Zapiekanka makaronowa z rybą! Zapiekanka makaronowa to danie, które dość często pojawia się na naszych stołach. Z wielu powodów, po pierwsze szybko się ją robi, smakuje wszytkim domownikom, jest dobrym sposobem na tzw. resztki takie jak: jedna marchewka w lodówce, kawałek cebuli, resztka sera itp. Jest też dość tanim obiadem, sycącym i jest to danie jednogarnkowe, dzięki czemu oszczędzamy czas(...)względem kształtu to rzecz drugorzędna, ale ja najczęściej sięgam po penne, kolanka czy kokardki. Wybieram makarony na bazie mąki durum (najczęściej włoskie). Moja dzisiejsza propozycja to zapiekanka z rybą, dokładnie z morszczukiem argentyńskim, z dodatkiem warzyw korzennych i pomidorów, w wygodnej formie przecieru pomidorowego. Kilka składników, dzięki którym wyczarujesz przepyszny obiad! SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ: - 500 g makaronu penne
SMYKWKUCHNIłyżka kaparów sok z jednej całej cytryny 4-5 łyżek dobrej oliwy pieprz plastry cytryny do dekoracji sposób przygotowania Sporego pstrąga sprawiamy a następnie filetujemy ( sposób filetowania ryby znajdziesz tu ). Na dno sporego naczynia ( takiego aby zmieścił się rozłożony filet) wysypujemy dość grubą warstwę soli ( około 100 gram), układamy na niej fileta pstrąga, skórą(...)dołu. Rybę przesypujemy resztą soli i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Ważne jest by sól, której użyjemy była naprawdę gruba. Powodem dla którego musimy użyć grubej soli jest fakt że filet po posoleniu "puści" wodę i jeżeli sól będzie drobna to mięso będzie leżało w wodzie ( a tego nie chcemy) Na drugi dzień wyjmujemy rybę z lodówki, strząsamy
Miód i pieprzgarnku wodą, dodać por umyty i zagotować, dodać kucharka, sok z cytryny i doprowadzić do zagotowania, na bardzo małym ogniu gotować z 10 minut, duży ogień może rozwalić rybę, garnek z rybą wynieść najlepiej na balkon albo w chłodne miejsce, zimną rybę można łatwo wyjąć z garnka, usunąć skórę i położyć w naczyniu zimny wywar przelać przez drobne sitko(...)garnka, wsypać żelatyny i doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając na rybie poukładać ugotowane jajka, marchew pokrojone cienko w plastry, dodać pokrojone ogórki konserwowe, wsypać groszek z puszki bez zalewy i listki natki pietruszki, wlać wywar z żelatyną, i zostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu smaczna i zdrowa rybka w galarecie..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZdarzyło Wam się nie mieć pomysłu na wykorzystanie ryb, na przykład tych, przygotowywanych przy okazji Świąt? Wiadomo, że każda ryba smakuje najlepiej, gdy jest świeża. Jest jednak dobry sposób, poza mrożeniem, by ją ciekawie i smacznie przyrządzić i przechować. Uzyskamy w ten sposób smaczną przystawkę, która zasili spiżarnię, choćby na wypadek niezapowiedzianych gości. Potrzebne nam będą: około 400 g filetów(...)ryby, polecam jednak te morskie jajko mąka olej do smażenia na zalewę: litr wody 1/3 szklanki octu 10% duża cebula 5 ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru Filety obtaczamy w jajku i mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W międzyczasie zagotowujemy ze sobą wszystkie składniki zalewy. Jeśli wolicie bardziej octowy smak- po prostu
Pichceniomaniapolskich domach króluje oczywiście karp (choć są tacy dziwacy, np. ja, którym karp przez gardło przejść nie jest w stanie, i na ich użytek pojawiają się jakieś "jadalne" ryby;-) - a to sandacz, a to miętus królewski, czy po prostu dorsz... Ryba będąca wigilijnym daniem głównym, którakolwiek w tej roli występuje, nie jest jednak często jedyną rybą obecną na stole(...)również bardzo często pojawiają się na wigilijnym stole, jak również przez całą resztę roku bywają obecne w jadłospisie Polaków. I bardzo słusznie! Bo jest to jedna z najzdrowszych ryb, jakie można kupować i spożywać, a przy tym występuje u nas powszechnie i ma przystępną cenę... Dzisiaj proponuję śledzie w wersji klasycznej- w śmietanie, z dodatkiem jabłka i cebulki. ŚLEDZIE
