Dzisiaj proponuję Wam przepis na pstrąga z dodatkiem rozmarynu, masełka czosnkowego i cytryny. Ryba tak przygotowana jest niezwykle wilgotna, aromatyczna i przepyszna Składniki: 500 g świeżego patroszonego pstrąga (u mnie 2 sztuki po ok 250 g) 2 średnie cytryny 200 g masła klarowanego lub oleju kokosowego (bez laktozy) 2 ząbki czosnku 4 gałązki świeżego gałązki rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego(...)sól i pieprz do smaku Pstrągi umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Z jednej strony ponacinać skórkę w poprzek. Wewnątrz skropić ryby sokiem z 1 cytryny, dodać masło lub olej kokosowy, wyciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem i włożyć gałązkę tymianku lub posypać suszonym. W naciętych otworach w skórce również umieścić trochę soku z cytryny, dodać sól, pieprz i rozmaryn. Na wierzchu
Ola la LCHFposmakuje! Składniki na 2 duże porcje: 150g łososia 150g polędwicy z dorsza 2 małe ziemniaki 2 pomidory 150g mozzarelli sok z 1/2 limonki sól, pieprz, zioła do ryb, kolendra oliwa z oliwek Wykonanie : ryby myjemy, osuszamy, nacieramy solą, oprószamy pieprzem, kolendrą, ulubionymi ziołami, nacieramy sokiem z limonki, owijamy w folię i schładzamy w lodówce ok. 2h. Ugotowane ziemniaki(...)kroimy na plasterki. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy lekko oliwą. Spód wykładamy plasterkami ziemniaków. Na ziemniakach układamy obie ryby pokrojone w grubą kostkę. Na rybach rozkładamy plasterki pomidorów. Oprószamy lekko solą i pieprzem oraz szczyptą kolendry. Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200C. Pieczemy przez ok. 25min, ostatnie 10minut z opcją termoobiegu. Po tym czasie na wierzch wykładamy mozzarellę pokrojoną
Raj dla PodniebieniaDzisiaj będzie w klimacie morskim i jednocześnie kolorowym. Na tę rybę natknęłam się dopiero niedawno i spróbowałam jej w wersji wędzonej. Nie znałam jej wcześniej, więc była to dla mnie zupełna nowość. Okazała się bardzo dobra, więc kiedy zobaczyłam ją świeżą, postanowiłam spróbować przyrządzić w prostej fit wersji na obiad. Tak jak lubię - na parze, z niewielką ilością przypraw(...)dodatkiem warzyw. Polecam wszystkim lubiącym ryby, bo karmazyn jest naprawdę smaczny ;) Chciałam was też zachęcić do polubienia fanpage'a Fitkota . Byłoby miło mieć do kogo kierować posty ;) Jestem też na instagramie :) Karmazyn z warzywami na parze ok. 250 g karmazyna (tusza) 1 niewielki batat brokuł sól pieprz olej kokosowy koperek ostra papryka sok z cytryny Rybę oczyścić. Przełożyć
FitKotgotową mieszanką. Jak ktoś chce, może przygotować własną. Tutaj dołożyliśmy jeszcze od siebie grzyby mun… są niesamowite w smaku. Zamiast dorsza, można użyć innej ulubionej ryby. Składniki 125 g makaronu chow mein 250 g filetu z dorsza sos sojowy sos ostrygowy 1 łyżka cukru palmowego 2 łyżki mąki 4 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki oleju rzepakowego 250 g mieszanki(...)gotową mieszanką. Jak ktoś chce, może przygotować własną. Tutaj dołożyliśmy jeszcze od siebie grzyby mun… są niesamowite w smaku. Zamiast dorsza, można użyć innej, ulubionej ryby. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy. Grzyby przygotowujemy zgodnie z recepturą, osączamy i kroimy w paski. Rybę oczyszczamy z ości, kroimy w większą kostkę, marynujemy w sosie sojowym ( 4 łyżki ) wymieszanym
R'n'G Kitchenobiad. Ciekawe, aromatyczne i intensywne w smaku. Sos na bazie smażonych kaparów, czosnku i białego wina świetnie komponuje się z łososiem . Lekko kwaśny, kremowy…Zdecydowanie pyszny sos do ryby. Łosoś piccata Składniki: 5 porcji 700 g fileta z łososia sól i pieprz do smaku 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy ½ czosnku solo, 4 ząbki 100 ml białego wina, wytrawnego(...)plasterków cytryny 4 łyżki natki pietruszki Dodatkowo brokuły ryż Filet z łososia podziel na 5 porcji. Posól i popierz, odstaw na godzinę. Rozgrzej 2 łyżki masła i usmaż rybę. Wyjmij rybę na półmisek. Na tej samej patelni usmaż plasterki cytryny. Wyjmij cytryny i rozpuść resztę masła z oliwą. Usmaż kapary. Pod koniec dodaj pokrojony w kostkę czosnek. Zmniejsz temperaturę
