ryba - 22624 przepisów (strona:192/1509)

Pstrąg zapiekany w sosie śmietanowym z pieczarkami 206

Pyszna rybka. Ostatnio bardzo często ją robię. Nam bardzo smakuje. Filet pstrąga umyć i osuszyć. Doprawić rybę solą i czarnym pieprzem. Rozłożyć rybę na dnie naczynia żaroodpornego. Pieczarki umyć osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pieczarki. Smażyć tak długo aż woda z grzybów wyparuje. Na patelnię wlać śmietanę, wymieszać. Śmietanę razem z pieczarkami wylać na ryby. Obsypać posiekanym koperkiem

Kuchnia Pokoleń
Karp pieczony w cytrynowej panierce 157

kroimy na dzwonka. Następnie skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i oprószamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym, panierujemy w mące. Jajka roztrzepujemy z piwem, maczamy w nich dzwonka ryby, obtaczamy w bułce wymieszanej ze startą skórką z dwóch cytryn.  Z nadmiaru panierki otrząsamy rybę. Dzwonka układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu układamy wiórki zimnego masa prosto z lodówki(...)można dać na wierzch kilka plastrów cytryn. Pieczemy około 40 minut w temp 180*c.  Podajemy gorącą rybę. Rady: W trakcie pieczenia warto rybę delikatnie odwrócić i położyć dodatkowo kilka wiórek masła. Będzie równomiernie chrupiąca. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Pstrąg pieczony z sałatką na ciepło 188

mnie mieszanka ziół śródziemnomorskich) - oliwa do smażenia Pstrągi dokładnie umyć, jeżeli jest potrzeba, oczyścić z łusek, oprószyć solą, pieprzem i skropić obficie sokiem z cytryny (pamiętamy, aby przyprawić rybę także od środka). Przyprawioną rybę odstawić na bok.  W tym czasie pokroić warzywa, cebulę i czosnek drobno posiekać i jako pierwsze wrzucić na patelnię, następnie dodać pokrojona w kostkę paprykę(...)grubą kostkę cukinię, dusić razem do miękkości. Na koniec dodać pokrojone na pół pomidorki, przyprawić łyżeczką cukru, solą, pieprzem i ziołami wg uznania.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, rybę skropić oliwą z oliwek i piec na ruszcie ok 15 minut. Gotową rybę podawać z ciepłą sałatką

Cook&Love
Pstrąg pieczony wg przepisu Magdy Gessler z talarkami ziemniaczanymi 209

świeżego- zastąpiłam suszonym) - sól, pieprz czarny - 6 małych ziemniaków - papryka słodka mielona, tymianek suszony, sól - 2 łyżki oleju Pstrągi płuczę pod bieżącą wodą i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Środek ryby oprószam solą i tymiankiem (w oryginalnym przepisie należy włożyć całe gałązki), wkładam po 3 rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach i po 2 plastry cytryny. Odstawiam na bok. Ziemniaki obieram, kroję(...)stopni (grzałka góra- dół). Wkładam blachę z ziemniakami na najwyższy poziom. Po 10 minutach wkładam pstrągi o poziom niżej i piekę jeszcze 15- 20 minut.  Ze środka ryby wyjmuję farsz. Czosnek wyciskam z łupin i smaruję rybę z wierzchu. Jeżeli użyty był świeży tymianek, należy po posiekać i również wyłożyć na rybę. Smacznego

Cook&Love
Sushi: futomaki z tuńczykiem i łososiem 176

nori - awokado - ogórek zielony - sałata - serek philadelphia - majonez - sezam prażony - prażone pestki słonecznika - sos teriyaki - 300 g filetu z łososia* - 300 g steku z tuńczyka* * jeżeli mamy zamiar jeść rybę na surowo - upewnijmy się, że jest świeża! Uprzedźmy sprzedawcę, że będzie jedzona bez obróbki termicznej - powinno go to skłonić do większej szczerości co do jakości produktu. Przygotowanie ryżu: 1. Ryż(...)góry wolny pasek bez ryżu (ok. 5 cm) 4. Na ryżu (poziomo, ok 3 cm od krawędzi, tej bliżej nas) robimy pasmo z serka/majonezu. 5. Na serku/majonezie układamy rybę (fajnie wygląda, gdy ryba i inne składniki będą trochę wystawały poza nori i ryż, wtedy boczne kawałki będą bardzo efektowne) 6. Za rybą układamy pozostałe składniki (sałata, awokado, ogórek, tykwa, rzodkiew