Aromatyczne Podróżemarchewki 2 pietruszki pół selera 3 cebule 3 ząbki czosnku olej roślinny do smażenia 1 duży koncentrat pomidorowy (20 dag) 2 łyżki octu winnego mąka pszenna do panierowania ryby kilka ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe sól, pieprz Sposób wykonania: Rybę myjemy, suszymy, nacieramy solą i pieprzem. Obtaczamy mąką i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Cebulę kroimy(...)wrzucamy cebulę razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy starte warzywa i przyprawy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ocet. Dokładnie wszystko mieszamy. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, wykładamy do dużego, płaskiego naczynia. Przykrywamy gorącym warzywnym farszem. Potrawę najlepiej zrobić dzień wcześniej aby ryba nasiąkła sokami z farszu
Qchnia po prostuWyniki badań na alergię pokarmową IgG pokazały, że wiele pokarmów muszę wykluczyć. Do tego muszę unikać pokarmów bogatych w FODMAP. Połączenie jednego i drugiego sprawia, że bez mięsa i ryb moja dieta byłaby bardzo uboga i niedoborowa. Tak więc przynajmniej na razie mięso wraca na mój talerz, ale do lubienia go jest mi bardzo daleko, dlatego mało prawdopodobne by mięsne(...)przepisy pojawiły się na tym blogu ;) Jeśli chodzi o ryby to je lubię, dlatego dzisiaj przedstawiam zupę rybną - moją alternatywę dla wigilijnego barszczu (nie mogę jeść moich ukochanych buraków! a i na grzybową nie mogę sobie pozwolić). Pierwszy raz taka zupę gotuję, wcześniejsze zawsze były wegańskie. Zupka jest smaczna, aromatyczna, lekka i bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie jest
pyszne zdrowościRyba po grecku wg przepisu mojej Babci – najlepsza na świecie! :) Jeśli szukacie więcej przepisów na świąteczne dania to zapraszam tutaj: Potrawy wigilijne – przepisy. Zaś przekąski i inne dania na Sylwestra znajdziecie tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci – Składniki: ok. […] The post Ryba
Kulinarne Przebojemożna zastąpić suszoną) 2 łyżki oliwy z oliwek 300 g pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki kilka czarnych lub zielonych oliwek (można pominąć) pół kieliszka wytrawnego wina sól, przyprawa do ryb (ja używam Kamis) 100 ml bulionu (u mnie pół kostki rosołowej rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody) Wykonanie: 1.Doradę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykonać na każdym(...)boku po 3-4 nacięcia ostrym nożem. 2. W miseczce wymieszać 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i przyprawę do ryby (1-2 łyżeczki). Wymieszać i dobrze natrzeć rybę marynatą – także w środku. Do każdej ryby wsadzić kilka listków bazylii. 3. Nagrzać piekarnik na 220 stopni. Doradę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać winem
Mama z miastaWszyscy znamy i lubimy rybkę po grecku . Ta pyszna rybka z warzywami bardzo często gości na naszych świątecznych stołach, u mnie jest obowiązkowo. Nieco mniej znana jest ryba po japońsku, która jest równie smaczna. Sama taką rybkę robiłam niedawno po raz pierwszy. Sposób przygotowania jest podobny jak w przypadku ryby po grecku tyle, że są nieco inne warzywa a całość(...)jest w słodko-kwaśnej zalewie. Teraz mam dylemat, którą rybę przygotować na świąteczny stół bo obie takie pyszne. składniki: 1 kg filetów rybnych 3 czerwone papryki 1 niecały słoiczek ogórków konserwowych (o pojemności 500 ml) 3 cebule 1 duża marchewka sól, pieprz 3-4 jajka mąka do panierowania olej do smażenia zalewa: 1 szklanka wody 8 łyżek keczupu
