ryba - 22175 przepisów (strona:211/1479)

Bakłażan a’la ryba po grecku 22

grało. Teraz wszystko gra, więc zabieram się za publikowanie przepisu. Tak sobie teraz myślę, że nie ma potrzeby się ograniczać jedynie do świąt, jeżeli chodzi o bakłażana a’la ryba po grecku. Bo tę prawdziwą rybę to jednak wolę zjeść od święta. Następnym razem, gdy będę stołować u siebie moją dwójkę wegan, na bank zrobię tytułowego bakłażana. Ten po kaszubsku(...)bardzo smakował, więc na bank ten także podejdzie. Jeżeli lubicie eksperymentować, nawet w okresie świąt, zróbcie koniecznie bakłażana udającego rybę po grecku. Składniki: 1 duży bakłażan lub 2 średnie 2 średnie marchewki 2 średnie korzenie pietruszki mały kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki wody liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki

Kardamonovy
Koreczki z jajkami przepiórczymi 28

przekonana. Tzn. nie chodzi o smak, bo np. koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym pstrągiem wyszły przepyszne. Te z szynką wyszły super, ale jeżeli chodzi o te z rybą, to przepadłam. Zaraz Wam wszystko napiszę. A czemu nie jestem przekonana do publikacji? To zdjęcie… jakieś takie nie moje. Mimo, że moje zdecydowanie. Napstrykałam dużo zdjęć koreczków, ale tylko(...)będziecie się bawili w wycinanie kółek (jak ja), będziecie chcieli sobie po prostu ułatwić życie. Dlatego ilość składników jest orientacyjna. Rodzaje szynek pozostawiam Wam, możecie nawet zmienić rodzaj ryby, serków czy oliwek. Dajcie co lubicie. Polecam Wam jednak z całego serca opcję z wędzonym pstrągiem, ogórkiem i wasabi. Z tej ilości składników wyszło mi 9 koreczków z szynką

Kardamonovy
Smak umami – co to znaczy?  42

aminokawas, który naturalnie występuje w organizmie człowieka i w niektórych produkatach spożywczych.  inozynian – związek chemiczny stosowany w przemyśle spożywczym jako wzmacniacz smaku. Naturalnie znajduje się w mięsie oraz rybach. guanylan – związek organiczny pochodzenia naturalnego, inaczej sól sodowa. Można go spotkać w formie naturalnej np. w rybach. Związki umami najczęściej zawarte są w żywności wysokobiałkowej, dzięki temu organizm otrzymuje informację(...)całe swoje życie. Aromat można uzyskać w naturalny sposób, a także za pomocą różnych składników i zdrowych przekąsek. Na co dzień odnajdziesz go w takich artykułach spożywczych jak: mięso, ryby, wywary mięsne, pomidory, brokuły, grzyby, orzechy, winogrona, dojrzałe sery. Najbogatsza w umami jest kuchnia azjatycka, ponieważ to właśnie ona wykorzystuje szereg żywności, bogatych w ten posmak jak: sos rybny

Rozdomowiona
Zupa rybna 45

ziemniakami. Aromatyczna idealna na każdą okazję, na co dzień i na święta. Czas przygotowania: 1,5 godziny Ilość porcji: 3-4 osób Trudność przygotowania:  średnie SKŁADNIKI : 500g świeżej ryby (dorada w przepisie) 2,5 litry wody 400g pomidorów krojonych (1 puszka) 4 ziemniaki 1 marchewka 1 por 1 pietruszka 1/4 korzenia selera 3 ząbki czosnku 1 pęczek kopru(...)oraz pieprz. Gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie całą włoszczyznę wyciągamy z wywaru. Cebulę i pora kroimy na mniejsze części. Wszystkie warzywa odkładamy ma razie na bok. 3. Rybę oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do wywaru razem z głową i płetawmi. Gotujemy 10 minut. Następnie wycigamy z wywaru i oddzielamy mięso od ości. Teraz do garnka dodajemy

karolgotuje
Składniki diety, które uwielbia Twoja tarczyca! Plus mnóstwo przepisów wspierających jej pracę :) 30

trwałym i łatwo się utlenia. Szacuje się, że znika nawet w 90%, zatem sól jodowana niestety nie załatwia sprawy niedoboru jodu w naszym kraju. Jakie są najlepsze źródła jodu? ryby morskie (dorsz, mintaj, makrela, flądra, śledź), owoce morza, algi. Przepisy, które warto wypróbować: krewetki na ostro , pasta z pieczonego dorsza idealna do kanapek, łosoś pieczony na batatach. CYNK Kolejny arcyważny(...)bierze udział w biosyntezie oraz uwalnianiu insuliny), zmniejsza toksyczne działania metali ciężkich, wspiera odporność organizmu. Jakie są najlepsze źródła cynku? orzechy , pestki, nasiona , pełne ziarna, nasiona roślin strączkowych , mięso, ryby, dziki ryż, mleko. Przepisy, które warto wypróbować: – zupa z soczewicy i pieczarek, – orzechowa komosanka z winogronem i pieczonym halloumi, – kasza gryczana z łososiem i warzywami . SELEN

