Padła prośba o więcej ryb. I mimo moich chęci nie jest to proste, bo u nas najczęściej jest zupełnie zwykła ryba smażona w panierce. Taką jedzą wszyscy i nie muszę nic kombinować. Nie znaczy to oczywiście, że innych ryb nie jemy. Dzisiaj trochę lżejsza propozycja. 750 g filetów z ryby (dorsz, mintaj, morszczuk ) paczka
Polska Zupadodaniem do kawy ? Jego niezawodni Czytacze pośpieszyli jak zwykle z pomocą (za co bardzo, bardzo serdecznie dziękuję) i tak powstał nowy wynalazek kulinarny pod roboczym tytułem ryba z kardamonem. Ale nie byłabym sobą, gdyby nie pojawiły się pewne modyfilacje :) Składniki 3 średniej wielkości filety z ryby morskiej (np. dorsz) 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru(...)cynamonu szczypta mielonych goździków kilka bardzo cienkich plasterków cytryny sól i pieprz do smaku kilka liści sałaty do dekoracji Przygotowanie Wszystkie sypkie przyprawy wymieszać ze sobą, posypać nimi rybę i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki obłożyć rybę plasterkami cytryny i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do parowaru na 15-17 minut Podawać na liściach
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzasami jednak łamię zasady w nadziei, że trafię na coś pysznego. Czasami tak się zdarza, ale jednak nie tym razem. Spędzając tydzień nad jeziorem nastawiłam się pozytywnie. Jednak na rybie byłam tylko raz - pierwszego dnia i na tym koniec. Zamówiłam lina i już doczekać się nie mogłam pysznego fileta. Okazało się, że moje wyobrażenie na temat filetów rybnych jest jednak(...)zupełnie odmienne, niż obsługi. To znaczy ja znam filety pozbawione płetw i kręgosłupa. No, ale przecież bez tego ryba byłaby lżejsza. Panierka też nieciekawa, pachnąca jeszcze lipcowym olejem. No i tak odechciało mi się smażonych ryb na jakiś czas. Dlatego dzisiaj przygotowałam pstrąga delikatnie bez panierki i na patelni grillowej. Ważne, żeby nie grillować ryby za długo, bo się przesuszy
Pełny talerzmusi być. Przepis szczególnie polecam do przyrządzenia dorady po raz pierwszy. W tej wersji nie jest mocno przyprawiona. Użyte masło, pieprz i sól wydobywają jedynie jej delikatny smak tej ryby i jest pysznie. Składniki dla 4 osób: 4 średnie dorady kilka krążków masła pietruszkowego sól pieprz cytrynowy ulubione warzywa do zapieczenia razem Masło pietruszkowe 1/2 pęczka natki pietruszki 1 mały(...)składniki dobrze się połączą. Z masła uformować wałek. Schłodzić. Dorady umyć, osuszyć. Natrzeć od środka i wewnątrz solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ryby wyjąć. Do środka każdej włożyć 2 -3 krążki masła pietruszkowego. Dorady ułożyć na ruszcie. Obłożyć dookoła warzywami (lub nie). Piec w 170C w termoobiegu(w 180C bez) przez
Pełny talerzPesto przygotowane, ale to nie koniec jego kariery. Teraz czas na kolejny krok. Są tacy, którzy twierdzą, że ryb nie należy łączyć z serem, ale ja do nich nie należę. Dorsz maźnięty pesto w towarzystwie pomidorów i mozzarelli jest po prostu pyszny. Do tego jeszcze makaron (w dzień walki z otyłością najlepszy będzie pełnoziarnisty) i obiad gotowy. Składniki(...)filetów dorsza 6 łyżek pesto bazyliowo-pietruszkowego ( lub innego zielonego) 125 g mozzarelli 2-3 pomidory 400 g makaronu (ja użyłam pełnoziarnistego tagliatelle) odrobina oliwy odrobina soli i pieprzu Rybę oczyścić z płetw, ości i innych ewentualnych pozostałości. Umyć, osuszyć. Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Mozzarellę również pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć filety dorsza. Oprószyć
