powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Odstawiamy na ok. 10 minut do "napęcznienia". Łososia kroimy na filety o grubości ok. 2 cm i przyprawiamy niewielka ilością soli, pieprzu oraz koperku. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wykładamy bezpośrednio na rozgrzany olej ( łososia smażymy w dość głębokim tłuszczu). Rybę smażymy po ok. 4-5 minut z każdej ze stron, do momentu(...)ciasto stanie się chrupiące i złociste. Dodatkowo na patelnie z usmażonymi rybami możemy bardzo ostrożnie nalać niewielką ilością wody i natychmiast przykryć przykrywką - spowoduję to, że ciasto będzie jeszcze bardziej delikatniejsze, miększe i rozpływające się w ustach - jeśli natomiast nie czujemy się zbyt pewnie w kuchni można ten krok pominąć. Ryby przekładamy na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu
Słodka StronaPropozycja na rybę zapiekaną w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami. Składniki 1 kg dorsza ( może być łosoś , pstrąg ) 2 cytryny ( 150 g ) 2 cebule (200 g ) 4 pomidory (300 g ) 3 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów 10 zielonych oliwek bez pestek 4 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej natki 2 listki laurowe 1 łyżka masła do wysmarowania formy 2 łyżeczki(...)suszonego oregano sól pieprz oliwki faszerowane papryką do posypania Przygotowanie Rybę natarłem czosnkiem, solą i sokiem z cytryny. Odstawiłem na 10 minut. Cebulę obrałem i drobno posiekałem. Czosnek obrałem, oliwki osączyłem i posiekałem. W dużym rondlu rozgrzałem połowę oliwy, zeszkliłem cebule i czosnek. Dodałem pomidory obrane ze skórki, gotowałem na ostrym ogniu przez kilka minut. Zmniejszyłem ogień, wrzuciłem oregano
R'n'G Kitchenznowu łosoś . Nic nie poradzę że jest to ryba która łatwo i szybko można przyrządzić . Dodatkowo jest smaczna i mało ości ma . Dzisiaj zrobiłam go w sosie słodko-kwaśnym . Naprawdę ciekawy smak(...)oliwa sól,pieprz Wykonanie 1 brzoskwinie zmiksować do tego musu dodać pieprzu i soli do smaku oraz łyżkę oliwy . Następnie w tym soku zamarynować kawałki łososia . Odstawiam rybę do lodówki na godzinkę . Niech sobie tam naciąga smaczków brzoskwiniowych. W tym czasie na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam cebule pokrojoną w paski ( nie musi być równo) . Jak już będzie
Eli Gotowaniemusiałam dodać do swojego zbioru przepisów. To curry jest bardzo zdecydowane w smaku. Słodkawe od pomidorów i pikantne od chili, a do tego lekkie lub jeśli wolicie fit. Ryba jest krótko gotowana w sosie, bez panierowania i wcześniejszego smażenia. Gwarantuję, że to coś pysznego. Możecie mi uwierzyć na słowo lub przygotować i przekonać się na własnym podniebieniu. :) Składniki(...)mielonego cynamonu ¼ łyżeczki mielonej kozieradki 1-2 małe suszone papryczki chili 400g pomidorów 1 cebula czosnkowa ½ łyżeczki sumaku ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki Filety ryby umyć w zimnej wodzie i dobrze osuszyć. Pokroić na nieduże paski. Oprószyć solą, pieprzem i sumakiem. Przyprawy delikatnie wetrzeć. Przygotowane ryby odłożyć na bok. W miseczce rozetrzeć pierwsze 9 składników
Pełny talerzSkładniki: 600g łososia - 6kawałków, przyprawa do ryb lub tradycyjnie sól, pieprz i majeranek, czosnek granulowany, 2 cytryny. Składniki na sos i jego przygotowanie jest tu kliknij . Przygotowanie: Rybę umyć i osuszyć, doprawić przyprawą do ryb (lub solą, pieprzem i majerankiem). Lekko posypać czosnkiem granulowanym i pokropić sokiem z cytryny. Na każdy kawałek położyć plasterek cytryny. Zawinąć w folię(...)aluminiową. Piec w 200stopniach przez 25min. Po wyjęciu ryby z folii na talerz, polać sosem koperkowo śmietanowym. Smacznego