Cook&Love
Smażona ryba z frytkami 198

Fish and chips, czyli SMAŻONA RYBA Z FRYTKAMI z sosem... Artykuł Smażona ryba z frytkami pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Pieczony sandacz w piwnej panierce z batatami i warzywami 159

Pomysł na rybę smażoną na głębokim oleju w piwnej panierce podrzucił mi mój przyjaciel, ale oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie zrobił czegoś po swojemu. I tak oto powstał pieczony sandacz w towarzystwie batatów ze świeżymi warzywami. Przepis jest wręcz banalny w przygotowaniu, a mięso tej ryby jest pyszne i rozpływa się w ustach. Jeśli chodzi o piwną panierkę proponuję(...)sosem winegret. Sandacza umyj, osusz i dopraw solą i pieprzem. Do miseczki wlej piwo i powoli dosypuj mąkę ciągle mieszając do momentu, aż uzyskasz gładką i jednolitą konsystencje. Rybę panieruj najpierw w mące, a następnie w cieście piwnym. Batata obierz i pokrój na frytki. Blachę do pieczenia wysmaruj oliwą z oliwek, wyłóż sandacza skórą do dołu, dodaj kawałki cytryny

ale Pysznie
Smażony amur z pieczoną dynią i ziołami! 150

Pyszny i zdrowy obiad! Amur, ryba prosto z polskich stawów dostępna od ręki w sieci sklepów Lidl . Postanowiłam, przygotować tą rybę na niedzielny obiad dla bliskich. Bardzo chciałam aby podać ją w iście jesienny sposób ale też i zdrowy. Na początku myślałam o frytkach z dyni, ale danie wtedy było by podwójnie smażone, dlatego postawiłam na pieczoną dynię piżmową, która(...)które idealnie wzbogaciły jej smak i dodały pikanterii. Danie robi się na prawdę szybko, nie jest zbyt skomplikowane, bo kto chciałby w niedzielę długo stać przy kuchni? Koniecznie zróbcie, ryba jest wyśmienita, bardzo delikatna i soczysta! SKŁADNIKI: dla 2 osób - filet z amura z polskich stawów dostępny w ramach Polskiego Tygodnia w Lidl - masło + oliwa z oliwek do smażenia - sól

SMYKWKUCHNI
Dorada gotowana na parze 116

prostocie siła ! Zawsze to mówię, jeśli chodzi o przygotowywanie ryby czy też owoców morza. Same  w sobie mają niesamowity smak, więc wystarczą dwa - trzy dodatki i pyszne danie mamy gotowe. I oczywiście cytryna, dużo cytryny ! Ona pasuje do każdej ryby i do wszystkich owoców morza,  Doradę możemy też zrobić na grillu, przepis  tutaj . Dorada gotowana na parze(...)Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 wypatroszona dorada sól morska świeżo zmielony pieprz 1 płaska łyżka masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka natki pietruszki cytryna Wykonanie: Rybę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Natkę siekamy i mieszamy z masłem i odrobiną soli i pieprzu, układamy we wnętrzu ryby. Doradę oprószamy solą i pieprzem z zewnątrz i zawijamy w folię aluminiową. Układamy

Kulinarne przygody Gatity
Ulubiony przepis – łosoś po azjatycku 210

zmieni Wasze życie! Polany sosem klonowym, pachnący limonką i zaostrzony chii wspaniały pieczony łosoś po azjatycku, podany ze szpinakiem i białym ryżem. Posypany czarnym sezamem. Łosoś to moja ulubiona ryba. Smaczna i zdrowa. Pełna kwasów tłuszczowych i witamin, bogata w białko. Zawiera wszystko co jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania serca i mózgu, a nawet lewicowej macicy . Mój ulubiony przepis(...)mrożonego szpinaku 2 łyżeczki czosnku, przeciśniętego przez praskę 1 łyżka masła ½ łyżeczki suszonych płatków chili 2 łyżki czarnego sezamu Dodatki biały ugotowany ryż Nastaw piekarnik na 275ºC. Osusz rybę, posól i dopraw chili. Ułóż filety w żaroodpornym naczyniu skórką do dna. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz łososia przez 12 minut. Ryba powinna być w środku błyszcząca. W między czasie

codojedzenia
Smażony pstrąg łososiowy z sosem miodowo-musztardowym 146

sosu miodowo-musztardowego. Sos jest bardzo prosty, a jego przygotowanie zajmuje całe 3 minuty. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do pieczonych ziemniaków , czy nuggetsów z kurczaka . Do przygotowania ryby będziemy potrzebować: - 2 filety z pstrąga łososiowego (ok. 400 g) - 2 łyżki oleju - sok z 1/3 cytryny - sól i pieprz Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 1 łyżkę masła - 1 łyżkę miodu(...)łyżkę łagodnej musztardy - szczyptę ostrej papryki   1. Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 2. Następnie skrapiamy z obu stron olejem i cytryną oraz oprószamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. 3. Zamarynowaną rybę smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) przez 3 minuty z każdej strony. 4. W tym czasie w małym garnuszku rozpuszczamy

