Pomysł na szybkie danie z rybą w roli głównej Składniki 400 g filetu okonia nilowego sól pieprz grubo mielony mąka Sos : 1 cebula pół łyżki masła półtora łyżki mąki pół szklanki wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki śmietany sok z cytryny sól cukier mielona papryka olej do smażenia Przygotowanie Rybę opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na mniejsze(...)czasie obrałem cebulę, posiekałem, lekko zrumieniłem na tłuszczu., dodałem mąkę, zasmażyłem, rozprowadziłem wodą, dodałem koncentrat pomidorowy, zagotowałem. Wlałem śmietanę i sok cytrynowy. Doprawiłem solą, cukrem i mielona papryką. Rybę oprószyłem mąką, usmażyłem ją na silnie rozgrzanym tłuszczu, po ok.3 minuty z każdej strony. Usmażone ryby włożyłem do naczynia z sosem i chwilę poddusiłem
R'n'G KitchenTradycyjnie w piątkowe popołudnie na naszym stole gości ryba. Zazwyczaj był to łosoś przygotowywane na różne sposoby, teraz jednak postanowiliśmy przygotować tołpygę w pomidorach podaną z frytkami z batatów. Nie spodziewaliśmy się, że jest tak dobrą rybą, ma smaczne, wilgotne, białe mięso. Co ważne również w większości przypadków ma duże ości, więc ciężko jest je przeoczyć i nie sprawiają problemów(...)dusimy razem przez ok. 5 minut aż por będzie miękki. Dodajemy pomidory w puszce i całość dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Od czasu do czasu delikatnie poruszamy rybę, aby nie przywarła do dna patelni. Tołpygę podaliśmy z frytkami z batatów , ale samo danie jest tak bardzo sycące, że nie potrzebuje dodatków. Smacznego! Post Tołpyga w pomidorach z batatami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszna, delikatna, łatwa do przyrządzenia ryba. Przepis dostałam od siostry, a w ten sam sposób zrobiłyśmy rybę na święta. Użyłyśmy wtedy filetów z dorsza. Dorsza nie polecam, wyszedł dosyć suchy. Natomiast halibut sprawdził się idealnie. Dobry będzie również okoń morski (sprawdzone przez siostrę). Jeżeli upieczecie w ten sposób inne ryby napiszcie, proszę, w komentarzach jak się udały. Paczuszki z rybami
Stare GaryDziś mam dla Was przepis na pysznego dorsza w płatkach migdałowych z sosem rodzynkowym. Przepis pochodzi z książki Lidla "Ryby są super". W oryginalnym przepisie zamiast dorsza był lin, ale miałam w domu dorsza, to nie szukałam już. Rybka jest pyszna z sosem rodzynkowym komponuje się idealnie, u nas jako dodatek kasza owsiana. Rybka według przepisu Doroty Wellman :-), polecam(...)rodzynek 250 ml czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki cukru sok i skórka starta z 1/2 pomarańczy 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka schłodzonego masła Dodatkowo: kasza owsiana lub inna Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, jak mamy filet kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie panierujemy w mące, rozmąconych jajkach i płatkach migdałów. Smażymy na wolnym ogniu
kruche babeczkiPrzy piątku tradycyjnie na stole gości ryba. Tym razem dorsz bałtycki smażony na czosnkowym masełku - pyszna propozycja na obiad. Mnie najlepiej smakował z lekką surówką i kromką pełnoziarnistej bagietki. Składniki: 2 sprawione dorsze 2 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku sól pieprz cytrynowy tymianek oregano mąka do obtoczenia cytryna Ryby umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić, posypać przyprawami i odstawić(...)godzinę. Czosnek posiekać. Masło rozpuścić na patelni, dodać czosnek, zrumienić go lekko. Ryby obtoczyć w mące, wyłożyć na rozgrzane masło, smażyć na średnim ogniu na złoto z każdej strony (po ok 3-4 minuty), razem z patelnią* wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok 10 minut w temp. 200stC. Podawać z plasterkami cytryny. uwaga: Jeśli patelnia ma rączkę z tworzywa sztucznego
Obiad gotowyZapiekanka makaronowa z rybą! Zapiekanka makaronowa to danie, które dość często pojawia się na naszych stołach. Z wielu powodów, po pierwsze szybko się ją robi, smakuje wszytkim domownikom, jest dobrym sposobem na tzw. resztki takie jak: jedna marchewka w lodówce, kawałek cebuli, resztka sera itp. Jest też dość tanim obiadem, sycącym i jest to danie jednogarnkowe, dzięki czemu oszczędzamy czas(...)względem kształtu to rzecz drugorzędna, ale ja najczęściej sięgam po penne, kolanka czy kokardki. Wybieram makarony na bazie mąki durum (najczęściej włoskie). Moja dzisiejsza propozycja to zapiekanka z rybą, dokładnie z morszczukiem argentyńskim, z dodatkiem warzyw korzennych i pomidorów, w wygodnej formie przecieru pomidorowego. Kilka składników, dzięki którym wyczarujesz przepyszny obiad! SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ: - 500 g makaronu penne
SMYKWKUCHNIłyżka kaparów sok z jednej całej cytryny 4-5 łyżek dobrej oliwy pieprz plastry cytryny do dekoracji sposób przygotowania Sporego pstrąga sprawiamy a następnie filetujemy ( sposób filetowania ryby znajdziesz tu ). Na dno sporego naczynia ( takiego aby zmieścił się rozłożony filet) wysypujemy dość grubą warstwę soli ( około 100 gram), układamy na niej fileta pstrąga, skórą(...)dołu. Rybę przesypujemy resztą soli i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Ważne jest by sól, której użyjemy była naprawdę gruba. Powodem dla którego musimy użyć grubej soli jest fakt że filet po posoleniu "puści" wodę i jeżeli sól będzie drobna to mięso będzie leżało w wodzie ( a tego nie chcemy) Na drugi dzień wyjmujemy rybę z lodówki, strząsamy