W kuchni u Monikimnie, postanowiłam więc z nim nie walczyć tylko grzecznie zamknąć laptopa... Dziś od rana też ciągle coś i dopiero teraz mogę Was poczęstować :) Składniki: na 2 porcje: 2 ryby- miruny ze skórą 2 łyżki smakowego oleju kujawskiego cytryna i bazylia 2 łyżeczki przyprawy do ryb 4 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki- może być mrożona kolorowy pieprz w młynku(...)sól morska w młynku dodatkowo 2 arkusze folii aluminiowej (sreberka) do zawinięcia Sposób przygotowania: Zamrożone ryby układamy na środku folii, skórą do spodu. Smarujemy olejem i posypujemy przyprawą do ryb. Ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę, dzielimy na dwie rybki i nakładamy na wierzch. Całość przykrywamy zieloną pietruszką- u mnie mrożoną- i posypujemy odrobiną soli morskiej i kolorowego pieprzu
Kuchnia w czekoladziecykorię mocno skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ciemniała i mieszamy, żeby sok dotarł wszędzie. Filet ze świeżego łososia pozbawiamy skóry. Najłatwiej zrobić to ostrym nożem, lekko przyciskając rybę do deski, trzymając ją skórką do dołu. Filet kroimy w kostkę, posypujemy ulubioną przyprawą do ryb lub mieszanką soli i pieprzu cytrynowego. Cebule i czosnek obieramy. Cebulki kroimy w cienkie(...)gorącą wodą, solimy i gotujemy na półmiękko. Odcedzamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami połowę podgotowanych ziemniaków, na nie wykładamy połowę pokrojonej cykorii. Na cykorii następna w kolejności ląduje ryba z cebulką i czosnkiem, następnie znowu cykoria, na koniec ziemniaki. Szykujemy beszamel. Masło rozpuszczamy, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i chwilkę razem smażymy – chwilę, dosłownie minutę – zasmażka ma zostać biała. Wlewamy
Karo in the KitchenSkładniki: * 50 dag filetów z ryby np. mintaj * sól, pieprz * panierka: mąka, jajko, tarta bułka * tłuszcz do smażenia * 1 marchew * kawałek selera * 1 cebula * pół czerwonej papryki sos: * 3 łyżki ketchupu * łyżka sosu sojowego * łyżka białego octu winnego * łyżeczka cukru * 100 ml oliwy z oliwek Sposób przygotowania : Kawałki ryby solimy i pieprzymy. Obtaczamy kolejno w mące, jajku i tartej bułce(...)Cebulę kroimy w piórka. Warzywa smażymy na patelni do czasu aż warzywa zmiękną. Składniki sosu mieszamy (najlepiej turlejką) i dolewamy do warzyw. Mieszamy. Mieszankę warzywną z sosem dokładamy do ryby. Dusimy pod przykryciem jakieś 10 minut
Pobite gary BarbarySmażona flądra z czosnkową nutą Flądra jest, moim zdaniem, mocno niedocenianym gatunkiem ryby, może dla tego ze często nie najlepiej kojarzy się z przypadkowymi smażalniami. Jednak jeżeli mamy możliwość dostania ryby naprawdę świeżej, ( akurat te sam złowiłem) to musimy wiedzieć, że najlepiej smakuje przyrządzona w najprostszy sposób. Składniki Danie dla czterech osób 4 flądry 1 szklanka mąki(...)znajduje się na tej stronie . 1 cytryna sól, pieprz Sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszki fląder (możemy je również pozbawić łbów i skóry, ale należy pamiętać że ryba smażona w całości jest bardziej "soczysta"), oprószamy je solą oraz pieprzem i odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Na spory talerz wysypujemy mąkę, dodajemy do niej szczyptę soli
Miód i pieprzDługo zastanawiałam się w czym tkwi sekret smażonej ryby. Jak ją przygotować, żeby była złota; o kruchej skórce i soczysta? Ile czasu należy ją przygotowywać. Wreszcie, po wielokrotnych próbach, tomach przeczytanych książek i wielu programach kulinarnych - wiem. Tą wiedzą zamierzam się z Wami dzisiaj podzielić ;) SMAŻONY OKOŃ MORSKI AROMATYZOWANY MIĘTĄ I TRAWĄ CYTRYNOWĄ Składniki: - 1 okoń morski - 2 gałązki mięty(...)kilka listków - oliwa - masło - sól Przygotowanie: Rybę skrobiemy z łusek, myjemy i filetujemy. Jej skórkę nacinamy (nie za głęboko, trzeba uważać, chodzi tylko o warstwę skórną). Przed smażenie możliwie ją osuszamy i upewniamy się, że ma temperaturę pokojową. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Okonia solimy dopiero na sekundę przed położeniem na patelni (w innym razie sól pozbawi go soczystości); sama