Monia miesza i gotujeDorsz w sosie jarzynowo-paprykowym to danie z serii Niedzielna Rybka. Nie miałam świeżej ryby, więc szukałam przepisu, w którym mogłam wykorzystać mrożoną rybę. Przepis znalazłam w książce z 1971r. pt. „Ryby w codziennym żywieniu”. Wstęp książki bardzo mnie rozbawił, cyt.: „(…) Książka przeznaczona dla szerokiego ogółu kobiet prowadzących gospodarstwa domowe (…)”. Miłe wspomnienie, jakie było... Read More The post Dorsz
Magiczny GarnekSzukałam pomysłu na dorsza i tak oto powstała ta pyszna patelnia i ryba jogurtowa z bakłażanem, makaronem i brokułami.Syte danie które łączy w sobie wiele składników zdrowych. dorsz: 25 dkg filetu z dorsza 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz przyprawa do ryb olej warzywa: 1 bakłażan 1/2 brokuła 1 gałązka pomidorków koktajlowych 1/2 papryczki chili(...)posypuje pieprzem i smażę na oleju na patelni grillowej, razem z pomidorkami. Filet z dorsza kroję na mniejsze kawałki, przekładam do miski, dodaję jogurt, kurkumę, sól, pieprz, przyprawę do ryb. Całość mieszam dokładnie i odstawiam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie smażę na oleju dosłownie po minucie z każdej strony. Do ryby dodaję brokuły, bakłażana, pomidorki makaron
wesoła kuchniawitamin w formie miksu warzyw. Polecam takie obiady szczególnie wiosną po zimowych sytych potrawach. 2 kawałki filetu z łososia sól, pieprz skórka starta z jednej cytryny przyprawa do ryb warzywa: 1 marchewka 1 papryka czerwona 1/2 papryczki chili 3 gałązki selera naciowego 1 cebula czerwona sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy greckiej / mieszanka przypraw/ 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 kulki(...)mozzarella Filety z łososia solę, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb, startą skórką z cytryny i odstawiam na 30 minut do lodówki. Marchew obieram i kroję w paski cienkie, paprykę kroję też w paski, seler naciowy - cebulę na kawałki. Warzywa przekładam do miski, polewam oliwą, posypuję solą, pieprzem, przyprawą grecką. Rybę przekładam na papier do pieczenia, układam po bokach warzywa
wesoła kuchniaTakie całe ryby smakują najlepiej z grilla z chrupiącą skórką, ale dzięki upieczeniu w folii aluminiowej można zajadać się nimi cały rok, nie tylko w sezonie wakacyjnym. Pięknie pachnie delikatnym masłem z koperkiem i cytryną, słodkim pomidorem i zieloną fasolą. Podałam ją z ugotowanymi w wodzie z dodatkiem chrzanu ziemniakami. Składniki: 2 wypatroszone dorady 2 łyżki posiekanego masła(...)mały pęczek świeżego koperku 1 mały pęczek świeżej natki pietruszki kilka plasterków cytryny 4 plastry pomidora po garści mrożonej zielonej fasolki sól, pieprz Przygotowanie: Rybę myjemy, osuszamy. W miejsce nacięcia dorady wkładamy trochę masła (reszta będzie na wierzch ryby), dodajemy połowę koperku i natki, wkładamy plasterek cytryny przekrojony na pół. Solimy i pieprzymy w środku oraz na zewnątrz. Układamy
Zasmakuj Kuchniłyżki kaśnej śmietany wiejskiej 1 łyżka masła sklarowanego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka mąki pęczek rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól i pieprz biały do smaku Oczyść ryby, skrop je sokiem cytrynowym, posyp je odrobiną soli i pieprzem ziołowym Odkrój białą część pora, przekrój ją wzdłuż i umyj starannie by pozbyć się piasku. Pokrój na półplasterki. Na rozgrzanym(...)patelni maśle krótko przesmaż pora, zalej bulionem i poduś 5 minut z dodatkiem gałązek rozmarynu. Włóż pstrągi na patelnię i pod przykryciem duś ryby w porach po około 10 minut z każdej strony na bardzo małym ogniu. Czas duszenia zależy od grubości ryby. Wyjmij ryby na półmisek odstaw na chwilę w ciepłe miejsce. Sos zagęść mąką wymieszaną w małej
Gotuj Sam!