ryba - 22624 przepisów (strona:192/1509)

Sałatka, pasta z ryby wędzonej 136

około 20 wytwórców regionalnych. Razem z nimi gotowaliśmy, smakowaliśmy i świetnie się bawiliśmy odkrywając podlaskie smaki. Ale wróćmy do sałatki, czy pasty... Podczas warsztatów przygotowaliśmy między innymi pierogi z rybą wędzoną, ogórkiem i koperkiem.  Do farszu został dodany majonez, wszystko zostało zapakowane w ciasto i tak powstały pierogi. Postanowiłam lekko zmodyfikować farsz, wyrzucić majonez i podać jako sałatkę. ryba(...)Rydzewskich ”, kopiasta łyżka posiekanego koperku, 3 szalotki, pieprz, 3 -4 łyżki oleju z pestek słonecznika (u mnie olej z podlaskiej firmy Olejowy Raj ), 1-2 łyżki soku z cytryny, Rybę obrać z ości i rozdrobnić. Ogórki i szalotkę posiekać w drobną kostkę. Połączyć rybę, szalotki, ogórki (nie dodawać wszystkich ogórków od razu, może się okazać, ze wystarczy mniej, wszystko zależy

królestwo garów
Pasta z wędzonej makreli 176

blogu pozostajemy w temacie ryb. Dziś dla Was kolejny przepis, tradycyjna pasta z wędzonej makreli, choć „podkręcona” przeze mnie nutką chrzanu, który moim zdaniem świetnie pasuje do całości. Do jej wykonania możecie również wykorzystać inną wędzoną rybę – pasta będzie na pewno pyszna. Składniki: 1 wędzona makrela 250 gramów białego twarogu półtłustego 1 mała cebula ½ pęczka świeżego koperku(...)smaku Wykonanie: Makrelę obierz ze skóry, usuń ości, włóż do miski. Posiekaj drobno koperek oraz cebulę, dodaj do makreli wraz z twarogiem, majonezem i chrzanem. Rozdrobnij twaróg i rybę widelcem, następnie wymieszaj dokładnie całość. Dopraw na końcu solą i pieprzem do smaku. Moja propozycja podania pasty – wybierz swoje ulubione grissini. Pasta świetnie smakuje też z różnymi rodzajami chleba, najlepiej

Garniec Magalie
zakupy w Walencji – czyli co, gdzie i po ile 183

Mercadona Miejsce, które odwiedzamy najczęściej aby zrobić zakupy to Mercadona. Jest to sklep ze wszystkimi potrzebnymi produktami od sera żółtego, ryb i owoców morza przez środki czystości po możliwość doładowania telefonu. Mercadona jest otwarta codziennie z wyjątkiem niedziel w godzinach od 9.00 do 21.30. Warzywniak Chociaż w Mercadonie są też owoce i warzywa, to często ciekawszą, a także tańszą możliwością(...)otwarte są codziennie od 8.00 do 21-22, jednak wiele zależy od właściciela bo nieraz spotkaliśmy otwarte drzwi po 23.00. Mercado Central W celu zakupu owoców morza i ryb lepiej wybrać się do Mercado Central. To największy i najbardziej znany targ w Walencji. Oferta tamtejszych sprzedawców wprawi was w zachwyt już przy wejściu, a zagłębiając się w alejki między straganami

Gotuj po hiszpańsku
Ryba w stylu meksykańskim. Pikantna i zabójczo smaczna – sprzyja produkcji serotoniny!!! 151

blogu pomysł na potrawę z ryby. Tym razem dorsz w stylu meksykańskim. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Mam nadzieję, że spodoba wam się i spróbujecie. Ryby są dobrym źródłem białka oraz przede wszystkim kwasów tłuszczowych z rodziny omega – 3. Spożywanie ryb może korzystnie wpłynąć na zmniejszenie ryzyka chorób naczyniowo – sercowych, sprzyja zwiększeniu cholesterolu HDL, wspomagają pracę układu(...)wody. Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Gotuj około 20 minut aż sos się lekko zredukuje. Dodaj fasolę i kukurydzę. Sos przelej do naczynia do zapiekania. Na wierzch ułóż kawałki ryby. Zapiecz w piekarniku -180ºC – około 20 minut

wysmienity
Pstrąg w boczku nadziewany ryżem 163

kolory, do tego zdrowa rybka, aromatyczny boczek i wyszło pyszne połączenie. Takie obiady moja rodzina uwielbia. Pachnący i chrupiący boczek stanowi przysłowiowa kropkę nad i. Jeżeli macie wątpliwości czy ryba i boczek pasują do siebie, zapewniam że tak. 2 pstrągi sól, pieprz cytrynowy przyprawa do ryb 10 plastrów boczku wędzonego 1 kawałek sera pleśniowego 1 cytryna farsz: 1 woreczek(...)papryka czerwona 7 pomidorów suszonych oregano, estragon, szałwia, mięta świeża 6 łyżek oliwy od suszonych pomidorów 1 cebula czerwona olej rzepakowy Pstrągi myję, osuszam, nacieram solą, pieprzem, przyprawą do ryb w środku też. Odstawiam na godzinę do lodówki. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Cebule kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję pokrojoną paprykę w kostkę i dalej smażę. Ryż, paprykę przekładam