Życie zamknięte w smakuOsobiście nie przepadam za pangą. Ba! Uważam, że to nie jest prawdziwa ryba. M. jednak nie jada żadnej innej (staram się z tym walczyć). (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(...)PANGA SMAŻONA Składniki: - dowolna ilość filetów z pangi - mąka - masło - olej - czosnek, bazylia, gorczyca, imbir, tymianek, natka pietruszki, rozmaryn, koperek, biały pieprz, sól (można także użyć gotowej przyprawy do ryb) Przygotowanie: Suszone zioła i nasiona (przypraw) ucieramy na drobny puder. Rybę płuczemy i osuszamy, a następnie doprawiamy. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem. Rybę obtaczamy w mące i smażymy
Życie zamknięte w smakuBardzo smaczna ryba, często możemy ją kupić w postaci wędzonej. Jednak niekiedy można zdobyć wersję świeżą. I dzięki temu dzisiaj przedstawiam smażonego halibuta. Składniki: Dowolna ilość halibuta Ziołowa przyprawa do ryb Sól Mąka Olej Wykonanie: Halibuta oczywiście oczyszczamy – usuwamy łuski. Filetujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek ryby przyprawiamy przyprawą do ryb i solą. Dokładnie obtaczamy w mące. Smażymy
Smaki EwyPiątek, no i rybka na obiad. Ten piątek zakorzenił się u nas przez lata, ale to w sumie dobrze, bo ryby są zdrowe. Dzisiaj pieczony pstrąg łososiowy z aromatycznym koperkiem. Pycha. Składniki: Filety pstrąga łososiowego ( ok. 2 x 200 gram ) Sok z ½ cytryny Sól ½ pęczka koperku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Wykonanie: Z filetów usuwamy ości ( bardzo dobrze sprawdza(...)się do tego pęseta ), myjemy i osuszamy, układamy na foli aluminiowej, wywijamy brzegi. ( każdą osobno ) Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą. Koperek drobno kroimy i mieszamy z masłem oraz olejem. Przygotowaną masę nakładamy na rybę. Pozostawiamy chwilę do zamarynowania. W tym czasie możemy przygotować np. ziemniaki do obiadu. Pstrąga pieczemy w temp. 180 o C przez
Smaki Ewydzień dzisiejszy dzień proponuję pieczonego pstrąga łososiowego w suszonych pomidorach z sosem. Chciałam trochę odmienić rybę i muszę przyznać, że wyszło mi to nieźle. Mogę spokojnie Wam go polecić. Jest smaczny. Składniki: 3 kawałki pstrąga łososiowego ( każdy po około 250 gram ) Sól Pieprz Suszone pomidory w oleju ( słoik ) 4 pędy selera naciowego Bulion warzywny Filia aluminiowa Wykonanie: Dla każdego kawałka(...)ryby, z foli aluminiowej robimy foremki ( tak aby sos z ryby nigdzie się nie wylał ). Rybę smarujemy olejem z pomidorów, przyprawiamy solą, pieprzem oraz drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami ( niewiele ). Pozostawiamy do zamarynowania. Do bulionu warzywnego ( ok. 500 ml )dodajemy pokrojony seler naciowy i pozostałe suszone pomidory. Doprawiamy pieprzem ( ewentualnie solą, ale pamiętajmy, że bulion jest doprawiony ) i gotujemy
Smaki Ewysklepie rybnym i był stosunkowo tani. Dzisiaj bywa to rożnie. Nawet sklepy rybne gdzieś zniknęły, a jak są to w bardzo okrojonej formie. Pamiętam też te dziwne ryby , które pachniały świeżym ogórkiem. Może też pamiętacie. Dosyć wspomnień i do pracy, dzisiaj robimy dorsza w zalewie. Składniki: Dowolna ilość dorsza ( filety )- miałam około 1 ½ kg Sól Mąka Olej 2 cebule(...)Dorsza kroimy na mniejsze kawałki, solimy i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju z obu stron na zloty kolor. Cebulę kroimy w plasterki. Układamy dorsza w misce warstwowo. Ryba trochę cebuli 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, ponownie rybę. I tak na zmianę. Na patelnię po smażeniu ( jak trochę ostygnie ) wlewamy wodę, dodajemy pomidory
Smaki Ewy