Bez Cebuli
wyborne kotlety z leszcza 198

kotlety z leszcza Z niewiadomych dla mnie przyczyn, leszcz jest rybą która niestety dość rzadko gości w kuchni .  Wiele osób szeroko rozwodzi się na  smakiem  norweskich łososi, czy  śródziemnomorskich  dorad ( o okoniu morskim nawet nie wspomnę ), nie zauważając że tuż po nosem ma rybę której  przyrządzenie  co prawda wymaga odrobiny(...)prezentuję  danie z naszego leszcza i apeluję do wszystkich, jedzmy to co  można   złowić  w pobliskich  jeziorach,  bo nie dość iż taka ryba jest  o wiele zdrowsza, to   również  danie umiejętnie z niej przyrządzone wprost zachwyca swym smakiem.  składniki dla czterech osób 1 kg filetów z leszcza 1 cebula pół

Miód i pieprz
Rillettes z łososia 163

chlebie. Chcę Was namówić do przygotowania odchudzonej wersji rillettes, z łososia z dodatkiem aromatycznych ziół i cytryny.  Ostateczna postać rillettes zależeć będzie od dodatków i sposobu przygotowania ryby.  Łososia można ugotować na parze lub upiec. Łosoś z parownika będzie bardziej suchy i bardziej zwięzły niż upieczony w piekarniku.  Aby rillettes było wyraziste dodaję szczypiorek lub niewielką ilość(...)cytryny (ewentualnie jeśli lubicie) 1/2 łyżeczki wędzonej papryki lub mielonej papryki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Filet z łososia posmarować oliwą z oliwek za pomocą pędzla (aby ryba nie wysychała podczas pieczenia), przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Łososia piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut, do lekkiego zrumienienia ryby.  Po upieczeniu ryby

Codziennik Kuchenny
Szczupak pieczony w piekarniku 198

gęsty jogurt naturalny ok. 3/4 szklanki śmietana 18 % ok. 1/2 szklanki cebula jajko olej do smażenia mąka, sól, pieprz cytrynowy, ok. 3-4 łyżek tartego żółtego sera Przygotowanie : Świeżą rybę oporządzić, umyć, podzielić na dzwonka, posypać pieprzem i pozostawić na ok. godzinę W tym czasie pokroić w plastry umyte pieczarki i obraną, pokrojoną cebulę, przesmażyć razem do momentu aż wyparuje(...)Dodać do tego śmietanę i chwilę razem pogotować Posoloną rybę usmażyć krótko na oleju w mące i przełożyć ją do naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną z cebulą i pieczarkami, ułożyć pokrojony w kostkę obrany ze skórki pomidor Do jogurtu dodać jajko i roztrzepać, zalać tym ponownie całość, wstawić do piekarnika ( 170-180*C) Po 20 min. posypać rybę startym serem, zapiec

Proste Potrawy
Halibut pieczony z figą, suszonym pomidorem i orzeszkami nerkowca 195

tygodniu ryby u mnie królują, tak się jakoś złożyło, że mieliśmy ochotę i kilka dni pod rząd rybka :-). Z ciekawości kupiłam w Lidlu halibuta , filet, bez skóry. Jadłam go już, ale chciałam tak sama zobaczyć jak się go przyrządza i jak smakuje taka zrobiona w domu ;-). Wymyśliłam, że zrobię z figą, suszonymi pomidorami i żeby młody był zadowolony, to dodałam(...)czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką. Tak mi jakoś fajnie to wyszło (taki mój przepis autorski), że wszyscy chcieli jeszcze, ale niestety nie było :-(. Na pewno halibut, to prze smaczna ryba, delikatna, dla mnie super :-). Miłego tego deszczowego dzionka Wam życzę :-) Składniki: około 400 g filetu z halibuta 2 figi kilka suszonych pomidorów kilka orzechów nerkowca sól pieprz olej z ziołami

kruche babeczki