codojedzeniapiątek w moim domu pościmy, czyli nie spożywamy tego dnia w ogóle mięsa. Staram się urozmaicać domownikom te obiady, chociażby poprzez zmianę rodzaju ryb, które spożywamy. Dziś proponuje przygotowanie sandacza, którego polubią na pewno wszyscy za delikatne mięso i smak. Składniki: sandacze sól,pieprz świeża natka pietruszki 2 cytryny Wykonanie: Sprawiona, oczyszczoną rybę nacieramy wew i zew pieprzem(...)solą. Odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień do wnętrza ryby wkładamy po gałązce pietruszki, po plastrze cytryny. Tak przygotowane ryby układamy na blasze, obficie polewamy sokiem z cytryny. Pieczemy w 170 st ok 40 minut
Z Majeczką w kuchniDorsz-moja ulubiona ryba, ale nie czarujmy się,że mrożony filet-będzie dobry. Niestety-nie ma takiej opcji. Staram się kupować świeże filety-ważne,żeby nie byłe cienkie. SKŁADNIKI: 700-800 g. fileta dorsza ,bez skóry 1-2 jajka 1/2 szkli. mąki Bułka tarta Sok z cytryny Przyprawa do ryb Olej SOS: Jogurt naturalny Koperek Sól Pieprz PRZYGOTOWANIE: Ryby, doprawić(...)sokiem z cytryny, odstawić na 2-3 godziny (lub dłużej). Następnie panierować, mąka (nadmiar otrzepać), jajko, bułka tarta. Przygotować sos-jogurt plus posiekany koperek-doprawić solą i pieprzem.. Ryby smażyć w głębokim oleju, po 2 minuty na każdą stronę. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.. Podawać z sosem koperkowym oraz , u mnie, sałatka z bobem. Przepis znajdziecie
Kopystką po garachUwielbiam ryby a szczególnie łososia, który idealnie pasuje do modelu LCHF. Przyrządzam go na wiele różnych sposobów. Tym razem dzielę się z Wami przepisem na łososia zapiekanego w maśle czosnkowo- ziołowym. Ryba tak przyrządzona jest niezwykle soczysta i aromatyczna a dodatkowo pływa w przepysznym masełku Składniki: 400 g fileta z łososia 100 g masła extra o temperaturze pokojowej 2 łyżki(...)posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu ½ cytryny 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę skropić sokiem z cytryny a następnie oprószyć solą i pieprzem. Przygotować masło o temperaturze pokojowej. Posiekać drobno koperek oraz rozmaryn. Wycisnąć 3 ząbki czosnku. Zioła oraz czosnek wymieszać z miękkim masłem. Łososia pokroić na odpowiednie kawałki i wyłożyć
Ola la LCHFBardzo lubię ryby pod każdą postacią, a te kotleciki smakują mi wyjątkowo. Zresztą nie tylko mnie, bo dzieci również je lubią. Nawet mój mały niejadek zjada kotleta zanim zdążę nałożyć obiad na talerze :) Gorąco polecam! Składniki: 1 kg filetów z ryby morskiej 3 jajka 1 czerstwa bułka 1/2 szklanki mleka 1 mała cebulka 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego(...)szczypiorku tarta bułka mąka pszenna sól pieprz olej Rybę zmielić w maszynce o dużych oczkach lub bardzo drobno posiekać. Bułkę namoczyć w mleku. Cebulkę drobno posiekać. Wymieszać rybę z dwoma jajkami, koperkiem, szczypiorkiem i cebulką. Dodać odciśniętą bułkę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Uformować kotleciki i każdy obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Gotowe kotlety ułożyć
kuchnia doskiMusi być słodkawy ale i pikantny - mocno wyrazisty. Ryż najlepiej ugotować na rosole, a już z pewnością musi być ugotowany w słonej wodzie, by nie był mdły. No i ryba - konieczna dobra gatunkowo. Powinna być smaczna, pachnąca i bez ości (filet). Do tego garść aromatycznej zieleniny. Pycha! Składniki (4 porcje): 4 kawałki filetu z dorsza sól i pieprz sok wyciśnięty(...)przeciśnięty przez praskę i zblendować na gładką masę. Wstawić na palnik, podlać winem, dodać soli, pieprzu, słodkiej papryki w proszku, i przez około 20 minut gotować, często mieszając. Rybę skropić cytryną, oprószyć solą i pieprzem. Na spód brytfanki wsypać ryż, podlać go 100 ml bulionu (lub wodą od gotowania). Na ryż położyć rybę, a na rybę rozłożyć równomiernie