wesoła kuchnia
Dorsz słodko-kwaśny 127

Polecam pysznego dorsza w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym. Jego smak jest nieco zbliżony do ryby po grecku. Z powodzeniem rozwieje nudę na wigilijnym stole. Składniki: 1kg polędwicy z dorsza 2 cebule 1 litr domowego przecieru pomidorowego lub 2-3 puszki pelatti ziele angielskie liście laurowe 3 łyżeczki cukru 4 łyżki octu winnego sól, świeżo mielony pieprz czarny sok z cytryny(...)przypalił. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, około 7-8 kulek ziela angielskiego oraz 7-8 listków laurowych. Całość gotujemy do zgęstnienia, dolewamy ocet i gotujemy jeszcze około 2 minut. Ryby: Ryby oprószamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i skrapiamy cytryną. Tak przyprawione obtaczamy w mące i smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron. Usmażone dorsze przekładamy do salaterki

Pyry na Gaz
Śledzie w keczupie. 207

jedno z moich ulubionych dań wigilijnych. Zaraz obok ryby po grecku :) Na jego przygotowanie potrzeba niewiele czasu i  minimum składników. Trochę więcej potrzeba go na to, aby smaki się połączyły, a danie urzekło. Przynajmniej tych, którzy lubią śledzie ;) Pamiętam zdziwienie mojego męża podczas pierwszej Wigilii w moim rodzinnym domu. Same ryby! A potem swoje u niego. O zgrozo, wszystko(...)łagodnego keczupu 1 łyżka powideł śliwkowych 1/2 szkl. wody świeżo zmielony pieprz olej Wykonanie: Śledzie moczyć przez godzinę w zimnej wodzie. Po tym czasie wylać wodę, a rybę osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć przez ok. 5 minut na patelni (aż zmięknie). Następnie dodać keczup, powidła i wodę. Wymieszać i dusić przez kilka

zadanie-gotowanie
Czarniak na porowej pierzynce i książki Krystyny Mirek 175

Wczoraj nareszcie miałam chwilę, by pojechać na większe zakupy i przy okazji nabyłam czarniaka, smaczną rybę z rodziny dorszowatych. Na przygotowanie obiadu już za wiele czasu nie było, więc trzeba było wymyślić coś szybkiego, ale i na tyle bogatego w smaku, by nie sięgać za chwilę po jakąś przekąskę. I tak powstało danie, któremu poświęciłam ok. kwadransa. Składniki(...)Oprószyć solą, pieprzem i mieloną kolendrą. Pora dokładnie wypłukać. Połowę pokroić w kostkę, połowę w pół-talarki. Na patelni rozgrzać olej i masło. Na tłuszczu obsmażyć czarniaka. Po odwróceniu ryby na drugą stronę wrzucić na patelnię pokrojonego pora. Gdy ryba będzie gotowa, wyjąć na talerzyk. Do pora dodać sos chili i sos teriyaki. Całość wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku

Weekendy w domu i ogrodzie
PASTA Z HALIBUTA I JAJEK. DO CHLEBA. 151

było smacznie i zdrowo ... no i za każdym razem trochę inaczej 😊 .Tym razem do mojej pasty postanowiłam użyć kawałek pięknego wędzonego halibuta. Ponieważ halibut jest dość tłustą  rybą połączyłam go z ugotowanym i startym na tarce jajkiem oraz niewielką ilością majonezu (możemy użyć jogurtu, ale nie uzyskamy wtedy tak aksamitnego smaku).  Wyszło pysznie i delikatnie.  I zdrowo(...)halibut to istna kopalnia białka i witamin z grupy B. Niestety wadą jest cena ryby - dość wysoka.  W każdym razie kupując sobie mały kawałek tej pysznej, zdrowej ryby na pewno nie zbankrutujemy, a zaręczam, że efekt smakowy będzie powalający! Składniki: kawałek wędzonego halibuta (obranego z ości i skóry) 2-3 ugotowane jajka majonez pieprz sól delikatna musztarda (do smaku

Walijskie Pichcenie
Dorsz pieczony w ziołach na tagliatelle z cukinii i faszerowane pieczarki portobello 222

często na naszym stole gości dorsz. Bardzo mi smakuje, szczególnie jego najbardziej mięsista część bez ości, polędwica. Z racji tego, że tym tygodniu obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Makaronu, to do ryby proponuję makaron warzywny z cukinii na surowo, a jako dodatek faszerowane duże pieczarki portobello. Dzisiejszy wpis jest dosyć oryginalny, danie nie jest pospolite, a każdą jego część możecie zrobić(...)rozmontować i zjeść „po swojemu” na przykład same pieczarki z cukinią, albo tylko dorsza z jakąś kaszą. Mam nadzieję, ze to będzie dla Was pomocne. Zaczynamy od ryby, którą najpierw należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. W czasie kiedy ryba będzie się piekła (zaledwie 30 minut), będzie czas na pozostałe elementy talerza. DORSZ PIECZONY