Miód i pieprzgarnku wodą, dodać por umyty i zagotować, dodać kucharka, sok z cytryny i doprowadzić do zagotowania, na bardzo małym ogniu gotować z 10 minut, duży ogień może rozwalić rybę, garnek z rybą wynieść najlepiej na balkon albo w chłodne miejsce, zimną rybę można łatwo wyjąć z garnka, usunąć skórę i położyć w naczyniu zimny wywar przelać przez drobne sitko(...)garnka, wsypać żelatyny i doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając na rybie poukładać ugotowane jajka, marchew pokrojone cienko w plastry, dodać pokrojone ogórki konserwowe, wsypać groszek z puszki bez zalewy i listki natki pietruszki, wlać wywar z żelatyną, i zostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu smaczna i zdrowa rybka w galarecie..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZdarzyło Wam się nie mieć pomysłu na wykorzystanie ryb, na przykład tych, przygotowywanych przy okazji Świąt? Wiadomo, że każda ryba smakuje najlepiej, gdy jest świeża. Jest jednak dobry sposób, poza mrożeniem, by ją ciekawie i smacznie przyrządzić i przechować. Uzyskamy w ten sposób smaczną przystawkę, która zasili spiżarnię, choćby na wypadek niezapowiedzianych gości. Potrzebne nam będą: około 400 g filetów(...)ryby, polecam jednak te morskie jajko mąka olej do smażenia na zalewę: litr wody 1/3 szklanki octu 10% duża cebula 5 ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru Filety obtaczamy w jajku i mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W międzyczasie zagotowujemy ze sobą wszystkie składniki zalewy. Jeśli wolicie bardziej octowy smak- po prostu
Pichceniomaniapolskich domach króluje oczywiście karp (choć są tacy dziwacy, np. ja, którym karp przez gardło przejść nie jest w stanie, i na ich użytek pojawiają się jakieś "jadalne" ryby;-) - a to sandacz, a to miętus królewski, czy po prostu dorsz... Ryba będąca wigilijnym daniem głównym, którakolwiek w tej roli występuje, nie jest jednak często jedyną rybą obecną na stole(...)również bardzo często pojawiają się na wigilijnym stole, jak również przez całą resztę roku bywają obecne w jadłospisie Polaków. I bardzo słusznie! Bo jest to jedna z najzdrowszych ryb, jakie można kupować i spożywać, a przy tym występuje u nas powszechnie i ma przystępną cenę... Dzisiaj proponuję śledzie w wersji klasycznej- w śmietanie, z dodatkiem jabłka i cebulki. ŚLEDZIE
Aromatyczne Podróżemarchewki 2 pietruszki pół selera 3 cebule 3 ząbki czosnku olej roślinny do smażenia 1 duży koncentrat pomidorowy (20 dag) 2 łyżki octu winnego mąka pszenna do panierowania ryby kilka ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe sól, pieprz Sposób wykonania: Rybę myjemy, suszymy, nacieramy solą i pieprzem. Obtaczamy mąką i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Cebulę kroimy(...)wrzucamy cebulę razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy starte warzywa i przyprawy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ocet. Dokładnie wszystko mieszamy. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, wykładamy do dużego, płaskiego naczynia. Przykrywamy gorącym warzywnym farszem. Potrawę najlepiej zrobić dzień wcześniej aby ryba nasiąkła sokami z farszu
Qchnia po prostuWyniki badań na alergię pokarmową IgG pokazały, że wiele pokarmów muszę wykluczyć. Do tego muszę unikać pokarmów bogatych w FODMAP. Połączenie jednego i drugiego sprawia, że bez mięsa i ryb moja dieta byłaby bardzo uboga i niedoborowa. Tak więc przynajmniej na razie mięso wraca na mój talerz, ale do lubienia go jest mi bardzo daleko, dlatego mało prawdopodobne by mięsne(...)przepisy pojawiły się na tym blogu ;) Jeśli chodzi o ryby to je lubię, dlatego dzisiaj przedstawiam zupę rybną - moją alternatywę dla wigilijnego barszczu (nie mogę jeść moich ukochanych buraków! a i na grzybową nie mogę sobie pozwolić). Pierwszy raz taka zupę gotuję, wcześniejsze zawsze były wegańskie. Zupka jest smaczna, aromatyczna, lekka i bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie jest
pyszne zdrowościRyba po grecku wg przepisu mojej Babci – najlepsza na świecie! :) Jeśli szukacie więcej przepisów na świąteczne dania to zapraszam tutaj: Potrawy wigilijne – przepisy. Zaś przekąski i inne dania na Sylwestra znajdziecie tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci – Składniki: ok. […] The post Ryba
Kulinarne Przebojemożna zastąpić suszoną) 2 łyżki oliwy z oliwek 300 g pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki kilka czarnych lub zielonych oliwek (można pominąć) pół kieliszka wytrawnego wina sól, przyprawa do ryb (ja używam Kamis) 100 ml bulionu (u mnie pół kostki rosołowej rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody) Wykonanie: 1.Doradę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykonać na każdym(...)boku po 3-4 nacięcia ostrym nożem. 2. W miseczce wymieszać 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i przyprawę do ryby (1-2 łyżeczki). Wymieszać i dobrze natrzeć rybę marynatą – także w środku. Do każdej ryby wsadzić kilka listków bazylii. 3. Nagrzać piekarnik na 220 stopni. Doradę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać winem
Mama z miasta