Natka Pietruszki
Jajka faszerowane makrelą 154

pastami, wybór jest duży. Wystarczy kilka prostych składników i jajka są gotowe. Jajka faszerowane makrelą to szybka i prosta przystawka, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Wędzona ryba świetnie współgra ze smakiem jajka, a szczypiorek nadaje paście trochę ostrości i wyrazistości. Robiąc jajka faszerowane makrelą musimy dokładnie wyjąć wszystkie ości z ryby, aby później podczas jedzenia nie było(...)przykrych niespodzianek. Jajka faszerowane makrelą będą miały mniej lub bardziej wyrazisty smak w zależności od stopnia uwędzenia ryby. Natomiast ilość majonezu, jaki dodamy do pasty zależy od tego, jak tłusta jest ryba. I tak jeżeli będzie ona tłuściejsza to należy ograniczyć ilość majonezu, aby pasta nie była zbyt rzadka. Tak przygotowane jajka to idealna przekąska na każdą rodzinną imprezę. (adsbygoogle

Danka Pichci
Marynowany mintaj w sosie słodko-kwaśnym 31

wody ? 1 szklanka cukru ? 1/2 szklanki oleju ? 1/4 szklanki octu ? 1 łyżeczka soli ? 200 g keczupu – 1 mały słoiczek ? 200 g koncentratu pomidorowego – 1 mały słoiczek Wykonanie: ? Rybę pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. ? Roztrzepać jajka z mąką i majonezem. ? Kawałki ryby maczać w mokrej panierce i smażyć na oleju na rumiano(...)Cebulę i paprykę pokroić w paski. ? Z podanych składników ugotować zalewę, dodać cebulę i paprykę i gotować do miękkości – ok. 8 minut. ? Gorącą zalewą zalać usmażoną rybę ułożoną w szklanym naczyniu, w którym podamy ją na stół. ? Odstawić na 1-2 dni do lodówki, aż ryba zamarynuje się sosem paprykowym. ? Smakuje na ciepło i na zimno

To co kocham
Sałatka ze szprotkami 43

Choć z roku na rok spożycie ryb w naszym kraju rośnie, wciąż jest na stosunkowo niskim poziomie. A przecież ryby to źródło pełnowartościowego białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tych zdrowych tłuszczy, które powinny przeważać w naszej codziennej diecie. Gdy już na naszym talerzu ląduje ryba najczęściej jest to filet przygotowany na obiad, np. dorsz czy łosoś. Rzadziej sięgamy(...)jednej strony świeżo przygotowany filet z pewnością będzie zdrowszy, z drugiej strony od czasu do czasu szprotka czy makrela z puszki to też dobry sposób na zwiększenie ilości ryb w diecie. A taka rybka z puszki nie musi być tylko dodatkiem do kanapki. Równie dobrze sprawdzi się np. jako składnik pasty jajecznej ze szprotkami czy sałatki. Sałatka ze szprotkami - przepis

Z notatnika dietetyka
DORSZ W SOSIE SZPINAKOWO ŚMIETANOWYM Z SEREM PLEŚNIOWYM I SUSZONYMI POMIDORAMI 54

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DORSZ W SOSIE SZPINAKOWO ŚMIETANOWYM Z SEREM PLEŚNIOWYM I SUSZONYMI POMIDORAMI Jak często jecie ryby? U Nas niestety nie pojawiają się zbyt często, w sumie nie wiem dlaczego po prostu o nich zapominam – a tak przecież lubię ryby i to pod każdą postacią pieczone, smażone, gotowane. Jednym z moich postanowień noworocznych było oczywiście zdrowiej się odżywiać(...)ryby to przecież idealny element zbilansowanej diety i główne źródło kwasów omega-3 ryby zawierają też witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B i są bogate w białko i składniki mineralne jak jod, selen i żelazo więc naprawdę warto je jeść. Więc teraz przynajmniej raz w tygodniu staram się aby na obiad wpadła rybka. I tak ostatnio siedziałam

