czarnych oliwek 2 łyżki kaparów 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta ostrej papryki świeża bazylia sól, pieprz dodatkowo na wywar rybny 300 g gorszych części ryb pozostałych z filetowania (kręgosłupy, płetwy) 2 lisie laurowe 3 ziarna ziela zngielskiego Sposób przygotowania Kawałki ryb myjemy, oprószamy solą oraz pieprzem i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce(...)czasie do garnka wkładamy kawałki ryb przeznaczone na wywar, zalewamy je szklanką wody dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz i gotujemy na niewielkim ogniu 10-15 minut (możemy też dodać warzywa takie jak marchew, cebula, pietruszka, seler, ale trzeba pamiętać, że wywar należy wtedy dłużej gotować). Na dużą patelnię o wysokich brzegach wlewamy oliwę i smażymy na niej
Miód i pieprzGonimy za modą - ubraniową, kulinarną, językową. Gonimy za tym, co popularne jest w innych krajach, a nie skupiamy się zbytnio na tym, co oferuje
W kuchni Karmel-itkiBardzo podobny przepis zgłosiłam na konkurs Intermarche. Proszę zapoznajcie się z tamtą i tą propozycją . Składniki : około 20-30 dag ryby, u mnie miruna 6 dag świeżego szpinaku, kilka gałązek mięty jajko 2-3 łyżki mąki sok z cytryny - sól, pieprz, tłuszcz do smażenia ugotowany ryż, czerwona papryka do ozdoby Przygotowanie : Rozmrożoną rybę, pokroić na dzwonka, posypać pieprzem i solą(...)szpinaku i listków mięty, dodać jajko, mąkę, odrobinę soli i około łyżki soku z cytryny- wszystko zblendować Na gorącym tłuszczu smażyć z obu stron kawałki ryby zanurzone wpierw w szpinakowo-miętowej panierce Osączyć na papierowym ręczniku Zrobić sałatkę, u mnie z pomidorów i arbuza (polałam sosem miętowym ) Na sos miętowy : Kilka gałązek mięty, sok z cytryny, miód i oliwa
Proste PotrawyUwielbiam ryby z sosami, a z tym w szczególności. Fajna i smaczna przekąska na domowe imprezy. Polecam! 1,5 kg mintaja Sól Pieprz Przyprawa do ryb 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 3 cebule 1 czerwona papryka 2 marchewki 100 – 150 ml bulionu 700 g sosu słodko-kwaśnego Orzech (KLIK) Olej do smażenia Mintaja wcześniej dokładnie rozmrażamy. Nacieramy przyprawą(...)ryb, solą i pieprzem. Każdy kawałek dzielimy na mniejszy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w drobne piórka, papryki w kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy pozostałe warzywa. Lekko dusimy i zalewamy sosem słodko kwaśnym. Dolewamy bulion i dokładnie mieszamy
VioletoweKucharzenieSmażony lin z nutą pietruszki i czosnku Składniki: - świeża ryba (u mnie lin) - cytryna - świeża natka pietruszki - mielona słodka papryka czerwona - sól do ryb Royal Brand (skład: sól, czosnek, pietruszka) dekoracja/podanie: - sałata rzymska - cytryna do smażenia: - olej rzepakowy Przygotowanie: Rybę patroszę, obcinam głowę i usuwam łuski. Skrapiam ją sokiem z cytryny z każdej strony oraz wewnątrz, nacieram w tych samych(...)miejscach solą z dodatkami oraz papryką. Do środka wkładam plaster cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Na patelni rozgrzewam olej i smażę rybę z każdej strony na mocno rumiany kolor. Podaję z sałatą i cytrtną
Kuchnia co dniaBardzo lekkie danie z ryby w towarzystwie warzyw. Przygotowuje się je szybko, wystarczy pokroić warzywa i zapiec wszystko w piekarniku. Szybko, zdrowo i smacznie! Składniki na 2 porcje: 2 filety z halibuta (około 200 g sztuka) 1 mała cukinia 1/2 bakłażana 2 pomidory 1 cebula oliwa tymianek suszony sól sok z cytryny 1/3 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej domowego - klik(...)Filety z ryby umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Cukinię, bakłażana i cebulę pokroić w plasterki. Rozłożyć na sobie 2 arkusze papieru do pieczenia, posmarować je na środku oliwą, ułożyć warzywa. Posypać je suszonym tymiankiem i solą. Na warzywach ułożyć rybę, polać ją bulionem warzywnym. Delikatnie zwinąć końce papieru jednocześnie podwijając