Poezja Smaków - blog kulinarnyMusztardowy dorsz upieczony w papilotach to świetny sposób na przygotowanie dietetycznego dania. Idealny nie tylko na postny obiad. Dzięki pergaminowym paczuszkom ryba zachowuje cały aromat, a tak upieczona jest wyjątkowo soczysta i smaczna. Rybę przygotowałam na potrzebę diety przyspieszającej metabolizm, do II fazy. Faza II trwa 2 dni i nie używamy wówczas żadnego tłuszczu i węglowadanów. Do dorsza podałam ugotowanego(...)cytryny plasterki cytryny 2 łyżki musztardy francuskiej 1 brokuł Wykonanie: dorsza poporcjować, opłukać, następnie osuszyć papierowym recznikiem. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć sola i pieprzem. Na górze ryby, na stronie bez skóry rozsmarować musztardę. Zapakować w przycięty na rozmiar ryby pergamin, boki związać sznurkiem piec w 180`C około 20 minut. W międzyczasie ugotować na parze brokuł, około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kupiłam bardzo ładne, mrożone filety z sandacza. Szukałam prostego sposobu aby tę pyszną rybę przyrządzić. Ponieważ mam jeszcze zapas domowej roboty sosu chili ( klik ) postanowiłam zrobić sos do ryby na jego bazie. Sos wyszedł znakomity. Trzeba sprawdzać ostrość w trakcie szykowania - wszystko zależy od ostrości sosu którym będziemy doprawiać. Filety możemy przygotować w dowolny sposób. Ja piekłam(...)słodko kwaśnego ( dodawać stopniowo) 1 łyżeczka świeżego imbiru, drobno startego zielona cebulka, pokrojona sok z 1 limonki 2 łyżki pokrojonych liści kolendry przygotowanie Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Rybę opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową, skórą do dołu. Skropić olejem. Piec ok 15 - 25 minut, do czasu aż mięso będzie równomiernie białe
Stare GarySKŁADNIKI: Ryba 4 filety z Morszczuka ja dałam mrożone Przyprawy: Sól i pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy do ryby 1 łyżeczka kopru suszonego Sos koperkowy 250 ml bulionu warzywnego 100 ml Śmietany 18 % 1 pęczek kopru przyprawy : Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Rybę odmrażam. Filety myję a następnie dokładnie przyprawiam. Wkładam do woreczka. Zamykam. Piekę(...)drobno siekam. Dodaję do bulionu i gotuję ok 2-3 minut. Następnie doprawiam i dodaję śmietankę. Mieszam. I jeszcze gotuję ok 3 min co jakiś czas mieszając. Rybę podaję z sosem. Idealnie smakuje również z kaszą kuskus czy ryżem
Gotowanie PatkiFisherman's pie pochodzi z Wielkiej Brytanii i jest dosyć tradycyjną potrawą. Trochę staromodna ale nadal można ją znaleźć w wielu restauracjach szczególnie nad wybrzeżem. Tradycyjnie jest to zapiekana ryba z owocami morza w sosie beszamelowym, przykryta ziemniakami i posypana żółtym serem. Postanowiłam trochę zmodyfikować ten przepis ponieważ potrawa wydaje mi się trochę mało wyrazista. Zamiast samych ziemniaków użyłam też(...)cebulkę. Całość trzeba też dobrze doprawić. Podejrzewam, że jak raz posmakujecie tego dania to na stałe zagości w waszych domach, ponieważ jest to bardzo smaczny i zdrowy pomysł na rybę. Składniki: (4 porcje) filety z białej ryby (u mnie dorsz) (400g) średniej wielkości cebulka 50g masła 4 łyżki mąki 200ml mleka 3 średnie ziemniaki 400g zielonego groszku (mrożony
wysmienityPulpety rybne w sosie szczypiorkowym to propozycja na podanie ryby tym, którzy za rybą nie przepadają. Według autora książki „Ryby w codziennym żywieniu” Pana Leonarda Duklewskiego (książka z 1971r.) pulpety rybne można podawać z sosem szczypiorkowym lub chrzanowym. Sos chrzanowy – wczoraj nie miałam ochoty na chrzan, a szczypiorek wydawał mi się bardzo ciekawym dodatkiem... Read More
Magiczny Garnek