Księga-Smaku
Ryba po grecku w wersji z PRL 35

Smażone filety rybne ułożone w naczyniu i przykryte startymi i smażonymi warzywami korzeniowymi. RYBA PO GRECKU SKŁADNIKI 500 gramów fileta z mintaja albo z dorsza (bez skóry); masło klarowane; 2 marchewki; 1 duża pietruszka; mały seler; 1 cebula; 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego; sól, pieprz; przepis na rybę po grecku Artykuł Ryba po grecku w wersji z PRL pochodzi

Kuchnia Tomka
Pieczone pierogi z pstrągiem 46

Mamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi z pstrągiem – będziecie zaskoczeni, jak wspaniale smakują. Poziom trudności: średni Czas: 1,5 h (z czego 1 h to czas na odpoczywanie ciasta) Pomysł na to danie jest inspirowany przepisem Thoma(...)brytyjskiego szefa kuchni (i zdobywcy dwóch gwiazdek Michellina), na tradycyjne, walijskie pierogi, w lekko zmienionej formie. Zamiast klasycznego nadzienia, czyli mielonej wołowiny, Thom nafaszerował ciasto swoją ulubioną wędzoną rybą – łupaczem i ziemniakami. My jeszcze bardziej zmodyfikowaliśmy przepis. Po pierwsze zmieniliśmy ciasto, które w oryginale robione jest jak klasyczne ciasto na quiche, czyli z dużą ilością tłuszczu (u nas tego

Niedzielny kucharz
Kuchnia sezonowa: jak wykorzystywać sezonowe składniki w swoich potrawach? 36

wykorzystać sezonowe składniki w wyśmienitych potrawach! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dania z dodatkiem sezonowych warzyw Patelnie Tefal pozwolą nam na przygotowanie kompletnych dań oraz dodatków do potraw w postaci mięsa, ryb oraz warzyw. Dużym zainteresowaniem cieszą się pasty makaronowe oraz risotto . Korzystając z głębokiej patelni wok, możemy przygotować smaczne dania z kuchni chińskiej np. makaron ryżowy z piersią z kurczaka, sezonowymi(...)nich wyśmienite kotlety schabowe. Różyczki kalafiora oraz brokuł przyprawione na ostro, obtaczane w gęstym cieście naleśnikowym oraz usmażone na patelni wyglądem będą przypominały pałki kurczaka.  Mięso oraz ryby z grilla z warzywami sezonowymi Mięso oraz ryby z grilla z warzywami sezonowymi smakują wybornie. Grill elektryczny Tefal sprawdzi się nie tylko w okresie letnim. O tej porze roku możemy grillować

Przepiski.pl
Pyszna pasta z makreli z jajkiem i ogórkiem (keto) 43

także witaminy z grupy B, witaminę D i A. Wykonuje się ją błyskawicznie, niestety, równie szybko znika z talerzy. Makrela, która jest podstawą tej smacznej, pożywnej pasty to ważna ryba zarówno dla norweskiej kultury, jak i dla gospodarki, w szczególności dla społeczności zamieszkałych wzdłuż południowego wybrzeża kraju, gdzie ławice pływają blisko brzegu. Popularność makreli w tym regionie wyrobiła jej przydomek(...)narodowej ryby południowej Norwegii” – czytamy na stronie fromnorway.com . W XIX wieku makrela stała się głównym elementem norweskiego jadłospisu. Podczas gdy świeża makrela była wyłącznym przywilejem ludzi bogatych, większość norweskiego społeczeństwa jadała makrele solone, wędzone i konserwowane. Najpopularniejszą metodą konserwowania makreli było umieszczanie jej w zalewie i przechowywanie w wielkich beczkach. Większość Norwegów przygotowywało sobie beczkę ryb na zimę. Ale makrela

smakowitehistorie.com
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym 28

Rybka dobra na wszystko! Składniki: 2 filety z ryby (proponuję po prostu jakąś ulubioną) cytryna 300g śmietany do zup i sosów pęczek świeżego koperku pieprz sól olej Sposób przygotowania: 1. Filety kroimy według uznania – ja dzielę duży filet na 4. Każdy kawałek skrapiamy cytryną, posypujemy solą i pieprzem, i odkładamy na jakieś 15 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy olej(...)filety po około 4 minuty z obydwu stron. 3. W jakimś garnku grzejemy śmietanę, do której dodajemy poszatkowany wcześniej koper. Oczywiście doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 4. Zalewamy rybę tak przygotowanym sosem i dusimy wszystko przez kolejne 10 minut na niewielkim ogniu. 5. Ryba na talerz (ja podaję z pure ziemniaczanym), za widelec i jemy. Artykuł Ryba w sosie

Olcia gotuje!

Proponowane wyszukiwania