Pełny talerzczęści brzusznej, odciąć płetwy i część ogonową, wyrównać. Skrawki i ości podzielić na mniejsze części, przełożyć do niedużego garnka z zimną wodą w takiej ilości, żeby przykryła resztki ryby. Doprowadzić do wrzenia i gotować na mniejszym ogniu bulion. Każdy z przygotowanych filetów karpia pokroić na 4 części. Od strony mięsa doprawić solą i pieprzem. Na jednym talerzu przygotować mąkę(...)drugi wbić i roztrzepać jajo, na trzecim przygotować płatki migdałów. Na każdy kawałek karpia zetrzeć odrobinę skórki z cytryny (od strony mięsa). Następnie pierwszą partię ryby (4 kawałki) obtoczyć po kolei w mące, jajku, płatkach (w dalszym ciągu tylko od strony mięsa). Oliwę rozgrzać (ale nie za mocno) na patelni, włożyć rybę płatkami migdałowymi do dołu. Smażyć z obu stron
Pełny talerzjedno z moich ulubionych dań , d o przygotowania którego użyłam świeży filet z gładzicy. Można go śmiało zastąpić dowolnym gatunkiem ryby. Potrawka z kaszy i ciecierzycy smakuje doskonale również samodzielnie..... Składniki: /2 porcje/ 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 mały por /jasna część/ 2 łyżki oliwy(...)oliwek sól i pieprz /do smaku kawałek ostrej papryczki zielona pietruszka do dekoracji 2 płaty fileta gładzicy/bez skóry/ sok z ½ cytryny 1 łyżeczka przyprawy do ryb sól /do smaku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: -Ob rany por pokroić w półkrążki i podsmażyć na oliwie. -Wsypać ugotowaną ciecierzycę, dodać pokrojoną papryczkę
Zakamarki mojej kuchniBataty myjemy i suszymy. Folię do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy cukrem, pieprzem i zawijamy bataty w folię (każdy oddzielnie). Pieczemy ok. 45 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Rybę płuczemy, suszymy, dzielimy na mniejsze kawałki (ok. 6 części) nacinamy skórę, wcieramy sól i doprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne i podsmażamy na nim rybę od str. skóry. Ryba(...)koktajlowe. Bataty rozwijamy z foli, ściągamy z nich skórkę (powinna odchodzić bardzo łatwo) i kroimy na krążki o grubości ok. 3 cm. Puree z groszku nakładamy na batata, następnie rybę skórą do góry i dodajemy plasterek cytryny. Całość podajemy z pieczonymi pomidorkami. Smacznego
Moniki SmakołykiPasta z wędzonej ryby gościła już w mojej wirtualnej jadłodajni - jednak dziś jej absolutnie odchudzona wersja! Do przygotowania poza wędzona makrelą użyłam zimowej, warzywnej sałatki w octowej zalewie z domowej spiżarni. To połączenie ryby i marynowanych warzyw podkreśliło smak przygotowanej pasty a wyeliminowanie kalorycznego łącznika /majonezu, oliwy/ kwalifikuje przepis do dietetycznego menu - spróbujcie:) Składniki: 1 wędzona ryba / u mnie makrela(...)jajka gotowane na twardo ok. 200 gram sałatki warzywnej typu szlachecka / u mnie z kapusty, marchewki, papryki i ogórka z zimowych przetworów/ pieprz Rybę dokładnie pozbawić ości i skóry, jajka drobno posiekać, warzywa odsączyć z zalewy, drobno pokroić, składniki połączyć, dodatkowo rozdrobnić. Doprawić pieprzem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagram okonia morskiego 4 przegrzebki 200 gram ugotowanego zielonego groszku 8 sztuk herbatników maślanych 6 łyżek majonezu garść posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej mięty mąka do obtoczenia ryby oliwa do usmażenia ryby 2 łyżki klarowanego masła DODATKOWO kolorowe marchewki rzodkiewki kiełki sałaty Groszek zielony blendujemy razem z koprem i miętą dodając na koniec majonez i sól(...)zostawiamy kilka sztuk groszku zielonego do dekoracji . Ciastka kruszymy. Rybę smażymy obtoczoną w mące na oliwie około 2-3 minut z każdej strony aż się zarumieni . Przegrzebek smażymy na klarowanym maśle po 1 minucie z każdej strony , powinien być rumiany ale w środku wilgotny , gdy go przesmażymy będzie gumowaty. Sosem , ciastkami i resztą składników dekorujemy talerz