Dietolog
Hiszpańska sałatka z fasoli, tuńczyka i ziemniaków 179

śródziemnomorska, bogata w białko i pełna smaku sałatka to świetna opcja na lunch, obiad czy kolację. Połączenie gotowanych ziemniaków, fasolki, ryby i jajka to lekka, ale zadziwiająco syta kombinacja. Wszystkie składniki spaja mocny, kwaśny, paprykowo-ziemisty sos winegret. Jajko w koszulce to tutaj piękna, kremowa kropka nad i. Mocno wakacyjny, świeży smak – ale wszystkie składniki bez problemu dostaniecie przez(...)Odcedzamy ziemniaki z papryką, rozkładamy równe porcje między talerze, polewamy łyżką sosu. Wykładamy równomiernie na ziemniaki odcedzoną i wypłukaną fasolkę, posypujemy częścią posiekanego szczypioru i natki. Rozkładamy rybę, oliwki i piórka cebuli, polewamy pozostałym sosem, posypujemy pozostałą natką i szczypiorem. Wlewamy do szerokiego rondla wodę – do połowy jego wysokości. Solimy do smaku i stawiamy na gaz – powinna mocno się gotować

Karo in the Kitchen
ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 91

without going to the shop? This was the reason for this recipe to become Recipe itself, isn’t difficult to make either. Everything is doing on its own. Ryba: 300 g łososia świeżo mielona sól, czarny pieprz łyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu(...)white wine vinegar tablespoon brown sugar a glass of semidry/dry white wine pepperoncini as you like Lentils: 1 cup green lentils 1-2 teasponns honey fresh rosemary Zaczynamy od ryby. Trzeba ją opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem, następnie skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem, odstawić na bok. Czas

Martyna Cooks
Delikatna potrawka z warzywami i rybą 138

Jeśli lubicie ryby, ale znudziły Wam się takie panierowane, albo z powodów zdrowotnych musicie ograniczyć spożywanie dań smażonych, mam dla Was coś specjalnego:) Delikatna potrawka z warzywami: marchewką, kalarepą, cukinią i zielonym groszkiem w towarzystwie gotowanej ryby. Do tego ryż lub kasza jaglana, albo zwykłe ziemniaki z wody i lekki, zdrowy obiad gotowy. #smacznieiszybko? Oczywiście, że tak!:) #krakus 2 płaty(...)małe kalarepy 1 koncentrat bulionu warzywnego Krakus 1 szklanka śmietanki 30% 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, biały pieprz sok z cytryny 1-2 łyżki posiekanego drobno koperku   Rybę opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy ewentualne ości, po czym kroimy w grubszą kostkę. Posypujemy solą, białym pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Oczyszczoną marchewkę kroimy na talarki. Cukinię wraz ze skórką

Smaki Na Talerzu
Chrupiący amur z sosem z selera naciowego 148

dzisiejszym obiedzie zawitał do nas amur. To niezwykle delikatna ryba z rodziny ryb karpiowatych, którą uwielbiam za jej delikatny smak.  Do obiadu świetnym dodatkiem są młode ziemniaczki i gęsty sos z selera naciowego, który świetnie komponuje się z rybą.  porcja dla 2 osób Składniki:  400 g filetów z amura  sól i pieprz do smaku 3 żabki(...)sokiem z cytryny i delikatnie doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy śmietanę i na małym ogniu redukujemy sos, aż zgęstnieje, na sam koniec dodajemy posiekany koper i wszystko mieszamy.  Rybę umytą i osuszoną doprawiamy solą i pieprzem i nacieramy czosnkiem. Smażymy na oleju razem z czosnkiem na złoty kolor z obu stron. Smacznego

Niezły Młynek
Bruschetta z dorszem i kurkami 156

mogłam się od nich oderwać takie to dobre. 5 kromek chleba 5 jajek małych 5 pomidorków koktajlowych 15 dkg kurek sól, pieprz koper świeży 5 kawałków dorsza przyprawa do ryb kilka fasolek szparagowych ugotowanych 10 dkg oscypka nitek bazylia świeża 1 łyżka masła 1 łyżka octu olej rzepakowy Dorsza posypuję przyprawą do ryb, solę, pieprzę i odstawiam na 30 minut(...)talerz. Na patelni na oleju przesmażam umyte kurki, doprawiam solą, pieprzem, koperkiem. Chleb smaruje masłem i wstawiam do piekarnika na 10 minut temp 180 stopni razem z rybą. Na każdej kromce układam nitki sera,  kawałek ryby, kurki, pomidorki, jajko, fasolkę, koperek, bazylię

wesoła kuchnia