Moja Galeria Smakufilety z morszczuka cytryna cebula sól i pieprz mąka olej rzepakowy Rybę dzielimy na porcje. Przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Odstawiamy na conajmniej pól godziny w chłodne miejsce. Każdy kawałek ryby obtaczamy w mące, strząsamy nadmiar. Smażymy na gorącym oleju rzepakowym, na małym ogniu. W trakcie smażenia dorzucamy na patelnie cebulę pokrojoną w piórka(...)kawałki cytryny wraz ze skórką. Rybę rumienimy z obu stron. Gotową wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Rybka przepysznie przechodzi smakiem smażonej cebulki i cytryny. Do przepisu można wykorzystać dowolną rybę. Smacznego
Atlas SmakówRyba z pesto? Czemu nie! Do tego młode ziemniaki z koperkiem. To dietetyczne, a zarazem wyraziste smaki, bo nikt nie powiedział, że dieta - matki karmiącej, czy matki odchudzającej się, czy też matki zdrowo odżywiającej się, ma być jałowa w smaku. Potrzebujesz: 110 g świeżego dorsza (lub innej ulubionej ryby, ale dorsz świetnie przyjmuje wszystkie okoliczne smaki) 120 g młodych(...)piniowych łyżkę startego parmezanu kilka listków świeżej bazylii pieprz Co robić? 1. Nagrzać piekarnik do 180C w opcji góra dół. Nastawić wodę w garnku do zagotowania. 2. Rybę umyć, osuszyć i ułożyć na folii aluminiowej skropionej oliwą i poprószonej solą i pieprzem. 3. Do blendera wrzucić składniki na pesto i zmiksować - jeśli jest za gęste dolać trochę
Matka Żywicielkaoliwy z oliwek natka pietruszki 1 ząbek czosnku Co robić? 1. Nagrzać piekarnik do 180C w opcji góra dół. Nastawić wodę w garnku do zagotowania. 2. Rybę umyć, osuszyć i ułożyć na folii aluminiowej skropionej oliwą i popruszonej solą i pieprzem. Wierzch ryby również skropić oliwą, posolić, popieprzyć, posypać natką pietruszki i ułożyć plasterki czosnku. 3. Wstawić(...)rybę do pieca na około 20 minut 4. Fasolkę umyć, poobcinać końce. 5. Groszek wyjąć ze strączków. 6. Warzywa wrzucić na osoloną, gotującą się wodę - najpierw fasolkę a po 8-10 minutach dodać groszek i gotować jeszcze kilka minut. 7. Warzywa odcedzić i podawać razem z rybą, którą można oczywiście skropić cytryną. Jeśli nadal karmisz i Twoje Dziecko jest wrażliwe
Matka ŻywicielkaKotlety rybne w kształcie zgrabnych medalionów to smakowita alternatywa dla tradycyjnej smażonej ryby. Złociutkie i chrupiące kotleciki to idealny pomysł na szybki, zdrowy, codzienny obiad. Kotlety rybne są bardzo proste w przygotowaniu, a jednoczenie bardzo smaczne i z pewnością znajdą swoich wielbicieli wśród domowników. Kotlety Rybne (Medaliony Rybne) - Składniki : ok. 500 g filetów z białej ryby 2-3 łyżki bułki(...)tartej duże jajko koperek pietruszka pieprz sól (lub ewentualnie można użyć gotowej przyprawy do ryb) 2-3 łyżki bułki tartej dodatkowo: ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka + odrobina mleka olej do smażenia Kotlety Rybne (Medaliony Rybne) - Sposób przygotowania: Rybę mielimy (lub drobno siekamy), dodajemy jajko, po szczypcie przypraw, bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy
Słodka Stronażyczyć takiego właśnie rodzinnego klimatu w te Święta :-) Przepis na Wigilijnego karpia smażonego 2 karpie o wadze 1,5-2 kg 1 duży seler 4 średnie cebule przyprawa do ryb 2 jajka bułka tarta olej sól pieprz Karpia należy zacząć przygotowywać dzień przed Wigilią, by mógł dobrze przejść smakiem i zapachem warzyw i przypraw. Ryby czyścimy(...)smokiem, yy.. znaczy się z karpiem:-) Selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebule również obieramy, kroimy w piórka. Sprawionego karpia nacieramy przyprawą do ryb i ewentualnie solą i pieprzem, układamy w dużej misce i dokładamy warzywa. Dobrze mieszamy, zamykamy przykrywką lub zawijamy folią spożywczą i wkładamy na co najmniej 12 godzin do lodówki. Wyciągamy rybę
Rozpustne gotowaniePyszne, szybkie danie kuchni indyjskiej. Nie ma nic lepszego od ryby ugotowanej w aromatycznym sosie curry. Jak dla mnie bomba! Polecam!!! Składniki na curry z ryby: 500 g ryby (u mnie filety z łososia) 1 duża cebula olej 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki curry 250 g obranych pokrojonych pomidorów, mogą być z puszki (lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego) sól(...)czosnek. Dodajemy curry i smażymy często mieszając 3-4 minuty. Następnie dodajemy pomidory lub koncentrat, przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut. Dodajemy 1/2 szklanki wody, mieszając, zagotowujemy. Wkładamy kawałki ryby i gotujemy na małym ogniu 7-10 minut. Na koniec doprawiamy solą i sokiem z limonki lub cytryny (około 1 łyżki). Podajemy z ryżem lub chlebkiem. Gotowe
Rozpustne gotowanieDziś na śniadanie przygotowałam pyszną pastę na kanapki z wędzonego łososia. Jako, że staram się urozmaicać posiłki i cięgle wymyślam nowe dania, a Sałatka z kuskusem i rybą wędzoną tak nam posmakowała, że postanowiłam przygotować coś na bazie tego właśnie przepisu. Wyszło pysznie, aromatycznie i koniecznie do powtórzenia! Bardzo polecam!!! Składniki na pastę na kanapki z wędzoną rybą(...)warzywami: 2 brzuszki z łososia lub pół obranej z ości tuszki makreli 1/3 czerwonej papryki 1/3 pęczka szczypiorku 1/2 awokado pieprz Warzywa drobno kroimy, rybę rozdrabniamy. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy pieprzem (ryba jest słona, więc nie ma potrzeby dodatkowo solić) i gotowe
Rozpustne gotowanienajsmaczniejsza ryba ,otulona bazyliowym ciastem. Do tego topinambur z lazurem...mmm! Pycha! Składniki 700 g filetu z dorsza sól ,pieprz sok z cytryny jajko 200 ml mleka pęczek bazylii cebula mąka olej do smażenia 500 g topinamburu 100 g sera pleśniowego niebieskiego łyżka gęstej śmietany Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Rybę porcjujemy ,oprószamy solą ,pieprzem(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Jajko mieszamy ze śmietaną ,posiekaną bazylią i cebulą. Dodajemy mąkę (ciasto ma być gęste) ,do smaku doprawiamy solą. Rybę zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Topinambur obieramy ,gotujemy w osolonej wodzie. Następnie osączamy ,dodajemy starty ser pleśniowy i łyżkę śmietany. Całość ubijamy na puree. Podajemy do ryby razem z ulubioną surówką. /* Style Definitions
R'n'G Kitchensię listkujące, o bogatym aromacie. Jeśli żyjecie w biegu, możecie zastąpić je tym kupnym, ale sprawdźcie proszę, czy zawiera, chociaż krztę masła, a nie tylko sztuczne aromaty. Oprócz tego rybę podamy z klasycznym sosem beurre blanc , (fr. białe masło), o którym Julia rozpisywała się w swojej książce. Sos pachnie winem i szalotką, ma cudowną kremową konsystencję i kolor(...)kości słoniowej. Stanowi wprost idealny dodatek do delikatnych ryb (szczególnie o białym mięsie) oraz pieczonych warzyw. Dodatkowo do klasycznego przepisu wprowadziłem blanszowany szpinak, doprawiony gałką muszkatołową i czosnkiem, który uważam, że dodał daniu charakteru. Do naszej potrawy idealnie będę pasować również młode pieczone marchewki z izraelskim akcentem w postaci aromatycznego za'ataru . To jak? Gotowi na prawdziwą
Food Square