrze przyprawami z każdej strony, brzuszki dorsza zawinąć w rulony forma z papierem do pieczenia, w formie ułożyć ryby(...)rozsypać pokrojoną cebulę, skropić olejem rzepakowym chili i piec w 200C, grzanie góra/dół około 40 minut, podać z czym się lubi - ryby smakują i na ciepło i na zimno do pieczywa z masłem............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięokoło 20 wytwórców regionalnych. Razem z nimi gotowaliśmy, smakowaliśmy i świetnie się bawiliśmy odkrywając podlaskie smaki. Ale wróćmy do sałatki, czy pasty... Podczas warsztatów przygotowaliśmy między innymi pierogi z rybą wędzoną, ogórkiem i koperkiem. Do farszu został dodany majonez, wszystko zostało zapakowane w ciasto i tak powstały pierogi. Postanowiłam lekko zmodyfikować farsz, wyrzucić majonez i podać jako sałatkę. ryba(...)Rydzewskich ”, kopiasta łyżka posiekanego koperku, 3 szalotki, pieprz, 3 -4 łyżki oleju z pestek słonecznika (u mnie olej z podlaskiej firmy Olejowy Raj ), 1-2 łyżki soku z cytryny, Rybę obrać z ości i rozdrobnić. Ogórki i szalotkę posiekać w drobną kostkę. Połączyć rybę, szalotki, ogórki (nie dodawać wszystkich ogórków od razu, może się okazać, ze wystarczy mniej, wszystko zależy
królestwo garówblogu pozostajemy w temacie ryb. Dziś dla Was kolejny przepis, tradycyjna pasta z wędzonej makreli, choć „podkręcona” przeze mnie nutką chrzanu, który moim zdaniem świetnie pasuje do całości. Do jej wykonania możecie również wykorzystać inną wędzoną rybę – pasta będzie na pewno pyszna. Składniki: 1 wędzona makrela 250 gramów białego twarogu półtłustego 1 mała cebula ½ pęczka świeżego koperku(...)smaku Wykonanie: Makrelę obierz ze skóry, usuń ości, włóż do miski. Posiekaj drobno koperek oraz cebulę, dodaj do makreli wraz z twarogiem, majonezem i chrzanem. Rozdrobnij twaróg i rybę widelcem, następnie wymieszaj dokładnie całość. Dopraw na końcu solą i pieprzem do smaku. Moja propozycja podania pasty – wybierz swoje ulubione grissini. Pasta świetnie smakuje też z różnymi rodzajami chleba, najlepiej
Garniec MagalieMercadona Miejsce, które odwiedzamy najczęściej aby zrobić zakupy to Mercadona. Jest to sklep ze wszystkimi potrzebnymi produktami od sera żółtego, ryb i owoców morza przez środki czystości po możliwość doładowania telefonu. Mercadona jest otwarta codziennie z wyjątkiem niedziel w godzinach od 9.00 do 21.30. Warzywniak Chociaż w Mercadonie są też owoce i warzywa, to często ciekawszą, a także tańszą możliwością(...)otwarte są codziennie od 8.00 do 21-22, jednak wiele zależy od właściciela bo nieraz spotkaliśmy otwarte drzwi po 23.00. Mercado Central W celu zakupu owoców morza i ryb lepiej wybrać się do Mercado Central. To największy i najbardziej znany targ w Walencji. Oferta tamtejszych sprzedawców wprawi was w zachwyt już przy wejściu, a zagłębiając się w alejki między straganami
Gotuj po hiszpańskublogu pomysł na potrawę z ryby. Tym razem dorsz w stylu meksykańskim. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Mam nadzieję, że spodoba wam się i spróbujecie. Ryby są dobrym źródłem białka oraz przede wszystkim kwasów tłuszczowych z rodziny omega – 3. Spożywanie ryb może korzystnie wpłynąć na zmniejszenie ryzyka chorób naczyniowo – sercowych, sprzyja zwiększeniu cholesterolu HDL, wspomagają pracę układu(...)wody. Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Gotuj około 20 minut aż sos się lekko zredukuje. Dodaj fasolę i kukurydzę. Sos przelej do naczynia do zapiekania. Na wierzch ułóż kawałki ryby. Zapiecz w piekarniku -180ºC – około 20 minut
wysmienitykolory, do tego zdrowa rybka, aromatyczny boczek i wyszło pyszne połączenie. Takie obiady moja rodzina uwielbia. Pachnący i chrupiący boczek stanowi przysłowiowa kropkę nad i. Jeżeli macie wątpliwości czy ryba i boczek pasują do siebie, zapewniam że tak. 2 pstrągi sól, pieprz cytrynowy przyprawa do ryb 10 plastrów boczku wędzonego 1 kawałek sera pleśniowego 1 cytryna farsz: 1 woreczek(...)papryka czerwona 7 pomidorów suszonych oregano, estragon, szałwia, mięta świeża 6 łyżek oliwy od suszonych pomidorów 1 cebula czerwona olej rzepakowy Pstrągi myję, osuszam, nacieram solą, pieprzem, przyprawą do ryb w środku też. Odstawiam na godzinę do lodówki. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Cebule kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję pokrojoną paprykę w kostkę i dalej smażę. Ryż, paprykę przekładam
wesoła kuchniaPolecam pysznego dorsza w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym. Jego smak jest nieco zbliżony do ryby po grecku. Z powodzeniem rozwieje nudę na wigilijnym stole. Składniki: 1kg polędwicy z dorsza 2 cebule 1 litr domowego przecieru pomidorowego lub 2-3 puszki pelatti ziele angielskie liście laurowe 3 łyżeczki cukru 4 łyżki octu winnego sól, świeżo mielony pieprz czarny sok z cytryny(...)przypalił. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, około 7-8 kulek ziela angielskiego oraz 7-8 listków laurowych. Całość gotujemy do zgęstnienia, dolewamy ocet i gotujemy jeszcze około 2 minut. Ryby: Ryby oprószamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i skrapiamy cytryną. Tak przyprawione obtaczamy w mące i smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron. Usmażone dorsze przekładamy do salaterki
Pyry na Gaz