na gaziezawsze stawiam na zdrowe i szybkie posiłki, które robi się w nie całe 30 minut. Tym razem pieczona ryba z świeżymi warzywami. Smacznie i prosto - to ja lubię! Składniki: 120g filetu z pstrąga łososiowego pieprz cytrynowy przyprawa do ryb 1 średni pomidor szczypiorek garść dowolnych kiełków 1/2 średniej cukinii zioła prowansalskie sól 1 łyżeczka oliwy z oliwek(...)Sposób przygotowania: Ryby dzielimy na mniejsze kawałki, myjemy, osuszamy i posypujemy przyprawami. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu, pstrąga przekładamy na natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Między czasie pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę, posypujemy pieprzem i dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Cukinię obieramy, myjemy i obieramy obieraczką
Truskawkowa FiestaDziś piątek więc proponuję pyszną pieczoną rybkę. Nie jestem wielką fanką ryb, jednak pstrągi w tej wersji bardzo mi zasmakowały. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 pstrągi, 1 cytryna, 50g masła, pieprz cytrynowy, sól, olej, PRZYGOTOWANIE: 1. Wypatroszone pstrągi oczyszczam z łusek i usuwam płetwy oraz oczy. Ryby dokładnie nacieram solą i pieprzem cytrynowym. 2. Do środka(...)każdej z ryb wkładam plasterki cytryny oraz kawałki masła. 3. Ryby układam na blaszce wyłożonej pergaminem. Smaruję olejem. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję z ziemniakami i surówką
Tradycyjna kuchnia KasiPyszny! I soczysty! Składniki: ok. 400 gramów dorsza 1 łyżka świeżej natki pietruszki 1 łyżka świeżego lubczyku 1 łyżka świeżej bazylii 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz Zioła siekamy Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy w kratkę Do kubeczka wlewamy ocet i mieszamy z ziołami Dorsza najpierw nacieramy solą i pieprzem, a następnie o ctem z ziołami(...)Nagrzewamy piecyk do 200 stopni C Dokładnie zawijamy w folię aluminiową, rolując jej krawędzie tak, żeby nie wypłynął sok Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym... ... i wkładamy do piecyka zmniejszając temperaturę do 180 stopni C Pieczemy 25 minut Jeden talerz to ryba, warzywa i kasza jaglana, a drugi talerz to ryba z burakami i ziemniakami :) Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comRyba po japońsku, to moje ulubiona forma przygotowania ryby. Chyba nie znam osoby, której by nie smakowała. 1 kg filetów mintaja pokroić w kostkę (ok. 3x3) posypać obficie vegetą Panierka, czyli ciasto naleśnikowe do obtaczania:1 szklanka mąki, 1 jajko, ½ szklanki wody, 1 łyżka vegety. Ryby obtoczyć w cieście i usmażyć na oleju 3 duże cebule, 5 dużych ogórków(...)konserwowej - wszystko to pokroić w kostkę, dodać 2 szklanki wody, ¼ szklanki oleju, 4 łyżki ketchupu, 2 łyżki cukru, 3 łyżki octu, 1 mały przecier pomidorowy. Całość zagotować. Układać warstwami ryby, warzywa a na końcu zalać zalewą
Jadło i czytadłofiletów mintaja lub innej ryby Ciasto: 1 szklanka mąki 1 jajko 1/2 szklanki wody 3-4 łyżki maggi Zalewa 3 duże cebule 5 dużych ogórków konserwowych 1 średni słoik papryki konserwowej 2 szklanki wody 1/4 szklanki oleju 3 łyżki octu 1 łyżeczka soli sól, pieprz, olej do smażenia Rybne filety pokroić w nieduże kawałki, posolić i popieprzyć(...)odstawić na 1-2 godziny. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany. W razie potrzeby należy dodać więcej wody lub mąki. Kawałki ryby obtaczać w cieście i smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu. Upieczone ryby układać na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przygotować zalewę: Warzywa pokroić w kostkę, cebulę w piórka.dodać
Jadło i czytadło